Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 00:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 13:47 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Arturro napisał(a):
Pasowało by trochę deszczu

Chętnie odstąpię, leje już od piątkowej nocy,

Idzie już 37 milimetr :(

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 14:12 
Ekspert
Ekspert

Arturro napisał(a):

A może ode mnie trochę weźmiesz? :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 15:57 
Ekspert
Ekspert

Ja pod folią wczoraj zacząłem sadzić.
Biedny Łuczistyj, nie podlewałem sadzonek w ogóle, ziemia uniwersalna wilgotna.
3 tyg. po przesadzaniu i korzonki zaczęły podgniwać.
Strasznie delikatna odmiana. Wysadziłem, mam nadzieje że będzie lepiej,
ciepełka tylko trzeba, ponoć ma być w połowie tygodnia.
U mnie też na razie leje.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 20:03 
mistrz
mistrz

To chyba już koniec :(.....
Pisałem parę dni wcześniej o tym jak okryłem folią sztobry i je przypiekłem. Dziś zrobiłem dokladniejszą inspekcję. Parę brzegowych próbuje walczyć, ale te w środku po przycięciu wyglądają zupełnie sucho.

Dodatkowo dziś na tych co miałem posadzone do petów zwinęły się liście, jestem przerażony. Stało się to znienacka boję się, że to reakcja po zraszaniu. Wziąłem mały opryskiwacz wypłukałem trzykrotnie i zraszałem liście wieczorem. Następnego dnia wyglądają jak na zdjęciu. Boję sie, że to mogły być jakieś śladowe ilości randapu w tym opryskiwaczu (nie pamiętm do czego był używany ostatnio w zeszłym roku) a ponoć dla winorośli wystarczy 1/1000 dawki powalającej chwasty.
Może coś jeszcze poradzicie ze 160 sztobrów nie uda mi się chyba uzyskać 10 sadzonek :(

Załączniki:
Komentarz: zwijający się liść randap?
randap.jpg
randap.jpg [ 127.97 KiB | Przeglądane 515 razy ]
Komentarz: widok na spalonego pąka
spalony.jpg
spalony.jpg [ 120.73 KiB | Przeglądane 515 razy ]
Komentarz: przycięty sztobr
sciety.jpg
sciety.jpg [ 133.63 KiB | Przeglądane 515 razy ]

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 20:58 
mistrz
mistrz

Oj biedaku, szkoda mi Ciebie wiem ile serca w to pewnie wkładałeś i jak teraz musisz pluć sobie w brodę, te gdzie masz zielone przyrosty i korzonki zostaw może jeszcze coś wybije, ja na jednej Kordiance miałem słabo wytworzony kalus i zielone wypościło po kilku dniach uschło, nie było zapasowego pąka na sztoberku ale liczyłem że coś wybije skoro już był zaczątek kalusa i tak był teraz po około 3 tyg. wybiła nowa latorośl z miejsca gdzie kiedyś był stary pąk latorośl odpukać ładnie rośnie korzonki musiały dalej się wytwarzać i jest okej, daj im szansę jak są korzonki to prędzej czy później coś powinno wybić chyba że sztober do samego dołu wyschnięty na wiór to co innego...

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 21:12 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Arturro napisał(a):

A może ode mnie trochę weźmiesz? :mrgreen:

Ja wezmę chętnie. Mam dwa mauzery 1000 litrowe na deszczówkę, oba prawie puste. A ziemia , gliniasto-kamienista taka sucha, że jedynie widłami amerykańskimi da się wykopać dołek. Szpadel nie wchodzi, a ważę 95 kg.

Pozdrawiam

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 22:01 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Leje pod folią :roll:

:D Romek, to nie tak, można spokojnie sadzić :lol: pod folią nie leje, tylko na zewnątrz.
Już wszystkie beczki mam pełne...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 09:35 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):
To chyba już koniec :(.....
.... Wziąłem mały opryskiwacz wypłukałem trzykrotnie i zraszałem liście wieczorem. Następnego dnia wyglądają jak na zdjęciu. Boję sie, że to mogły być jakieś śladowe ilości randapu w tym opryskiwaczu (nie pamiętm do czego był używany ostatnio w zeszłym roku) a ponoć dla winorośli wystarczy 1/1000 dawki powalającej chwasty.
Może coś jeszcze poradzicie ze 160 sztobrów nie uda mi się chyba uzyskać 10 sadzonek :(

Herbicydy nie działają tak szybko.
Zauważyłem że niektóre odmiany mają większą wrażliwość na stresy swej egzystencji w sztucznych stworzonych przez nas warunkach.
Idealnie byłoby dość szybko po ukorzenieniu wysadzać do tunelu z kontrolowaną temperaturą, czyli wietrzonych w dzień i zakrywanych w nocy.

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 10:19 
mistrz
mistrz

steżenie tego nie mogło byc duże bo opryskiwacz po pierwsze nie wiem czy był wogóle użyty do herbicydu po drugie trzykrotnie płukałem. Faktem jest, że praktycznie liście wszystkich sadzonek w petach i dwie dwuletnie sadzonki arkadi w ciagu jednego dwu dni zwinęły liście i raczej nic z tego dobrego nie będzie.
Czy może być jeszcze inna przyczyna?

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 10:39 
mistrz
mistrz

Współczuję :(

Jestem na tym forum krótko, ale mam pewną obserwację, że winorośle są jak dzieci. Jak się je rozpuszcza - za bardzo dba, podlewa, pryska i chroni - to się psują :mrgreen:
Sam bym pewnie popełnił ten błąd, bo zawsze wystawiałem sadzonki do ogrodu i chowałem na noc, ale jak wyjechałem domownicy olali sprawę. Przynajmniej sadzonki się zahartowały :mrgreen: Nie było mrozów na szczęście.

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 11:12 
przedszkolak
przedszkolak

march napisał(a):
steżenie tego nie mogło byc duże bo opryskiwacz po pierwsze nie wiem czy był wogóle użyty do herbicydu po drugie trzykrotnie płukałem. Faktem jest, że praktycznie liście wszystkich sadzonek w petach i dwie dwuletnie sadzonki arkadi w ciagu jednego dwu dni zwinęły liście i raczej nic z tego dobrego nie będzie.

Skoro tak dbałeś o zraszanie, to może przelałeś te sadzonki w petach? Jak tam korzenie?...
Gdzie trzymałeś te sadzonki po zraszaniu, może się ugotowały?...
ot, co mi przychodzi do głowy..
Ja takim beznadziejnym przypadkom daję ostatnią szansę w ten sposób, że wysadzam do ziemi + jakieś zabezpieczenie przed słońcem. Przeżyją lub nie, ale szansę dostają.
Pozdrawiam i powodzenia

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 11:44 
mistrz
mistrz

przelane na pewno nie były, otwory w dnach i kontrolowane nawadnianie, poparzone słońcem tez na pewno nie bo upiekłem 120 sztobrów więc już sie słońca boję i pryskałem wieczorem. Jeszcze mi przychodzi do glowy ze moze to euparen, ktorym pryskalem maliny a na dobranoc chyba prysnąłem i winorośla, ale w innym miejscu ogrodu nie ma na ostatnich moich krzakach winorośli po tym samym oprysku śladu.
ostrowin - coś w tej analogi do dzieci chyba jest. W przyszłym roku sztobry wykopię w maju wsadzę na czarna folię i tyle. Szkoda tylko roku i tego dbania chodzenia i pozyskiwania sztobrów. Ale przynajmniej jakaś nauka i doświadczenie jest. Nie wiem czy nie sprawdziła by się natomiast do okrywania na foli sztobrów akrowłóknina, taka jak na polach okrywają np truskawki, żeby przyspieszyć owocowanie. Może ma ktoś poletko i odwagę na mały eksperyment, bo ja wolałbym już w przyszłym roku nie eksperymentować.

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 14:37 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):

Tak, kiepskiej jakości sztobry.

Ukorzeniałeś jakieś rarytasy?

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 15:52 
mistrz
mistrz

w sumie 70 odmian były i fajne, rzadkie odmiany :( głównie deserówki. Sztobry myślę, że dobrej kondycji praktycznie wszystkie wypściły korzonki lub był wyraźny kallus. Poza tym nie był by to tak gwałtowny objaw, że wszystkie (ok 20 sztuk, które ocalały od upieczenia na czarnej foli) jednego dnia/nocy zaczęły więdnąć/zwijać im się liście. Może to jednak ten euparen, bo faktycznie herbicyd tym bardziej w tak słabym stężeniu (trzykrotnie płukany opryskiwacz) byłby widoczny dopiero po 2-3 dnia, a nie po jednej nocy. Jakie objawy są poparzenia opryskiem przeciwgrzybicznym?

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 16:48 
Kiper
Kiper

Sporo tych odmian. Co to za rzadkie cuda miałeś?
Ogólnie mówiąc do tego całego wsadzania zabrałeś się na hurra, bez przeanalizowania co i jak. Poza tym też nadopiekuńczość nie popłaca(oprysk/zraszanie) - to jest winorośl, a nie jakieś super wymagające storczyki wokół których trzeba chuchać i dmuchać.
Na tą chwilę nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić oprysk Asahi, bo nic innego raczej nie pomoże.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1