Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 03:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 18:36 
Ekspert
Ekspert

2 tygodnie :) Pewnie powinnam wyjąć ciut wcześniej, ale nie spodziewałam się, że tak pójdą :)

PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 20:22 
przedszkolak
przedszkolak

Trochę się niepokoję. 7 marca zająlem sie sztobrami, które dostałem od jednej osoby z forum(jeszcze raz, wielki dzięki :). Zrobiłem po trzy-cztery nacięcia, zamoczyłem w ukorzeniaczu, drugą stronę zawoskowałem i wsadziłem do ziemi ogrodowej, a następnie na parapet w pomieszczeniu z ~20*C. Wszystko jest chyba dobrze, a mimo to nie pojawiły się żadne korzenie. Chyba czas najwyższy, żeby się pojawiły. Od posadzenia dwa razy je podlalem.

Co myślicie? Będzie coś z tego??

Pzdr.

- ok. Warszawy
- teren osłonięty

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2012, 10:05 
czeladnik
czeladnik

Moim zdaniem jak na taki sposób ukorzeniania to poczekaj jeszcze (i nie grzeb stale w tych patyczkach tylko daj im troche spokoju).

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2012, 12:39 
przedszkolak
przedszkolak

Witam ,posiadam kilka sztobrów chciałem się dowiedzieć czy trzeba woskować końcówki, gdzieś o tym czytałem , mam już przygotowany wosk z wazeliną ,jutro będę ukorzeniał. Chyba że to nie konieczne to posadzę bez wosku lub jak będę przesadzał do doniczek to zabezpieczę .
pozdrawiam :D

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2012, 16:35 
Ekspert
Ekspert

markus383 napisał(a):
Co myślicie? Będzie coś z tego??
Myślę, że za wcześnie na korzenie. W opcji parapetowej najpierw ruszają pąki, tak było u mnie. Ale potem korzenie i tak wyrosły, nie było kłopotu.

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 16:06 
mistrz
mistrz

aguskac napisał(a):
W opcji parapetowej najpierw ruszają pąki, tak było u mnie. Ale potem korzenie i tak wyrosły, nie było kłopotu.

Jest może sposób aby zatrzymać rozwijające się pąki? U mnie na odmianach t.j. Nero, Lilla, Regent pąki skruszyły już wosk i wyraźnie zaczynają się rozwijać. Spodziewałem się najpierw korzeni i wydaje mi się że wtedy sadzonki są silniejsze, szybciej rosną i pewniej się ukorzeniają. Temperatura powietrza w pomieszczeniu ze sztobrami wynosi ~20 stopni C., w okolicy stopki sztobrów blisko 30 stopni C. Dysponuję piwnicą, chłodną i ciemną. Mógłbym tam je przenieść, ale zastanawiam się czy przy obecnej sytuacji będzie to miało w ogóle sens?

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 17:57 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
2 tygodnie :) Pewnie powinnam wyjąć ciut wcześniej, ale nie spodziewałam się, że tak pójdą :)

Witam.
Jestem trochę zaskoczony, że tak wcześnie wyrosły korzenie choć przed chwilą wyczytałem w dostępnej literaturze, że w trocinach korzenie u zrazów tworzą się 3-4 razy szybciej niż w innych środowiskach. Powodem tak szybkiego powstawania korzeni jest duża porowatość i dobre przewietrzanie środowiska w strefie piętki. Tak jak wcześniej pisałem najlepsze są trociny z miękkich gatunków drzew (sosna, lipa czy brzoza). Jeżeli zastosujemy trociny to trzeba pamiętać o ich przeparoawniu. W jakim celu to robimy pisałem w poprzednich wątkach.

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 19:10 
Kiper
Kiper

Radek18 napisał(a):
aguskac napisał(a):
W opcji parapetowej najpierw ruszają pąki, tak było u mnie. Ale potem korzenie i tak wyrosły, nie było kłopotu.

Jest może sposób aby zatrzymać rozwijające się pąki? U mnie na odmianach t.j. Nero, Lilla, Regent pąki skruszyły już wosk i wyraźnie zaczynają się rozwijać. Spodziewałem się najpierw korzeni i wydaje mi się że wtedy sadzonki są silniejsze, szybciej rosną i pewniej się ukorzeniają. Temperatura powietrza w pomieszczeniu ze sztobrami wynosi ~20 stopni C., w okolicy stopki sztobrów blisko 30 stopni C. Dysponuję piwnicą, chłodną i ciemną. Mógłbym tam je przenieść, ale zastanawiam się czy przy obecnej sytuacji będzie to miało w ogóle sens?

Witam.
Aby zatrzymać rozwijające się pąki należy je schłodzić może to być ta chłodna i nawet ciemna piwnica. Przez okres 2 do 2.5 tygodnia jeżeli sztobry nie będą widzieć światła to nic się im nie stanie. Później pomału aklimatyzować ich do istniejących warunków. Obniżyć temperaturę ukorzeniania z 30 (ja taką miałem tylko przez 3 dni) do 26-28 stopni po kilku dniach do 24-26 stopni końcowe dni ukorzeniania to okolicie 18 stopni C. Oprócz temperatury, intensywność tworzenia się korzeni zależy od biologicznych właściwości odmiany, odległości miejsca ukorzeniania od węzła, wilgotności zrazów czy dostępu tlenu.

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 19:14 
mistrz
mistrz

W takim razie powędrują dzisiaj do piwnicy, miejmy tylko nadzieję, że ten manewr im nie zaszkodzi. Z obniżaniem temperatury może być problem, ale jakoś dam radę. Dziękuję! :D

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 19:52 
Kiper
Kiper

Mam już na parapetach sporo sztobrów w donicach. A może to już sadzonki? U zdecydowanej większości najpierw puścił dolny pąk (zapasowy) a dopiero teraz ruszają paki górne(te właściwe) . Zastanawiam czy to dobry moment aby te dolne wyłamać, czy może zrobić to dopiero po posadzeniu do gruntu?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 19:57 
Kiper
Kiper

Albo takie coś
http://allegro.pl/skoble-0-50-kg-do-mon ... 09740.html

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Krys ...
Pąk główny i zapasowy(e) mieści się w każdej łusce pąka to nie tak że dolny to zapasowy.
Chyba w każdej książce o winorośli masz rozrysowany przekrój pąka więc polecam przejrzeć.

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 20:31 
Kiper
Kiper

Ok. Źle się wyraziłem. Sztobry mam 3 oczkowe. Dolne oczko wyciąłem bo tam mają być korzenie, środkowy zostawiłem bo tak ponoć lepiej gdyby nie puścił górny pąk. Dlatego piszę , że ten środkowy to "zapasowy". Czyli mam zielone z pąka środkowego i górnego (zawoskowanego). Pytam, czy skoro rusza ospale ale rusza górny to czy środkowy można już wyłamać?

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 20:39 
Kiper
Kiper

Jak ruszył górny to dolny wyłam. Niech nie zabiera energii górnemu;)

PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 21:04 
Kiper
Kiper

Dzięki. Jutro zatem wyłamuje. Zastanawiałem się właśnie nad tymi zasobami energii, zwłaszcza w partii sztobrów od początku ukorzenianych w doniczkach (bez grzania). Tam raczej korzeni jeszcze nie ma lub są ich zaczątki a zielone rośnie na całego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1