castleman napisał(a):
PEC spełnił swoją rolę i skończył grzać, korzonki w perlicie sie pojawiły.
W przypadku niektórych sadzonek nawet liście.
Pomyślałem sobie żeby nowe sadzonki od razu wysadzić do gleby pod foliaczek na 1 rok.
Właściwie gleba pod folią wcześniej się nagrzewa.
Jak myślicie, kiedy to można zrobić?
Można przed 15tym maja?
Jeżeli tak, to kiedy?
Na Twoje pytania chyba nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi, no może jakaś wróżka
Wszystko zależy od tego czy, kiedy i jak duże będą przymrozki. Przy ostatnich wyskokach pogodowych ciężko cokolwiek zawyrokować.
Moim zdaniem jeśli będziesz w stanie zabezpieczyć sadzonki przed ewentualnymi większymi przymrozkami to możesz sadzić, ale ryzyko oczywiście jest i musisz mieć tego świadomość.
Moje sadzonki w petach z pierwszego rzutu odrazu tzn. od ok. dwóch tygodni, z ukorzeniarki trafiły prosto pod folię. Z tym, że tylko niektóre miały lekko nabrzmiałe pąki, nie miały części zielonej jak w Twoim przypadku i nie musiałem ich hartować. Teraz w wiekszości mają już popękane pąki a nawet listki.
Z tym, że wewnątrz foliaka mam jeszcze mały foliaczek taki 2mx1mx0,5m wysokości, który wcześniej służył mi do produkcji rosady pomidorów, ogórków i kwiatów, a w tym roku doszły jeszcze winorośle
W takim małym foliaczku łatwiej utrzymać dodatnią temp. na wypadek przymrozków, narazie jest cieplutko i jest on zbyteczny, najlepiej gdyby wogóle się w tym roku nie przydał

A jeśli przyjdą przymrozki będzie walka o przetrwanie, mam już w tym doświadczenie z pomidorami

Mój foliak jest na ogrodzie i włączenie termowentylatora na wypadek W to 5 minut roboty.