Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 01:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 17:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 370
Lokalizacja: Mazańcowice k/ Bielska-Białej
@fred70 nikt Cię nie zmusza do "filozofowania", rób tak jak uważasz.

Ja pozostanę przy swoim stanowisku, jeżeli na prawdę niewielkim kosztem jestem w stanie choć trochę podnieść sterylność miejsca przez które przechodzą praktycznie wszystkie sadzonki to chyba warto, podniesie to współczynnik przyjęć a same sadzonki będą lepszej jakości.

_________________
Pozdrawiam Andrzej
Profil Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 17:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 6 maja 2011, 21:10
Posty: 40
Lokalizacja: Górny Śląsk
Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Przecież ja niczego innego nie proponowałem jak zachowanie podstawowych warunków: czystości podłoża, zabezpieczenie przed chorobami, stosowną temperaturę podłoża i jego wilgotność. Co jeszcze będziesz dodatkowego robił? :crazy:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 19:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Moje stanowisko jest podobne jak @Olmek
Perlit jest jałowy i mało tam pożywki dla mikroorganizmów.
Dla spokoju sumienia perlit przelałem wrzątkiem wypłukując przy okazji pył, który osiadł na dnie.
A jeśli chodzi o filozofię w winoroślarstwie, to mamy prawo wiedzieć, opowiadać i rozwijać swą wiedzę, czerpać z tego rozprawiania przyjemność. Jednak jeśli ktoś woli pozostać wyłącznie na poziomie praktycznym, to też dobrze.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 21:59 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 22 listopada 2011, 10:15
Posty: 134
Lokalizacja: Góra
Jeden z moich znajomych robi tak: używany perlit (suchy) na starą blachę (warstwa ok 4 cm) do piekarnika, 160 stopni, 1 godzina ( w połowie czasu lekko przemieszać) i powinien być odkażony. Jak po kolejnym sezonie/odkażaniu perlit nabiera burego koloru przekazuje go do utylizacji małżonce - jako domieszkę do ziemi kompostowej w skrzynkach do sadzenia pelargonii.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 10:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 21 lutego 2014, 19:13
Posty: 25
Lokalizacja: Pawłowice
Masz rację im więcej tym więcej bzdur. Ja ukorzeniam tyle lat i nigdy nie było problemu. Perlit mam ten sam od 4 lat i nie jest dezynfekowany niczym.

_________________
Zapraszam.
http://www.winnicamichelle.pl/
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 20:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Nie wytrzymałem dłużej i przyciąłem patyki. Mam nadzieje na nowość: Century, węgierki: Eschter i Perła Zalii, La Crescent z ameryki i klasyk którym się zdumiałem Pinot Gris.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 20:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2008, 01:00
Posty: 204
Lokalizacja: Rybnik/Kamieñ
Stan po 12 dniach


Załączniki:
111111111.jpg
111111111.jpg [ 86.91 KiB | Przeglądane 473 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
poszukiwacz napisał(a):
Nie wytrzymałem dłużej i przyciąłem patyki. Mam nadzieje na nowość: Century, węgierki: Eschter i Perła Zalii, La Crescent z ameryki i klasyk którym się zdumiałem Pinot Gris.

Pinot Gris, co cię w nim tak bardzo zdumiało? Co w nim widzisz atrakcyjnego, jest mało odporny, i dość późny.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 22:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Właściwie to samego krzewu Pinot Gris jeszcze nie poznałem, ale wino musujące tak. Było niezwykłe i rewelacyjne.
Wprawdzie to winifera ale ponoć najbardziej odporna z Pinotów. Mam kawałek gruntu w Bielinku pod Cedynią gdzie powinien dobrze dojrzewać. Za kilka lat jak go zagospodaruję.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 22:30 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 22 listopada 2011, 10:15
Posty: 134
Lokalizacja: Góra
Kolego fred70 mam dwa pytania: skąd zaczerpnąłeś informację że po wygrzewaniu do 55 stopni przez 45 minut uzyskuje się sterylne podłoże (chyba, ze to własne doświadczenie potwierdzone testem biologicznym) i czy twoim zdaniem nie ma wewnętrznej sprzeczności w stwierdzeniach, że nie należy przesadzać nadmiernie z zachowywaniem czystości i higieny, po czym w kolejnym poście piszesz, że podłoże musi być sterylne. Ludzie którzy czytają to forum nie poszukują oceny co jest a co nie jest filozofowaniem tylko chcą wymieniać się rzetelną wiedzą i doświadczeniem. Natomiast w kontekście wyżej podanej metody sterylizacji (55 stopni/45 minut) wcześniejsze stwierdzenie kolegi wysoc28, że wysterylizowany termicznie (160 stopni/60 minut) zużyty perlit -zanieczyszczony głównie osadzającymi się solami pochodzącymi z wody do nawilżania podłoża podczas ukorzeniania - stanowi materiał tak straszliwie skażony biologicznie (czyli dokładnie czym?) moim skromnym zdaniem też dobrze byłoby rozwinąć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 09:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Witam.
Doszły w tym tygodniu do mnie sadzonki gołokorzeniowe. Widziałem je wszystkie razem do wiadra z ziemią i do piwnicy aby przeczekać do maja.
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, czy nie lepiej każdą oddzielnie w doniczkę i do ppiwnicy, temp. 8 stopni. Jak wy koleżanki i koledzy robicie w takiej sytuacji.
Pozdrawiam Tomek.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 09:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Thomasl napisał(a):
Doszły w tym tygodniu do mnie sadzonki gołokorzeniowe. Widziałem je wszystkie razem do wiadra z ziemią i do piwnicy aby przeczekać do maja.
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, czy nie lepiej każdą oddzielnie w doniczkę i do ppiwnicy, temp. 8 stopni. Jak wy koleżanki i koledzy robicie w takiej sytuacji.

Po co kombinujesz :?:
Szpadel, nawóz, dołek, grunt :thumbup:

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 10:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Thomasl napisał(a):
Witam.
Doszły w tym tygodniu do mnie sadzonki gołokorzeniowe. Widziałem je wszystkie razem do wiadra z ziemią i do piwnicy aby przeczekać do maja.
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, czy nie lepiej każdą oddzielnie w doniczkę i do ppiwnicy, temp. 8 stopni. Jak wy koleżanki i koledzy robicie w takiej sytuacji.
Pozdrawiam Tomek.


W takiej sytuacji sadź już na miejsca docelowe.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Posłuchaj kolegów i sadź, bo takie przetrzymywanie w piwnicy to duże ryzyko, temperatura tam wzrośnie, wegetacja ruszy, światła brak itp. Przy braku doświadczenia możesz zmarnować te sadzonki. Jak chcesz uniknąć wiosennych przymrozków to usypiesz kopczyk z ziemi i będzie dobrze.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 13:39 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:14
Posty: 44
Lokalizacja: Krzeczyn Wielki Dolnośląskie
Kolega wrócił wczoraj jednak z Niemiec . A więc dziś sztobry wylądowały w ukorzeniarce . Moczone w wodzie około 24 godzinki potem 25 minut w 0.3 % roztworze siarkolu , następnie parafinowane w wosku i 10 % wazeliny , kaleczone obsypane w ukorzeniaczu AB i do ukorzeniarki myślałem że nie wejdą mi , ale jednak zmieściły się i jest trochę miejsca .

Dziękuję Kapitanowi i Aldenowi za sztobry .

Oto foto relacja .


Załączniki:
0exqrSAM_1792.JPG
0exqrSAM_1792.JPG [ 39.01 KiB | Przeglądane 463 razy ]
xctt5SAM_1783.JPG
xctt5SAM_1783.JPG [ 22.03 KiB | Przeglądane 463 razy ]
ofhcmSAM_1782.JPG
ofhcmSAM_1782.JPG [ 33.38 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO