Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 22:18 
mistrz
mistrz

Jeden z patyków namoczony i wetknięty w doniczkę 17 maja. Nie będzie golony /albo się utopi, albo będzie pływał/.

Załączniki:
M.Q.jpg
M.Q.jpg [ 80.41 KiB | Przeglądane 1016 razy ]

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 07:28 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie w gruncie niektóre odmiany,od Kolegi Grzegorza, zaczną dopiero pękać, ale sadzonki ze sztobrów pobranych we wsiach jesienią ub.r. mają się całkiem dobrze. Mam ich ok. 25, z czego 10 jest już rozwiniętych, a 5 znalazło już nowe ogrody, gdzie rosną szczęśliwe. :wink: Trzy sadzonki ( z 9 ) z Otmuchowa, które nie zdołały ukorzenić się w perlicie, właśnie wypuszczają zielone po ponad dwóch tygodniach w gruncie. Zdjęcia w tygodniu.

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 09:16 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
U mnie w gruncie niektóre odmiany,od Kolegi Grzegorza, zaczną dopiero pękać...

Jeżeli w ogóle zaczną. Po normalnym przezimowaniu, w Twojej lokalizacji zdrowe sadzonki powinny mieć już spore przyrosty.

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 09:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Sadzonki są to raczej nieukorzenione sztobry, które trafiły w maju do gruntu. Otrzymałem je jesienią. Dobrze przezimowały w dole w ogrodzie. Trzymane w perlicie i butelkach PET nie zdołały się ukorzenić Stara vinifera spod Kędzierzyna-Koźla zaczyna dopiero pękać, zatem mam nadzieje, że zdąży nieco podrosnąć przed zakończeniem sezonu. Heunisch Weiss z kolei, rośnie dobrze, podobnie jak vinifera od Veterana. Natomiast świetnie sobie radzą sadzonki ( roczne ) starej v.v. z Lipek. Zatem poczekam na tegoroczne roślinki z cierpliwością godną winiarza.

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 12:21 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Sadzonki są to raczej nieukorzenione sztobry, ..

Nie nazywaj tego sadzonkami. Wyciągnij (wykop) jeden patyk z ziemi i zobacz co tam masz na dole? Twoje częste posty propagujące (bo tak jest) wysadzanie czegoś takiego w maju do gruntu, są po prostu szkodliwe. Masz na swoim profilu pokaźny bagaż postów i jesteś na forum na tyle długo, że mniej zorientowani mogą naśladować Twoje poczynania. Najpierw zakończ te swoje "pseudo badania" na nieukorzenionych sztobrach, a dopiero pisz o efektach. Tak będzie lepiej dla wszystkich.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 07:42 
nowicjusz
nowicjusz

Zeszłoroczne nasadzenia gołokorzeniowych, mają teraz po 2, lub 3 latorośle , a trzeba zostawić najwyżej 2. Czy taki wyłamany pęd z piętką , mogę ukorzenić? I jak to dobrze zrobić? :thumbup:
Czasami jest to jedyna sadzonka dobrej odmiany. Dopiero zaczynam zabawę i szkoda każdego patyka. :lol:

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 09:39 
Ekspert
Ekspert

tadwoj napisał(a):
Zeszłoroczne nasadzenia gołokorzeniowych, mają teraz po 2, lub 3 latorośle , a trzeba zostawić najwyżej 2. Czy taki wyłamany pęd z piętką , mogę ukorzenić? I jak to dobrze zrobić? :thumbup:
Czasami jest to jedyna sadzonka dobrej odmiany. Dopiero zaczynam zabawę i szkoda każdego patyka. :lol:

Możesz. Użyj do tego celu butelki plastikowej o wielkości odpowiedniej do długości latorośli, którą dysponujesz. Na latorośli pozostaw stopkę, a z drugiej strony przytnij tak by jej długość do ostatniego pozostawionego liścia była mniej więcej długości butelki. Pozbaw latorośl wszystkich liści i pąków poza jednym pąkiem i jednym liściem usytuowanym najdalej od stopki. Do butelki wlej trochę wody na dno (tylko tyle, żeby sama stopka była w wodzie) i włóż do środka latorośl tak żeby z butelki wystawał tylko ten jedyny liść i pąk, a stopka była zanurzona w wodzie na max 1-2 cm. Dobrze będzie jak w kącie tego pozostawionego liścia będzie mały pasierb.Postaw butelkę w ciepłym miejscu (parapet, namiot foliowy) i czekaj. Za 3-4 tygodnie powinien powstać wyraźny kalus, wtedy przesadź do doniczki. Jeżeli masz małe latorośla to szkoda zabawy.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 10:40 
nowicjusz
nowicjusz

Latorośle są często dłuższe od butelki. Spróbuję tak zrobić.
A teraz co do pozostawiania latorośli . Jeśli mam gołokorzeniowe posadzone na jesieni, to mam pozostawić na razie po dwie latorośle ( tak gdzieś wyczytałem), a na jesień dopiero przyciąć na 2 oczka. Ale mam też posadzone gołokorzeniowe 3 latki i te idą jak burza i mają często po 4 lub 5 mocnych latorośli, na których często są już kwiatostany. Ile na tych mocnych pozostawić latorośli i może też z jedno grono kontrolne. :pleasantry:

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 14:15 
Ekspert
Ekspert

Zastanów się ile Ci trzeba tych latorośli? Jeżeli to są sadzonki i wszystko startuje gdzieś w okolicy ziemi to po co Ci tyle? Najpierw wybór formy do zbudowania w tym roku, a później decyzja z czego budujemy. Stawiasz pytanie, na które trudno odpowiedzieć, nie wiedząc co chcesz z tymi krzewami robić. Co do grona to na mocnych sadzonkach można coś próbować zostawić ale proponuje na początek nie więcej jak jedno, a przy wielkoowocowych o dużych gronach, nawet tylko część grona.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 23:27 
Ekspert
Ekspert

Dziś zakopałem ostatnie z ukorzenionych w tym roku, więc mogę podsumować.
Dużo tego naprodukowałem, trzeba będzie przenieść ogrodzenie i to sporo.
Co do efektywności to taka sobie. Prawie wszystkie puściły korzenie, ale sporo potem zmarniało. Najtrudniej było z NN od Gronkowca, wytrzymały tylko cztery z czterdziestu, metoda doniczkowa tu zawiodła. Bardzo efektywnie ukorzeniła się Kristaly od Veterana, i to nie były grube patyki tylko średniaczki lub cienkie. Rekord pobiła odmiana Osceola M. bo wszystkie rosną.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 12:47 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
Zastanów się ile Ci trzeba tych latorośli? Jeżeli to są sadzonki i wszystko startuje gdzieś w okolicy ziemi to po co Ci tyle? Najpierw wybór formy do zbudowania w tym roku, a później decyzja z czego budujemy. Stawiasz pytanie, na które trudno odpowiedzieć, nie wiedząc co chcesz z tymi krzewami robić. Co do grona to na mocnych sadzonkach można coś próbować zostawić ale proponuje na początek nie więcej jak jedno, a przy wielkoowocowych o dużych gronach, nawet tylko część grona.

Właśnie, wybór formy :?:
Pod tą południową ścianą mam posadzone co 1m gołokorzeniówki z myślą, że co drugą wyprowadzę pod okno, a resztę miedzy okna . Np. Senecę dałbym na girlandę pod rynną.
Są tam: Gołubok, Seneca, Krystaly, A-1704, Iza Zaliwska, Muskat Odeskij, Jutrzenka, Iliczewskij Rannij, Leon Millot, Marszałek, Arkadia. Rosną w kolejności od prawej do lewej strony.
Może nie wszystkie odmiany tam pasują, ale już się tam ukorzeniają. Przesadzić zawsze można, ale więcej południowej już nie mam.
http://images39.fotosik.pl/2069/7cb610750fa50fb8gen.jpg
http://images40.fotosik.pl/2077/84a825dc6aed1902gen.jpg

PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2013, 21:57 
Ekspert
Ekspert

Podpowiedzcie proszę co się dzieje z moimi sztobrami? Wyciągałem dziś jutrzenke jedna i golubok spod czarnej folji i kalusy a raczej to co zostało wygląda jakby zgniłe co w żaden sposób nie podlewalem.
Tak sobie myślę czy przyczyną może być nie zachorowanie sztobrow przed wyjęciem z ukorzeniarki?
Po odcięciu 5ciu cm sztober martwy od 7/8 cm dopiero zielony się zaczyna na takiej głębokości mniej więcej były w perlicie.

Załączniki:
20130616_124941-1.jpg
20130616_124941-1.jpg [ 10.49 KiB | Przeglądane 265 razy ]
20130616_133542-1-1.jpg
20130616_133542-1-1.jpg [ 14.79 KiB | Przeglądane 265 razy ]

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2013, 22:07 
Kiper
Kiper

Mam to samo na części sztobrów w misach gdzie stała woda. Wczoraj wywaliłem Prestiż bo zagnił i drewno pociemniało i kilka sztobrów skróciłem, po czym poszły na folię.

PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2013, 22:23 
Ekspert
Ekspert

Ok tylko u mnie woda nie stała jak to wygląda na folji zdiecie jest stronę wcześniej. Przeczuwam że te 99% grubo zmaleje.
Zastanawiam się też czy nie rozciąć tej folji i przejrzeć wszystko?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2013, 22:26 
Ekspert
Ekspert

Niestety taka wiosna nam się trafiła :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1