kapitan napisał(a):
Dzisiaj przed obiadem przeszedłem się z sekatorem między ciętymi jesienią krzewami i przyciąłem dodatkowo niektóre łozy o odcinki dwuoczkow. Żal mi było to wyrzucić, więc wziąłem pustą 5 litrową bańkę po czymś tam, obciąłem górę, na dno wrzuciłem stary kabel do terarium, zasypałem perlitem, podłączyłem nowy RT-2 (dla testu urządzenia przed pracą z właściwą ukorzeniarką). Sztobry zarobiłem, na szybkiego zawoskowałem (nie było to przy tak głębokim umieszczeniu w perlicie konieczne) i zestaw ukorzeniający, łącznie z przygotowaniem 35 sztobrów w godzinę był gotowy. Po 2-3 tygodniach wsadzę to w doniczki. Traktuję to również jak test przezimowania pąków. Wszystkie pąki, których startu oczekuję, były ostatnimi na przyciętych jesienią łozach.

Dla perfekcjonistów dbających o stężenia, moczenia i wymaczania informacja, że nic takiego nie miało miejsca.
Wczoraj, po 2 tygodniach zrobiłem przegląd sztobrów. 20 miało wyraźny kalus i początki korzeni. Te właśnie przesadziłem. U pozostałych również widać początki procesu ukorzeniania. 15 sztuk zostaje na kolejny tydzień w perlicie. Przewietrzenie podłoża powinno im wyjść na dobre.

Poniżej długie i b. długie sadzonki Senecki z ukorzeniania w perlicie rozpoczętego 11 lutego.

Próbę na 25 sztobrach przeprowadziłem po naszej dyskusji ok 10 lutego nt. ilości pąków, które powinno się pozostawiać na sztobrach. Przygotowałem sztobry (po ok. 8-9 szt) o trzech długościach, na których pozostawiłem tylko najwyższy pąk, reszta została wycięta. Nie woskowałem, ukorzeniałem w ciepłych pomieszczeniach. Narażenie na przesuszenie było b. duże. Tak to wyglądało na początku

Wyniki:
1. Wytworzyło korzenie i latorośl 18 sztobrów. Jedna sadzonka z tej grupy "padła" z powodu jakiejś infekcji systemu korzeniowego. Rośnie 17 szt
2. Paków nie rozwinęło 7 sztobrów (1 krótki, 2 średnie i 4 długie)
3. Z 7 sztobrów, które nie rozwinęły pąków 3 wytworzyły kalus, który jednak zamarł. Po sprawdzeniu stwierdziłem, że przyczyną obumarcia tych 7 sztobrów było ich wyschnięcie.
Wnioski wyciągajcie sami

Za tydzień podam skuteczność ukorzeniania tych krótkich, również jednopąkowych sztobrów, które były bardzo starannie chronione przed przesuszeniem, poprzez woskowanie i głębokie umieszczenie w perlicie.