Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 18:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 10:16 
Ekspert
Ekspert

Coś w tym roku przechowywanie sztobrów u mnie nie ten tego...
Jesienią wkopałem nową większą skrzynke sięgającą do 1m w ziemie i od góry zakrywałem styropianem 10cm a tu w środku na niektórych pąki nabrzmiałe i np. Iza rekord szparagi 0,5cm. Sztobry oczywiście w piachu.
W przyszłym roku chyba zrezygnuje z tego styropianu.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Ja dołuję bez żadnych skrzyń itp. Po prostu kopię dół na ok 1m wrzucam sztobry i przysypuję piaskiem. W tym roku też przechowały się nie źle. Piasek był wilgotny ale nie mokry. W tym roku wystarczającym izolatorem była gruba warstwa śniegu.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 12:59 
Ekspert
Ekspert

Wyczytałem kiedyś w artykule poświęconym kopcom z warzywami, że neleży je okrywać słomą - w przypadku silnych mrozów, a po ociepleniu odkryć kopiec, zwalić słomę. Tyle że warzywom mróz szkodzi.
Czy niewielkia temperatura ujemna szkodzi przechowywanym sztobrom?

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 13:27 
przedszkolak
przedszkolak

poszukiwacz napisał(a):
Czy niewielkia temperatura ujemna szkodzi przechowywanym sztobrom?

Ja część sztobrów przechowywałem w piasku w skrzynce balkonowej, na balkonie gdy mróz był do max. -7 stopni, przy większym mrozie znosiłem do ciepłej piwnicy +12 stopni. Wiem, że dość ekstremalnie, ale sztobry przetrwały bez zarzutu i od miesiąca ładnie się ukorzeniają.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 13:33 
mistrz
mistrz

Co można zrobić ze zdrowymi sztobrami m.in. Regenta, które po 3 tyg. ukorzeniania nie wytworzyły nawet kalusa? Podnieść temperaturę grzania, odciąć część stopki, większa/mniejsza wilgoć perlitu?
Proszę o rady - czy sens jeszcze grzać?
Grzanie przeprowadzone było wg forumowych standardów.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 13:51 
czeladnik
czeladnik

ArturK napisał(a):
Co można zrobić ze zdrowymi sztobrami m.in. Regenta, które po 3 tyg. ukorzeniania nie wytworzyły nawet kalusa? Podnieść temperaturę grzania, odciąć część stopki, większa/mniejsza wilgoć perlitu?
Proszę o rady - czy sens jeszcze grzać?
Grzanie przeprowadzone było wg forumowych standardów.

Jeśli sztobry są zdrowe jak piszesz to grzać jeszcze, ja bym im dał z 10 dni niech się wykażą. :lol:
Niekoniecznie w wyższej tempraturze, sądzę że ok. 25 byłoby wystarczające, a wilgoci bym nie zwiększał.
Jeśli stopki poniżej dolnego oczka są dość długie to możesz odświerzyć cięcie, porysować boki i dać nowy ukorzeniacz.
Jeszcze jest na tyle wcześnie, że ja czekam z grzaniem jeszcze z tydzień.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Odśwież cięcie zobacz czy łoza zielona/zielonkawa jak nie to tnij dalej...
ponownie ukorzeniacz i zastanów się czy nie stały w wodzie.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 14:13 
Ekspert
Ekspert

Regent w ogóle słabo się ukorzenia chociaż w tym roku odpukać u mnie kalusy ma już 90% Regenta.

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 14:20 
mistrz
mistrz

Ok, grzeje dalej. Dam im jeszcze 2 tygodnie.
Ale chyba mail do e-sadzonki w sprawie sadzonek Regenta mnie nie minie....

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 20:23 
mistrz
mistrz

A moje ukorzenianie polega na wsadzeniu patyka w ziemię i wykopanie sadzonki na zimę już gotowej. Fakt, nie wszystkie sztobry startują ale patyków jest na tyle że coś zapasowego powstaje :wink: . W tym roku podobnie zrobię, aby mieć w zapasie gotową sadzonkę, jeśli z krzewem by się coś działo.

- pozdrawiam bogdan

PostNapisane: sobota, 13 kwietnia 2013, 09:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Sztobry ukorzenione i włożone do perlitu 3 kwietnia mają już pąki na granicy pękania ( za kilka dni, zapewne w przyszłym tygodniu ), ale niestety nie ma śladu korzeni. Przoduje tu Merlot, Heunisch Weiss oraz Pinot Noir, a także Magdalenka Królewska, Elbling, Silvaner i kilka innych vinifer. Mam nadzieje, że nie stracę tych cennych odmian. W zeszłym roku trzymałem sadzonki w łazience przez trzy tygodnie ( przy rurze ), stąd szybko wykształciły w tym czasie korzenie. W tym roku trzymam je w piwnicy.
Mój zimowy sposób przechowywania sprawdza się kolejny rok w 100 %, czyli zadołowanie sztobrów w ogrodzie ( nie ma znaczenia, czy w mieście, czy na wsi ) na głębokości ca 50 cm i owiniętych jedynie siatką ogrodniczą przed nornicami. Jedyne, co poprawię to czas przechowywania. W zeszłym roku były to dwa miesiące, w tym sezonie - nie z powodów klimatycznych, a z braku czasu i choroby, przegapiłem nieco okres i część sztobrów ( zadołowanych w ostatni weekend listopada ) wykopałem z początkiem kwietnia. Tu akurat nie zauważyłem skutków ubocznych zbyt długiego przechowywania ich pod ziemią. Inna sprawa ze sztobrami, które zadołowałem już z początkiem listopada ( nie miałem , gdzie ich przechowywać ) i wykopałem przedwczoraj :!:. Tu część patyków miała nadgniłe pąki, a część zgniła kompletnie ( ok.4 sztuki na 21 zadołowanych ). Na szczęście, zdecydowana większość z nich jest zielona w przekroju, zatem mam nadzieję, że dadzą plon. Pociechę stanowi fakt, że to stare odmiany z dwóch wsi, zatem, jeżeli nawet nie przeżyją, to pozyskam nowe sztobry jesienią lub jeszcze wiosną jakiś krzew,a może nawet i dwa. :D

PostNapisane: sobota, 13 kwietnia 2013, 14:14 
czeladnik
czeladnik

Dolnoslonzok napisał(a):
Sztobry ukorzenione i włożone do perlitu 3 kwietnia mają już pąki na granicy pękania ( za kilka dni, zapewne w przyszłym tygodniu ), ale niestety nie ma śladu korzeni.

Oj coś tu kręcisz Kolego....
Jeżeli ukorzenione to korzenie być powinny.
Od 3 kwietnia minęło dopiero 10 dni , więc poczekaj jeszcze kilka dni i powinny się one pojawić.
Może podnieś temp. podłoża przy stopkach gdyż może być za niska...
Pąki nawet jeżeli ruszą to , nie powinno to mieć wpływu na rozwój sztobra a przynajmniej będziesz wiedział czy są w dobrej kondycji.

pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 13 kwietnia 2013, 20:29 
mistrz
mistrz

Mam pytanie,bo parę sztuk sztobrów ma już porządny kalus,to mogę teraz każdy sztobr dać do osobnego peta i na parapet czy nadal na grzejniku??Czy poczekać jeszcze tydzień?

PostNapisane: sobota, 13 kwietnia 2013, 21:24 
Ekspert
Ekspert

Nie masz powodu tak się spieszyć, niech sztobry wypuszczą korzenie a wówczas wysadzisz do pojemników.
Chyba,że masz tak dobre warunki cieplne aby pojemniki postawić na podgrzewane podłoże jak system podgrzewanej podłogi albo kaloryfery.

PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2013, 07:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
jpionka napisał(a):
Oj coś tu kręcisz Kolego....
Jeżeli ukorzenione to korzenie być powinny.
Od 3 kwietnia minęło dopiero 10 dni , więc poczekaj jeszcze kilka dni i powinny się one pojawić.
Może podnieś temp. podłoża przy stopkach gdyż może być za niska...
Pąki nawet jeżeli ruszą to , nie powinno to mieć wpływu na rozwój sztobra a przynajmniej będziesz wiedział czy są w dobrej kondycji.
pozdrawiam

Oczywiście moje przejęzyczenie. Ukorzenione w sensie, że potraktowane ukorzeniaczem. Przepraszam, Skrót myślowy.
Czekam, czekam. Nic innego nie pozostaje. Niestety, nie mam ukorzeniarki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1