Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 03:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 11:30 
Ekspert
Ekspert

Artykuł mający kilkadziesiąt lat przedstawia sposób rozmnażania winorośli nie wiele odbiegający od dnia dzisiejszego.
Teoretycznie ktoś nie będąc na forum mógłby robić sadzonki na tym samym poziomie co my. Po przeczytaniu i zastosowaniu się do tych wskazówek.
Wiadomo sposób rozmnażania jest trochę unowocześniony[elektryczność, termoregulatory,styropian, ukorzeniacz] nie mniej jednak myśl pozostała ta sama.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 14:41 
mistrz
mistrz

Powiedzcie mi czy zostawiacie górne dwa czy jedno oczko na trzy oczkowym sztobrze ? i czy obcinanie górnej końcówki i zabezpieczenie parafiną jest wymagane - normalnie jest naturalnie zaschnięte.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Lepiej zostawić dwa na wypadek gdyby górne nie ruszyło.
Woskowanie niekonieczne ale wskazane. Po co masz się później zastanawiać co by było gdyby... Nie ruszą Ci jakieś pąki i będziesz żałował bo może przesuszyłeś.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 15:43 
mistrz
mistrz

Jak ruszą oba, to niższy usunąć?

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 15:46 
Ekspert
Ekspert

Nie usuwaj, możesz zrobić z tym porządek dopiero jesienią podczas sadzenia na miejsce docelowe.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 16:27 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
Nie usuwaj, możesz zrobić z tym porządek dopiero jesienią podczas sadzenia na miejsce docelowe.

A nie jest tak, że jeden pęd (który ma służyć do przyszłego formowania) będzie grubszy, mocniejszy (po pierwszym sezonie wegetacyjnym) gdy będzie pojedynczy niż gdy zostawimy dwa?

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 17:30 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:
Nie usuwaj, możesz zrobić z tym porządek dopiero jesienią podczas sadzenia na miejsce docelowe

Lepiej zrobić z tym porządek wcześniej wyłamać niepotrzebnego pąka lub młodą latorośl żeby zbytnio nie obciążać młodej rośliny. Sadzonka odwdzięczy się już jesienią jedną ale za to grubszą i lepiej zdrewniałą łozą.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 18:05 
Ekspert
Ekspert

jaszczur napisał(a):
redfox napisał(a):

A nie jest tak, że jeden pęd (który ma służyć do przyszłego formowania) będzie grubszy, mocniejszy (po pierwszym sezonie wegetacyjnym) gdy będzie pojedynczy niż gdy zostawimy dwa?

W pierwszym sezonie najważniejsze są korzenie, o grubsze i mocniejsze pędy zadbaj w drugim sezonie, choć i wtedy lepiej zostawić dwa niż jeden /w razie jakiegoś nieszczęścia/

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 18:42 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
W pierwszym sezonie najważniejsze są korzenie, o grubsze i mocniejsze pędy zadbaj w drugim sezonie, choć i wtedy lepiej zostawić dwa niż jeden /w razie jakiegoś nieszczęścia/

Ale czy to, że energia wegetacyjna części nadziemnej będzie rozłożona na 2 pędy (zamiast jednego), poprawi to rozrost części korzeniowej? Mam tu wątpliwości. Wiem natomiast, że najlepiej jest, gdy kalus i korzonki wystartują znacznie wcześniej od pąków. Temu mają służyć takie zabiegi jak utrzymywanie różnicy temp. między częścią korzeniową a nadziemną sadzonki (podgrzewanie korzonków w ukorzeniarce czy w gruncie przez stosowanie w czarnej folii). Podobno też parafinowanie opóźnia start pąków o kilka dni.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 19:25 
Kiper
Kiper

jaszczur napisał(a):
Jak ruszą oba, to niższy usunąć?

Usunąć słabszy. Małe, dopiero tworzące się korzonki mogą nie dać rady pracować na 2 pędy. A nawet, jeśli korzonki nam się ładnie wykształciły, to lepszy jeden grubszy pęd niż 2 rachityczne knotki.
redfox napisał(a):

Pytanie tylko od kiedy zaczyna się pierwszy sezon? Od wsadzenia sztobra do ukorzeniania, czy od posadzenia ukorzenionej już sadzonki? :roll:
redfox napisał(a):
W pierwszym sezonie najważniejsze są korzenie

No właśnie. Musimy zadbać, żeby to one się wzmocniły. :P

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 20:38 
Ekspert
Ekspert

ajka napisał(a):
No właśnie. Musimy zadbać, żeby to one się wzmocniły. :P

No właśnie, na ich wzmocnienie pracują liście, im ich więcej tym lepiej bo większa ich powierzchnia, no i .............bądź tu mądry :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 21:23 
Ekspert
Ekspert

W tym temacie jak mi się wydaje mówimy o ukorzenianiu.
Jeśli wypuszczą dwie latorośle to niech sobie rosną i pracują na korzenie ,a jasienia zostawić 3,4 oczka jednej a drugą usunąć całkowicie. Na wyprowadzenie formy będzie następny sezon.
A jeśli bezpośrednio po ukorzeniarce sadzimy w miejsce docelowe pomyślałbym nad wyposzczeniu jednej latorośli i ewentualnym formowaniu krzewu. Jest się wtedy rok do przodu.
Dodam tylko ż tej drugiej opcji nie praktykowałem jeszcze.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 22:28 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
W tym temacie jak mi się wydaje mówimy o ukorzenianiu.
Jeśli wypuszczą dwie latorośle to niech sobie rosną i pracują na korzenie ,a jasienia zostawić 3,4 oczka jednej a drugą usunąć całkowicie. Na wyprowadzenie formy będzie następny sezon.
A jeśli bezpośrednio po ukorzeniarce sadzimy w miejsce docelowe pomyślałbym nad wyposzczeniu jednej latorośli i ewentualnym formowaniu krzewu. Jest się wtedy rok do przodu.
Dodam tylko ż tej drugiej opcji nie praktykowałem jeszcze.

W mojej skromnej praktyce jeszcze się nie zdarzyło żeby ze sztobra wyrosła taka latorośl która rozmiarami sugerowała by że jestem rok do przodu :)

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:29 
Ekspert
Ekspert

Dodałem ,że tego nie praktykowałem,osobiście jestem za pierwszą wersją.
Pierwszy sezon to ukorzenianie, a dalej formowanie jeśli się da , bo są przypadki że i w następnym sezonie po ukorzenianiu, trzeba obciąć na dwa paczki gdyż niema z czego wyprowadzić choćby pnia (chyba że formujemy na głowę).
Na swoim Blogu Kapitan opisuje arkadie wyprowadza krótkie ramie i uzyskuje dodatkowo kilka sztobrów, chyba że to odczytałem zle.
Dodam jeszcze że sadzonka sadzona wiosną jako goło korzeniowa potrzebuje jakiś czas na adaptacje w nowym środowisku,a ta sadzona po ukorzenianiu i posadzeniu w miejsce docelowe tych problemów niema.
I to jest ten czas o którym pisałem że to jest rok, nie wiem ile dokładnie trwa czas adaptacji w innych warunkach.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:31 przez zajaczek83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:34 
Ekspert
Ekspert

W roku ukorzeniania jedna latorośl powinna być normą. Nie będę odkrywczy jak napiszę, ze gdy rozrost systemu korzeniowego jest intensywny, to i wzrost latorośli (długość, grubość, wielkość liści, ilość pasierbów) też będzie silny. Liście dostarczają produkty fotosyntezy, korzenie składniki pokarmowe z ziemi. Roślina sama wie jak zachować równowagę między tymi procesami, wystarczy jej tylko nie przeszkadzać. Słabsza intensywność rozrastania korzeni = słabsza latorośl. Zazwyczaj jedna latorośl to gwarancja jednego silnego, odpowiednio zdrewniałego przyrostu, który będzie bazą w kolejnym sezonie. Dwie i więcej latorośli na ukorzenianej sadzonce, to ryzyko, że bazy nie będzie wcale i nie ma potrzeby podejmować takiego ryzyka. Kiedyś też mi się wydawało, że trzeba "korzystać" z silnej łozy na sadzonce i ciąć długo na pień. Teraz wiem, że nic bardziej mylnego. Jak się tak dobrze nad tym zastanowić, to okazuje się, że takie postępowanie nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Gdyby w drugim roku można było obciążyć krzew dużym owocowaniem to może miało by to sens, ale tak nie jest. Załóżmy, że przytniemy silną sadzonkę na trzy oczka, to z jednego możemy wydłużyć w kolejnym roku pień, z drugiego możemy np uciąć pierwszy czop dla Royat, a na latorośli z trzeciego zrobić kontrolne owocowanie. To jest max co można w drugim roku wykombinować ....i po co komu więcej oczek i ten długi pień? Powolne budowanie pnia od samej podstawy jest najpewniejsze i daje najlepsze efekty. W kolejnym roku będą już do dyspozycji oczka na łozie przedłużającej pień i np na tym pierwszym czopie. Na tej bazie możemy wprowadzić większe owocowanie i zbudować kolejne fragmenty formy..itd.. bez "zawracania z drogi", które nieuchronnie nas czeka przy pospiechu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1