Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 01:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2014, 18:02 
Kiper
Kiper

Ja w zeszłym roku postanowiłem coś zmienić i zastosowałem Korzonek D w płynie. U mnie się nie sprawdził i po reanimacji patyków wróciłem do starych sprawdzonych sposobów. Zacząłem ukorzenianie z aqua AB i z przyjemnością do niego wróciłem. Wyniki z jego udziałem są całkiem dobre i nic już nie kombinuje.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2014, 19:18 
mistrz
mistrz

Witam. Pobrałem dzisiaj sztoberki do pierwszego ukorzeniania na parapecie, wiem że za wcześnie, ale to tylko na próbę. Teraz moczą się w wodzie i jutro będę je już umieszczać w perlicie i chciałem jutro je jeszcze wymoczyć przed wsadzeniem w perlit w topsinie ale niestety go nie mam. I pomyślałem sobie aby wymoczyć je w roztworze pirosiarczanu potasu tylko czy to da dobre efekty? Jakie by dać stężenie?

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2014, 20:05 
czeladnik
czeladnik

Ja też nie mam Topsinu i jakoś niechce specjalnie kupować. Mam siarkol, miedzian, dithane i musze coś z tego wybrać. Myślę ze zrobie im kąpiel w siarkolu :) no chyba że coś ze SNL ;) ?

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2014, 23:48 
mistrz
mistrz

Witam...
Skoro mowa o tegorocznym ukorzenianiu...korzystając z wiedzy szacownego Forum, ostatniej soboty "popełniłem" takie oto urządzenie :oops: :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak myślicie? Zda egzamin?
Materiały: kastra, styropian, kabel, regulator...całość ok. 100PLN
Komentarze mile widziane i wskazane...
Uprzedzę jeden z nich, że nie ma otwieranej bocznej ścianki w celu ułatwienia wyjmowania sztobrów, ale myślę, że jakoś sobie poradzę.
Zastanawiam się jeszcze tylko czy położyć płytę ceramiczną, czy blachę aluminiową, czy po prostu wsypać od razu perlit bezpośrednio na kabel.

Relację z efektów ukorzeniania załączę również w późniejszym terminie.

Pozdrawiam
Wojciech

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2014, 23:55 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
... pomyślałem sobie aby wymoczyć je w roztworze pirosiarczanu potasu tylko czy to da dobre efekty? Jakie by dać stężenie?

lukaszmazi napisał(a):
Mam siarkol, miedzian, dithane i musze coś z tego wybrać.

Zasadnicze pytanie - czego oczekujecie po tych kąpielach ?

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 01:29 
Ekspert
Ekspert

bialywoj napisał(a):

A masz tam jakieś odpływy? Bo inaczej będziesz jakoś musiał precyzyjnie dozować wodę.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 07:01 
Ekspert
Ekspert

Za blisko czujnik do przewodu grzejnego ,daj pare cm wyżej i pomiędzy przewodami a nie nad nim... poza tym odpływ wody i ma działać .

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 07:49 
przedszkolak
przedszkolak

Przydał by się jeszcze jakiś termometr, analogowy lub cyfrowy obojętne, żeby kontrolować temperaturę na poziomie tworzenia się kalusa, regulatory temperatury skalowane są ?mniej więcej? i potrafią przekłamywać nawet o kilka stopni więc lepiej sprawdzić i wyskalować go samemu, a poza tym spoko. :thumbup:

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 08:42 
mistrz
mistrz

gbed napisał(a):
bialywoj napisał(a):

A masz tam jakieś odpływy? Bo inaczej będziesz jakoś musiał precyzyjnie dozować wodę.

tak, są...
w każdym rogu jest odpływ, i dno też ma kilka otworków

Space99 napisał(a):
Za blisko czujnik do przewodu grzejnego ,daj pare cm wyżej i pomiędzy przewodami a nie nad nim... poza tym odpływ wody i ma działać .

tak tak...tak uczynię
w tej chwili jest tak blisko tylko w celach testowych czy grzeje i czy działa w ogóle (włącza-wyłącza)

wysoc28 napisał(a):
Przydał by się jeszcze jakiś termometr, analogowy lub cyfrowy obojętne, żeby kontrolować temperaturę na poziomie tworzenia się kalusa, regulatory temperatury skalowane są ?mniej więcej? i potrafią przekłamywać nawet o kilka stopni więc lepiej sprawdzić i wyskalować go samemu, a poza tym spoko. :thumbup:

zgadzam się, dlatego będzie dodatkowy termometr cyfrowy z czujnikiem na wysokości stopek sztobrów

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 09:48 
Ekspert
Ekspert

Ja bym przeciął z jednej strony narożniki pionowo w dół. Kastrę można owinąć taśmą przylepną i będzie się "trzymać", a przy rozładunku będzie można odgiąć krótszą ściankę, wyjąć płytę styropianową, co pozwoli na bezpieczne wyciąganie sadzonek nawet z korzeniami.
Jeżeli nie będzie pełnego wykorzystania to przychodzi mi głowy inny pomysł na opróżnianie, a mianowicie dwie płyty styropianowe z jednego krótszego boku. Jedna (ta skrajna) nieco wyższa. Przy rozładunku wyciągamy najpierw w górę te skrajną, chwytając za wyższą część. Po wyjęciu pierwszej, druga powinna wyjść w miarę swobodnie i będzie przestrzeń do grzebania, bez cięcia kastry. Oczywiście trzeba tak przyciąć styropian, żeby nie było niepotrzebnego oporu rujnującego strukturę perlitu.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 12:09 
mistrz
mistrz

Pomyślałem dokładnie o tym samym :D . Jak nie będzie pełniej skrzyni, a raczej nie będzie, to wstawię na krótszej ściance jakąś "piątkę" styropian, a nawet dwie, żeby potem je wyjąć przed wyciąganiem sztobrów.

Tytuł: Wiosna
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 16:41 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich uprawców;)
Mimo że luty i jeszcze daleko do wiosny to moje sztobry postanowiłem posadzić. Robie to pierwszy raz w zyciu. Jesienią dostałem pyszne winogrona w postaci sztobrów, zakopane w ziemi w doniczce leżały w ciemnym nieogrzewanym garażu. Jednak ostatnio temperatura jest zbyt wysoka żeby dalej męczyć te rośliny a na dodatek w paru sztukach puściły nitki. Patyki były dość cienkie więc nie chciałem moczyć ich dobę. W zasadzie po dwóch godzinach dałem do ukorzeniacza i do ziemi. Już na drugi dzień widać ze puszczają pąki! Wiem ze to nie jest dobra wiadomość ale nie potrafię natury zatrzymać. Liczę ze korzeń tez wychodzi. Tak czy inaczej, mam nadzieje ze coś się przyjmie.
Jak to wygląda u Was? Czy po doświadczeniu możecie powiedzieć czy jest szansa że moje sadzonki się przyjmą?
Czy mogę coś jeszcze dla nich zrobić? Jak dużo podlewać?
Pozdrawiam

Tytuł: Re: Wiosna
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 17:40 
mistrz
mistrz

Wątek dotyczący ukorzeniania już istnieje, dlatego niepotrzebnie założyłeś nowy; moderatorzy nie będą zadowoleni, co zrozumiałe. Proponuję w istniejącym temacie zamieszczać wszelkie pytania i relacje. Co do ukorzeniania to zacząłeś o wiele za wcześnie, pewnie bardziej doświadczeni nie pochwalą Twojej decyzji z czym całkowicie się zgadzam. Z ruszających pąków faktycznie nie ma co się cieszyć, jednak naturę możesz zatrzymać, obniż po prostu temperaturę w pomieszczeniu. Tylko w okolicy stopki sztobra powinna utrzymywać się temperatura ok. 28 stopni C. Korzeń na pewno jeszcze na tym etapie się nie wytwarza, nawet kallusa bym się nie spodziewał. Trochę za krótko moczyłeś te sztobry, obawiam się czy w ogóle przyniesie to jakiś efekt. W ogóle w czym moczyłeś? Co do podlewania najlepiej żebyś był ostrożny. Ziemia (bo w niej ukorzeniasz) powinna być lekko wilgotna, inaczej sztobry mogą zagniwać. Szansę na ukorzenienie sztobrów masz, pytanie z jakim rezultatem? Zmień to co trzeba, a szanse na sukces wzrosną. :)

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 17:48 
nowicjusz
nowicjusz

Faktycznie powinienem podłączyć się pod temat. Sztobry męczył w zwykłej wodzie. Nic więcej. Powinienem powiedzieć sorry taki mamy klimat ale fakt trochę pośpieszyłem... Pytanie czy zdarzały się przypadki ukorzenienia w styczniu - lutym... Wiem ze szanse mam małe ale pocieszenie się nawet 1%

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 18:42 
mistrz
mistrz

Sztobry powinieneś namoczyć np. w Topsinie, w samej wodzie moczy się tylko w celu ich odświeżenia po wielu dniach spoczynku. Pewnie, że sztobry można nawet o tej porze ukorzenić z powodzeniem, pytanie po co się tak męczyć? Będziesz musiał sporo się napocić żeby je dotrzymać do maja, kiedy będzie można je chociaż wystawić na zewnątrz. To Twoja decyzja, którą już wykonałeś, jeśli sprawia Ci to przyjemność, to ukorzeniaj teraz, z mojej strony mogę tylko życzyć sukcesów. Każdy doświadczony w temacie ukorzeniania będzie Ci jednak radził, abyś ukorzeniał w późniejszych terminach. :)
Połączeniem tematów zajmą się zapewne moderatorzy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1