Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 16:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 15:20 
Ekspert
Ekspert

Nikt nie ukorzenia jeszcze? Nie wierzę...
... może by ktoś zaczął , bo mnie ręce swędzą ... :mrgreen: a muszę wytrzymać do 1 marca... poczytałabym chociaż , fotki pooglądała ...
Tylko proszę mnie tu nie linczować za namawianie do złego... :lol:

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 16:46 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
Nikt nie ukorzenia jeszcze? Nie wierzę...
... może by ktoś zaczął , bo mnie ręce swędzą ... :mrgreen: a muszę wytrzymać do 1 marca... poczytałabym chociaż , fotki pooglądała ...

Nie bardzo rozumiem po co ten pośpiech. Jeśli Cię ręce swędzą, to natnij trochę wierzby, wsadź do wody i patrz na nią. :D
Im wcześniej zaczniesz, tym więcej będziesz miała problemów. Po kilku już ładnych latach ukorzeniania stwierdzam, że nie warto zaczynać przed 1 kwietnia. Chyba, że dysponujesz szklarnią czy tunelem. Najpóźniej 4 tygodnie od startu ukorzeniania pojawią się liście głodne światła. Co wtedy zrobisz? Na zewnątrz nie wystawisz, za wcześnie. Przez kilka lat rozpoczęcie ukorzeniania pokrywało się u mnie z pierwszym przejawem wiosny jakim jest przylot czajek (ok 20 marca).
Nie wyobrażam sobie by zaczynać wcześniej. W tym roku zaczynam w pierwszy luźniejszy od obowiązków weekend kwietnia.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 17:24 
czeladnik
czeladnik

Ja mam zamiar zacząć ukorzenianie w ukorzeniarce styropianowej ok 20-25 kwietnia, doprowadzić do kallusa i na czarną folię do ogródka ok 10-15 maja. Tą strategią ukorzeniam po raz pierwszy (ukorzeniarka->czarna folia).

Wcześniej była strategia:
ukorzeniarka (od 1 kwietnia) ->
sadzonki do plastikowych butelek z ziemia ogrodniczą wystawiane na podwórko w dzień i chowane do garażu na noc (od ok 20 kwietnia)->
do gruntu ok 15 maja.

Mam nadzieję, że nowy patent będzie lepszy, wymagający mniej czasu i że wszystko pójdzie dobrze : )

PS. Jako ciekawostkę podam że mam zamiar użyć worki na śmieci w rulonie, jako czarna folia, ponieważ mam do niej dostęp za darmo.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 19:06 
Ekspert
Ekspert

PawelL napisał(a):
Nie bardzo rozumiem po co ten pośpiech. Jeśli Cię ręce swędzą, to natnij trochę wierzby, wsadź do wody i patrz na nią. :D
Im wcześniej zaczniesz, tym więcej będziesz miała problemów. Po kilku już ładnych latach ukorzeniania stwierdzam, że nie warto zaczynać przed 1 kwietnia. Chyba, że dysponujesz szklarnią czy tunelem.

Pawełku, ukorzeniam 5 raz, więc mi nie straszne problemy :) Znam je co nieco... tak chciałam pokręcić kijem w mrowisku :lol:

Wierzbę też ukorzeniałam, to nie to... :wink:

U mnie najlepszym terminem okazał się 1 marca i tak zacznę w tym roku, ale mam tylko kilka sztuk.... bo u mnie wredoty nie chcą dojrzewać i muszę wymienić późniejsze na wcześniejsze. Wszystkie A1704, Nadieżdy i inne ... muszą znaleźć sobie cieplejsze lokum :( nie dla nich Pomorze

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 20:30 
Ekspert
Ekspert

Odwiedził mnie dziś kolega z forum i tak przypadkiem zajrzeliśmy do mojej "piwniczki" gdzie trzymam między innymi zeszłoroczne sadzonki. Okazało się że przez tą pogodę w wielu z nich wystartowały pąki.
Dobrze (mam nadzieję :wink: ), że tego roku sztobrów tam nie przechowuję tylko zakopałem.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 21:30 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Ja mam zamiar zacząć ukorzenianie w ukorzeniarce styropianowej ok 20-25 kwietnia, doprowadzić do kallusa i na czarną folię do ogródka ok 10-15 maja. Tą strategią ukorzeniam po raz pierwszy (ukorzeniarka->czarna folia).

Strategia dobra,ale u mnie się nie sprawdza.Dwa lata z rzędu kompletna klapa.
Wsadzam sztobry z kalusami na pasy z folią i wtedy zaczyna padać przez 2 tygodnie,temperatura nie przekracza 10 stopni,Efektem tego są gnijące sztobry.
Straciłem cierpliwość i zmieniam strategię.
P.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 22:02 
czeladnik
czeladnik

PiotrekK napisał(a):
Cytuj:

Strategia dobra,ale u mnie się nie sprawdza.Dwa lata z rzędu kompletna klapa.
Wsadzam sztobry z kalusami na pasy z folią i wtedy zaczyna padać przez 2 tygodnie,temperatura nie przekracza 10 stopni,Efektem tego są gnijące sztobry.
Straciłem cierpliwość i zmieniam strategię.
P.

na jaką?

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 23:25 
mistrz
mistrz

Poprzedniej wiosny będąc na tartaku po paliki do młodych winorośli przyglądałem się starszemu człowiekowi jak tnie wielki krzew winorośli.Zapytałem czy mogę zabrać gałęzie.Oczywiście bo i tak musiał bym je wyrzucić ,odrzekł,Było tego całe Berlingo.Naciąłem sztobrów całą 15 l donicę.Nasypałem do niej trocin spod krajzegi trochę torfu odkwaszonego i maczając sztobry w ukorzeniaczu wsadzałem je obok siebie do donicy.Na koniec przysypałem piaskiem i podlałem wodą.Wstawiłem donicę do szopy ,postawiłem na starej maszynce el.z termostatem oddzielając od płyty grzejnej10 cm kawałkiem rury fi 160.Maszynka włączała się od czasu do czasu dając ciepło od spodu a w szopie było zimno.Po kilku tygodniach przez dziury w dnie wystawały korzenie .Wierzcie mi były tak gęste i splątane jak czupryna murzyna.Pąki natomiast sie nie rozwijały.Po ogrodnikach poszły na pole.To taki przypadkowy sposób ale może ktoś skorzysta.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 16:21 
Ekspert
Ekspert

Aga ... może na te późniejsze tunel postawisz :D

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 16:30 
mistrz
mistrz

kenaj24 napisał(a):
Poprzedniej wiosny będąc na tartaku po paliki do młodych winorośli przyglądałem się starszemu człowiekowi jak tnie wielki krzew winorośli.Zapytałem czy mogę zabrać gałęzie.Oczywiście bo i tak musiał bym je wyrzucić ,odrzekł,Było tego całe Berlingo.Naciąłem sztobrów całą 15 l donicę.Nasypałem do niej trocin spod krajzegi trochę torfu odkwaszonego i maczając sztobry w ukorzeniaczu wsadzałem je obok siebie do donicy.Na koniec przysypałem piaskiem i podlałem wodą.Wstawiłem donicę do szopy ,postawiłem na starej maszynce el.z termostatem oddzielając od płyty grzejnej10 cm kawałkiem rury fi 160.Maszynka włączała się od czasu do czasu dając ciepło od spodu a w szopie było zimno.Po kilku tygodniach przez dziury w dnie wystawały korzenie .Wierzcie mi były tak gęste i splątane jak czupryna murzyna.Pąki natomiast sie nie rozwijały.Po ogrodnikach poszły na pole.To taki przypadkowy sposób ale może ktoś skorzysta.

Witaj Kolego
Czy wiesz jakiej odmiany sztobry ukorzeniałeś? Jak sobie poradziłeś z tą " czupryną murzyna"? Ponieważ już od kilku lat ukorzeniam i nabrałem trochę praktyki więc odradzam chodowania w ukorzeniarce większych korzeni jak 1-2cm. Na to przy 30st C w strefie korzeniowej wystarczy 3 tygodnie. Sztobry z większymi korzeniami nie sposób wydobyć z ukorzeniwrki bez uszkodzeń.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 16:49 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Aga ... może na te późniejsze tunel postawisz :D
Tak kombinowałam ostatnio.. w marzeniach na razie... że za szopką to bez problemu mogłabym dostawić folię do budynku nie rażąc doznań estetycznych :mrgreen:
Juz czuje, ze się mojemu M ten pomysł bardzo spodoba :lol:
Ale u mnie ten tunel to na wcześniejsze by musiał być, bym mogła zjeśc coś w końcu sierpnia i we wrześniu a nie przed samymi przymrozkami. Bo ja właściwie nie wiem jak smakują gronka dobrze dojrzałe.

Tymczasem wiosną stawiamy foliak na pomidory, więc będzie gdzie przechować sadzonki do czerwca.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 22:50 
przedszkolak
przedszkolak

Ja też zaczynam z początkiem marca. Nie stosuję ukorzeniarki. Najpierw do ukorzeniacza, potem do kartonu po mleku i na parapet. Na 15 maja mam 5-20cm latorośle. To będzie trzeci rok ukorzeniania. Jak do tej pory jestem zadowolony z efektów.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 23:03 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
No cóż, przyznam że zacząłem kilka dni temu (zaraz mi się pewnie oberwie...). Na usprawiedliwienie podam, że moja ukorzeniarka to około 1/4 wymiarów podanych na forum (pod względem długości i szerokości), na dodatek nie jest wyposażona w "system grzejny". Znajduje się blisko pieca c.o. Ukorzenianie rozpocząłem trochę z ciekawości a trochę z nudów - z ciekawości czy sztobry przetrzymały zagrzebane w skrzynce w piasku w chłodnej piwnicy, z nudów bo nie ma co w ogrodzie robić ;) Całą operację traktuję częściowo jako trening - połowa sztobrów pochodzi z Bety więc nie będzie żal w razie niepowodzenia...
Nie namawiam da naśladowania, nie chciałem tylko żeby aguskac została zlinczowna w samotności :mrgreen:
aguskac napisał(a):
Nikt nie ukorzenia jeszcze?

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 08:07 
Ekspert
Ekspert

zuzek napisał(a):
No cóż, przyznam że zacząłem kilka dni temu (zaraz mi się pewnie oberwie...)....
Nie namawiam da naśladowania, nie chciałem tylko żeby aguskac została zlinczowna w samotności :mrgreen:
Kiedy dostałam pierwsze porządne sztobry ukorzeniałam od 14 lutego i sadzonki wyszły piękne. Sadziłam sztobry metodą Grubera - od razu w ziemię.

Jestem pewna, że Ci się powiedzie. Tylko te Bety to od razu powywalaj po eksperymencie :mrgreen: ja tego nie zrobiłam i miałam 4 lata w plecy, bo czekałam aż zaowocują licząc, że jednak będą smaczne zgodnie z zapewnieniami koleżanki, która mi je dała.
Gdybym miała wtedy więcej odwagi i poprosiła tu o sztobry, to jadła bym już swoje owoce, zamiast wykopywać piękne duże krzewy.

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 08:11 
Ekspert
Ekspert

gruber napisał(a):
Ja też zaczynam z początkiem marca. Nie stosuję ukorzeniarki. Najpierw do ukorzeniacza, potem do kartonu po mleku i na parapet. Na 15 maja mam 5-20cm latorośle. To będzie trzeci rok ukorzeniania. Jak do tej pory jestem zadowolony z efektów.

W zeszłym roku ukorzeniałem dokładnie w ten sam sposób. W kwietniu sadzonki wyniosłem do tunelu, w kartonach obciąłem dna i ustawiłem je bezpośrednio na ziemi tak aby korzenie mogły dalej rozrastać się w gruncie.Rosły pięknie az miło było popatrzeć.W kwietniu zacząłem ukorzeniać drugą partię sztobrów ale już z pominięciem parapetu(ku uciesze mojej żony). Sztobry posadzone w kartonach wylądowały od początku w tunelu.Sadzonki wyszły niezłe nie powiem ale w porównaniu z tymi ukorzenionymi w marcu wyglądały marnie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1