Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 22:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 19:27 
Ekspert
Ekspert

Przebiją. Chyba że woskowałeś kilkakrotnie :wink:

PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 20:18 
mistrz
mistrz

Wszystkie moje z pierwszej tury ukorzeniania robione były naturalnym woskiem pszczelim,
i dawały radę.
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 19:54 
przedszkolak
przedszkolak

Właśnie tak samo mam zawoskowane sztobry. Woskowałem 1 max 2 razy, warstwa i tak jest mocna, więc powinno być ok :D

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 20:07 
mistrz
mistrz

Ja swoje woskuję tylko i wyłącznie jeden raz wilgoć i tak nie ucieknie a po co więcej tylko pąki mogą mieć ciężej się przebić i się zużywa więcej wosku i więcej pracy to kosztuje.

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 21:05 
Kiper
Kiper

piotrek7725 napisał(a):
Ja swoje woskuję tylko i wyłącznie jeden raz wilgoć i tak nie ucieknie a po co więcej tylko pąki mogą mieć ciężej się przebić i się zużywa więcej wosku i więcej pracy to kosztuje.

Spójrzcie na grubość wosku na sadzonkach ze szkółek profesjonalnych (chyba do 3mm).
Na foto siła korzonków kontra 3 warstwy taśmy izolacyjnej . Myślę , że siła pąków jest podobna i kruchy wosk nie stanowi żadnej przeszkody a jest wygodnym zabezpieczeniem przed wysychaniem szczególnie miejsca szczepienia.
Załącznik:
siła_korzeni.jpg

bialywoj napisał(a):
Wszystkie moje z pierwszej tury ukorzeniania robione były naturalnym woskiem pszczelim,
i dawały radę.

Czy masz porównanie między jakością ukorzeniania z wykorzystaniem naturalnego wosku pszczelego a parafiną ?

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 21:23 
czeladnik
czeladnik

W poprzednim roku odprawiałem całą ceremonię z woskowaniem (parafina), w tym roku nie woskowałem i nie widzę różnicy w efektach ukorzeniania - czyli b. dobre efekty i pąki nie wyschły.
Z innej beczki: Czym piszecie na etykietach?, bo ja napisałem pisakiem do folii i już napisy trzeba poprawiać, bo blakną.

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 21:24 
mistrz
mistrz

Czy jest sens woskować takie sztobry jak na zdjęciu poniżej? Pąki się już rozwijają i podejrzewam, że gorący wosk mógłby je uszkodzić... :crazy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 22:07 
mistrz
mistrz

Radek jak paki się rozwijają to niezbyt dobrze najpierw nogi później głowa bo tak to bardzo dużo zapasu ze sztobra pójdzie w gorę i już tak fajnie nie rusza korzenie, ja bym nie woskował.

Tomek - ja opisuję pisakiem szkółkarskim na euroflorze za 8,40:
http://www.euroflora.pl/SKLEPEshop/tabi ... fault.aspx
U mnie edding 400 w ubiegłym roku spisywał się fajnie wszystko czytelne i oby tak dalej. W tym roku mam Pisak BAUMSCHULMARKER, ale wziąłem go tylko dlatego że akurat nie mili w sprzedaży Pisak PAN-COLOR 303 F- 0,6 mm ten wydaje mi się lepszy po prostu wygodniej się pisze bo literki się nie zlewają

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 23:09 
Ekspert
Ekspert

Radek ja powiem tak przy zamkniętych pąkach jak jeszcze śpią,nie dopilnujesz temp. wosku pierwsze listki zdarzają się poparzone,nie mówię już o takich jak te co przedstawiłeś. Moja druga tura wyglądała identycznie i niedzielę i nie ryzykowałem,poszły bez wosku.

-- czwartek, 1 maja 2014, 23:04 --

tomest napisał(a):
W poprzednim roku odprawiałem całą ceremonię z woskowaniem (parafina), w tym roku nie woskowałem i nie widzę różnicy w efektach ukorzeniania - czyli b. dobre efekty i pąki nie wyschły.
Z innej beczki: Czym piszecie na etykietach?, bo ja napisałem pisakiem do folii i już napisy trzeba poprawiać, bo blakną.

Moim zdaniem tu nie chodzi jedynie o pąk a cały sztober od góry,jeśli przytniesz z większym zapasem to myślę że się uda,a jeśli krótko to ma duże szanse przeschnąć.Chyba dlatego jest to minimum 2cm. powyżej górnego pąka.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 2 maja 2014, 00:04 
Kiper
Kiper

Radek18 napisał(a):
Czy jest sens woskować takie sztobry jak na zdjęciu poniżej?

Pąkom nic się nie stanie pod warunkiem, że od razu schłodzisz. Po szczepieniu woskuje się szczepy z latoroślami i temperatura im nie szkodzi.

PostNapisane: piątek, 2 maja 2014, 00:29 
Ekspert
Ekspert

Bo wybijają zapasowe,a te wyrośnięte szparagi przycinasz na dwa cm. i woskujesz drugi raz nie tak?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 2 maja 2014, 07:46 
Kiper
Kiper

Niekoniecznie zapasowe. Wybijają z reguły główne, a woskuje się po raz wtóry, żeby zabezpieczyć kalus. Z reguły dopiero po woskowaniu wybujają zapasowe. Niektórzy nawet nie skracają latorośli tylko woskują całe..

PostNapisane: piątek, 2 maja 2014, 09:12 
czeladnik
czeladnik

Dzięki Piotrek. Rzeczywiście, muszę taki pisak sobie zakupić i poprawić napisy zanim całkiem znikną i będą NN.

PostNapisane: piątek, 2 maja 2014, 21:42 
mistrz
mistrz

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
bialywoj napisał(a):
i dawały radę.

Czy masz porównanie między jakością ukorzeniania z wykorzystaniem naturalnego wosku pszczelego a parafiną ?

Nie, nie woskowałem woskiem pszczelim z jakichś specjalnych powodów czy względów, ale dlatego, że taki po prostu miałem od znajomego pszczelarza... Nie korzystałem z parafiny, nie mieszałem z wazeliną.
Ale nie ukrywam, że gdzieś czytałem, że woskowanie woskiem pszczelim korzystnie wpływa na "zdrowie" sztobrów ze względu na zawartość propolisu w wosku. Nie wiem...być może to placebo, może pomaga jak "umarłemu kadzidło"...ale zaszkodzić naturalny wosk pszczeli nie zaszkodzi. :D Niech się może chemicy czy botanicy wypowiedzą.

PostNapisane: piątek, 2 maja 2014, 22:07 
mistrz
mistrz

Dziękuję za podpowiedzi. Nie zaryzykuję i tych najbardziej rozwiniętych nie będę woskował. Inne odmiany są mniej rozbudzone, niektóre praktycznie wcale. Te na pewno zawoskuję. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1