Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 20:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 22:10 
Ekspert
Ekspert

Wystarczające jest stężenie 0,1%

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 01:27 
Ekspert
Ekspert

A ja się cały czas zastanawiam czy startować 15 marca to i tak miesiąc wcześniej jak w ubiegłym roku.
Przyznam się że trochę zaniedbałem swoją ukorzeniarke dopiero dziś wyciągałem z niej perlit po ukorzenianiu,i mam pytanie czym ja zdezynfekować i jakieś 40 litrów perlitu domowym sposobem? Gotować w w mniejszych ilościach?
Co do ukorzeniarki jakby się miał pirosiarczan potasu do dezynfekcji na kilka dni przed przystąpieniem do ukorzeniania?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 06:16 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Co do ukorzeniarki jakby się miał pirosiarczan potasu do dezynfekcji na kilka dni przed przystąpieniem do ukorzeniania?

Wyczyść, możesz umyć wodą, potem pryśnij Topsinem, wystaw na słoneczko i będzie dobrze.

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 08:21 
mistrz
mistrz

Ej no to w końcu 0,1 czy 0,5 bo to zasadnicza różnica. Chyba że myk polega na tym że w 0,5 płukać 20 minut a w 0,1 można na całą noc zostawić ?

Bo będę musiał znowu wziąć średnią i zrobię 0,3% :), zresztą 0,3 to takie popularne stężenie :D

Dodam tylko że chodzi o topsin m 500 sc

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 09:05 
przedszkolak
przedszkolak

Ta średnia czyli 0,3 będzie dobra, 15-20 minut moczenia, potem niech rtochę obeschną żeby się lepiej parafina trzymała i do boju :thumbup:

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 12:06 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
A ja się cały czas zastanawiam czy startować 15 marca to i tak miesiąc wcześniej jak w ubiegłym roku.
Przyznam się że trochę zaniedbałem swoją ukorzeniarke dopiero dziś wyciągałem z niej perlit po ukorzenianiu,i mam pytanie czym ja zdezynfekować i jakieś 40 litrów perlitu domowym sposobem? Gotować w w mniejszych ilościach?

Zamiast gotowania możesz też dać wilgotny do mikrofalówki. Tylko porcje pewnie wyjdą mniejsze niż z garnka ale za to mniej namoczone niż po gotowaniu.
Pozostaje jeszcze kwestia wyrozumiałości domowników :)

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 12:25 
przedszkolak
przedszkolak

redfox napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):

Zamiast gotowania możesz też dać wilgotny do mikrofalówki. Tylko porcje pewnie wyjdą mniejsze niż z garnka ale za to mniej namoczone niż po gotowaniu.
Pozostaje jeszcze kwestia wyrozumiałości domowników :)

Ludzie, nie dajcie się zwariować, po co dezynfekować ukorzeniarkę i perlit, przecież to jest ukorzenianie winorośli a nie porodówka z oddziałem zakaźnym. Patyki zabezpieczyć środkiem ochrony przed grzybami i wystarczy, przecież jakbyśmy ukorzeniali bezpośrednio w polu to też gotowali byśmy ziemię, albo całą winnicę do mikrofalówki ? Przecież to jakaś paranoja.

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 13:06 
Ekspert
Ekspert

Przez zimę zostały w perlicie chyba dwa zrazy które ładnie pokryły się pleśnią. To wyobrażasz sobie co może być po dwóch czy trzech tygodniach grzania i wilgoci,bo ja już sobie to wyobrażam.
Mikrofala to trochę przesada,chyba by mnie z domu wygonili,chyba go sparze we wrzątku.
Jaszcze myślałem żeby rozsypać cienką warstwę na jakiejś macie i opryskac topsinem,ale czy to przejdzie?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 16:13 
Ekspert
Ekspert

wysoc28 napisał(a):
Ludzie, nie dajcie się zwariować, po co dezynfekować ukorzeniarkę i perlit, przecież to jest ukorzenianie winorośli a nie porodówka z oddziałem zakaźnym.

:clap: W końcu głos rozsądku. Wyparzanie perlitu, który podczas ekspandowania był poddany temperaturze 1000*C, to trochę jakby bez sensu, nie uważacie Panowie "wyparzacze" ?

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 17:31 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
Chodziło chyba jednak o perlit już używany, a to zmienia postać rzeczy.

Używam tego samego perlitu przez 2-3 lata uzupełniając go tylko nowym, oczywiście nic nie wyparzam, nie dezynfekuję go.
Sądzisz, że trzykrotnie użyty perlit będzie mniej sterylny od torfu, trocin, czy jakiegokolwiek innego podłoża organicznego stosowanego do ukorzeniania ? Lepiej skupić się na utrzymaniu odpowiedniej wilgotności, nie będzie problemów z gniciem, pleśnieniem itp.

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 17:33 
Kiper
Kiper

Ja swój perlit używałem już kilka razy. Po ukorzenianiu jedynie wysuszałem i pakowałem do nieszczelnego wora. Na razie jest dobrze.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Ostatnio edytowano środa, 5 marca 2014, 19:50 przez krys, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 19:48 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
Sądzisz, że trzykrotnie użyty perlit będzie mniej sterylny od torfu, trocin, czy jakiegokolwiek innego podłoża organicznego stosowanego do ukorzeniania ?

Tak, oczywiście, jeżeli torf czy trociny zastosujesz raz a potem je wymienisz to z pewnością taki wkład będzie lepszy niż wielokrotnie stosowany nieodkażony perlit.
Wielu ukorzeniających posiada sztobry z rożnych źródeł, nie wiadomo jaka jest zdrowotność takich patyków, i co na nich można przynieść. Ukorzeniarka pod wieloma względami jest świetnym miejscem gdzie z kilku patyków patogen może przerzucić się na pozostałe. Jeśli potem takim perlitem obsypiemy następna partię świeżutkich patyków z otwartymi ranami to aż prosimy się o problemy.

olmek napisał(a):
Lepiej skupić się na utrzymaniu odpowiedniej wilgotności, nie będzie problemów z gniciem, pleśnieniem itp.

Oczywiście podstawowa zasada, nie przelewać.

PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 20:43 
Ekspert
Ekspert

[/quote]
Oczywiście podstawowa zasada, nie przelewać.[/quote]
Wiadomo, szkoda żeby się zmarnowało.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 00:11 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
Tak, oczywiście, jeżeli torf czy trociny zastosujesz raz a potem je wymienisz to z pewnością taki wkład będzie lepszy niż wielokrotnie stosowany nieodkażony perlit.

Prawdę mówiąc pleśniejącą powierzchnię torfu, czy trocin (używanych po raz pierwszy) widziałem wielokrotnie, natomiast czegoś podobnego na perlicie (używanego po raz n-ty) nigdy. Wcale mnie to nawet nie zdziwiło, ponieważ w pierwszym przypadku podłoża są pożywkami i mogą na nich kiełkować zarodniki znajdujące się w powietrzu, niekoniecznie przeniesione na sztobrach, które zresztą uprzednio były odkażone. Jeżeli ktoś czuje potrzebę sterylizacji perlitu, samej ukorzeniarki, a nawet pomieszczenia, w którym to wszystko się znajduje, oczywiście dla spokoju sumienia niech to zrobi.

anestle napisał(a):
Wielu ukorzeniających posiada sztobry z rożnych źródeł, nie wiadomo jaka jest zdrowotność takich patyków, i co na nich można przynieść.

Oczywiście, ale jeżeli sztobry będą pochodziły z krzewów np. porażonych chorobami bakteryjnymi, to nawet najbardziej sterylne nowe podłoże nie będzie żadną barierą. Przeniesienie typowych chorób grzybowych winorośli poprzez podłoże chyba nie bardzo jest możliwe. Wyjątkiem może być Phomopsis viticola, ale do zakażenia może dojść już na etapie przygotowywania sztobrów. Wątpię, czy ktoś po przycięciu każdego patyka dezynfekuje sekator, czy nóż.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 16:58 
nowicjusz
nowicjusz

Czytam na bieżąco to forum i zastanawiam się czy tu dyskutują winogrodnicy, czy filozofowie. Zasady czystości i higieny należy zachować przy każdej pracy, jednak nie należy z tym przesadzać. W poprzednich latach bawiłem sie w szkółkarza i rozmnażałem wiele gatunków roślin ozdobnych poprzez ukorzenianie sadzonek zdrewniałych i zielnych z bardzo dobrym skutkiem. Trzeba stosować odpowiednią technikę, stworzyć stosowne warunki i reszte zrobi natura. Ukorzeniałem takze w najprostszy sposób winorośla z całkiem dobrym skutkiem - ok 70%. Teraz zrobiłem sobie ukorzeniarkę i będę ukorzeniał winorośla. O efektach powiadomię w odpowiednim czasie. Wszystkim tu dyskutującym zalecam mniej filozofii, a więcej konkretów. : 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1