Przypominam tylko tym co czytali i zapomnieli
S.Madej - Winorośle ? korzenieStr.15 - Korzeń
1. Korzenie sięgają do kilkunastu i więcej metrów w głąb ziemi.
Zależy to od :poziomu wód gruntowych, rodzaju gleby , jej wilgotności i żyzności .
2. Korzeń zaczyna rosnąć w temperaturze ok.15 st C(optimum 30st C)
2. W naszych warunkach temperatura gleby w warstwie ok. 30cm ustala się w lipcu na
poziomie ok. 20 st C. Z tego powodu większość korzeni rozwija się w warstwie przypowierzchniowej, gdzie znajdują lepsze warunki pokarmowe
3. Rozróżnia się 3 piętra korzeni:
a/ górne bezpośrednio pod powierzchnią gleby i kierują się w głąb
b/ środkowe rozwijają się na węzłach sadzonki i kierują równolegle do powierzchni
gleby
c/ dolne początkowo rosną pionowo w dół a potem w górę, a u sadzonek mających
40cm i więcej od razu pod kątem prostym do sadzonki
4. W klimacie kontynentalnym korzenie górne usuwa się aby sadzonka od razu
wytworzyła silniejsze korzenie niżej położone.
5. W naszych warunkach klimatycznych rozwój korzeni przypowierzchniowych jest
pożądany bo znajdują się one w najżyźniejszych i najbardziej ogrzanych warstwach
gleby.(rysunek korzeni)
6. ? Pozostawienie korzeni pod powierzchnią gleby nie powoduje ? jak sądzą niektórzy-
zaniku korzeni leżących głębiej, winorośl bowiem dzięki działalności korzeni górnych rośnie silniej, a wiec szybciej wytwarza też korzenie sięgające w głąb gleby?
7 ?Zmusić korzenie do rozwijania się w głębokich warstwach gleby ? znaczy to
skrócić okres wegetacyjny i nie otrzymać dojrzałych winogron? (str.17)
8. Korzeń zawiera znaczne zapasy składników pokarmowych i nie traci żywotności
bez nadziemnej części w ciągu 5-6 lat.
9. ?...zabiegi agrotechniczne dostosowane do północnych terenów, jak np. uprawa
powodująca głębokie rozmieszczenie korzeni wywierają ujemny wpływ na
opłacalność uprawy winorośli na naszych terenach (str.43)