Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
W tym roku zamierzam niektóre łozy przykryć ziemią i w ten sposób, po wykonaniu nacięć i obsypaniu ukorzeniaczem miejsca nacięcia, ukorzenić winorośl przez odkład. Zobaczymy wiosną, co z tego wyniknie.

Odkład odkładem -to oczywiste, ale po co te nacięcia i obsypywanie ukorzeniaczem jesienią? Czy to ma sens?

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 06:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
kapitanie, rzeczowo i spokojnie. Dziękuję. Podczas eskapad za starymi odmianami dowiaduję się np. że "teściowa łozę przygina do ziemi cegłówką i w ten sposób ukorzenia". Widziałem efekt- zadowalający. Trzeba mieć rękę do uprawy. :D

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 07:53 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
W tym roku zamierzam niektóre łozy przykryć ziemią i w ten sposób, po wykonaniu nacięć i obsypaniu ukorzeniaczem miejsca nacięcia, ukorzenić winorośl przez odkład. Zobaczymy wiosną, co z tego wyniknie.

Odkład odkładem -to oczywiste, ale po co te nacięcia i obsypywanie ukorzeniaczem jesienią? Czy to ma sens?

To takie czary-mary dla nie posiadających doświadczenia z winoroślą. ;) Przy zielonej latorośli, jak chcemy szybko otrzymać sadzonkę, to jest potrzebny zabieg, ale jak ukorzeniamy łozę (zeszłoroczną i zdrewniałą), to nie ma potrzeby tak się bawić.
Do ukorzenienia łozy wystarczy, że "teściowa łozę przygina do ziemi cegłówką i w ten sposób ukorzenia". IMO efekt jest bardziej, niż zadowalający. Sama w ten sposób ukorzeniam i mam więcej porządnych sadzonek, niż po cięciu na sztobry i zabawie z ukorzeniarką. Trzeba jednak mieć miejsce na zrobienie odkładu i krzew mateczny.

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 10:49 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
(...)efekt jest bardziej, niż zadowalający. Sama w ten sposób ukorzeniam i mam więcej porządnych sadzonek, niż po cięciu na sztobry i zabawie z ukorzeniarką...

Liczę na Twoje umiejętności odkładu w kwestii Zodiaka :wink: Jestem ciekaw czy da się zrobić odkład z cienkiej łozy z sadzonki z tegorocznego ukorzenienia, bo mam młodziutkie hity: Kiszmisze Nachodki i Super-ekstra, więc może warto zawalczyć o następne sadzonki już w przyszłym sezonie. Ale czy coś wyjdzie z tak młodego i cienkiego patyczka? czy mnie nie ogarnęło szaleństwo? :crazy: Muszę poszukać cegłówki... :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 17:18 
nowicjusz
nowicjusz

Raczej powiedział bym ,że klamry z ocynkowanego drutu , a ukorzeniacz moim zdaniem i zranienie węzłów od dołu też by się przydało. ( cegła troszeczkę za duża jak masz takie słabe przyrosty ) .
Znam to z własnego doświadczenia , coś takiego planuję w następnym roku ale metodą kapitana (choć butelki nie od żywieckiej :) .

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:13 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Trzeba jednak mieć miejsce na zrobienie odkładu i krzew mateczny.

Jak się nie ma miejsca, można tak:
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 5589925618
W ten sposób ukorzeniłem tacie kilka sadzonek, z latorośli przerastających przez płot. Ot, taki prezent...
Trzeba jednak pamiętać o podlewaniu.

PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 05:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Przysypując jesienią ramiona agrestów, starych niemieckich odmian, ukorzeniały i otrzymywały w ten sposób nowe sadzonki moja prababka i babka. Stąd ten pomysł, by uzyskać dodatkowe i zapewne silniejsze sadzonki wiosną, przy oczywiście ukorzenianiu sztobrów w perlicie. Riesling, Elbling, Silvaner, Tramiener i Gewurztraminer - będą pierwszymi, które dostąpią tego eksperymentu.

PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 10:18 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Przysypując jesienią ramiona agrestów, starych niemieckich odmian, ukorzeniały i otrzymywały w ten sposób nowe sadzonki moja prababka i babka. Stąd ten pomysł, by uzyskać dodatkowe i zapewne silniejsze sadzonki wiosną

Twoje parcie na pozyskanie sadzonek ?wiosną?, :idea: tworzy zator w komunikacji z Tobą.

PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 13:25 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Przysypując jesienią ramiona agrestów, starych niemieckich odmian, ukorzeniały i otrzymywały w ten sposób nowe sadzonki moja prababka i babka. Stąd ten pomysł, by uzyskać dodatkowe i zapewne silniejsze sadzonki wiosną, przy oczywiście ukorzenianiu sztobrów w perlicie. Riesling, Elbling, Silvaner, Tramiener i Gewurztraminer - będą pierwszymi, które dostąpią tego eksperymentu.

Przez odkład wiosną, to Ty sadzonek winorośli nie uzyskasz, a dopiero na jesień w przyszłym roku.
Przygięcie i obsypanie łozy ziemią robisz wiosną. Winorośl ukorzenia się w znacznie wyższych temperaturach niż agrest, czy porzeczka, więc w lecie puszcza korzenie. Sadzonka winorośli gotowa jest mniej-więcej w listopadzie - odcinasz, wykopujesz, przesadzasz w inne miejsce i kopczykujesz lub dołujesz.

Możesz też robić sadzonki z latorośli, czyli zielne. Kapitan i Maciek podają bardzo podobne sposoby. To robisz w lecie, a sadzonka gotowa jest pod koniec lata lub na jesień.

W zimie winorośl Ci się nie ukorzeni na tyle, żeby wiosną odciąć i traktować jak sadzonkę.

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 04:30 
Ekspert
Ekspert

No i ok. Alles klar !

PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 20:22 
Ekspert
Ekspert

Witam!
Moje pytanie jak wygląda u was drewnienie tegorocznej młodzieży ukorzenianej tej wiosny?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 22:06 
Ekspert
Ekspert

U mnie generalnie nieźle. Najbardziej martwi mnie Czekoladowa. Na razie nie widać śladu drewnienia (no może 1 cm).

Część sadzonek dopiero teraz zamierzam wsadzić na stałe miejsce (po tych, które wylatują; a wylatuje głównie Szachtior, który jest właśnie nawet nie w połowie przebarwiania, za nim DeChaunac - też za późny - właśnie tej nocy może będą pierwsze przymrozki a niego Brix 15 i kwasior straszny).
Inną część chciałem przechować w doniczkach do wiosny. I tu moje pytanie jak to przeprowadzić: tzn. kiedy zanieść do zimnej piwnicy i czy zimą w tej piwnicy jakoś podlewać?

PostNapisane: niedziela, 29 września 2013, 21:32 
Ekspert
Ekspert

Dziś odwiedziłem swoją winniczke i po 2 tygodniach mile zaskoczeniemlodziez drewniane ,a miałem obawy bo nic nie było widać.
Solarisy sadzone na wiosnę dwa tygodnie temu zaczynały brazowiec delikatnie na ta chwilę 80 cm jeszcze im trochę brakuje do sznura skośnego..
Co do sadzw doniczkach ją bym je wyniósł przed większymi mrozami w czasie kopczykowanie sadzonek w gruncie,nie podlewalem bym tylko od czasu do czasu spryskać woda żeby nie uschly. .A może lepiej byłoby je wyciągnąć z doniczek i zasypać żółtym piaskiem,ale tam też w sumie trzeba prysnac nie podlewać nie nogi mieć sucho ani mokro. W sumie to tak jak byś przechowywali sztobry .

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 14:16 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie drewnienie też bardzo źle. I mam cynk, że po dzisiejszej nocy niedziela/poniedziałek część dostała mrozem po liściach. Ale, że trzymam je we wkopanych doniczkach do wysadzania na wiosnę, to dziś zamierzam te doniczki na tydzień przenieść w cieplejsze miejsce. Za tydzień mają wrócić bezpieczne noce więc wkopię je z powrotem, niech korzystają ze słońca i drewnieją. A przez zimę zamierzam je przechować we wkopanych i zakopcowanych doniczkach. W zeszłym roku to zdało egzamin.
Z kolei te posadzone docelowo zamierzam dziś okryć na tydzień agrowłókniną zimową, nie chcę ich stracić zwłaszcza Goetseya :cry: Myślicie, że to pomoże?

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 19:42 
Kiper
Kiper

Co do sadzonek to nie ma niepokoju, że coś nie zdrewnieje. 2 oczka z reguły znajdują się na 1cm latorośli, a żeby tyle nie zdrewniało, to już raczej musiałby być armagedon. U mnie drewnienie od kilku cm na sadzonkach, które ledwo wylizały się z zamoknięcia do kilkudziesięciu na takich, którym nadniar wody nie przeszkadzał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1