Teraz jest środa, 14 maja 2025, 18:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 09:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
krys napisał(a):
Ta wylewka na dnie to niestety nie mój patent tylko rozwiązanie stosowene wcześniej przez innych. Takie "ogrzewanie podłogowe" napewno bardziej równomiernie rozłoży ciepło do tego ułatwi spływ nadmiaru wody. Ukorzeniarka jest nowa i nie mam doświadczeń za wielkich. Jedynie po zrobieniu odpalilem ją na 2 dni. Efekt uzyskałem tzn. temperatura zakładana 28C została osiagnięta, płyta była jednakowa ciepła na całej swej powierzchni, zatem jestem dobrej myśli.


Będzie ok. Już trzeci rok będę odpalał swoją płytę.
http://winnica.bloog.pl/id,6414402,titl ... index.html
Ostatecznie ten kabel, który jest na zdjęciu nie został roboczym. Na siatkę założyłem jeszcze jeden taki http://www.into.pl/ogrzewanie/kabel.htm ... opakowanie 15 watowy, 8 mb. Ten na zdjęciu został jako system awaryjny.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 09:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Ja również jestem zadowolony z płyty :P ,którą wykonałem z pozostałości różnych klejów ( do styropianu,płytek...).Grubość płyty ok 1,5 cm.,wzmocniona siatką do styropianu być może zbytecznie.
Do masy betonowej dodałem jeszcze wodę szklaną,aby płyta nie wchłaniała dużo wody.
Przewód grzewczy rozprowadziłem na foli za grzejnikowej.Pomiędzy płytą a bocznymi ścianami po obu stronach są rowki do odprowadzania nadmiaru wody. Całość obudowy wykonana ze styropianu 5 cm.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 10:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
ja zalałem Atlasem plus bez żadnych siatek i 2lata bez pęknięć

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 10:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Space99 napisał(a):
ja zalałem Atlasem plus bez żadnych siatek i 2lata bez pęknięć

U mnie jest wylewka betonowa z dodatkiem plastyfikatora. Jeżeli ktoś planuje przemieszczać ukorzeniarkę, to lepiej wzmocnić.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 11:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
To może jeszcze podpowiem, że najtańszym, łatwo dostępnym no i oczywiście skutecznym plastyfikatorem jest płyn do mycia naczyń :) .

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
Pomimo braku wzmocnień nic tam mi nie pęka bo sam ten klej do płytek jest dość odporny i elastyczny a ukorzeniarka fruwa z kąta w kąt po piwnicy ... tylko na wiosne wraca do łask :)
I dodam jeszcze że jest zrobiona z płyt 5cm

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 19:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
misiek52 napisał(a):
Witam.
Przeglądałem broszurkę "Rozmnażanie winorośli i produkcja posadzeniowego materiału" wydanego przez Ogólnorosyjski Narodowy Instytut Winoroślarstwa i Wina im. J.I.Potapenko. Zaporoże 2001.

Jest taki ciekawy fragment który może się przydać koleżankom i kolegom i ja go teraz zacytuję :
"Skład substratów. Środowisko, w którym umieszcza się część zraza dla ukorzenienia nazywa się substratem. W substracie tworzy się kallus, zaczątki korzeni i dlatego ukorzeniają się one znacznie szybciej. Prawidłowo dobrany skład substratu powinien zapewnić zrazowi takie warunki ukorzeniania, przy którym jego dolna część jest dostatecznie dobrze zabezpieczona w wilgoć i tlen. Przy zbyt dużej wilgotności substratu i słabym jego napowietrzeniu może nastąpić gnicie dolnej części zrazów, a nawet młodych korzeni. Do produkcji wegetatywnych sadzonek w pojemnikach wykorzystuje się różne substraty na bazie torfu, ziemi darniowej, piasku, próchnicy, trocin z miękich drzew (wyczytałem wcześniej, że mogą być trociny z brzozy, lipy i sosny), perlitu, żwiru i itp. Ważne jest, aby korzystać z torfu wysokiego, o jasno brązowym kolorze który jest bardziej włóknisty i luźny od torfu niskiego i kwaśnego. Podstawowe wymogi substratu to ,to dobra porowatość. Zwykle wykorzystuje się następujące mieszanki: próchnica, gleba. piasek (1:1:1); perlit, torf (1:1);trociny, gleba (1:1); itd. Trociny parujemy (wcześniej przeczytałem- po parowaniu trocin w trocinach giną mikroorganizmy, powodujące gnicie kallusa i młodych korzenków). Substrat po dokładnym wymieszaniu należy przesiać przez sito o kratce 8x10mm. Doprowadzić wilgotność do takiego stanu kiedy substrat jest pulchny i dobrze się rozsypuje. Przy silnym ściśnięciu w garści taki substrat powinien zachować swoją formę, bez pojawienia się wilgoci na jego powierzchni. "


Witam.
Zakopane sztobry przechodzą albo już przeszły test mrozów.
Po wykopaniu myślę, że dobrze jest sprawdzić (wyrywkowo) jakoś oczek sztobrów.
Następny cytat z w/w broszury.
"Jakość oczek określa się przez ich podłużne rozcięcie od wierzchołka do podstawy każdego oczka. Robi się to ostrym nożem lub brzytwą. Pełnowartościowe oczka są te, które mają nie mniej, niż dwa żywe pąki.
U pąka żywego stożek wzrostu jest zabarwiony na zielono. Pączki uszkodzone mrozem lub przez choroby mają kolor brązowoszary, szczególnie zauważalny, gdy się patrzy przez lupę. Oczko jest żywe, jeżeli dobrze zachował się chociaż jeden pączek zastępczy."

_________________
Pozdrawiam. Tadeusz.
________________________________________
Winogrona są źródłem odmładzania ciała i duszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 17:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Jak tak się czyta ten wątek to aż ręce świerzbią żeby rozgrzebać piasek w skrzyni w piwnicy, zrobić przegląd jej zawartości (sztobry) i coś sobie ukorzenić... Ale jak na razie staram się być twardy i opierać tej pokusie ;)

A tak przy okazji zapytam o dwie rzeczy:
1. Czy przechowując sztobry w piwnicy w skrzyni z piaskiem (taki podłużny plastikowy pojemnik budowlany z castoramy) lepiej jest je trzymać w samym piasku czy najpierw włożyć je do worka foliowego i obsypać piaskiem?
2. Sztobry woskuje się zaraz przed rozpoczęciem ukorzeniania czy może przed "zapakowaniem" ich do piasku na zimę?

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
zuzek napisał(a):
Jak tak się czyta ten wątek to aż ręce świerzbią żeby rozgrzebać piasek w skrzyni w piwnicy, zrobić przegląd jej zawartości (sztobry) i coś sobie ukorzenić... Ale jak na razie staram się być twardy i opierać tej pokusie ;)

A tak przy okazji zapytam o dwie rzeczy:
1. Czy przechowując sztobry w piwnicy w skrzyni z piaskiem (taki podłużny plastikowy pojemnik budowlany z castoramy) lepiej jest je trzymać w samym piasku czy najpierw włożyć je do worka foliowego i obsypać piaskiem?
2. Sztobry woskuje się zaraz przed rozpoczęciem ukorzeniania czy może przed "zapakowaniem" ich do piasku na zimę?


Jeżeli trzymasz sztobry w plastikowym pojemniku i wilgotnym piasku to nie ma konieczności dodatkowo zabezpieczać folią a jeżeli to zrobiłeś to też dobrze. Ja przechowuje w samej foli i jest OK.

Woskowanie końcówek sztobrów do zimowego przechowywania nie jest konieczne,chyba że cięte są już na wymiar,ale myślę że niewielu coś takiego robi.Sądzę że najlepiej ciąć łozę na kilka wielokrotności długości sztobra z pewnym naddatkiem - tak ja praktykuję.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 08:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
jano napisał(a):
Woskowanie końcówek sztobrów do zimowego przechowywania nie jest konieczne,chyba że cięte są już na wymiar,ale myślę że niewielu coś takiego robi.Sądzę że najlepiej ciąć łozę na kilka wielokrotności długości sztobra z pewnym naddatkiem - tak ja praktykuję.

OK, dzięki. Czyli ewentualnie woskować gotowe sztobry dopiero przed samym ukorzenianiem? Tak myślałem ale wolałem się upewnić :)

_________________
Pozdrawiam Piotr


Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:38 przez zuzek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
zypsek napisał(a):
Przypomne tylko o perlicie bo gdzies to było , no więc ja kiedyś do ukorzeniania kupiłem perlit.Dwa worki 80 litrowe . Niestety, padło wszystko, mimo ze powschodziło 80-90 %. I wtedy przeczytałem ze niektóry perlit jest zasolony ,no i tak się dzieje .Kupując w ogrodniczym nie spodziwałem sie czegos takiego.


UWAGA NA PERLIT!!! Potwierdzam. Dokupiłem również w sklepie ogrodniczym perlit ( nawet dość drogo). Wsypałem do peta po wodzie mineralnej, w którym zrobiłem otwory w dnie. Obficie podlałem, i po wstępnym odsączeniu postawiłem na dobę na ciepłym grzejniku. Przed chwila sprawdziłem. Cały dół peta to sama sól. Uważajcie co kupujecie.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 21:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Po informacji o możliwym zasoleniu perlitu nie wiedząc co tak naprawdę kupiłem, dokonałem oceny organoleptycznej opartej na zmyśle smakowym. Szczegółów nie podam ale mój perlit soli nie posiada :)

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 22:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Prośba.Potrzebuję namiary na wysyłkowego sprzedawcę pewnego perlitu. Interesuje mnie ok 120l.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 23:52 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 czerwca 2009, 01:00
Posty: 170
Lokalizacja: Wrocław
Piotrze - proszę oto adres stronki .Rok temu kupowałem u nich duży worek 120 l - dostarczyli błyskawicznie,w cenie ok 60 zł.

http://www.icmarket.pl/perlipol-agroperlit-p-10628.html

_________________
Pozdrawiam Piotrek.
A fructibus eorum cognoscetis eos - Poznacie ich po ich owocach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 09:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
piem1970 napisał(a):
Piotrze - proszę oto adres stronki .Rok temu kupowałem u nich duży worek 120 l - dostarczyli błyskawicznie,w cenie ok 60 zł.

http://www.icmarket.pl/perlipol-agroperlit-p-10628.html


Dziekuję, zamówiłem.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Yandex [Bot] i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO