Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 09:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 21:21 
mistrz
mistrz

U mnie sztoberki moczą się od wczoraj już ponad 24h dzisiaj wygotowałem perlit i rozdzieliłem w pojemniki, a same sztobry wykapałem przez około godzinę w topsinie (0,3%) po czym znów dałem je do wody. Myślę że przez kolejne 24h nic im się nie stanie, dzisiaj już zabrakło mi siły na wsadzanie do perlitu. Pytanie czy sztobry woskować i paprać ukorzeniaczem zaraz po wyjęciu z wody czy może poczekać aż trochę obeschną?

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 21:34 
nowicjusz
nowicjusz

A czy Miedzian może służyć zamiast Topsinu ??

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:02 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
U mnie sztoberki moczą się od wczoraj już ponad 24h dzisiaj wygotowałem perlit i rozdzieliłem w pojemniki, a same sztobry wykapałem przez około godzinę w topsinie (0,3%) po czym znów dałem je do wody. Myślę że przez kolejne 24h nic im się nie stanie, dzisiaj już zabrakło mi siły na wsadzanie do perlitu. Pytanie czy sztobry woskować i paprać ukorzeniaczem zaraz po wyjęciu z wody czy może poczekać aż trochę obeschną?

Wystaw na słońce niech trochę obescha,i dopiero woskuj.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:06 
mistrz
mistrz

A propos odkażania w Topsinie, to mam pytania:
- jakie stężenie roztworu?
- jak długo w nim kąpać?
- przed wymoczeniem patyków w wodzie czy po?

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:10 
nowicjusz
nowicjusz

jaszczur napisał(a):
A propos odkażania w Topsinie, to mam pytania:
- jakie stężenie roztworu?
- jak długo w nim kąpać?
- przed wymoczeniem patyków w wodzie czy po?

0.3 % 15-30 min i po moczeniu w wodzie ;)

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 09:07 
nowicjusz
nowicjusz

Mam sztobry w doniczce na parapecie. 5szt.Kaloryfer na maxa . Słońce doświetla. Jak często podlewać? Teraz idzie szklanka dziennie do jednej długiej doniczki po trochę pod krzaczki. Ciepło jest i ziemia szybko wysycha.
Wystarczy tyle wody czy za często?

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Arekk napisał(a):
Jak często podlewać? Teraz idzie szklanka dziennie...

Szklanka dziennie??? :o Bbbaaarrrdddzzzooo duża przesada. Poczytaj dobrze forum. Jeśli szklanka to chyba tylko raz przez całe ukorzenianie. Masz tylko utrzymać delikatną wilgoć a nie mieć mokro. Stópki zaczną Ci gnić i nic nie wyjdzie z tego ukorzeniania. W ziemię włóż np. patyk od szaszłyka, wyciągaj go co kilka dni i jak on zacznie zasychać to delikatnie podlej.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 09:39 
nowicjusz
nowicjusz

Widziałem w necie że ukorzeniali też w butelce pełnej wody i też tym się sugerowałem. Ma być mokro.
Ok teraz wiem że tak nie wolno. Dzięki

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 10:45 
Ekspert
Ekspert

Przeglądając całe forum o ukorzenianiu, spotkałem dwa, lub trzy wpisy o sposobie ukorzeniania na mokro. Osoba opisująca poparła ten sposób przedstawiając foto relację. Wygląd to w ten sposób że do pojemnika z wodą [wysokość wody 5-6 cm.] wstawia sztobry, a pojemnik na ciepły parapet. Z chwilą pojawienia się białych korzonków przesadza je w doniczki z torfem. Postawione tak przez 2-3 miesiące na parapecie i do słońca podobno mają się ukorzenić. Następnie w środku lata wysadzane na miejsce stałe. Zaznaczam tak czytałem.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 11:11 
Ekspert
Ekspert

Przyznam się, że kiedyś na próbę kilka sztobrów tak właśnie usiłowałem ukorzenić w wodzie, ale z mizernym skutkiem. Może po prostu lepiej jest skorzystać z naszego, nazwijmy to: "zbiorowego doświadczenia ukorzeniania wypracowanego przez forumowiczów" :D , bo jest po prostu pewniejszy.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 11:24 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Nie jest istotne czy ukorzeniarka jest profesjonalna, czy prowizoryczna, liczy się kilka podstawowych parametrów tj. temperatura podłoża, temperatura otoczenia, wilgotność podłoża i wilgotność otoczenia. W zależności od zastosowanej techniki ukorzeniania wstępnego i warunków ukorzeniania po przesadzeniu zależy to czy sztobry trzeba koniecznie woskować, czy można sobie to odpuścić. Raczej bezpieczniej jest woskować, ale jak zrobisz to nieumiejętnie to będzie po "perełkach". Jak sam nie posiądziesz niezbędnej wiedzy to zadawanie takich pytań jak powyżej nic Ci nie pomoże. Ukorzeniam od wielu lat i co roku coś nowego mnie zaskakuje. Trochę szerzej o podstawach ukorzeniania napisałem kiedyś na blogu. Jak chcesz przeczytać to kliknij w pierwszy link w moim podpisie.

Przeczytałem i zaciekawiło mnie to cięcie odświeżające nad górnym pąkiem, czym je uzasadniasz?
Czy nie lepiej jest zawoskować to ponad pąkiem, zawsze to jakiś zasób substancji zapasowych, a nie świeża rana do zagojenia.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 13:10 
przedszkolak
przedszkolak

Ja ukorzeniam w kwietniu,w petach,w ziemi.Nie moczę w żadnych środkach grzybobójczych,nie parafinuję.Rosną sobie pod balkonem,jak im słoneczko przyświeci,podlewam.Korzenie mają,że ho ho,pewnie że zdarza się, że patyczek się nie ukorzeni,ale takich nie ukorzenionych jest mało.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 13:46 
nowicjusz
nowicjusz

Bierzcie pod uwagę to że w tym roku zimy nie było a obecnie jest 20c w słońcu. Ziemia ciepła a w garażach i piwnicach też sporo ponad 5c-10c.
Myślę że trzeba ukorzeniać bo będą naprawdę spore straty

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 17:24 
Kiper
Kiper

Arekk napisał(a):
Bierzcie pod uwagę to że w tym roku zimy nie było a obecnie jest 20c w słońcu. Ziemia ciepła a w garażach i piwnicach też sporo ponad 5c-10c.
Myślę że trzeba ukorzeniać bo będą naprawdę spore straty

Miałem podobnie. Zawsze przechowywałem sadzonki w garażu w skrzynce balkonowej wypełnionej piaskiem. W tym roku jak wyjąłem sztobry okazało się że Konsuł już wyraźnie poczuł wiosnę i wszystkie pąki miał solidnie nabrzmiałe. Nie zachęcam nikogo do wcześniejszego wysadzania bo każdy ma jakieś swoje doświadczenia i przemyślenia w tej kwestii ale warto sprawdzić czy w piwnicy lub garażu nie jest faktycznie zbyt ciepło.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 17:47 
Ekspert
Ekspert

Było i jest ciepło, miałem kilka sztuk w piwnicy i niektóre już miesiąc temu miały szparagi.
Wsadzone w podłoże w jednak nie przeżyły, być może zużyły już substancje zapasowe ze sztobra.
Te które miały normalne pąki mają się dobrze, w tej chwili mają pierwsze listki.
Mam nadzieję że jeszcze lepiej mają się te, które zimują zakopane w piasku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1