Teraz jest środa, 7 maja 2025, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:50 
Ekspert
Ekspert

Misy, zagłębienia, niezasypywanie dołków do pełna. Zwał jak zwał, wszyscy piszą to samo, tylko inaczej :mrgreen:
Robię tak chyba od zawsze, gdyż sadzę bardzo głęboko i pozostawiam tak do jesieni. Ułatwia to również obfite podlewanie które bywa u mnie koniecznością. Woda nie rozlewa się po całej okolicy.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:57 
przedszkolak
przedszkolak

alkor napisał(a):
Misy, zagłębienia, niezasypywanie dołków do pełna. Zwał jak zwał, wszyscy piszą to samo, tylko inaczej :mrgreen:

No i wszystko gites jest, jednak okazuje się że nie nazwa, a zrozumienie przekazywanego tematu jest najważniejsze.
I u mnie dupa była, nie zrozumiałem na początku. Ale teraz jest ok, zastosuję porady w moich nasadzeniach :)

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 06:40 
nowicjusz
nowicjusz

W temacie mis, tych mis nie tamtych :D, choć można się pomylić też z miss.

Jeśli mam krótkiego sztobra z korzonkiem np. 15cm czy nawet mniej to czy mogę zrobić coś takiego. Posadzić go w misie wykopanej w ziemi niech rośnie. Po pierwszym roku przyciąć zostawiając jeden pęd, ale większy tak by wystawał nad poziom gruntu (brzegu misy) ok 15cm i dalej już prowadzić tak jakby była to sadzonka pełnowymiarowa ok 30cm a misę zasypać, pąki znajdujące się w ziemi zlikwidować?

Dobrze myślę czy za bardzo wykombinowane?

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 06:55 
przedszkolak
przedszkolak

KrzysiekM napisał(a):
W temacie mis, tych mis nie tamtych :D, choć można się pomylić też z miss.

Jeśli mam krótkiego sztobra z korzonkiem np. 15cm czy nawet mniej to czy mogę zrobić coś takiego. Posadzić go w misie wykopanej w ziemi niech rośnie. Po pierwszym roku przyciąć zostawiając jeden pęd, ale większy tak by wystawał nad poziom gruntu (brzegu misy) ok 15cm i dalej już prowadzić tak jakby była to sadzonka pełnowymiarowa ok 30cm a misę zasypać, pąki znajdujące się w ziemi zlikwidować?

Dobrze myślę czy za bardzo wykombinowane?

Bardzo dobrze myślisz. Jednak co do wycinania oczek to nie musisz tego robić. Dolne oczka i tak nie wystartują, a jeżeli już to albo latem wyłamiesz albo jesienią będziesz miał dodatkową ukorzenioną sadzonkę z łozy która wybiła z pod powierzchni gruntu.

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2013, 17:15 
Kiper
Kiper

c.d.
Cz kwi 11, 2013 5:40 pm Ricci napisał(a):
....Ja dzisiaj przygotowałem patyki, jutro pójdą do ukorzeniarki--> ale to jest partia, która pójdzie do doniczek. Za dwa tygodnie druga partia i ta już pójdzie na czarna folię.
Wczoraj i dzisiaj przesadzałem, patyki do doniczek. Po dwóch tygodniach grzania w ukorzeniarce wytworzyły się kalusy i bardzo dobrze; korzenie w momencie przesadzania do doniczek, są wedle mojej oceny niekorzystne:
1. Kłopot z przesadzaniem większej ilości.
2. Możliwość uszkodzenia delikatnych korzonków.
A tak korzenie urosną już w doniczce, w momencie wysadzania w miejsca docelowe, również bryła korzeniowa zostanie zachowana--> praktycznie korzeń "nie wie że był przesadzany": i o to chodzi.
Aha, druga partia sztobrów, powędruje do ukorzeniarki ok.1 maja ( tak jak w tamtym roku) i ta partia będzie ukorzeniana na czarnej folii.

Obrazek
c.d.n.

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2013, 19:14 
czeladnik
czeladnik

Ricci ,

jakich rozmiarów doniczek użyłeś ( na zdjęciu ),
i jak je oceniasz...?

pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2013, 20:37 
Kiper
Kiper

jpionka napisał(a):
Ricci ,
jakich rozmiarów doniczek użyłeś ( na zdjęciu ),
i jak je oceniasz...?
pozdrawiam
Używam 2 rodzajów doniczek ( wymiary w cm):
1.11x11x12-0,75l ( mam ok. 100szt)
http://allegro.pl/doniczki-produkcyjne- ... 97082.html
2. 11x11x21,5- 2l ( mam ok 50szt)
http://allegro.pl/doniczki-produkcyjne- ... 97073.html

Naturalnie wyżej oceniam te drugie (2l), do naszych potrzeb są dobre, patyki wkładam na głębokość ok. 5cm ( mam specjalnie zrobione narzędzie- linkowane na tym forum ale nie pamiętam gdzie); także jest sporo miejsca dla korzeni.
Te mniejsze doniczki generalnie stosuję dla sadzonek, które będą wysadzane w miejsca docelowe w pierwszej połowie czerwca, także mogą być, o zakupie decydował aspekt finansowy ( są dwa razy tańsze).

Edit:
To to narzędzie, o którym wspominałem wyżej, zdjęcie z tamtego sezonu:
Obrazek

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2013, 22:39 
mistrz
mistrz

przypomnijcie jaki rozstaw sztobrów na czarnej folii, z tego co pamiętam to ktoś stosował trójkąt o boku 10 cm
I druga sprawa sztobry siedzą w ukorzeniarce od 19.04, ale jest ciepło i pąki strasznie ruszyły. Kalus już się częściowo wytworzył na kontrolnych sztobrach.
Czy jeszcze je trzymać w ukorzeniarce czy przesadzić na czarną folię?
Mogę zmontować nad nimi jakąś prostą tymczasową folię.
Może lepiej jeszcze potrzymać, a potem te które wytworzą korzonki do doniczek, a resztę na folię?

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2013, 07:19 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W moim procesie ukorzeniania ( ok. 140 sztobrów odmian z mojego ogrodu, okolicznych wsi i od Kolegi kt70 ) nie zauważyłem jeszcze korzeni, ale zamierzam niedługo sprawdzać przenosząc do doniczek z ziemią. W stosunku do zeszłego roku, gdy ukorzeniałem w lutym i po trzech tygodniach były i korzenie i zielone, to w tym roku zielone przyrosty są solidne, grube, mają po trzy liście intensywnego koloru ( zasługa słońca ). Nie pędzą tak ku górze, jak te w zeszłym roku, gdy były to bladozielone, długie przyrosty. Najwcześniej wystartowały i mają mocne, grube przyrosty z liśćmi : Traminer, Gewurztraminer, Elbling i Silvaner. Reszta nadrabia, jest już zielone lub pąki zaczynają pękać ( Heunisch Weiss, patyki Chrupek z podbrzeskich wsi ), ale część jeszcze czeka. W długi weekend sprawdzę korzenie.

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2013, 07:28 
Kiper
Kiper

march napisał(a):
przypomnijcie jaki rozstaw sztobrów na czarnej folii, z tego co pamiętam to ktoś stosował trójkąt o boku 10 cm
I druga sprawa sztobry siedzą w ukorzeniarce od 19.04, ale jest ciepło i pąki strasznie ruszyły. Kalus już się częściowo wytworzył na kontrolnych sztobrach.
Czy jeszcze je trzymać w ukorzeniarce czy przesadzić na czarną folię?
Mogę zmontować nad nimi jakąś prostą tymczasową folię.
Może lepiej jeszcze potrzymać, a potem te które wytworzą korzonki do doniczek, a resztę na folię?

Zmniejsz temperaturę w ukorzeniarce i trzymaj jak najdłużej. Ja w tamtym roku trzymałem 3 tyg. i było ok. Wysadzanie patyków do zimnej ziemi, w czasie gdy prawdopodobieństwo przymrozków jest bardzo wysokie nie byłoby niczym roztropnym. A taki prowizoryczny tunel jeszcze pogorszyłby sprawę, bo wegetacja ruszyłaby galopem.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:13 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
Poprosił bym jeszcze o szybką podpowiedź,czy wyjąć te moje pęczki sztobrow z ukorzeniarki i powkladac pojedynczo? To dopiero trzeci dzień jak tam siedzą.Dodam ze jest tam kilkanaście odmian,i napewno równomiernie korzonków nie puszcz

Zostaw jak są, przy wysadzaniu rozdzielisz i włożysz z powrotem te bez korzonków :)

Witam po 12 dniach w ukorzeniarce golubok wygląda tak,nie sprawdzałem innych odmian ale zacząłem obniżać temperaturę po dwa stopnie dziennie. Pytanie moje sprawdzić inne odmiany i ewentualnie rozdzielic z peczkow o powkladac pojedynczo?

Załączniki:
20130429_095406-1.jpg
20130429_095406-1.jpg [ 10.55 KiB | Przeglądane 681 razy ]

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 20:11 
nowicjusz
nowicjusz

Ja zaglądałem codziennie do petów z perlitem które grzały sie na grzejniku , nie czekałem na korzenie po pojawieniu sie kaullusa pakowałem pojedyńczo do petów z ziemia kwiatową i na parapet czyli dalej grzanie ale już słoneczko ,efekt na zero ,nie wsadzałem głeboko co by ciepełko miały . Dalsze ukorzenianie nastąpiło w petach , doniczki te mini nie polecam łatwo przesuszyć lub przelać lepiej jak tej ziemi jest wiecej wilgoć trzyma dłuzej .Parapet oblężony cały około 80 szt :D
Pozdro

Załączniki:
DSC05651.JPG
DSC05651.JPG [ 38.21 KiB | Przeglądane 622 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 22:51 
mistrz
mistrz

Wybaczcie koleżeństwo szanowne. Co roku czytam Wasze wątki o ukorzenianiu. O perlicie, temperaturach itd... Wszystko można - tylko zawsze zadaje sobie pytanie : po co?
80 procent z odmian przez Was tak pieczołowicie i pracochłonnie ukorzenianych bez problemów możecie ukorzenić bezpośrednio w gruncie. NIemal z tą samą skutecznością. Wiem, że niektórych z Was korci co roku startowanie w wyścigu kto pierwszy w ukorzenianiu - czy to już był koniec stycznia?
Nie jestem pro i do tego mi daleko - ale... po co utrudniać sobie życie?
Od 2 lat ukorzeniam sadzonki na czarnej folii - bez perlitu, i całej tej ceremonii - a i skutek w granicach 80-95 proc zależnie od odmiany.
Przepraszam za "kasztanienie" ale tak mnie jakoś tchnęło... zresztą - dałem znajomemu dwa lata temu kilka patyczków, które skazałem już na straty - wetknął w ziemie, podlał.
W tym roku będzie jadł pierwsze owoce z owych "niechcianych" patyczków.

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 23:45 
Ekspert
Ekspert

WinaMarcina napisał(a):
Co roku czytam Wasze wątki o ukorzenianiu. O perlicie, temperaturach itd... Wszystko można - tylko zawsze zadaje sobie pytanie : po co?
80 procent z odmian przez Was tak pieczołowicie i pracochłonnie ukorzenianych bez problemów możecie ukorzenić bezpośrednio w gruncie. NIemal z tą samą skutecznością.

Jeżeli nie daje Ci to spokoju, to spróbuję odpowiedzieć. Nie wiem jak reprezentatywny był przekrój ukorzenianych przez Ciebie odmian. Zakładam, że przetestowałeś pod tym kątem przynajmniej 100 różnych i masz absolutną pewność, że 80 procent z nich ukorzenia się dobrze bez żadnych ceregieli. Krótko mówiąc, staramy się równie skutecznie ukorzenić pozostałe 20 procent, które Ty wetknąłeś bezpośrednio do gruntu i g. z tego wyszło.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 00:06 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
WinaMarcina napisał(a):
Co roku czytam Wasze wątki o ukorzenianiu. O perlicie, temperaturach itd... Wszystko można - tylko zawsze zadaje sobie pytanie : po co?
80 procent z odmian przez Was tak pieczołowicie i pracochłonnie ukorzenianych bez problemów możecie ukorzenić bezpośrednio w gruncie. NIemal z tą samą skutecznością.

Jeżeli nie daje Ci to spokoju, to spróbuję odpowiedzieć. Nie wiem jak reprezentatywny był przekrój ukorzenianych przez Ciebie odmian. Zakładam, że przetestowałeś pod tym kątem przynajmniej 100 różnych i masz absolutną pewność, że 80 procent z nich ukorzenia się dobrze bez żadnych ceregieli. Krótko mówiąc, staramy się równie skutecznie ukorzenić pozostałe 20 procent, które Ty wetknąłeś bezpośrednio do gruntu i g. z tego wyszło.

Kubo również jestem twojego zdania,sztobrow nie miałem za darmo i chciałbym jak największy procent bo to były moje złotówki.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1