Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 03:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 16:12 
mistrz
mistrz

W tym roku chciałbym uprościć maksymalnie ukorzenianie i mam taki pomysł.

Ukorzeniam w ukorzeniarce w chłodnej piwnicy (10stopni) bez dostępu do światła około 2 tygodni do póki nie ruszy góra sztobrów. Później daję dostęp światła i ukorzeniam jeszcze tydzień lub 2. Potem skrzynię wystawiam co jakiś czas na powietrze aby zachartować sadzonki, i 15 maja chcę wysadzić ze skrzyni prost do gruntu na docelowe miejsca.

Co myślicie o takiej uproszczonej metodzie ??
Kiedy powinienem zacząć ukorzenianie ?? 2 kwietnia ?? zakładając termin sadzenia 15 maja.

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 16:19 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj i dzisiaj przycinałem winorośle pod folią.
Żal mi się zrobiło wyrzucać niektóre patyki, jako że zdrowe były, wtyknąłem w ziemię.
Tyle ile sie dało, bo zamarznięta głębiej. Widać że pod folią jst wyższa temp. ziemia na 5-8cm nie zamarznięta.
Bez ukorzeniacza, tylko ponacinałem końcówki i usunąłem dolne pąki.
Na całość powędrowała podwójna agrowłóknina.
Zobaczymy co z tego wyniknie ;)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 19:11 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
Ukorzeniam w ukorzeniarce w chłodnej piwnicy (10stopni) bez dostępu do światła około 2 tygodni do póki nie ruszy góra sztobrów. Później daję dostęp światła i ukorzeniam jeszcze tydzień lub 2. Potem skrzynię wystawiam co jakiś czas na powietrze aby zachartować sadzonki, i 15 maja chcę wysadzić ze skrzyni prost do gruntu na docelowe miejsca.

Ciekawy pomysł ale mnie odrazu zastanowiło czy korzenie nie poprzerastają się wzajemnie i będzie problem z oddzieleniem sadzonek?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Jak nie pourywasz tych białych delikatnych korzeni przy wyciąganiu ze skrzynki to połamiesz je przy sadzeniu do gruntu. Poza tym w połowie maja gleba jeszcze nie jest wygrzana i przeżyją szok. Nic z tego nie będzie.

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
W tym roku chciałbym uprościć maksymalnie ukorzenianie i mam taki pomysł.

Co myślicie o takiej uproszczonej metodzie ??
Kiedy powinienem zacząć ukorzenianie ?? 2 kwietnia ?? zakładając termin sadzenia 15 maja.

Oprócz terminu początku ukorzeniania pozostałe czynności wydają się logiczne.
Jeżeli sadzonki chcesz wysadzać bezpośrednio do gruntu przy układzie systemu korzeniowego w formie kalusa pod czarną folię po 15 maja to początek ukorzeniania,który przyjąłeś jest za wczesny.
Kalus i zaczątki korzeni kształtują się ok.20 dni,trudno będzie bez strat i uszkodzeń korzeni wyciągać sadzonki z mnożarki i wsadzać do gruntu przy rozwiniętym ale jeszcze słabym i kruchym systemie korzeniowym,który przez tak długi okres przebywania sztobrów w mnożarce się rozwinie.

Moje pierwsze ukorzenianie w mnożarce również zacząłem początkiem kwietnia a końcem miesiąca musiałem przesadzać sadzonki do pojemników i przez trzy tygodnie szukać światła i ciepła. :P
Wysadzałem do gruntu w pojemnikach Pet nie wyjmując sadzonek aby nie uszkodzić kruchych korzonków jedynie obcinałem dna pojemników.

Pewno równie dobrze przez tak długi czas sztobry wsadzone do pojemników ukorzeniły by się bez pomocy mnożarki.Ale jeżeli decydujemy się na ulepszenia w rozmnażaniu winorośli w postaci mnożarki to po to,aby usprawnić i ułatwić ukorzenianie a nie odwrotnie. :wink:

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 19:54 
Kiper
Kiper

W 2011r cześć sztobrów ukorzeniałem podobnie, jak opisuje Janek ( sadzenia w miejsca docelowe):
Cz maja 12, 2011 6:37 pm Ricci napisał(a):
Hej,
Nawiązując do wypowiedzi, stosowania PETów z obciętymi dnami do ukorzeniania, przedstawiam swoje tegoroczne doświadczenia:
Dwa lata temu stosowałem w odkładach PETy z obciętym dnem, z pozytywnym rezultatem.
@jano w poprzednim roku zastosował to przy ukorzenianiu sadzonek, również z pozytywnym rezultatem.
Więc do dzieła: ukorzeniarka do kalusa--> do PETów i do foliaka--> obcięcie denek i do gruntu.
Sadząc w miejsca docelowe, w miejscu sadzenia należy grunt lekko obniżyć, z wiadomych względów.
Zdjecia z dzisiaj:
sadzonki w PET w foliaku _Wysadzanie do gruntu PETy bez dna
ObrazekObrazek
...
Koncepcja się zmieniła wykopałem sadzonki, oto jak ładnie porosły:
Cz lis 24, 2011 6:04 pm Ricci napisał(a):
Zdjęcia z dzisiaj wykopanych sadzonek:
ObrazekObrazek
jak widać nie przesadziłem w ocenach, grube szkieletowe korzenie, solidne przyrosty; żal było wykopywać...

W tym roku zdecydowanie powtórzę ten zabieg.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 22:02 
Ekspert
Ekspert

@Ricci ja posłużyłem się pojemnikami ponieważ byłem zmuszony wczesnym rozpoczęciem procesu ukorzeniania. Nie będę zaprzeczał że sadzonki wyszły niezłe, ale dodawanie sobie pracy kiedy ma się mnożarkę i można to zrobić sprawnie i w krótszym czasie nie ma większego sensu.
Może jeżeli ktoś chce zrobić dwa wsady sztobrów do mnożarki to wspomaganie pojemnikami jest zasadne.Ty dodatkowo masz tunel foliowy co też ma duże znaczenie w umiejscowieniu sadzonek i zadbanie o odpowiednie warunki dla ich prawidłowego rozwoju.

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 22:24 
Kiper
Kiper

Tak Janku, jest dokładnie jak piszesz, w ukorzeniarce, ukorzeniałem do kalusa, w dwóch etapach, pierwsza partia poszła do doniczek (PETów), druga na czarna folię. Miejsce w foliaku mam do ok. 15 maja ( później są sadzone pomidory), także są ograniczenia.
Myślę, że każdy dopasowuje sposób ukorzeniania, według posiadanych sił i środków, uwzględniając aktualne potrzeby. :wink:

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 23:16 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Jak nie pourywasz tych białych delikatnych korzeni przy wyciąganiu ze skrzynki to połamiesz je przy sadzeniu do gruntu. Poza tym w połowie maja gleba jeszcze nie jest wygrzana i przeżyją szok. Nic z tego nie będzie.

i tak dokładnie się dzieje, ja proponuję od razu w petach, po napojach, sadzonka jest mobilna, można ją przenosić, nie uszkadza się korzeni, można ją do gruntu przerzucić, z braku czasu obciąć spody i na glebie położyć niech sobie rośnie, bynajmniej tak zrobię w tym sezonie, poprzednio to same wpadki jak post powyżej

pozdrawiam
tnowak

PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 15:00 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):

Czyli nie ma sposobu na pominięcie pracochłonnego etapu pakowania każdej sadzonki do PETa ??
Zastanawiam się jak to robi szkółka która ukorzenia tysiace sztobrów. Widziałem u Wąsikowskiego ukorzeniarkę taką stołową, a więc 1 etap robią w ukorzeniarce, a co potem ??

W takim razie kiedy zacząć ukorzenianie ??

1. Etap do kalusa w ukorzeniarce - 20 dni
2. Przesadzenie do PETa, hartowanie w foliaku, rozwój korzeni i wzrost zielonego - do ilu może najniżej spaść temperatura ?
3. Sadzenie do gruntu - kiedy ?? 15 maja czy później

ps. Ricci kiedy zdejmujesz osłonki PET z wsadzonych sadzonek na miejsce docelowe ??

PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 15:56 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
Czyli nie ma sposobu na pominięcie pracochłonnego etapu pakowania każdej sadzonki do PETa ??
Zastanawiam się jak to robi szkółka która ukorzenia tysiace sztobrów. Widziałem u Wąsikowskiego ukorzeniarkę taką stołową, a więc 1 etap robią w ukorzeniarce, a co potem ??

W takim razie kiedy zacząć ukorzenianie ??

1. Etap do kalusa w ukorzeniarce - 20 dni
2. Przesadzenie do PETa, hartowanie w foliaku, rozwój korzeni i wzrost zielonego - do ilu może najniżej spaść temperatura ?
3. Sadzenie do gruntu - kiedy ?? 15 maja czy później

ps. Ricci kiedy zdejmujesz osłonki PET z wsadzonych sadzonek na miejsce docelowe ??
Jeśli chodzi o produkcje tysięcy sadzonek, był niedawno linkowany film ( tutaj lub w innym wątku), bardzo fajnie pokazuje jak to się robi. Przekładając to na nasze warunki ( nieszczepione) to ukorzeniarka do kalusa ( ok 14dni ) i później na czarna folię. Sadzonki są gotowe jesienią.
Wracając do Twoich pytań.
1. Myślę, że 14 dni powinno wystarczyć (zależy od temperatury i odmiany- to można podglądać)
2. Jak były zimne noce, pamiętam zapalałem 2 znicze dla utrzymania temperatury ( 1 tydzień można trzymać w pomieszczeniu zanim sie zahartują).
3. Tak po piętnastym maja do początku czerwca tez można, ale to trzeba śledzić pogodę.

Jeśli chodzi o demontaż PETów robiłem to pod koniec września lub w pażdzierniku ( jest w wątku "ukorzenianie 2011").
Nożem rozcinałem z dwóch stron PETa i wyciągałem rozcięte połówki. Nie ukrywam, że ten sposób wymaga dodatkowych prac, dla mnie akurat to przyjemność...
Aha, te sadzonki zostały ostatecznie przesadzone ( pisze o tym w wątku "L3 Ricciego")

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 15:40 
Ekspert
Ekspert

Wykopałam sztobry :D
Były na głębokości 25-30cm , w górze piachu, więc całkiem przyzwoicie. Co ciekawe, górka rozmarznięta już całkiem, a obok kopiec kreci zamarznięty na kamień :?
Z drugiej strony patrząc... z góry piachu śnieg spłynął ze 2-3 dni temu, a na kopcu jeszcze wczoraj leżał śnieg.

Zatem ukorzenianie czas zacząć :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 15:53 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):

Zatem ukorzenianie czas zacząć :mrgreen:

No i po co ten pospiech? :D

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 16:59 
Ekspert
Ekspert

Znalazlem agroperlit w jaworznie po 52zl za 125l wiec jak ktos chce to podam namiary bo raczej nie wysykaja

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 17:51 
Kiper
Kiper

Witam.
Czy wszystko już mam żeby można w każdej chwili rozpocząć ukorzenianie sztobrów ?
Mam:
1. Mnożarka do ukorzeniania sadzonek zdrewniałych.
2. Sztobry.
3. Ukorzeniacz AB aqua do sadzonek półzdrewniałych i zdrewniałych.
4. Regulator temperatury RT-2.
5. Termometr glebowy.
6. Perlit, torf odkwaszony oraz piasek rzeczny.
7. Topsin (czy to jest konieczne jeżeli sztobry wyglądają zdrowe ?).
8. Nóż.
9. Sekator.
Ad2. Sztobry 3 oczkowe, oczko górne zabezpieczone parafiną nad oczkiem 2-3 cm pod oczkiem 1.5 do 2cm ( tak były zabezpieczone przed wysychaniem i są jeszcze przechowywane w piwniczce). Dół sztobra będzie cięty pod przegrodą (1-2mm poniżej przegrody) i robione podłużne zadrapania (rany), naruszające warstwę miazgi. Wybierając sztobry starałem się wybrać takie które będą w dolnej części z pełną przegrodą. Takie zrazy prawdopodobnie najlepiej się ukorzeniają.
Na dno mnożarki daję 5cm substratu na tym układam pionowo sztobry. I mam jeszcze jedno pytanie ile jeszcze dajecie wypełnienia substratem mnożarki ponad te 5cm.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1