Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 19:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 19:10 
mistrz
mistrz

Ricci napisał(a):
czeslaw napisał(a):
Wcześniejsze ukorzenianie i później gimnastyka z sadzonkami ma sens tylko wtedy jeśli będą sadzone od razu w docelowe miejsce
( najwcześniej w drugiej połowie maja ). W takim układzie możemy coś zyskać, chociaż nie zawsze.
Natomiast jeśli sadzonki mają być przesadzane jesienią na miejsce docelowe to nie ma co się śpieszyć z ukorzenianiem.

Zgadzam sie w 100%.
A ja skłonny jestem się nie zgodzić.
Jeśli różnica jest znacząca, to pomimo tego że będziesz sadzonkę przesadzał, będzie ona solidniejsza i będzie miała lepszy start wiosną na nowym stanowisku. Któż z nas nie wolałby kupić wiosną mocnej sadzonki niż knotka.
Poza tym jeśli miałoby to wpływ na drewnienie łozy, to ukorzenianie odmian słabo drewniejących warto byłoby zaczynać wcześniej.

(Tak na marginesie mam wrażenie, że z tym sadzeniem w "miejsce docelowe" i przesadzaniem utarł się jakiś dogmat. Przecież przesadzanie roślin w okresie spoczynku to normalna rzecz. Szczególnie jeśli mowa o młodych sadzonkach, a nie wielkim drzewie. Wiadomo, że wykopując roślinę możemy ją uszkodzić, ale za to uprawiając ją w szkółce mamy nad nią większą kontrolę i jesteśmy w stanie zapewnić jej optymalne warunki. Więc per saldo korzystniejsza moim zdaniem jest szkółka.)

Przykłady przytoczone przez Ricciego przekonały mnie.
Jeśli warunki wzrostu jego wcześniejszych i późniejszych sadzonek sadzonek były podobne (a tak go zrozumiałem), można uznać że odpowiedział na dwa pytania:
Cytuj:
Czy porównywał ktoś z Was wzrost roślin ukorzenianych w różnym okresie w tym samym roku?
Czy porównywał ktoś z Was jesienią takie sadzonki (wczesne i późniejsze) uprawiane w takich samych warunkach w gruncie?
Pozostają jeszcze dwa:
Cytuj:
Czy sprawdził ktoś z Was jak rośnie w okresie od lutego do maja sadzonka traktowana jako parapetowa roślinka domowa?
Czy wcześniejsze ukorzenianie miało wpływ na zaburzenie wewnętrznego zegara rośliny?

I oczywiście nie mam tu na myśli rośliny trzymanej w piwnicy, a w świetle i cieple - optymalnych warunkach jakie da się stworzyć na parapecie / kaloryferze.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 19:21 
Ekspert
Ekspert

zwalery napisał(a):
Z mojego doświadczenia wiem:
-najlepiej sztobry wsadzać bezpośrednio na miejsce stałe na przełomie marca i kwietnia

A Ci tutaj ukorzeniarki, grzałki, perlity, pety, folie, namioty... i Bóg jeden wie co jeszcze, od lat wymyślają, a to takie proste :wink: . Ciach patyka do ziemi i krzew rośnie. Wiesz, że się kompromitujesz?

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 20:46 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
zwalery napisał(a):
-najlepiej sztobry wsadzać bezpośrednio na miejsce stałe na przełomie marca i kwietnia

A Ci tutaj ukorzeniarki, grzałki, perlity, pety, folie, namioty... i Bóg jeden wie co jeszcze, od lat wymyślają, a to takie proste :wink: . Ciach patyka do ziemi i krzew rośnie. Wiesz, że się kompromitujesz?

No to i ja się skompromituję :lol: :!: :?:
Napisałem już gdzieś wcześniej o tym, ale nie chce mi się tego szukać :?
Powtórzę
W połwie kwietnia 2010 posadziłem 20 sztobrów Hibernala na zasadzie "wsadź łozę w glebę i pij wino" (podobno bułgarskie przysłowie ?)
Dziury robiłem łomem (drąg żelazny zaostrzony)
Sadziłem tak głęboko (3 oczkowe),że 3-cie oczko było na poziomie gruntu i zasypałem piaskiem.
Przyjęło się 17 szt.
I mam teraz problem
Sadziłem pośrodku między Kernlingami gdy miały 2 lata.
Po to aby Kernlingi zastąpić Hibernalami.
Bo Kernlingi miały niby u mnie nie dojrzewać i być b.podatne na rzekomego ?
Co do rzekomego to prawda !
Ale co do dojrzewania to bardzo dobrze dojrzały w 2011r
Wino odmianowe.
A Hibernale porosły i w 2012 jak dobrze pójdzie zaowocują już nawet ?
Na razie zostawiam i jedne i drugie w rozstawie co 0,75m
Trudno, dalej się zobaczy ! (eksperyment :mrgreen: )
pozdr.
Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:15 
Ekspert
Ekspert

No to i ja dorzucę swoje trzy grosze do sprawy ukorzeniania. Mój kolega, który nie ma pojęcia o ukorzenianiu sztobrów, opowiedział mi taką historię. Kiedyś jego kuzyn dał mu "patyczek" z winogrona jakie u niego rosły(według mojej oceny, chodziło o Isabellę) i wsadził ten patyczek końcem marca do ziemi i dzisiaj ma sporych rozmiarów krzew na altanie, który nieźle owocuje. Pewnie nawet nie zastosował ukorzeniacza, ale to drobiazg, jeśli wźmiemy pod uwagę jego glebę(piaszczysto-gliniasta) i taki bujny krzew, jaki ma teraz. Oczywiście go nie przycinał, bo i po co, jak i tak daje sporo owoców. :wink: Z ciekawości pojechałem to obejrzeć i rzeczywiście jest tak jak mi opowiedział. Może więc nie tylko w Bułgarii tak jest, że:"wetknij łozę w ziemię i pij wino" :?:

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:30 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
zwalery napisał(a):

W twoich oczach wszyscy co myślą i robią inaczej niż Ty kompromitują się,trochę pokory!
Przecież napisałem"z mojego doświadczenia"...

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:46 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
kapitan napisał(a):
zwalery napisał(a):

No to i ja się skompromituję :lol: :!: :?:
Napisałem już gdzieś wcześniej o tym, ale nie chce mi się tego szukać :?
Powtórzę
W połwie kwietnia 2010 posadziłem 20 sztobrów Hibernala na zasadzie "wsadź łozę w glebę i pij wino" (podobno bułgarskie przysłowie ?)
Dziury robiłem łomem (drąg żelazny zaostrzony)
Sadziłem tak głęboko (3 oczkowe),że 3-cie oczko było na poziomie gruntu i zasypałem piaskiem.
Przyjęło się 17 szt.
....

Nic tu nie gęstniej. :). Winorośl to chwast, który dobrze sobie radzi w ekstremalnych sytuacjach. Udało się na 85% skuteczności z Hibernalem, udało się z inną, ale to nie oznacza, że tak pójdzie z innymi odmianami. Zimą 2010/11 przemarzły mi w doniczce korzenie sadzonki A-1704. Wiosną ub roku wyjąłem patyk obciąłem to co zostało z tych korzeni, zarobiłem stopkę ponownie wsadziłem w tą sama doniczkę i postawiłem w namiocie. Czasami podlewałem. Jesienią ponownie miałem ukorzenioną sadzonkę (czyli 100% skuteczności). Innym razem wsadziłem przez pomyłkę sztobra Timura do doniczki " do góry nogami", też się pięknie ukorzenił i zmienił bieguny. Powstała pełnowartościowa sadzonka. Ale nigdy bym się nie odważył, na tej podstawie napisać, że to są najlepsze metody... i o to mi chodziło . Idąc za taką radą można też stracić wszystkie mozolnie zgromadzone sztobry.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie ja mogę potwierdzić, że Isabella to "chwast" po tym jak zobaczyłem ten krzew u kolegi, który powstał jak on to nazwał: " z patyczka wsadzonego do ziemi". Ale na przykład odmiana " Nadieżda Azos" u mnie wymaga jednak lepszych warunków do ukorzenienia niż Isabella. Na pięć sztobrów tej odmiany, przyjęły się tylko dwa. Zaznaczam, że sztoberki były dobre, tzn. grube i nie przemarznięte, bo pobierane jesienią. Były w ukorzeniarce podgrzewanej na kaloryferze w mieszance perlitu z ziemią ogrodniczą. Trzy nie ruszyły, ani z kalusem, ani z korzeniami, nie mówiąc o pąkach. Myślę, więc, że nie ma co zagęszczać atmosfery na forum, tylko dzielić się takimi spostrzerzeniami. :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 22:31 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Są odmiany, które można włożyć w ziemię i zapomnieć, są również takie, które kiepsko się ukorzeniają i trzeba im zapewnić komfortowe warunki. Inaczej ukorzeniają ci, którzy mają sporo do ukorzeniania, a inaczej ci, którzy mają garstkę patyczków. Wyważanie otwartych drzwi nie ma sensu. Są publikacje na temat ukorzeniania więc warto skorzystać z wiedzy tam zawartej. Jeżeli ktoś chce lub musi, niech eksperymentuje. Uszanujmy prawo ludzi, nawet do popełniania błędów.

Można by dodać,że już wszystko napisano i wiele powiedziano na temat ukorzeniania,ale nie na tyle aby zamilknąć się na zawsze. Wyważać drzwi pewnie nikt nie będzie i jeżeli ktoś ma dużo sztobrów to może ukorzeniać nawet w kretówce pisząc póżniej o swoich sukcesach. Ktoś kto zdobył rzadki materiał i trudny do ukorzenienia zrobi to z pewnością inaczej. Różnorodność ma wpływ na rozwój i postęp więc dzielenie się doświadczeniami nawet budzącymi irytacje może wpływać na wybór właściwych rozwiązań.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 22:36 
Kiper
Kiper

Jestem za dzieleniem się informacjami, czuję pewien dyskomfort kiedy to dzielenie przypomina sprzeczkę.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 22:38 
Ekspert
Ekspert

zwalery napisał(a):

W twoich oczach wszyscy co myślą i robią inaczej niż Ty kompromitują się,trochę pokory!

Pisałem o Tobie, nie o wszystkich. Z tą pokora to Ci się udało. Przeanalizuj swój dorobek na tym forum i zastosuj tę radę raczej do swoich poczynań.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 23:15 
przedszkolak
przedszkolak

Czy do ukorzenienia wystarczy preparat z ogrodnika? Czy wystarczy zanurzyć w letniej wodzie sztobry na 24h, później w ukorzeniaczu i następnie do ziemi?? Na jednej ze stron przeczytałem, że wystarczy zamoczyć w ukorzeniaczu i już do ziemi. Czy pojemniki z ziemią i sadzonkami można trzymać w domu?? Temp. ~ 20 - 24*C, a może lepiej w 10*C przy oknie??

Pozdrawiam.
Mateusz

- ok. Warszawy
- teren osłonięty

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 23:22 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
Jestem za dzieleniem się informacjami, czuję pewien dyskomfort kiedy to dzielenie przypomina sprzeczkę.

Dyskusja czasem może być zażarta, ważne jednak (przynajmniej dla mnie) aby odbywała w oparciu o argumenty i przy zachowaniu podstawowych zasad kultury.

Jeśli chodzi o doświadczenia, to sam ich opis jest niewiele wart jeśli nie wyciągamy z nich ogólniejszych wniosków (nazwijmy je umownie "teorią"). Z kolei teoria jest niewiele warta jeśli nie skonfrontuje się jej z doświadczeniem praktycznym.

Dlatego uważam, że nie należy brać wszelkich "dogmatów" na wiarę, ale najpierw trzeba je przemyśleć czy są logiczne i spójne z dostępną wiedzą, w tym również praktyczną.

Z tego właśnie powodu ciekawi mnie czy początek marca faktycznie jest optymalnym terminem ukorzeniania, czy to tylko "powtarzany dogmat". Bo fakt, iż "wszyscy tak robią" nie jest dla mnie żadnym argumentem.

markus383 napisał(a):
Czy do ukorzenienia wystarczy preparat z ogrodnika? Czy wystarczy zanurzyć w letniej wodzie sztobry na 24h, później w ukorzeniaczu i następnie do ziemi?? Na jednej ze stron przeczytałem, że wystarczy zamoczyć w ukorzeniaczu i już do ziemi. Czy pojemniki z ziemią i sadzonkami można trzymać w domu?? Temp. ~ 20 - 24*C, a może lepiej w 10*C przy oknie??

Przeczytaj zeszłoroczny wątek o ukorzenianiu, tam powinieneś znaleźć odpowiedzi swoje na pytania.
uprawa/ukorzenianie-2011-t6588.html?hilit=ukorzeniarka

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 23:57 
mistrz
mistrz

SilwMaliniarz napisał(a):
Sadzonki z grzejnika wysadzane do petów na początku kwietnia to teraz knoty.

Pytanie tylko, czy to wina wczesnego ukorzeniania na grzejniku, czy późniejszej mizernej wegetacji w pecie?

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 00:21 
Kiper
Kiper

Raczej wegetacji, bo ruszyły ładnie i się zatrzymały. Nawet z drewnieniem był problem.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 01:10 
Ekspert
Ekspert

@vitia3 odwołujesz się do doświadczeń wykluczając dogmaty,kierujesz nas do wątków z poprzedniego okresu ukorzeniania i na koniec pytasz czy początek marca jest dobrym terminem do ukorzeniania. :wink: Jeżeli byś prześledził dokładnie ubiegłoroczne i obecne wpisy w tym temacie to wnioski nasuwają się same :wink: ....

Można wprowadzać pewne innowacje i uzupełnienia do procesu ukorzeniania wynikające z sytuacji wymuszonych jak dwa cykle ukorzeniania w mnożarce,lub brak mnożarki.
Nigdy sadzonka pędzona na parapecie nie będzie miała optymalnych warunków porównywalnych do podobnych w namiocie foliowym czy wsadzona w stadium kalusa do ciepłej ziemi i mająca dostęp do pełnego nasłonecznienia. Nie można do końca się sugerować że wcześniejsze rozpoczęcie ukorzeniania dla odmian o póżniejszym terminie zdrewnienia łozy przyspieszy ten proces.Wegetacja roślin ma swoje prawa biologiczne i nie można do końca oszukać genotypu danej odmiany.

Czy sadzonki ukorzeniane wcześniej są mocniejsze od tzw. knotków :?: Z pewnością tak,ale to jest tylko teoria...Teoretycznie tzw. knotek może mieć system korzeniowy lepiej rozwinięty jak tzw.wcześniak,ale różnica między nimi "teoretycznie "jest taka,że "knotek ma 10cm a nasza sadzonka może mieć 35 cm. (nie ukorzeniajmy mikro sadzonek) a co to oznacza dla rośliny i jej bezpieczeństwa podczas wegetacji to myślę ,że nie trzeba rozwijać.
Wyciąganie wniosków jest domeną ludzi myślących a na tym forum olbrzymią większość stanowią Ci właśnie ludzie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1