Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 14:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 02:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
A mi się wydaje że tak powstał by za duży bałagan.
Ktoś pyta kiedy pobrać sztobra, drugi zapyta jak go będziesz przechowywał ,a trzeci przechowywałem w piwnicy, czy już mogę ukorzeniać.
Osobiście myślę że można połączyć pobieranie z przechowywaniem, a ukorzenianie to co innego.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 17:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:14
Posty: 44
Lokalizacja: Krzeczyn Wielki Dolnośląskie
Nikt jeszcze wstępnych ukorzeniań nie robi , bo coś wydaje mi się , że w poprzednim roku chyba już ktoś próbował :lol:

Po drugie trzeba ruszyć ten wątek bo coś cisza w nim jak diabli :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:01 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Poruszyliście temat woskowania. Rozumiem że jak nie szczepie tylko będę ukorzeniał to od razu woskuje końcówkę (np parafina + wazelina). No i tu rodzi się pytani czy wystarczy końcówka czy lepiej razem z pąkiem ? Jak dobrze zrozumiałem to zawoskowanie pąka opóźnia jego start ? Nie będzie problemu z wybicie pąka że coś sie uszkodzi przy przebijaniu się przez wosk?

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: O¿arów Mazowiecki
Możesz woskować razem z pąkiem, jak nie uszkodzisz go temperaturą wosku to na pewno da sobie radę.
Antek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Krzysztof500 napisał(a):
Nikt jeszcze wstępnych ukorzeniań nie robi , bo coś wydaje mi się , że w poprzednim roku chyba już ktoś próbował :lol:

Tak Dolnoslonzok. Właśnie ogłosił na sąsiednim forum, że rozpoczyna eksperymentalnie ukorzenianie. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Ostatnio edytowano wtorek, 4 lutego 2014, 10:46 przez vanKlomp, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
lukaszmazi napisał(a):
(...)czy wystarczy końcówka czy lepiej razem z pąkiem ? Jak dobrze zrozumiałem to zawoskowanie pąka opóźnia jego start?(...)

Najlepiej zawoskować całą część która będzie wystawać z podłoża, a nawet trochę więcej. Woskowanie zapobiega wysychaniu sztobra i trochę opóźnia start - woskowanie samej końcówki nie ma żadnego sensu.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:14
Posty: 44
Lokalizacja: Krzeczyn Wielki Dolnośląskie
A jak sztoberek wyschnie i woskujemy , czy można od razu do wody po woskowaniu wsadzić aby wosk szybciej wysechł i nie uszkodził pąka ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:32 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
No własnie to chyba najlepszy pomysł żeby do letniej wody na kilka sekund. Czyli 2 garnki jeden z roztopionym woskiem drugi z woda i raz tu raz tam :)

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
A w jakiej temperaturze topi się parafina? Wosk nie ma być gorący, le taki na granicy krzepnięcia. Jestem w stanie włożyć rękę do roztopionej parafiny na kilka sekund, więc pąki mające naturalną izolację termiczną nie powinny doznać szkód jeśli zanurzycie sztobry na moment. Dosłownie zanurzyć i natychmiast wyjąć, a nie trzymać zanurzonych w wosku przez kilka sekund.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
to chyba powinno być tak jak pokazuje gość na filmiku (samo parafinowanie pokazane ok. 02:20):
http://www.youtube.com/watch?v=xXjVH1k9yQ8
Oczywiście w parafinie (ok.70st C) tylko ułamek sekundy.

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 20:04 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Taki duży garnek gdzie ja tyle tej parafiny natopię :) Na moje potrzeby to chyba roztopię w garnuszku i przeleje do jakiegoś płaskiego naczynia. Tak w ramach ścisłości czy wy kupujecie parafinę? Widzę że na alledrogo są 1kg (z przesyłka 20zł) czy można też wykorzystać jakieś stare świeczki?

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Możesz wykorzystać stare świeczki.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 20:15 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Dokładnie właśnie znalazłem odpowiedni wątek :)

uprawa/woskowanie-sztobrow-t2280-15.html?hilit=wazelina

Dzieki

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 20:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
lukaszmazi napisał(a):
Taki duży garnek gdzie ja tyle tej parafiny natopię :) Na moje potrzeby to chyba roztopię w garnuszku i przeleje do jakiegoś płaskiego naczynia. Tak w ramach ścisłości czy wy kupujecie parafinę? Widzę że na alledrogo są 1kg (z przesyłka 20zł) czy można też wykorzystać jakieś stare świeczki?


Chyba lepiej naczynie wysokie a wąskie. Ja gdzieś mam aluminiowe puszki po mleku w proszku. u. Do 3/4 zapełnić wrzątkiem i na wierzch wrzucić kawałki parafiny - powinny się same roztopić (ewentualnie postawi się nad podgrzewaczem). Ja dodam jeszcze trochę wazeliny (powłoka będzie bardziej elastyczna - sama parafina może się później kruszyć), zamieszać to co będzie pływać po powierzchni wody i zmierzyć temperaturę bo zbyt gorące może jednak uszkodzić pąki. Parafinę wezmę ze wkładu do zniczy (ok 3 zł/szt - w każdym markecie) - trzeba tylko zwrócić w sklepie uwagę czy to wkład olejowy czy parafinowy.

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 20:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 listopada 2009, 01:00
Posty: 230
Lokalizacja: Czarmowiec k/ Ostrołęki
Ten gość na filmiku parafinę ma rozpuszczoną w wodzie. Parafina jest lżejsza od wody i pływa na powierzchni. Do parafinowania
wystarczy, żeby było ze 2 cm grubości parafiny, a reszta to woda. Odpada problem naczyń, wystarczy stary garnek :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: AdrianK, ZbyszekTW i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO