Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 07:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 20:52 
Ekspert
Ekspert

lucyan napisał(a):
U mnie drewnienie też bardzo źle. I mam cynk, że po dzisiejszej nocy niedziela/poniedziałek część dostała mrozem po liściach. Ale, że trzymam je we wkopanych doniczkach do wysadzania na wiosnę, to dziś zamierzam te doniczki na tydzień przenieść w cieplejsze miejsce. Za tydzień mają wrócić bezpieczne noce więc wkopię je z powrotem, niech korzystają ze słońca i drewnieją. A przez zimę zamierzam je przechować we wkopanych i zakopcowanych doniczkach. W zeszłym roku to zdało egzamin.
Z kolei te posadzone docelowo zamierzam dziś okryć na tydzień agrowłókniną zimową, nie chcę ich stracić zwłaszcza Goetseya :cry: Myślicie, że to pomoże?

Nie panikuj i nie przenoś sadzonek,tym bardziej że są wkopane w doniczkach.
Takie przymrozki z jakimi mamy do czynienia nic nie zrobią sadzonką nawet w doniczkach wolno stojących a co dopiero wkopanych w ziemi. To że część liści stracą to nie znaczy że proces zdrewnienia będzie zatrzymany. Jeżeli masz te sadzonki przechowywać w ziemi i okrywać przed mrozem w zimie i dopiero na wiosnę przesadzać to lepiej zrób to na jesieni , to będzie lepiej dla sadzonek i mniej pracy dla ciebie. Sadzonki które już są w miejscach docelowych przy takich spadkach temp. nie potrzebują specjalnej troski,ważne że przed zimą usypiesz okrywający kopczyk ziemi i to wystarczy!.

I to co napisał@ SilwMaliniarz, jeżeli jest zdrewniałe przynajmniej dwa oczka na młodej sadzonce to nie ma powodu do niepokoju.

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 20:56 
Kiper
Kiper

A jeszcze są śpiące pąki zapasowe w razie czego...
Na te liczę w przypadku dwóch sadzonek, u których drewnienie póki co wygląda bardzo słabo...

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Czy jest sens psiknąć jeszcze teraz siarczanem potasu na sadzonki dla zdrewnienia?

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 21:05 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Czy jest sens psiknąć jeszcze teraz siarczanem potasu na sadzonki dla zdrewnienia?

Teraz już im nie pomożesz. Trzeba zaczynać w sierpniu.

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 21:16 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
Teraz już im nie pomożesz. Trzeba zaczynać w sierpniu.

Od sierpnia siarczan potasu poszedł u mnie 3 razy ;)

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 21:20 
Kiper
Kiper

Ja raczej swoje tegoroczne sadzonki przeazaotowałem. Urosły w większości bardzo ładnie ale z drewnieniem są problemy. W zeszłym roku było podobnie i latorośla chowałem przed mrozem pod agrowłókniną. Potem znów wieszałem je na drutach i sporo to pomogło. Teraz przy obecnych temperaturach będę musiał robić tak samo. Ogławianie i opryski potasem zapewne coś pomogły ale ogólnie jest kiepsko.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 10:53 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki Panowie za otuchę.
Problem jest właśnie w tym, że część sadzonek nie ma nawet śladów drewnienia! :crazy: Na szczęście to tylko kilka sztuk ale dla mnie cennych odmian i wolałem nie ryzykować i te właśnie schowałem do cieplejszego miejsca. Reszta, która zdrewniała choć na oczko - hartuje się pod niebem. Dzięki, pozdrawiam.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 03:47 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie całe szczęście wszystko młode dobrze drewnieje. Wczoraj przesadzałem w ogrodzie ze szkółki do szpalerów tegoroczne Chrupki spod Brzegu i muszę powiedzieć, że bardzo ładnie ukorzeniły się od wiosny. Musiałem mocno się napracować,by wydobyć je z ziemi. Podobnie przesadzałem nasadzone jesienią roku, a przesadzone z ogrodu w Brzegu sadzonki NN z Lipek pod Brzegiem ( temat "Oporto, czy co ?" ). Jutro dosadzam Traminera, Gewurztraminera i Rieslinga, bo straciły po jednej tegorocznej sadzonce w szpalerze.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 10:17 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
... Wczoraj przesadzałem w ogrodzie ze szkółki do szpalerów tegoroczne Chrupki spod Brzegu i muszę powiedzieć, że bardzo ładnie ukorzeniły się od wiosny. Musiałem mocno się napracować,by wydobyć je z ziemi... Jutro dosadzam Traminera, Gewurztraminera i Rieslinga, bo straciły po jednej tegorocznej sadzonce w szpalerze.

Jest 2 października! Nie za wcześnie na to przesadzanie?

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 15:52 
Ekspert
Ekspert

No właśnie teraz jakiś młody winogrodnik to przeczyta i poleci też przesadzać.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 19:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wiedziałem, że od niektórych Kolegów będzie zaczepnie, zatem odpowiadam. Oczywiście, wiadome jest, że najlepszym okresem do przesadzania winorośli jest stan spoczynku, jednak moim zamiarem było wykonanie eksperymentu, który pozwoli mi stwierdzić jeszcze przed zakończeniem wegetacji, czy krzewy przyjęły się, czy też nie. W razie niepowodzenia dysponuję w szkółce kolejnymi sadzonkami tych samych odmian, które czekają w rezerwie jako odwód. Winorośli nie powinno się również pobierać i ukorzeniać w maju, co jednak wykonałem wbrew obiegowym opiniom i dziś cieszę się pięcioma sadzonkami NN przedwojennej winorośli z Otmuchowa. Czasami trzeba łamać konwenanse, jak czynił to Napoleon ze skostniałą osiemnastowieczną sztuką wojenną. Ale młodzi nowicjusze, nie czytajcie, bo zarazicie się złą chorobą. Ostrzegam. Nie czytajcie. :D

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 20:19 
Ekspert
Ekspert

Wczesnojesienne przesadzanie może mieć sens. Zależy to jednak od szczegółu, czy z bryłą korzeniową.
Jesienią ziemia jest ciepła i korzenie trochę odrosną do zimy, małe są też potrzeby wodne bo chłodno.
Jednak wyrywanie z ziemi powodujące znaczne uszkodzenia musi się odbić negatywnie na zdolności zimowania.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Wiedziałem, że od niektórych Kolegów będzie zaczepnie, zatem odpowiadam. Oczywiście, wiadome jest, że najlepszym okresem do przesadzania winorośli jest stan spoczynku, jednak moim zamiarem było wykonanie eksperymentu, który pozwoli mi stwierdzić jeszcze przed zakończeniem wegetacji, czy krzewy przyjęły się, czy też nie. W razie niepowodzenia dysponuję w szkółce kolejnymi sadzonkami tych samych odmian, które czekają w rezerwie jako odwód. Winorośli nie powinno się również pobierać i ukorzeniać w maju, co jednak wykonałem wbrew obiegowym opiniom i dziś cieszę się pięcioma sadzonkami NN przedwojennej winorośli z Otmuchowa. Czasami trzeba łamać konwenanse, jak czynił to Napoleon ze skostniałą osiemnastowieczną sztuką wojenną. Ale młodzi nowicjusze, nie czytajcie, bo zarazicie się złą chorobą. Ostrzegam. Nie czytajcie. :D

Flaki się wywracają jak się czyta coś takiego. Oczywiście wiedziałeś... oczywiście zrobiłeś to celowo...no i oczywiście zawsze masz wariant "B". Na co liczyłeś, że nikt nie zwróci uwagi na ewidentna głupotę? No i co dalej?! Jak te biedne sadzonki przeżyją, to będziesz wiosną głosił sukces eksperymentu? Pewnie przeżyją, co nie oznacza, że im nie zaszkodziłeś. Jeżeli na przyszłość będziesz robił coś, co odbiega od ogólnej normy, to najpierw uprzedź, że to jest szkodliwe i nie polecasz naśladowania, a dopiero opisuj swoje eksperymenty. Nie sądzę by Twoje wyjaśnienie kogoś przekonało?

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 04:23 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym roku, w drugiej połowie października, postąpiłem podobnie z sadzonkami NN z Lipek ( "Oporto czy co ? " ). Przenosiłem je z Brzegu do Kościerzyc. Na osiem sadzonek siedem wystartowało na wiosnę.

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 06:18 
Ekspert
Ekspert

A Ty dalej swoje. To powiem tak ...
Jakbym Ci poduszką twarz zakrywał ale niedokładnie to przeżyjesz co nie? Tylko po co tak robić? Ale jak chcesz to zrobimy eksperyment :lol:

Nie wiem czy zrozumiesz to porównanie czy mnie podasz do prokuratury ale jesteś niereformowalny. Nie wiesz jak coś zrobić to wymyślasz głupoty a przez czas Twojej obecności na forum było to wałkowane po ? ... duuuużooo razy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1