Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 06:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 08:55 
Ekspert
Ekspert

Ponoć w Irlandii bardzo cenią poetów, może trzeba sie tam wybrać :lol:

U mnie z ukorzenianiem w tym roku jakaś porażka, wszystko wsadziłem pod folię, może za wcześnie i niewiele zostało z sadzonek.
Kiszmisze zdechły, pociesza mnie że przynajmniej Alphonse Lavalee, Czekoladowa i parę zeszłorocznych sadzonek rośnie.
Tym co nie wybiły z pąka do tej pory nie rokuję dobrze :(

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 18:29 
Ekspert
Ekspert

U mnie też nie najlepiej. Najpierw, po wysadzeniu zakalusowanych patyków na wał ziemny okryty czarną matą, było zimno, potem prawie powódź, a potem piekarnik pod gołym niebem.
Jak osiągnę skuteczność 50%, to będę zadowolona w tym roku.

PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:43 
mistrz
mistrz

Ja to co miałem zakalusowane lub z małymi korzonkami wysadziłem na wał ziemi i po chyba 2 dniach dałem czarną folie później przyszły deszcze po kilku dniach sprawdziłem kilka sadzonek i korzenie były nadgniłe dalej, wszystko powyciągałem z tego wału i do perlitu z torfem 1:2 teraz po około 3 tyg. porozsadzałem te sadzonki to pojedynczych pojemników z torfem lub z ziemią i trocinami 1:1, około 70% tego co było na wale ocalało po przesadzeniu do tych doniczek, sądzę że gdybym tego nie zrobił to podczas tych deszczy i zimnisk zostało by z 25-30% teraz wszystko co jeszcze łapało kalus lub korzenie daję do pojemników z torfem i wszystko przez jakieś 3tyg. będzie w tunelu później na dwór jak już będą konkretne korzonki, pisałem w jednym z moich poprzednich postów że ukorzeniarka mi się nie spisała (płyta grzewcza i wszystkie sztobry w perlicie dałem do ponownego ukorzenienia bez podgrzewania perlitu tylko stała całość w tunelu i tutaj niektóre odmiany 90% kalusa i korzonków a niektóre 50% niektóre też wcale, w zależności od odmiany ukorzenianie wyszło średnio dobrze, mam nadzieję że do jesieni przyrosty zdążą zdrewnieć chociaż na te kilka oczek i wytworzyć ładne korzonki.

-- 24 cze 2013, o 22:42 --

Witam, cały czas brak czasu a wieczorem nie będę siedział i pracował przy sadzonkach więc wrzucę kilka zdjęć i coś napiszę, u mnie jak widzicie na 2 pierwszych zdjęciach nie zawiódł Skarb Panonii, reszta średnio jak też widać na kolejnych zdjęciach większość ma słaby kalus jakieś 15% wszystkich sadzonek ma wypuszczony kalus lub zaczątek kalusa i teraz co robić z tym interesem który jak widać na zdjęciach ma nie do końca wypuszczony kalus tzn. słabo wypuszczony, mogę dać albo do pojemników z torfem które będą trzymane w tunelu temp. 30-38* w upalne dni i w granicach 20* w trochę chłodniejsze lub pod chmurkę na czarną agrowłókninę i na zwykła ziemię którą mogę zmieszać z trocinami lub/oraz torfem co polecacie?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 23:44 
Ekspert
Ekspert

Ja osobiście wsadził bym na czarna folię ewentualnie posypał torfu odkwaszonego i nie ruszał do jesieni ewentualnie do tunelu ale w glebę bez pojemników.
Moje na folia zaczynają nabierać wigoru choć trochę strat zanotowałem.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 08:50 
nowicjusz
nowicjusz

Moje sadzonki ukorzenione rosną w 2 litrowych doniczkach i stoją pod chmurką. Większość poprzerastała przez doniczkę i zastanawiam się teraz , czy można je o tej porze przesadzać na miejsce stałe ( wcześniej nie było tego miejsca ).
Kapitan doradzał że tak mogą rosnąć do jesieni, ale myślę że wtedy to przecież i tak pourywam wszystkie przerośnięte korzenie.
Na miejscu stałym już budowałyby system korzeniowy na zimę :roll2:

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 08:54 
Ekspert
Ekspert

Teraz jest najlepszy okres na przesadzanie sadzonek doniczkowych, więc sadź jak najszybciej.

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 09:28 
nowicjusz
nowicjusz

Muszę też przygotować kilka sadzonek gołokorzeniowych na jesień dla rodzinki ( do wysyłki pocztą )i te myślę żeby wysadzić choćby do piaszczystej ziemi. Będzie łatwiej wykopywać , nie uszkadzając zbytnio korzeni.W piasku system korzeniowy też się chyba rozbuduje.

PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 08:38 
mistrz
mistrz

To chyba dam torfu na jakieś 10cm aby na początku sadzonki miały lepsze warunki powietrzno glebowe do rozwoju pierwszych korzeni a dalej to już pójdą głębiej korzenie i dają radę w zwykłej ziemi na wszystko dam czarną folię/agro i na to jeszcze coś w formie tunelu myślę że będzie okej :)

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 19:00 
Ekspert
Ekspert

Połowiczną efektywność to ja miałem do momentu wysadzenia w pole sadzonek okazale wyglądających w donicach. Kiedy jednak sprawdziłem ich stan, okazało się że mocno ucierpiały z powodu lichych korzeni. Zapewne warto by było założyć jakąś siatkę cieniującą, ale też zbyt dużo podlewałem i dla zachowania bryły korzeniowej powinienem wykładać gazetą całe wnętrze plastikowej donicy, by to potem łatwo wyciągać. W zeszłym roku poszło gładko a w tym "sporo pod górę"

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 19:15 
Ekspert
Ekspert

Mokra gazeta to chyba pomyłka .Ja dawałem worki foliowe a do dużych donic 2-3 worki [ w każdym sadzonka].Oczywiscie dziurawiłem worki.Można nawet zostawć w tych workach po rozerwaniu[już w dołku] jak ziemia zbyt się osypuje lub korzenie słabe.Trochę jednak należy zaczekać aż korzenie przerosną ,około połowy lipca ,w tym roku trochę później.

Ostatnio edytowano czwartek, 27 czerwca 2013, 19:31 przez zypsek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 19:23 
Kiper
Kiper

Ja w tym roku miałem w doniczkach foliowych. Wysadzanie do gruntu to pestka. Kopię dół, robię przymiarki, a potem nożyczkami odcinam dno. Stawiam doniczkę bez dna w dołku i tnę nożyczkami bok doniczki z góry do dołu. Wyciągam folię i spokojnie obsypuję sadzonkę ziemią.
Jedynym mankamentem doniczek foliowych jest to, że słabo odprowadzają wodę po deszczu i istnieje ryzyko utopienia sadzonki.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 20:40 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Ja w tym roku miałem w doniczkach foliowych.
Jedynym mankamentem doniczek foliowych jest to, że słabo odprowadzają wodę po deszczu i istnieje ryzyko utopienia sadzonki.

Myślę,że przyczyną słabego odprowadzania wody nie jest typ zastosowanych doniczek foliowych a jedynie ilości i przekrój otworów na dnie tego typu pojemnika na sadzonkę.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 21:16 
Kiper
Kiper

U mnie jest 8 otworów o średnicy 13mm. Kiedy jednak doniczka napełniona jest ziemią i postawiona na betonie lub ubitej ziemi, woda nie ma jak odpływać, bo otwory przylegają do podłoża. Mam jeszcze trochę sadzonek w foliowych doniczkach, które przeniosłem na trawę, by w te deszczowe dni ułatwić spływanie wody.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 22:27 
Ekspert
Ekspert

Masz racje,ale jeżeli jest to przejściowe zastosowanie takiego pojemnika to można ewentualnie coś podłożyć np. drewniana kratownica,albo kamienny grys.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 23:36 
Ekspert
Ekspert

Miałem kilka sztuk w doniczkach plastikowych 3l i wychodziła cała bryła bez problemy.
Dzień dwa wcześniej podlewalem,żeby było wilgotno potem klepać delikatnie sadzonka między palce odwracam dnem do góry klepnac od góry i wszystko,cała bryła zostaje na dłoni. Jak za czasów dzieciństwa,chyba każdy robił babki z piasku? To tak samo tylko w powietrzu.
Tu jest jaszcze łatwiej bo wyrośnięte korzonki też podtrzymują bryłę żeby się nie rozpadła.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1