Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 03:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 10:04 
mistrz
mistrz

Sztobry zimą trzymałem w lodówce wstępnie ukorzeniłem kilka sztuk, kordianka 1,5 tyg temu po wstępnym ukorzenianiu na grzejniku w perlicie miała ładne korzonki, idę zrobić zdjęcia, odmian mam około 60 więc to nie takie coś że jedna odmiana jest i akurat ona źle się ukorzenia... Sztobry nie były moczone przed ukorzenianiem może to jednak przez to?

PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 10:27 
Kiper
Kiper

piotrek7725 napisał(a):
Sztobry nie były moczone przed ukorzenianiem może to jednak przez to?

Gdyby sztobry były zasypane wysoko perlitem, miałyby wilgotno bez wstępnego namoczenia.
U mnie sztobry prawie całe były otoczone wilgotnym perlitem, góry zawoskowane. Nad perlit wystawało niewiele. Dopiero po tygodniu, kiedy do doniczek poszło sporo sztobrów, dałem połowę mniej perlitu po to, by widzieć jak się rozwija sytuacja w przypadku najkrótszych sztobrów - miałem część takich poniżej 20 cm długości. Trochę zdobycznych, a trochę swoich.

PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 12:58 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich. Ja też powoli dołączam do grona wielbicieli winorośli :) Forum czytam już od dłuższego czasu i chociaż prawie nikt na forum mnie nie zna to po setkach przeczytanych postów wydaje mi się że znam już spore grono osób tu piszących. Ale to akurat nie na temat. W tym roku pierwszy raz ukorzeniam winorośl w ukorzeniarce wzorowanej na produkcie Kapitana, od którego też udało mi się zakupić kilkanaście sadzonek jak i sztobrów (pozdrawiam Kapitana). Niestety nie udało mi się kupić wystarczającej ilości perlitu więc na wierzch dałem trochę drobnego keramzytu aby zmniejszył przesuszanie. Sztobry były trochę zabiedzone bo miały trochę ciężkie warunki zimowania ale mimo wszystko wszystkie były żywe. Po kąpieli w topsinie i osuszeniu zostały przycięte, usunąłem dolne pąki i pociąłem stopkę nożem. Następnie ukorzeniacz AB i do namoczonego perlitu. Temperaturę ustawiłem w początkowo na 30 stopni. Sztobry nie były woskowane z braku czasu ale miejsca cięć zostały zabezpieczone maścią ogrodniczą aby nie wysychały. Czasami również spryskuje je spryskiwaczem ręcznym. Po tygodniu postanowiłem zmniejszyć powierzchnię ukorzeniania ponieważ nie udało mi się dokupić perlitu i patyki dużo wystawały. Okazało się że po tygodniu praktycznie wszystkie sztobry maja kallus, a część posiadała również korzonki. Jak widać w dobrych warunkach korzonki potrafią ruszyć naprawdę szybko. Spory kallus jest nawet na sztobrach Ronda, który jak słyszałem ukorzenia się dość słabo. Na dzień dzisiejszy jestem pełen dobrych myśli. Pozdrawiam.

PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 15:45 
Kiper
Kiper

Dzisiaj zakończyłem drugą turę ukorzeniania sztobrów, które poszły na czarną folię. Trochę za wcześnie ale patyki tak ruszyły, że nie miałem wyjścia. Efekty z drugiej tury są o wiele lepsze niż z pierwszej. Teraz po dwóch tygodniach wszystkie sztobry miały ładnie rozrośnięte kalusy a spora część też korzenie , które przy pikowaniu i tak się pourywały. Ale nie ma to chyba większego znaczenia mam nadzieję. Nie wiem tylko co zrobiłem źle w pierwszej turze. Wydawało mi się to ukorzenianie tak banalne, ze zacząłem eksperymentować i dałem dwa ukorzeniacze. Stopki były jakby spalone lub wyschnięte a kalus tworzył się wysoko nad dolnym węzłem. Może błąd polegał jednak na tym, że nie namoczyłem wcześniej perlitu i po wchłonięciu przez niego wody było po prostu za sucho a grzałem na początku dość mocno bo zacząłem od 30C. Nie wiem co o tym myśleć. Ważne, że udało mi się zreanimować w większości patyki pierwszej tury a druga wskazała mi właściwa drogę. Mam nauczkę na przyszłość.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 11:01 
przedszkolak
przedszkolak

Witam.
Możecie mi napisać jak ukorzeniacie sztobry na czarnej folii ?
Pozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 11:12 
Ekspert
Ekspert

Nie trzeba pisać, jest napisane
Cytuj:
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/ukorzenianie-w-czarnej-folii-t6863.html

PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 13:59 
mistrz
mistrz

Mam miskę po oleju silnikowym, dzisiaj umyta pod ciśnieniem ale na ścinkach i tak nie do końca umyło olej jakieś jego śladowe ilości pozostały pytanie czy mogę w tej misce moczyć sztobry? Czy te śladowe ilości oleju nie zaszkodzą?

PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 16:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dziś pojawiły się pierwsze korzenie w sadzonkach starych NN ( Chrupki ? ) z podbrzeskich wsi i u własnego Elblinga. Piwniczno-parapetowa metoda ( bez ukorzeniarki ) dała efekt, chociaż wiem, że na razie mizerny. Minęły dokładnie cztery tygodnie od rozpoczęcia ukorzeniania, ale lepiej późno niż wcale. W sobotę przesadzam do doniczek z ziemią. Mam nadzieję, że i inne już ruszyły.

PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 19:32 
Kiper
Kiper

So kwi 27, 2013 6:15 pm Ricci napisał(a):
...Aha, druga partia sztobrów, powędruje do ukorzeniarki ok.1 maja ( tak jak w tamtym roku) i ta partia będzie ukorzeniana na czarnej folii.
Dziasiaj, załadowałem drugą partię sztobrów do ukorzeniarki; plan jest dwa tygodnie do kalusa, a później na czarną folię.
Tak to wyglądało, na zdjęciu połowa ilości zapakowanych patyków:
Obrazek
Jak widać pąki nierozwinięte, po odnawianiu cięć, zielone-->OK.
Ukorzeniarka zapakowana na full, ale nie liczyłem ile weszło...

PostNapisane: niedziela, 5 maja 2013, 08:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moje Elblingi i Silvanery pobrane z krzewu jesienią maja się dobrze i wyglądają tak:

Załączniki:
DSCN0024.JPG
DSCN0024.JPG [ 119.97 KiB | Przeglądane 632 razy ]
DSCN0021.JPG
DSCN0021.JPG [ 107.99 KiB | Przeglądane 632 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 06:52 
Ekspert
Ekspert

Część ukorzenionych sadzonek ma bulwy na liściach, które to wykręcają się do dołu. Czyżby przędziorki ?

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 19:54 
Ekspert
Ekspert

Wyrzynacz napisał(a):
Temperaturę ustawiłem w początkowo na 30 stopni. Sztobry nie były woskowane z braku czasu ale miejsca cięć zostały zabezpieczone maścią ogrodniczą aby nie wysychały. Czasami również spryskuje je spryskiwaczem ręcznym. Po tygodniu postanowiłem zmniejszyć powierzchnię ukorzeniania ponieważ nie udało mi się dokupić perlitu i patyki dużo wystawały. Okazało się że po tygodniu praktycznie wszystkie sztobry maja kallus, a część posiadała również korzonki. Jak widać w dobrych warunkach korzonki potrafią ruszyć naprawdę szybko. Spory kallus jest nawet na sztobrach Ronda, który jak słyszałem ukorzenia się dość słabo. Na dzień dzisiejszy jestem pełen dobrych myśli. Pozdrawiam.

Ja bym zmniejszył temperaturę. Według mnie trudny do ukorzenienia jest Regent i NN mieszniec od kolegi Gronkowca.
A może nie tyle są trudne - co wymagają specyficznych warunków.

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 20:08 
mistrz
mistrz

U mnie totalna porażka :(
Przedwczoraj wysadziłem na czarną folię sztobry, pieczołowicie chowane i grzane w ukorzeniarce. Praktycznie 100% wytworzyło kalus lub korzonki. Zapowiadali dość mocne ochłodzenie w nocy do jakiś 3 st więc przykryłem wszystko folią. Raz, żeby nie było tak dużego spadku temperatury, dwa żeby podnieść wilgotność pąkom, które mocno ruszyły, a nie wszystkie sztobry miały już korzonki. Niestety rano nie odkryłem foli, kiedy wróciłem koło 14-ej sztobry były upieczone. Parafina kompletnie spłynęła góry sztobrów aż pociemniały, a pąki oklapły lub uschły. Ma szanse przeżyć to co wsadziłem po brzegach bo tam nie do końca szczelnie przytkana była folia i jakieś chłodzenie było. Niestety na brzegach wsadzałem mniej wartościowe sztobry lub z moich krzaków. Tak więc 100-120 sztobrów z 70 odmian pewnie padło. Na szczęście parę tych najbardziej cennych posadziłem w butelki więc coś tam będę miał, ale tak czy inaczej rok w plecy. Piszę to ku przestrodze innym, czasami nadgorliwość nie popłaca.
Były eksperymenty na najniższe temperatury, ja zrobiłem na najwyższe, wyniki przekaże za jakiś czas, mam nadzieję, że choć niektóre odbiją, może z dolnych pąków.
Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 20:15 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):
U mnie totalna porażka :(

Nie sądzę. Są jeszcze pąki zapasowe. Daj im czas i nie poddawaj więcej takim ekstremalnym próbom.

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 21:33 
mistrz
mistrz

Jasne może to i lepiej dla korzeni bo bardziej się rozrosną, ja dzisiaj prosto do gruntu dałem ostatni rzut trochę się spóźniłem ale w ubiegłym tyg. padało a w weekend mnie nie było, część pąków nabrzmiała na sztobrach czy wskazane by było zaraz kiedy te pąki ruszą po prostu je obrywać to co wypuszczą? Przez jakieś 2 tyg. i sztobrom zostawić energię na wytwarzanie korzeni? Dodam jeszcze tyle że i tak jeszcze jest 2 partia pąków gdzie nie gdzie nawet i 3 i pąki zapasowe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1