Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 17:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 09:01 
Kiper
Kiper

Jak wkladałem sadzonki do ukorzeniarki to część moczylem w wodzie. Część bo inne mialem w mokrym piasku i wg mnie byly wystarczająco mokre.
Nie namoczyłem ich tylko profilaktycznie w topsinie.
Czy teraz trzeba podlać perlit wodą z topsinem?

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 14:04 
Kiper
Kiper

A ja pierwszą partię sztobrów już wysadziłem do doniczek. Ukorzeniałem w perlicie w ukorzeniarce z kablem grzewczym. W garażu, temperatura otoczenia ok 5C, temperatura korzeni 28...25C.
Dzięki waszym uwagom skuteczność mnie zaskoczyła bo wyniosła prawie 100% (na 31 patyków tylko jeden nie daje znaku życia ale to wina kiepskiego materiału). Ukorzeniałem: Podarok Wojtowicz, Muscat Blue, Biełyj Kokł, Aloszenkin, Bianca, Medina, Dienał, Wiktoria K5, Konsuł, Gałbiena Nou, NN od dziadka, Nadieżda AZOS.
To moje pierwsze ukorzenianie ale jak ktoś już wcześniej pisał wygląda na to że odrobina wiedzy wystarcza by dobrze rozmnożyć winorośl. Ja oczywiście kilka błędów popełniłem ale przez to kolejne ukorzenianie (mam nadzieję) będzie już lepsze.
Co spieprzyłem:
- nie wyciąłem pąków które zostały nad ostatnim (tym z kalusem) i zaskutkowało to tym że 5cm nad korzeniami kilka pąków mi ruszyło w perlicie (teraz musiałem je wyłamać by ruszyły te powyżej)
- wnętrze ukorzeniarki (boki) wyłożyłem cienkim styropianem i korzonki dość mocno wrosły w styropian przez co kilka z nich musiałem pourywać
- przede wszystkim wyjąłem sztobry o tydzień za późno bo korzenie mają już spore (czekałem na zamówione doniczki które trochę się spóźniły)

Wiem że zacząłem za wcześnie ale to mój pierwszy raz a większość chyba pamięta jak się im piliło za pierwszym razem ;). Podziwiam tylko moją małżonkę że ze stoickim spokojem przyjęła zasiedlenie wszystkich parapetów doniczkami, mam nadzieję że z nimi wytrzyma do zimnej zośki.

To były deserówki teraz na drugi rzut idą Regent i Solaris.

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 15:17 
czeladnik
czeladnik

McGr3gor napisał(a):
- przede wszystkim wyjąłem sztobry o tydzień za późno bo korzenie mają już spore (czekałem na zamówione doniczki które trochę się spóźniły)

Witam ,

kiedy zacząłeś i ile trzymałeś w ukorzeniarce...?

pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 15:57 
Kiper
Kiper

jpionka napisał(a):
kiedy zacząłeś i ile trzymałeś w ukorzeniarce...?

Wsadziłem 25.02, wyjąłem wczoraj. Myślę że 3 tygodnie byłyby optymalne.
U mnie 70% sztobrów miało już 5cm korzenie, a tylko ze 3 sztobry miały tylko kalusa lub pojedynczy korzonek.

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 20:27 
mistrz
mistrz

Ja mam jakiegoś dziwnego stracha przed pierwszym ukorzenianiem że coś zrobię źle i wszystko będzie na nic... Mam nadzieję że to na marne ten strach i że wszystko będzie okej, dzisiaj złożyłem wcześniej skonstruowaną ukorzeniarkę i czeka w piwnicy (z oknem na wschód) do rozpoczęcia ukorzeniania które mam zamiar zacząć po świętach 5-10 kwiecień. Nie wiem czy dobrze przechowywałem sztobry - lodówka po prostu nie w piasku a patyki bezpośrednio w reklamowce do lodówki? Chyba dobrze jak nacinam to widać żywe a bynajmniej zielone :) Mam jakiegoś dziwnego stracha ;d jeszcze mam takiego stracha że na kablu zrobi się jakieś spięcie czy coś i wywołam jakiś pożar przez to, takie głupie myśli przychodzą mi do głowy proszę rozwiejcie je ;d

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 21:11 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki za podpowiedż sztoberki zawoskowane i czekają na perlit nie będzie eksperymentu z kermazytem :!:

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 21:48 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
Ja mam jakiegoś dziwnego stracha przed pierwszym ukorzenianiem że coś zrobię źle i wszystko będzie na nic... .....................takie głupie myśli przychodzą mi do głowy proszę rozwiejcie je ;d

Też mam wątpliwości, choć drugi raz ukorzeniam.
Zwycięża nie ten któremu wszystko się udaje, tylko ten który przezwycięża trudności. Bo ten drugi poznaje rzeczywistość a pierwszy się z nią mija.

PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 22:52 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
Ja mam jakiegoś dziwnego stracha przed pierwszym ukorzenianiem że coś zrobię źle i wszystko będzie na nic...

Po co te czarne myśli, lepiej Ci pójdzie niż myślisz. Natura ze swej natury :D zawsze walczy o życie. Ukorzenianie jest łatwiejsze niż myślisz. Czytaj forum i wprowadzaj w życie. Straty zawsze mogą się zdarzyć, dlatego ukorzeniamy więcej sztobrów niż potrzebujemy. Moja ukorzeniarka nie równo mi grzeje, miałem obawy i dziś wyciągnąłem w celach obserwacyjnych patyk Liwi z zimniejszego miejsca i spore zaczątki kalusa już są a to dopiero tydzień ukorzeniania. Będzie ok. Precz z depresją!!! :D

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 01:55 
nowicjusz
nowicjusz

Mam propozycję żeby w przyszłym roku utworzyć jeszcze więcej wątków o ukorzenianiu.
Można by tak:
Ukorzenianie STYCZEŃ 2014
Ukorzenianie LUTY 2014
Ukorzenianie MARZEC 2014 itd.

Moderatorom będzie wówczas łatwiej je ogarnąć i przestaną może wreszcie gonić po forum czarownice i znudzonych forumowiczów a zaczną pilnować treści merytorycznej wątku.

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 09:31 
przedszkolak
przedszkolak

Z 15 sztobrów 10 wypuściło już listki mam je wszystkie posadzone w doniczce jeden w odległości od drugiego o jakieś 5-7 cm musiałbym je przesadzić do pojedynczych petów tylko nie wiem czy już czy jeszcze poczekać?

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Listki są nieważne. Ważne są korzenie (choćby kalus). Przesadzać można wtedy gdy już takowe są.

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 09:58 
przedszkolak
przedszkolak

Problem jest w tym jak to stwierdzić bo musiałbym wyciągnąć z ziemi nie wiem czy na chwilę obecna to nie jest za wcześnie

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 12:34 
mistrz
mistrz

Mam pytanie jakiej foli używacie do ukorzeniania na czarnej folii ? Ta budowlana na allegro najwęższa ma 4m.
http://allegro.pl/folia-budowlana-izolacyjna-czarna-4x25mb-typ-200-i3096772640.html

Taką kupujecie i tniecie na węższe kawałki czy polecicie coś innego ?

Będę ukorzeniał na czarnej folii w torfie odkwaszonym.

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 14:12 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Listki są nieważne. Ważne są korzenie (choćby kalus). Przesadzać można wtedy gdy już takowe są.

No właśnie - tylu amatorów podskakuje z radości, widząc listki winorośli w Pecie na Para-pecie, a potem rozczarowanie, jak się "sadzoneczka" bez korzonków nie przyjmie w gruncie. Ale... jest też i taka opcja - powsadzać sztoberki (świeżo wykopane z zadołowania zimowego) wprost do gruntu na pocz. maja - i patrzeć jak się rozwijają - część z nich padnie i się nie przyjmie (bo im stopki zgniją) , ale jakaś ich część (czasem większa) się ukorzeni! Normalnie, bezproblemowo się ładnie ukorzeni. Proste, łatwe ...i skuteczne. Potem kopczyk na zimę - i gra gitara.

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 14:13 
mistrz
mistrz

Ja z ukorzenianiem ruszam po świętach,ponieważ później chce na czarną folię dać.Sprawdzałem ostatnio sztobry zakopane w piasku i jest ok,żadnej pleśni,odpowiednia wilgotność.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1