Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 19:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:53
Posty: 986
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
jano napisał(a):
... ukorzeniać można z powodzeniem nie tylko w perlicie,ale w ziemi ogrodniczej z domieszką piasku i pewno w samym piasku też można to zrobić,trocinach i w wodzie

Z trocinami trzeba uważać. Na zamieszczonym już jakiś czas temu obrazku widać, że z trocinami przyniosłem sobie od stolarza grzybki charakterystyczne dla spróchniałego drewna.

_________________
Mój profil w Wiki - uprawiane odmiany


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 20:17 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
[/quote]
Z trocinami trzeba uważać. Na zamieszczonym już jakiś czas temu obrazku widać, że z trocinami przyniosłem sobie od stolarza grzybki charakterystyczne dla spróchniałego drewna.[/quote]

Podobno trociny też są dobre ale trzeba je wcześniej wygotować. Wtedy grzybki raczej nie mają szans.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
GrapesEater napisał(a):
jano napisał(a):
... ukorzeniać można z powodzeniem nie tylko w perlicie,ale w ziemi ogrodniczej z domieszką piasku i pewno w samym piasku też można to zrobić,trocinach i w wodzie

Z trocinami trzeba uważać. Na zamieszczonym już jakiś czas temu obrazku widać, że z trocinami przyniosłem sobie od stolarza grzybki charakterystyczne dla spróchniałego drewna.


Każdy materiał do podłoża gdy nie ma pewności,że jest pozbawiony cech chorobotwórczych należy poddać zabiegom
odkażania,dezynfekcji tym bardziej jeżeli podłoże wykorzystujemy wielokrotnie :!:
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 21:57 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2009, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: okolice Lublina
jano napisał(a):


Każdy materiał do podłoża gdy nie ma pewności,że jest pozbawiony cech chorobotwórczych należy poddać zabiegom
odkażania,dezynfekcji tym bardziej jeżeli podłoże wykorzystujemy wielokrotnie :!:
_________________
Pozdrawiam - Janek[/quote]

Co byś zaproponował w przypadku perlitu? Chciałbym go wykorzystać trzeci raz...

_________________
Pozdrawiam Michał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 22:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
Sette napisał(a):
jano napisał(a):


Każdy materiał do podłoża gdy nie ma pewności,że jest pozbawiony cech chorobotwórczych należy poddać zabiegom
odkażania,dezynfekcji tym bardziej jeżeli podłoże wykorzystujemy wielokrotnie :!:
_________________
Pozdrawiam - Janek


Co byś zaproponował w przypadku perlitu? Chciałbym go wykorzystać trzeci raz...[/quote]


Perlit się dobrze gotuje, chociaż nie chce się cały zatopić ( część pływa na wierzchu ). Ja gotowałem go w dużym garnku pod przykrywką.

Jak był używany to spróbuj go wypłukać przed gotowaniem.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 22:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Materiał nie musi cały pływać czy być zanurzony w wodzie podczas gotowania,para wodna podczas gotowania również doskonale spełni zadanie odkażania podłoża.Trudno definitywnie wskazywać czy podłoże wykorzystywane kilka razy do ukorzeniania nie może spełnić swojej roli bez problemów w postaci zakażenia patogenami.
Profilaktyka ma za zadanie przeciwdziałać a więc warto nie mając pewności stosować tego typu zabiegi.... :idea:
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 22:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
jano napisał(a):
Materiał nie musi cały pływać czy być zanurzony w wodzie podczas gotowania,para wodna podczas gotowania również doskonale spełni zadanie odkażania podłoża.Trudno definitywnie wskazywać czy podłoże wykorzystywane kilka razy do ukorzeniania nie może spełnić swojej roli bez problemów w postaci zakażenia patogenami.
Profilaktyka ma za zadanie przeciwdziałać a więc warto nie mając pewności stosować tego typu zabiegi.... :idea:

Para wodna ma nawet większą energię niż sama woda, więc działając na patogeny unieszkodliwia je skuteczniej. Ja używałem jednego perlitu dwa razy bez żadnych problemów, bez odkażania. Nie potrzebowałem dużych ilości i kupiłem u siebie w ogrodniczym. Była tylko jedna frakcja i z obserwacji wiem, że taki nie jest zbyt dobry - należy odsiać te malutkie kawałki. Mam wrażenie, że przeszkadzają w rozwoju kallusa.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2013, 09:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2672
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
Ja w zeszłym roku na próbę ukorzeniałem parę patyków w mielonym styropianie i też poszło. Właściwościami przypomina perlit, wilgoć trzyma równie dobrze, też jest raczej substancją neutralną. A frakcja? Jak se zmielisz, taką będziesz miał. Koszt żaden, bo każdy chętnie pozbywa się odpadów styropianowych. Mam 100 litrów perlitu po jednym ukorzenianiu, to styropianu stosować nie będę.

A dla przewrażliwionych i nadgorliwych polecam do podlewania wodę z Lourdes. Ponoć najlepsza :roll:

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2013, 15:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
alkor napisał(a):

A dla przewrażliwionych i nadgorliwych polecam do podlewania wodę z Lourdes. Ponoć najlepsza :roll:

Woda z Topsinem też nie gorsza :roll:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2013, 12:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Ja do podlewania stosuję wodę z akwarium, sprawdza się w podlewaniu kwiatków. Zawiera odrobinę zawartości organicznej i jest zrównoważona pod względem mikroorganizmów.
Dla roślin to coś tak jak niepasteryzowane piwo dla człowieka :)

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2013, 12:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
alkor napisał(a):
Ja w zeszłym roku na próbę ukorzeniałem parę patyków w mielonym styropianie i też poszło. Właściwościami przypomina perlit, wilgoć trzyma równie dobrze, też jest raczej substancją neutralną. A frakcja? Jak se zmielisz, taką będziesz miał.


To jest pomysł dość awangardowy bo właściwie to nie trzeba się martwić o przelanie. Nawet jak będzie dużo wody na dnie to całość podłoża ze sztobrami będzie pływać po wierzchu. :idea:

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2013, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2672
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
To taki żart, czy może sprawdzałeś? A może piszesz to tylko żeby znowu cokolwiek nasmarować :?: :!:

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2013, 14:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
alkor napisał(a):
To taki żart, czy może sprawdzałeś? A może piszesz to tylko żeby znowu cokolwiek nasmarować :?: :!:


Pewnie, że żart. Widzę, że muszę ograniczyć pisanie. :(

(wyobraziłem sobie co by było gdyby zatkać odpływ i wydało mi się to śmieszne, ale chyba tylko mnie).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2013, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Głównym składnikiem perlitoporytu (perlitu) jest jak sama nazwa wskazuje porowaty dwutlenek krzemu SiO2
Rozdrobniony styropian też jest porowaty, więc analogicznie jak perlitoporyt, utrzymuje wodę na powierzchni swych cząsteczek. Nie jest w żaden sposób żyzny, nie zawiera kwasów organicznych ani rozpuszczalnych związków mineralnych, jest więc zastępczy w stosunku do perlitu. Stosują go czasem amatorzy konopii indyjskich.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2013, 23:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 14 stycznia 2011, 22:04
Posty: 242
Lokalizacja: południowe okolice Łodzi
poszukiwacz napisał(a):
Głównym składnikiem perlitoporytu (perlitu) jest jak sama nazwa wskazuje porowaty dwutlenek krzemu SiO2
Rozdrobniony styropian też jest porowaty, więc analogicznie jak perlitoporyt, utrzymuje wodę na powierzchni swych cząsteczek. Nie jest w żaden sposób żyzny, nie zawiera kwasów organicznych ani rozpuszczalnych związków mineralnych, jest więc zastępczy w stosunku do perlitu. Stosują go czasem amatorzy konopii indyjskich.

Ja też testowałem styropian z braku perlitu. U mnie się nie sprawdził, słabo trzyma wilgoć jest - prawie nienasiąkliwy co powoduje iż na dole pojemnika może stać woda a na górze być bardzo sucho, w plastykowych pojemnikach elektryzuje się i ciężko go potem usunąć. Dla testu ukorzeniałem w zwykłym piachu. Znacznie lepsze efekty - szybciej kalus i korzenie i mniej papraniny.

_________________
Pozdrawiam Rafał

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO