Teraz jest wtorek, 6 stycznia 2026, 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:04 
nowicjusz
nowicjusz

Otóż panuje trend w wczesnym ukorzenianiu :lol: :lol: sztobrów... za miesiąc będziemy pewnie ( niektórzy) na tyle zniecierpliwieni ,że będziemy "próbne" serie patyków ukorzeniali.... Ale nie o tym.... W sumie każdy wie co i jak... w sumie to teoria ale ..... Jakie macie plany na ten rok do ukorzeniania? Z czasem pojawią się i Ci którzy rozpoczęli ukorzenianie :P. Ja jak zacznę to fotoreportaż wstawię z moich wzmagań 8) 8) 8) .

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:44 
Ekspert
Ekspert

A niby czemu dopiero za miesiąc?
Znalazłem jeden zagubiony patyk, w ukorzeniacz, do ziemi i całość w foliową torebkę. Trochę już czasu upłynęło i nic. Może więc jest w okresie spoczynku bezwzględnego.
Trochę się popastwię nad biedactwem, a potem zapewne wyrzucę, po eksperymencie.
Reszta cenności czeka w ziemi i specjalnej, przeznaczonej tylko do tego lodówce, na marzec :?:

Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:03 przez poszukiwacz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:46 
czeladnik
czeladnik

Ja będę ukorzeniał w pierwszych dniach kwietnia. Nie mam profesjonalnej ukorzeniarki tylko ukorzeniam na parapecie, i w chłodnej piwnicy na piecu centralnego ogrzewania w butelkach po wodzie mineralnej tak jak to jest opisane na forum. Mam już jedno ukorzenianie za sobą i uważam że termin jest odpowiedni dla warunków w których ukorzeniam. Myślę że nie ma sensu robić nawet eksperymenty wcześniej jak w marcu.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:33 
Ekspert
Ekspert

Plan mam taki: wsadzić pod koniec kwietnia do skrzynki z perlitem podgrzewanej od dołu w kąpieli wodnej za pomocą malutkiej grzałki akwarystycznej, a w połowie maja wprost do ziemi na wał okryty czarną matą szkółkarską.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 23:26 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Plan mam taki: wsadzić pod koniec kwietnia do skrzynki z perlitem podgrzewanej od dołu w kąpieli wodnej za pomocą malutkiej grzałki akwarystycznej, a w połowie maja wprost do ziemi na wał okryty czarną matą szkółkarską.

Moje plany podobne do Małgosi wszystko trafi do ukorzeniarki typu DarekRz i po 15 maja na czarną folię. Z moich wcześniejszych prób ukorzeniania jedyny wniosek to taki, że nie ma sensu eksperymentować i ukorzeniać przed kwietniem.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 23:41 
Kiper
Kiper

A ja po dwóch zeszłorocznych ukorzenianiach mam zamiar zwiększyć temperaturę na początku ukorzeniania. W drugiej turze tak zrobiłem i efekty były lepsze. No i to co wszyscy już wiemy, ostrożnie z podlewaniem.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 07:41 
Ekspert
Ekspert

Z moich doświadczeń wynika, że jeśli zaczniemy wcześnie ukorzenianie (początek marca), później sztobty przesadzimy do większych pojemników (min. 0,2 l) i tutaj się dalej ukorzenią i podrosną, to 15 maja możemy wysadzić w miejsce docelowe już sztobro-sadzonki z systemem korzeniowym i ładnym zielonym przyrostem do 20 cm. Tylko w taki przypadku wczesne ukorzenianie ma sens.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 08:11 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
to 15 maja możemy wysadzić w miejsce docelowe już sztobro-sadzonki z systemem korzeniowym i ładnym zielonym przyrostem do 20 cm. Tylko w taki przypadku wczesne ukorzenianie ma sens.

Nie do końca. Jeżeli prowadzisz sadzonki przez rok w szkółce to masz piękny system korzeniowy na stopce i na drugi rok sadzisz głęboko. W takim przypadku jak opisujesz korzenie na stopce nie rozwijają się w sposób zadowalający a tworzą się podpowierzchniowe (bo cieplej) i bezcelowa staje używanie długiego 3-oczkowego sztobra gdyż cz. najgłębsza potrafi z czasem obumierać

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 08:42 
Kiper
Kiper

Arturro napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
to 15 maja możemy wysadzić w miejsce docelowe już sztobro-sadzonki z systemem korzeniowym i ładnym zielonym przyrostem do 20 cm. Tylko w taki przypadku wczesne ukorzenianie ma sens.

Nie do końca. Jeżeli prowadzisz sadzonki przez rok w szkółce to masz piękny system korzeniowy na stopce i na drugi rok sadzisz głęboko. W takim przypadku jak opisujesz korzenie na stopce nie rozwijają się w sposób zadowalający a tworzą się podpowierzchniowe (bo cieplej) i bezcelowa staje używanie długiego 3-oczkowego sztobra gdyż cz. najgłębsza potrafi z czasem obumierać
Jest i na to sposób:
1.Obniżamy teren wokół doniczkowej sadzonki o 10-15 cm tworząc tzw. misę; na jesieni wyrównujemy teren.
2.Oprócz "misy" sadzonkę sadzę ukośnie ( zgodnie z planowanym kierunkiem okrywania na zimę).

Myślę, że gra jest warta świeczki, jeżeli mamy przygotowany teren, sadzimy w miejsca docelowe sadzonki przygotowanę wczesną wiosną ( zahartowane i w doniczkach). Równolegle, druga partię sadzonek wykonujemy tradycyjnie ( na czarnej folii); jeżeli cześć sadzonek z pierwszego sadzenia, słabo urośnie, zastępujemy je ( jesienią) sadzonkami uzyskanymi tradycyjnie.
Postępując w ten sposób, możemy jedynie zyskać.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Widzę, że jak co roku, zaczynają się kombinacje alpejskie :lol:

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 09:45 
Kiper
Kiper

Styczeń i luty to za wcześnie. No chyba, że ktoś ma szklarnię ogrzewaną ze sztucznym oświetleniem. 2 - 3 tygodnie w ukorzeniarce i patyki puszczają korzenie, a potem liście. I co wtedy - brakuje światła, potem miejsca na doniczki itp. - rośliny się męczą, rosną jakieś długie cherlawe pędy o zabarwieniu jasnozielonym. Ukorzeniałem 2 razy zaczynając w końcu marca i uważam, że przy brak szklarni czy tunelu to też za wcześnie. U mnie ten miesiąc w doniczkach do połowy maja to miesiąc stracony. Niby sadzonki przy oknie, ale w nieogrzewanym pomieszczeniu dawały słabe przyrosty. Skłonił bym się do tego co pisze Ricci - albo czarna folia, albo głęboka misa i bezpośrednio do ziemi. W tym roku zacznę jeszcze później, coś koło połowy kwietnia i na czarną folię.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 11:15 
czeladnik
czeladnik

W tym roku zamierzam potrzymać 3 tygodnie w ukorzeniarce, gdyż w 2012 2 tygodnie okazały się za mało. Chciałbym też tak dobrać termin, żeby wysadzić do doniczek i od razu dać do tunelu foliowego. W 2012 zacząłem za wcześnie (pod koniec lutego) i musiałem trzymać doniczki w domu - a wiadomo, to kłopot i żona psioczy, oraz 1 pokój "zamieszkały" przez sadzonki. Zastanawiem się też nad naturalnym grzejnikiem pod sadzonki w tunelu - wykopać płaski dołek, dać grubo słomy, polać wodą, trochę ziemi i dopiero na to doniczki. Mokra słoma rozkładając się wytwarza ciepło, co przyda się na zimne noce. Co o tym myślicie? Kiedy można spokojnie dać sadzonki doniczkowe do tunelu?

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 11:38 
Ekspert
Ekspert

tomest napisał(a):
W tym roku zamierzam potrzymać 3 tygodnie w ukorzeniarce, gdyż w 2012 2 tygodnie okazały się za mało. Chciałbym też tak dobrać termin, żeby wysadzić do doniczek i od razu dać do tunelu foliowego. W 2012 zacząłem za wcześnie (pod koniec lutego) i musiałem trzymać doniczki w domu - a wiadomo, to kłopot i żona psioczy, oraz 1 pokój "zamieszkały" przez sadzonki. Zastanawiem się też nad naturalnym grzejnikiem pod sadzonki w tunelu - wykopać płaski dołek, dać grubo słomy, polać wodą, trochę ziemi i dopiero na to doniczki. Mokra słoma rozkładając się wytwarza ciepło, co przyda się na zimne noce. Co o tym myślicie? Kiedy można spokojnie dać sadzonki doniczkowe do tunelu?

Te sadzonki masz dla siebie czy na handel? Jak na handel to ok - kombinuj. Jak dla siebie przesuń termin ukorzeniania i sadź pod czarną folię w maju. Sadzonki kopane są dużo mocniejsze od doniczkowych.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 12:38 
Ekspert
Ekspert

tomest napisał(a):
Zastanawiem się też nad naturalnym grzejnikiem pod sadzonki w tunelu - wykopać płaski dołek, dać grubo słomy, polać wodą, trochę ziemi i dopiero na to doniczki. Mokra słoma rozkładając się wytwarza ciepło, co przyda się na zimne noce. Co o tym myślicie? Kiedy można spokojnie dać sadzonki doniczkowe do tunelu?

Nie obawiasz się, że zakopana słoma ściągnie do tunelu gryzonie?,a z tego wynikną tylko same problemy :!: .

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 13:18 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Te sadzonki masz dla siebie czy na handel? Jak na handel to ok - kombinuj. Jak dla siebie przesuń termin ukorzeniania i sadź pod czarną folię w maju. Sadzonki kopane są dużo mocniejsze od doniczkowych.

Dla siebie i trochę dla znajomych, ale będę sadził z doniczek po 15 maju do gruntu. Już tak robiłem i jestem zadowolony z efektów. Ale nadmiar sztobrów to chyba tak zrobię jak piszesz.

jano napisał(a):
Nie obawiasz się, że zakopana słoma ściągnie do tunelu gryzonie?,a z tego wynikną tylko same problemy .

Nie wiem. Wiem, że np. ogórki sadzą na słomie, poza tym pamiętam jak moi rodzice sadzili tytoń i przygotowywali rozsadę w tunelu, to właśnie dawali słomę i obornik, a na to ziemię, a jeszcze wcześniej jak nie mieli tunelu, to produkowali rozsadę w "inspektach" tzn. drewnianych skrzynkach okrywanych od góry oknami (czy folią) i oczywiście wszystko na słomie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1