Mała przestroga dla kupujących perlit - a było to tak:
Wszedłem na Allegro, wybrałem jedną z atrakcyjniejszych ofert, agroperlit 125 l. fr. 1-6 mm
http://allegro.pl/perlit-125l-agroperli ... 15661.html i zamówiłem. Dziś rano odebrałem przesyłkę, otworzyłam worek a tu... zamiast wspomnianej fr. 1-6 sama mąka śr. 1 mm.
Chwyciłem więc za aparat, zrobiłem fotkę z miarką w tle i zamieściłem w mail-u do sprzedawcy.
W odpowiedzi otrzymałem informację iż granulat mieści się w zakresie od 1-6 mm

i ma prośba o wymianę nie wchodzi w rachubę

. Na opakowaniu znalazłem dane producenta, więc pozwoliłem sobie przedzwonić.W rozmowie dowiedziałem się że zostałem oszukany gdyż perlit , który zakupiłem przeznaczony jest do celów budowlanych

, napisałem więc ponownie odpowiednie pisemko do sprzedawcy.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź
Producent zaś, zaproponował mi fr. 3-6 mm jako ewentualny dodatek do " mąki " twierdząc że jest to najdroższa z możliwych frakcja, worek 125 l całe 34 zł oczywiście + przesyłka. Zastanawiam się czemu tak drogo ???
poszukiwacz napisał(a):
markos napisał(a):
PS. Dokonałem wymiany perlitu 15 l.wilgotnego / 10 suchego
Ciekawe tylko czy nie za późno ?
Jeśli stopki ewidentnie podgniły, a sztobry długie a pąki nie pękły, to może lepiej przyciąć. Czasem lepiej stracić część niż całość.
Jeszcze mi jedna myśl przychodzi: może patyki oparłeś na dnie ukorzeniarki, tam gdzie się zbiera nadmiar wody?
Dzięki za zainteresowanie i porady