Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 16:03 
mistrz
mistrz

Narobiliście mi chęci na tego Kostię, może odkupiłbym od kogoś jaką sadzonkę?

PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 19:49 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
To zależy kto ma jaką Kostię. Kostia z Obi, od Krzewińskich i od Piątka to 3 różne odmiany :mrgreen:
Ja mam Kostię z Forum winogrona.org :mrgreen: - to będzie 4 odmiana

O mamuś... tak dawno go dostałam, że wstyd się przyznać, ale nie pamiętam od kogo :oops:

kenaj24 napisał(a):
Narobiliście mi chęci na tego Kostię, może odkupiłbym od kogoś jaką sadzonkę?
To ja może ogłoszę licytację :wink: jak dobrze pójdzie to sprzedam :lol: Krzew dorodny, 4-letni, piękna gruba łoza, dziewicza :mrgreen: (jeszcze nie owocowała)

PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 20:54 
Kiper
Kiper

Witam.
Byłem przed chwilą w garażu zobaczyć moje sztoberki. Temperatura w garażu od 11-do 13 stopni C (od soboty). Temperatura na wysokości stopki 30 (przez 3 pierwsze dni) przez następne dni 28-29 stopni C. Na 38 odmian które są w ukorzeniarce widać wyraźnie start (nabrzmiewanie pąków) Dornfeldera i Vikinga.

PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 22:02 
nowicjusz
nowicjusz

Ja od soboty trzymam swoje sztobry w mnożarce gdzie jest teraz temp. w nocy około 6-8, natomiast w dzień ponad 20 stopni. Przykryte od góry papierem.
Niestety nie ogrzewam niczym od dołu ukorzeniarkę, tylko sama obudowa steropianowa i podlewanie wodą o temp. około 40 stopni raz na 3 dni.
Po przeczytaniu tego wątku mam obawy czy coś z tego wyjdzie? Póki jest jeszcze czas, czy powinienem wybrać sztobry, perlit, zamontować dolne ogrzewanie i na nowo to zasypać?

PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 22:15 
nowicjusz
nowicjusz

RomiGrabarz napisał(a):
Ja od soboty trzymam swoje sztobry w mnożarce gdzie jest teraz temp. w nocy około 6-8, natomiast w dzień ponad 20 stopni. Przykryte od góry papierem.
Niestety nie ogrzewam niczym od dołu ukorzeniarkę, tylko sama obudowa steropianowa i podlewanie wodą o temp. około 40 stopni raz na 3 dni.
Po przeczytaniu tego wątku mam obawy czy coś z tego wyjdzie? Póki jest jeszcze czas, czy powinienem wybrać sztobry, perlit, zamontować dolne ogrzewanie i na nowo to zasypać?

Jeśli chodzi o mnie tak bym zrobił. W tym roku konstruuję ukorzeniarkę. Czekam na przesyłkę ze sprzętem i do dzieła. Dwa sezony ukorzeniałem na parapecie w domu ok 20 st. C. Skutek kiepski. Straciłem wiele sztobrów, a jeśli już coś się ukorzeniło to miało korzonki strasznie liche. Jedynie w miarę ukorzeniły się regenty choć do ideału wiele brakowało.
Decyzję podejmij sugerując się tym jak bardzo zależy Ci na ukorzenieniu sztobrów.

PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 22:25 
Ekspert
Ekspert

RomiGrabarz napisał(a):
... podlewanie wodą o temp. około 40 stopni raz na 3 dni...

przelewasz... sztobry zgniją a temp to też problem.

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 01:02 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam, że przelewanie sztobrów skutkuje gniciem stopek. Tak miałem w ubiegłym roku i kilka sztoberków nie wystartowało bo, zagniwały w podłożu z ziemi uniwersalnej do kwiatów i perlitem w stosunku 1:1. Problem jest w tym, że perlit trzyma wilgoć dość dobrze i nie ma potrzeby częstego podlewania. Gdzieś na ruskim forum widziałem filmik, jak gość moczył trociny w wodzie i je wyciskał z nadmiaru wody, a potem w nie wsadzał sztoberki i miały się ukorzeniać bez podlewania. Może to jest dobra metoda :?:

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 08:16 
Ekspert
Ekspert

To na pewno jest metoda.
Analogicznie podlać tylko raz perlit.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 11:23 
przedszkolak
przedszkolak

Witam ,włożyłem sztobry do ukorzeniarki ok 13.03 zaczynają pokazywać się kalusy jak długo trzeba trzymać w ukorzeniarce ,kiedy trzeba przełorzyć do doniczek żeby podrosły,, oczywiście po 15 maja do gruntu " proszę o podpowiedz
pozdrawiam,,

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 12:50 
Kiper
Kiper

Ja też mam pytanie w tym temacie. Dzisiaj wyciągnąłem sztobry po 3 tygodniach z ukorzeniarki. Ze 103 szt tylko 20 miało korzonki, pozostałe mniejszy lub większy kulas. Sztobry z korzonkami wsadziłem do doniczek a pozostałe pozostawiłem na dogrzanie. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale plan mam taki aby jeszcze prznajmniej tydzień je tam potrzymać. Szukam przyczyn takiego stanu rzeczy. Myśle, że trochę wina jest termoregulatora , który nie pozwolił na ustawienie wysokiej temperatury a trochę to, że stopki sztobrów często były za wysoko. Dotyczy to głównie tych krótszych patyków. A może jeszcze coś innego? A niby to takie proste i banalne.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 20:49 
czeladnik
czeladnik

Spaiky napisał(a):
RomiGrabarz napisał(a):

Jeśli chodzi o mnie tak bym zrobił. W tym roku konstruuję ukorzeniarkę. Czekam na przesyłkę ze sprzętem i do dzieła. Dwa sezony ukorzeniałem na parapecie w domu ok 20 st. C. Skutek kiepski. Straciłem wiele sztobrów, a jeśli już coś się ukorzeniło to miało korzonki strasznie liche. Jedynie w miarę ukorzeniły się regenty choć do ideału wiele brakowało.
Decyzję podejmij sugerując się tym jak bardzo zależy Ci na ukorzenieniu sztobrów.

Jestem na tym Forum to troche sobie popisze :mrgreen:
Ukorzeniarka jest chyba najlepsza i popieram, być może też zrobie ,jeszcze nie wiem;-) ale drugi raz ukorzeniam na parapecie i u mnie skutek nie najgorszy ,albo nawet moge powiedzieć ze będzie dobry. Tylko że to nie jest zupełnie na parapecie:-) można to nazwać raczej ukorzenianiem kaloryferowym:-) W przyszłym tygodniu może wstawie fotke ,jak będe miał dobry humor;-) Na parapecie mam połozone dwie cienkie deseczki na których stoi skrzynka ze sztobrami około 15cm bezpośrednio nad kaloryferem i grzeje ją od dołu.
Bodek261-ja wyciągam po dzieśięciu dniach ,te z kalusem przesadzam do petów i jeszcze tydzień trzymam w domu a potem do małej folii na pomidory ,po 15 maja idą na dwór ,a te bez kolusa podgrzewam dalej.

krys-Trzy tygodnie to dość długo .Ja to sie ciesze jak jest kallus i przesadzam . Bo korzonki to bardzo łatwo poodrywać pewnie o tym wiesz.

Ja doradzam :shock: no no :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 21:28 
Ekspert
Ekspert

lantan napisał(a):
Gdzieś na ruskim forum widziałem filmik, jak gość moczył trociny w wodzie i je wyciskał z nadmiaru wody, a potem w nie wsadzał sztoberki i miały się ukorzeniać bez podlewania. Może to jest dobra metoda :?:
To ja gdzieś podświadomie musiałam wiedzieć, że to bardzo dobra metoda, bo jak wsadziłam te swoje sztobry to zapomniałam o podlewaniu na amen, potem miałam pietra, że ususzyłam, a tu proszę :

http://imageshack.us/photo/my-images/826/p1260513.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/29/p1260514.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/88/p1260521.jpg/

PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 00:36 
Ekspert
Ekspert

No Aga, te korzenie to jest dowód na skuteczność trocin w ukorzenianiu. Ja w tym roku stosowałem podłoże do ukorzeniania typu: ziemia do kwiatów i perlit w stosunku 1:1. Na razie nie mam kalusa, ani korzonków, ale jeszcze poczekam, to taki eksperyment.

PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 06:38 
Ekspert
Ekspert

Spokojnie... moje się ostro podgrzewały. Ruszą Ci nawet się nie obejrzysz kiedy :) Ukorzeniałam w ziemi kilka razy i nie było kłopotów, ale trwało to dłużej. Tylko, że wtedy nie wiedziałam jeszcze, że można podgrzewać.

PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 12:53 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
Spokojnie... moje się ostro podgrzewały. Ruszą Ci nawet się nie obejrzysz kiedy :) Ukorzeniałam w ziemi kilka razy i nie było kłopotów, ale trwało to dłużej. Tylko, że wtedy nie wiedziałam jeszcze, że można podgrzewać.

Witam.
Gratulacje, świetnie wyglądają te sztobry z korzonkami. Jak długo czekałaś na takie efekty ?.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1