Teraz jest środa, 14 maja 2025, 03:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 11:16 
Ekspert
Ekspert

No, i ja wczoraj odpaliłem swoją ukorzeniarkę, ale chyba nie jestem pierwszy :roll:

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 11:28 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
No, i ja wczoraj odpaliłem swoją ukorzeniarkę, ale chyba nie jestem pierwszy :roll:

Raczej jeden z ostatnich. :)

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 11:54 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Radek18 napisał(a):
Mam pytanie: co zrobić ze sztobrami Regenta, które ukorzeniają się bezskutecznie w perlicie od 19 marca. Do tej pory zdążyły powybijać nieśmiało latorośle, ale korzeni nie ma w ogóle. Czy dobrym pomysłem jest przesadzenie ich do doniczek z ziemią? Jak z nimi postąpić, żeby cokolwiek uratować? :roll:

To jest dobry pomysł - do doniczek z ziemią i nakryć butelką po mineralce tzw.PET (bez korka z odciętym dnem)
i do : namiotu, szklarni, parapet okienny itp.
To przy małej ilości.
Przy dużej ilości - do gleby , na wysoki zagon i okrycie czarną folią.
pozdr. ZB
PS
To jak to jest z tym polskim biegunem ciepła ?
Mielec, Tarnów, Opole czy okolice Wrocławia :?: :mrgreen: ("każda sroczka swój ogon chwali")

Dziękuję za pomoc. Zostaną przesadzone do "doniczek" i póki co pozostaną w domu (jest ich ~25 sztuk). Niestety pogoda nie rozpieszcza i nawet w namiocie foliowym byłoby im raczej za zimno. Może za dwa tygodnie będzie już odpowiedni czas na ich przeniesienie.
A z polskim biegunem ciepła jest różnie. :) Można słusznie wyczytać, że jest to "trójkąt" między Tarnowem, Dębicą a Mielcem; i faktycznie tutaj narzekać nie możemy, np. przymrozki majowe to rzadkość. Wiem również, że okolice Wrocławia i Opola to rejony bardzo ciepłe, więc nie będę się upierał (nawet nie mam takiego zamiaru), że panują tam gorsze warunki. Ale winorośl uprawia się od wieków i w moich okolicach jak również w rejonie Wrocławia, czy Opola.
"każda sroczka swój ogon chwali" - pewnie jest w tym coś prawdy, ale lepsze to niż gdyby było jak w tym przysłowiu: "Cudze chwalicie, swego nie znacie...". Trzeba się cieszyć, że warunki dają możliwość uprawy świetnych odmian winorośli. :oops:

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 12:33 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
alkor napisał(a):
Raczej jeden z ostatnich. :)
Wykopałem wczoraj sztobry i sadzonki z dołka. Wszystko pięknie się przechowało w uśpieniu i żałuję, że w tym roku nie zrobiłem tego przynajmniej o tydzień później. Sztobry na razie umieściłem w wiadrze z wodą, część sadzonek posadziłem do gruntu, a resztę ponownie zakopałem.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 20:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dziś zauważyłem, że 14 sztobrów - wspomnianego już niejednokrotnie oporto/NNblauera - które 3 kwietnia wkopałem w ziemię, po uprzednim nałożeniu ukorzeniacza, mają już nabrzmiałe pąki i spodziewam się wypuszczenia zielonego do końca kwietnia.Mam nadzieję :wink: . 2 sztobry, które eksperymentalnie trzymam w butelce PET z perlitem, a zakopanej w ziemi też mają podobnie nabrzmiałe pąki.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 20:29 
mistrz
mistrz

Ja dziś zmniejszam temperaturę na 20 st, za dwa dni 15 i koniec z grzaniem, kallusy już piękne, pąki śpią, zagon przygotowany, jutro przykrywam go włókniną i niech się grzeje. Jak na przyszły tydzień będą zapowiadać ciepłe noce to wysadzam.

PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Proszę Was o rady, czy ten sposób ukorzeniania ma szanse na sukces? :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 00:26 
mistrz
mistrz

Ukorzenianie w gruncie jest praktykowane, jednak nie wcześniej niż w II połowie kwietnia i też powinino być w miarę ciepło. Sam praktykowałem to ze 2 razy, ostatnio 3 lat wstecz. Dr Lisek ( wiedza książkowa) zaleca aby nawet w miejsce docelowe posadzić kilka dość długich sztobrów np. 3. I później wybrać najbardziej dorodną jaką jedyną. Przy ukorzenianiu w gruncie i w butelkach PET np. na parapacie. o powodzeniu można pomyśleć przy drugim lub 3 listku, przyszłej sadzonki. Najważniejsze są korzenie, dlatego wielu stosuje ukorzenianie grzejąc w tzw. ukorzeniarkach.

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 20:51 
Ekspert
Ekspert

No to nie jest źle, bo sztobry oporto/nn blauera trzymane w domu w perlicie mają już po dwa liście i wypuszczają kolejne. W gruncie te same sztobry mają nabrzmiałe paki, zatem też nie jest źle. To mnie cieszy.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 20:38 
nowicjusz
nowicjusz

Moje 03-04 wyglądały tak:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Ciekawią mnie zwierzenia ukorzeniających w okresie stycznia i lutego,co z waszymi sadzonkami?
Pokażcie parapetowe winorośle ....

PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 22:40 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):

Myślę że to jest optymalny termin...
Ja jeszcze dzisiaj uzupełniałem końcowy stan ukorzeniarki i nie mam zmartwienia,że nie zdążę.
Problem a może więcej pracy maja Ci którzy popełnili falstart z ukorzenianiem...

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Moje sztobry z Palatiny i NN/Zielona Góra , pobrane dla sprawdzenia jak przeżyły krzewy, tracą substancje zapasowe. Przesadzone do doniczek wykształciły już zielone, ale zatrzymał się ich wzrost. Liczę się , że zgina, ale za to są żywe krzewy w ogrodzie. Sztobry oporto/nnblauera trzymane w domu wykształciły już po 4 liście, a kolejne pąki puszczają zielone. W gruncie dopiero nabrzmiewają.Zobaczymy.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 07:12 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Ciekawią mnie zwierzenia ukorzeniających w okresie stycznia i lutego,co z waszymi sadzonkami?
Moje ukorzeniane od 23 lutego mają się doskonale. Ładne grube przyrosty, ok 5cm. Ze 3-4 szt nie puściły zielonego, więc pewnie pójdą na straty, a 2 dopiero startują. Pozostałe wg planów :)

Zapowiadają w miarę ciepłe dni, więc chyba wyniosę do szklarni.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 08:50 
nowicjusz
nowicjusz

jano napisał(a):
Pokażcie parapetowe winorośle ....

Wyglądają tak:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1