Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Cóż, ja bym tam nie eksperymentował bez odpływu.
Już lepiej postawić sztobry w perlicie w petach z dziurami np na lodówce :)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 22:44 
Ekspert
Ekspert

madmarx napisał(a):
Widzę, że coraz bardziej przekombinowane ukorzeniarki robicie.
Jeśli ukorzeniacie w małych petach tak jak pokazał Kapitan, to najprostsza ukorzeniarka
to kastra murarska taka np. z Castoramy. Wlewamy do niej wody, wstawiamy pety ze sztobrami a
całość ogrzewamy grzałką akwariowa z termostatem.
Nie ma wtedy problemów z przesychaniem sztobrów, ze zbyt wysoką temperaturą itd.

Myślę,że jeżeli mowa jest o różnych systemach ukorzeniania to warto przypomnieć metodę ukorzeniania
którą w pewnym czasie propagował z dobrym skutkiem @Bajtek.
http://bajnet.home.pl/winnice.net/galer ... index.html
Jak widać z tego przykładu nie ma ortodoksji w tym temacie a liczy się efekt końcowy. :idea:

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 13:09 
Kiper
Kiper

Dodam fotki MF. tak się zastanawiam bo podczas ukorzeniania sztaborów na grzejniku a pózńiej na parapecie jedne sztabory zachowały się inaczej a drugie inaczej mianowicie u jednych wystartowały korzenie razem z pąkami a inne puściły tylko same korzenie a pąki są uśpione jeszcze. jedna odmiana wszystko robione tak samo w tym samym czasie a są znaczne różnice w ukorzenianiu wybrałem tylko klika 4 sztabory z większej grupy. dodam ze mf w porównaniu z seyvalem blanc dużo szybciej puścił korzenie.

Załączniki:
Komentarz: widoczne korzenie sztabora z śpiącymi pąkami
dsc01319.jpg
dsc01319.jpg [ 18.31 KiB | Przeglądane 449 razy ]
dsc01315.jpg
dsc01315.jpg [ 25.46 KiB | Przeglądane 449 razy ]
dsc01312.jpg
dsc01312.jpg [ 23.48 KiB | Przeglądane 449 razy ]

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 13:33 
mistrz
mistrz

Nie ma to wielkiego znaczenia w ukorzenianiu, chyba, że okaże się, że sztobry mają martwe pąki, po przesuszeniu/przemrożeniu. Pisze się sztobry a nie sztabory :wink:

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 14:07 
Kiper
Kiper

Pąki wyglądają na żywe :) mam nadzieję że wkrótce wybiją z nich mocne latorośle jak system korzeniowy dobrze się wykształci przed rozwinięciem pąków :)

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 14:48 
mistrz
mistrz

A mnie taka Liwia to pąki martwe to i brak korzeni.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 19:44 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Mam pytanie do forumowiczów co poradzilibyście w tej sytuacji. W ubiegłym tygodniu zacząłem ukorzeniać sztobry we własnoręcznie wykonanej ukorzeniarce tj. zalałem betonem (ok 2 cm.) w pudełku styropianowym przewód grzewczy, sprawdziłem płyta grzała. Zasypałem sztobry perlitem i podłączyłem do termoregulatora (nówka sztuka) dziś sprawdzam a perlit jest na dnie chłodny (nie miałem dodatkowego termometru). Co w takiej sytuacji radzicie?? Przesadzić na parapet do petów? Mam ok 40 sztobrów. Chyba płyta grzewcza nie daje rady, przełączyłem jeszcze bezpośrednio na kabel grzewczy.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 19:54 
Kiper
Kiper

Najlepiej żeby temperatura otoczenia była w miarę chłodna natomiast podgrzewać podłoże do około 28 30 stopni no ale jak jest taki problem jak piszesz , to włóż sztobry do petów i możesz dać na grzejnik ja tak robiłem teraz z marszałkiem i efekty były niezłe ładnie puściły korzenie wszystkie tylko miedzy grzejnik a podstawę peta dałem cienką izolacje mianowicie 2 kartki gazet . wyżej masz zdjęcia na tym forum mojego ukorzeniania marszałka.

-- środa, 19 marca 2014, 19:54 --

Na parapecie też zresztą na pewno się ukorzenią ukorzeniałem tak 2 lata temu i parapet też zdał egzamin .

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:00 
nowicjusz
nowicjusz

Prędzej na parapet bo u mnie teraz w centralnym na okrągło się nie pali raczej po południu jak sie wraca do domu.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:03 
Kiper
Kiper

bigdiv napisał(a):
W Zasypałem sztobry perlitem i podłączyłem do termoregulatora (nówka sztuka) dziś sprawdzam a perlit jest na dnie chłodny (nie miałem dodatkowego termometru)... Chyba płyta grzewcza nie daje rady, przełączyłem jeszcze bezpośrednio na kabel grzewczy.

1). Płyta jest ciepła czy nie?
2). Co to za termoregulator? Ma jakiś czujnik temperatury? Jeżeli ma, to na jakiej wysokości od płyty umieszczony jest czujnik?

Najpierw sprawdź, czy działa grzałka - podepnij wprost do zasilania - jeżeli to grzałka/kabel grzewczy na 230V, to do gniazdka 230V w ścianie. Jeżeli kabel grzewczy jest na inne napięcie, podłącz do zasilacza dostarczającego prąd o takim napięciu i o odpowiedniej wydajności prądowej - np. jeżeli masz kabel o mocy 60W dostosowany do napięcia 12V, musisz go zasilić zasilaczem 12-to woltowym minimum 5A.
Jeżeli źle ułożyłeś kabel grzewczy w betonie, kabel mógł się uszkodzić w wyniku punktowego przegrzania. W instrukcji powinno być napisane, że kabel należy układać tak, by się nie krzyżował.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:13 
nowicjusz
nowicjusz

Teraz jest raczej zimna podejrzewam że nie daje rady. Termoregulator to rt - 2, czujnik jest jakieś 2 centymetry nad płyta. Płyta przed zasypaniem grzała. Teraz bezpośrednio do 230 podłączyłem. To jest kabel 15w 3,5 metra chyba.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:15 
Ekspert
Ekspert

bigdiv napisał(a):
podłączyłem do termoregulatora (nówka sztuka) dziś sprawdzam a perlit jest na dnie chłodny (nie miałem dodatkowego termometru). Co w takiej sytuacji radzicie??

RT-2 nawet nowy nie zawsze działa. Gniazdo w nim jest tak prymitywnie zrobione że może nie łączyć nawet w nówce. Podłącz sobie do niego lampkę czy radio, poruszaj wtyczką i sprawdź czy działa gdy świeci się dioda.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:19 
Kiper
Kiper

nie wiem czy nie za słaby ten kabel grzewczy 15W jak masz 2 cm betonu może nie daje rady wydolić , moim zdaniem lepiej postawić pety na grzejniku niż na parapecie nawet tak jak piszesz ze teraz grzejecie tylko po południu to lepiej żeby sztobry pod grzały się choć na te 2-3 godziny a po za tym ziemia jeszcze będzie trzymała ciepło jeszcze jakiś czas po ostygnięciu grzejników . pozdrawiam powodzenia :) zresztą na parapecie tez na pewno ukorzenisz

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:21 
Kiper
Kiper

bigdiv napisał(a):
Teraz jest raczej zimna podejrzewam że nie daje rady.

Jak rozumieć "raczej zimna"? Trudno jest włożyć rękę i sprawdzić czy jest zimna, letnia? Powinieneś wyczuć czy cokolwiek grzeje.
Osobna sprawą jest mała moc grzałki. 15 Watów to niewiele, chyba, że na małej powierzchni, ale to i tak za mało.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 20:32 
nowicjusz
nowicjusz

Jest zimna. A powierzchnia jest mała. Kabel był ściśle mocowany obok siebie.

-- środa, 19 marca 2014, 20:32 --

Sprawdziłem termoregulator no i nie podaje prądu. pech

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1