jawormcz11 napisał(a):
Szanowni koledzy mam pytanie czy istnieje alternatywa dla woskowania sztobrow? Chodzi o to czy zamiast kłopotliwego woskowania można np. pomalować farbą wodną-emulsyjną, lub zamoczyć w roztworze który będzie zapobiegał wysychaniu.
Można poeksperymentować - daj znać, jaki będzie wynik.
To woskowanie wcale takie kłopotliwe nie jest. Bierzesz litrowy słoik, nalewasz gorącej wody (im więcej wody, tym większa bezwładność cieplna), stawiasz na podgrzewaczu do herbaty (takim na świeczki), roztapiasz powoli wosk (najlepiej wsypać rozdrobniony), dodajesz około 10% wazeliny technicznej (ja nie daję, bo nie mam i też jest dobrze) i maczasz w tym sztobry tak, żeby wosk przykrył najwyższy pąk, a zaraz potem do drugiego słoika z zimną wodą, żeby szybko schłodzić. Jak na wosku w słoiku zaczyna robić się korzuch, to na 30 sek. do mikrofali i dalej woskuję. Ja woskuję przed zadołowaniem późną jesienią.
Woskowanie nie jest zabiegiem niezbędnym - jak Dominika napisała

kazeko napisał(a):
Witam czy można ukorzeniać w mieszance kermazytu z ziemią ogrodniczą plus piasek

Można, ale skuteczniejszy jest sam piasek, jeśli nie chcesz kupować perlitu.
Chodzi o to, że do wytworzenia korzeni zbęde są składniki odżywcze zawarte w ziemi, a nawet są szkodliwe, bo mogą powodować zagniwanie stopek. Keramzyt natomiast jest zbyt gruby i za duże przestrzenie powietrzne mogą się tworzyć. Moje pierwsze ukorzenianie było w podłożu do roślin doniczkowych na bazie torfu i też było O.K. - 60% sukcesu (Timur i V25-20).
Najlepszy jest jednak perlit.