Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 00:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 21:50 
mistrz
mistrz

Mam nadzieję, że zapasowe przeżyły, ale jeśli tak to cała ta gorączka z chłodzeniem sztobrów w zimnej wodzie po woskowaniu nie ma sensu bo moje sztobry siedziały parę godzin w tem. powyżej 50 st. Zobaczymy teraz już nic nie mogę zrobić tylko czekać.

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 22:03 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Wyrzynacz napisał(a):
Temperaturę ustawiłem w początkowo na 30 stopni. Sztobry nie były woskowane z braku czasu ale miejsca cięć zostały zabezpieczone maścią ogrodniczą aby nie wysychały. Czasami również spryskuje je spryskiwaczem ręcznym. Po tygodniu postanowiłem zmniejszyć powierzchnię ukorzeniania ponieważ nie udało mi się dokupić perlitu i patyki dużo wystawały. Okazało się że po tygodniu praktycznie wszystkie sztobry maja kallus, a część posiadała również korzonki. Jak widać w dobrych warunkach korzonki potrafią ruszyć naprawdę szybko. Spory kallus jest nawet na sztobrach Ronda, który jak słyszałem ukorzenia się dość słabo. Na dzień dzisiejszy jestem pełen dobrych myśli. Pozdrawiam.

Ja bym zmniejszył temperaturę. Według mnie trudny do ukorzenienia jest Regent i NN mieszniec od kolegi Gronkowca.
A może nie tyle są trudne - co wymagają specyficznych warunków.

Właśnie trudne odmiany do ukorzeniania potrzebują może nie specyficznych co optymalnych warunków do ukorzenienia jak odpowiednia wilgotność podłoża i właściwa temp. Regent lubi wyższą temp.może nie 30C.,ale 28C.w początkowej fazie ukorzenienia co odwzajemnia wysokim procentem ukorzenienia. :idea:

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 07:19 
Kiper
Kiper

po piątkowym oberwaniu chmury moje ukorzenione patyczki posadzone w PET-ach, wystawione na balkon zalała woda- podłoze to torf odkwaszony z perlitem, woda z nich kapie jak z gąbki - czy przez to mogą zgnić korzonki- jeśli teraz nie będę podlewał i chronił od opadów jest nadzieja na uratowanie?
w sumie to mógłbym już posadzić w docelowe bo prognozy nie zapowiadaja przymrozków , ale dużą ilosc mam do rozdania chętnym i dlatego siedzą w PETach...

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 08:11 
Ekspert
Ekspert

aguniatarnow napisał(a):
po piątkowym oberwaniu chmury moje ukorzenione patyczki posadzone w PET-ach, wystawione na balkon zalała woda- podłoze to torf odkwaszony z perlitem, woda z nich kapie jak z gąbki - czy przez to mogą zgnić korzonki- jeśli teraz nie będę podlewał i chronił od opadów jest nadzieja na uratowanie?
Zrób od spodu dziurki w petach,nadmiar wody spłynie i po sprawie.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 10:11 
przedszkolak
przedszkolak

A ja bym posadził to co do posadzenia. Prognozy wyglądają optymistycznie. A taką torfową gąbkę w pecie nie tak łatwo przesuszyć...

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 10:52 
Kiper
Kiper

no właśnie dziurki sa i to po 3-4 -to co miało spłynac pewnie spłyneło ale i tak jest ciężkie od wody

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 20:57 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
Według mnie trudny do ukorzenienia jest Regent i NN mieszniec od kolegi Gronkowca.
A może nie tyle są trudne - co wymagają specyficznych warunków.

Właśnie trudne odmiany do ukorzeniania potrzebują może nie specyficznych co optymalnych warunków do ukorzenienia jak odpowiednia wilgotność podłoża i właściwa temp. Regent lubi wyższą temp.może nie 30C.,ale 28C.w początkowej fazie ukorzenienia co odwzajemnia wysokim procentem ukorzenienia. :idea:

Ale to co dla jednej odmiany jest optymalną temperaturą, dla innej może być ekstremalnie wysoką. Wspomniany NN klasyczny mieszaniec w 26C błyskawicznie tworzy korzenie, ale w doniczce w ciepłm pomieszczeniu pierwszy zrzuca liście.Trzeba go szybko wysadzić do gruntu.
(i wypróbować jako podkładkę :idea:

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2013, 23:01 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście,że nie można przesadzać w podkręcaniu temp. w ukorzeniarce,to nie jest kuchenka do podgrzewania obiadu :lol: .
Ukorzeniałem NN od Zdzisława i potwierdzam,że bardzo dobrze wytwarza korzenie, według kilku opinii jest to ciekawa odmiana przerobowa więc ukierunkowanie jej jako podkładki nie ma większego sensu.

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 04:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ukorzenione sadzonki zamierzam nasadzić w czwartek lub najpóźniej w sobotę. Prognozy na "Zimnych Ogrodników" dla Wro i Opola podskoczyły już na +4 st. ( to najniższa temperatura mająca wystąpić nad ranem w poniedziałek ) Zatem chyba jest nadzieja.

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 17:39 
mistrz
mistrz

A ja mam pytanko takie, ukorzeniam sztobry : solarisa i regenta, były oczywiście moczone , potem topsin, wosk i ukorzeniacz.
Stoją w doniczkach z perlitem w piwnicy ale nie są podgrzewane, i chyba trochę je przelałem;/
Mimo wszystko po 10 dniach solaris ma ładne kallusy regent Zerro ;/

Wszystkie sztobry mają już zielone pędy i teraz mój dylemat: czy wystawić już to wszystko na zewnątrz(oczywiście zacienione miejsce na początek)
a to dla tego że doniczki są czarne i może trochę to pogrzeje perlit a regent podobno woli wyższą temp. w czasie ukorzeniania.
Help :?

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 18:24 
mistrz
mistrz

Witam

Mam problem,
pety z ukorzenionymi sadzonkami są już od ponad 2 tygodni w szklarni, zauważyłem że najsilniejsze zielone pędy (ok.5 cm), jakby zaczęły usychać. jaka może być przyczyna ?, czy mają za mokro, czy ugotowało je skutkiem słabego wietrzenia szklarni, dodam że ostatnie 2 dni są bardzo ciepłe i w środku jest gorąco.

proszę o opinie

Niwa

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 19:00 
Ekspert
Ekspert

jasiu83 napisał(a):
Mimo wszystko po 10 dniach solaris ma ładne kallusy regent Zerro ;/

Regent bardzo trudno się ukorzenia. Trzeba dochować staranności aby doczekać się sadzonek.

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 19:03 
Ekspert
Ekspert

niva napisał(a):
Witam

Mam problem,
pety z ukorzenionymi sadzonkami są już od ponad 2 tygodni w szklarni, zauważyłem że najsilniejsze zielone pędy (ok.5 cm), jakby zaczęły usychać. jaka może być przyczyna ?, czy mają za mokro, czy ugotowało je skutkiem słabego wietrzenia szklarni, dodam że ostatnie 2 dni są bardzo ciepłe i w środku jest gorąco.

proszę o opinie

Niwa

A sprawdziłeś czy te sadzonki mają korzenie? Bo tak się dzieje gdy nie ma korzeni a wyczerpią się substancje zawarte w sztobrze.

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 19:04 
mistrz
mistrz

Wiem czytałem o tym ;/

ale trzymać nadal w piwnicy czy na dwór ? ;]

PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 19:10 
Ekspert
Ekspert

Jeśli nie podgrzewasz to po kiego czorta trzymasz w piwnicy? Przecież w takiej temperaturze to sztobry muszą być naprawdę zdeterminowane żeby puściły korzenie. Postaw w ciepłym miejscu. Np. na kaloryferze jeśli jeszcze grzeją albo na parapecie. Jak mają już porządny kalus to przesadź do doniczek. A do ogrodu to dopiero po 20.05.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1