Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 11:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 12:54 
Kiper
Kiper

pewnie łatwiej..Sam 2 lata temu wysadziłem w ten sposób sztobry w kartonach po mleku..były już tak kiepskie że dno samo żyło swym życiem..po oderwaniu wsadziłem to w całości. W pierwszym roku rozwijało się gorzej niż normalnie posadzone ale teraz nie ma już różnicy między krzaczorami...Myślałem że nornice to zostawią bokiem, ale wtedy nornic w tym sezonie nie było.

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 13:05 
Kiper
Kiper

castleman napisał(a):
SilwMaliniarz napisał(a):
...i Nadieżdy Azos

U mnie Nadieżda przeważnie też startuje z dwóch pąków.

U mnie wystartowały z jednego, bo drugi został usunięty.

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:06 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
...No fajnie, fajnie ale tak się zastanawiam co chcesz przez to osiągnąć. Nie prościej od razu posadzić płytko "młodą" sadzonkę (bez peta) w tym dołku?
Ależ Piotrze... :wink: same zalety:
1.Unikamy powstawania korzeni podpowierzchniowych- zaleta fundamentalna--> nie wiem czy pamietasz; przy wykopywaniu odkładów sygnalizowałem że korzenie sa długie, biegnace pionowo w dół.
2.Czas--> kopiemy dołek i bez zbędnych ceregieli ładujemy PETa (po odcięciu dna) do dołka zasypujemy i finito.
3.Usuniecie PETa w całości na tym etapie, wiąże sie niestety z uszkodzeniem części korzeni ( z paroma szt zawsze można sie bawić, ale jak sie ma tego 150 ?)
4. Dobra ziemia z perlitem, pozostaje w okolicach korzeni.
5. No i najważniejsze; krzaczek nie przezywa stresu :lol:
Ricci napisał(a):
..Jutro klasyka; ostatnia partia sztobrów z ukorzeniarki, trafi na czarna folię. :wink:
Słowo sie rzekło...
Sztobry po 16 dniach ukorzeniania, trochę przerosły; na części było sporo korzonków. Przy tych ilosciach, wszystkie korzonki poszły spać ( otwór mniejszy i na wcisk do otworu)
Uff, troche tego było...

Sztobry po 16 dniach____Sztobry na czarnej folii___Sztobry poszły na piwo :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam, Ricci. :)

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:32 
Kiper
Kiper

Jaką forma poprowadzisz krzewy gdzie przy jednym paliku jest 2 sadzonki?

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:42 
Kiper
Kiper

Jaką forma poprowadzisz krzewy gdzie przy jednym paliku jest 2 sadzonki?
To nie jest miejsce docelowe (za gęsto) to na sadzonki, po prostu jeden palik podtrzymuje 2 sadzonki. :wink:
EDIT: tak na marginesie tak sadzą na Słowacji (tylko rzadziej); pojedynczy Guyot, jedna sadzonka w jedna strone druga w przeciwną.

Ostatnio edytowano sobota, 14 maja 2011, 20:46 przez Ricci, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:43 
Kiper
Kiper

A już myślałem, że wymyśliłeś coś fajnego...

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:49 
Kiper
Kiper

Cały czas wymyślam fajne rzeczy... :lol:

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 21:11 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):

Rocci wyżej zapytałem o coś, bo nie całkiem wiem po co tak komplikujesz, to co nie jest aż tak skomplikowane, a teraz jak zobaczyłem ten szpaler z drągów i petów, dla dwudziestu kilku sadzonek, to już nic nie rozumiem. Szczerze mówiąc myślałem, że ten cały korowód z petami bez dna i pozostała reszta... to po to, żeby poprawić warunki adaptacyjne młodej sadzonce w miejscu docelowym. Okazało się, że nie. No, to po co? Ogromny nakład pracy ( i nie tylko do tego momentu, bo to chyba wymaga jednak podlewania) i materiałów, a korzyści jakoś nie dostrzegam? Lepiej było z tych kołków sklecić stelaż 2x2 metry (pewnie by wyszło), nakryć go folią i wstawić do środka 5 razy więcej takich petów. Gwarantuję, że efekt byłby lepszy. Obiecuję, że już więcej nie będę krytykował :) .

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 21:28 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Ricci napisał(a):

Rocci wyżej zapytałem o coś, bo nie całkiem wiem po co tak komplikujesz, to co nie jest aż tak skomplikowane, a teraz jak zobaczyłem ten szpaler z drągów i petów, dla dwudziestu kilku sadzonek, to już nic nie rozumiem. Szczerze mówiąc myślałem, że ten cały korowód z petami bez dna i pozostała reszta... to po to, żeby poprawić warunki adaptacyjne młodej sadzonce w miejscu docelowym. Okazało się, że nie. No, to po co? Ogromny nakład pracy ( i nie tylko do tego momentu, bo to chyba wymaga jednak podlewania) i materiałów, a korzyści jakoś nie dostrzegam? Lepiej było z tych kołków sklecić stelaż 2x2 metry (pewnie by wyszło), nakryć go folią i wstawić do środka 5 razy więcej takich petów. Gwarantuję, że efekt byłby lepszy. Obiecuję, że już więcej nie będę krytykował :) .

Piotrze, najwyraźniej pomieszałeś dwie sprawy:
1.Sadzenie tegorocznej sadzonki, ukorzenionej wcześniej w PET i posadzone w miejsce docelowe:
Obrazek
i tego było ok. 150 szt
2.Produkcja sadzonek ( w puszce od piwa) sadzone w miejscu niedocelowym:
Obrazek ok. 35 szt
To sa dwie rózne sprawy, nie mozna tego mieszać, a palików ci u nas dostatek :lol:
jakoś, nie zauwazyłem, byś merytorycznie odniósł sie do argumentów które przedstawiłem. :wink:

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
To sa dwie rózne sprawy, nie mozna tego mieszać, a palików ci u nas dostatek :lol:
jakoś, nie zauwazyłem, byś merytorycznie odniósł się do argumentów które przedstawiłem. :wink:

Niczego nie mieszam. Nie rozumiem co chcesz osiągnąć ukorzeniając sadzonki właśnie w ten sposób http://imageshack.us/photo/my-images/5/wg6a.jpg/ . Chętnie się odniosę, napisz mi tylko do czego?

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 22:05 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Niczego nie mieszam. Nie rozumiem co chcesz osiągnąć ukorzeniając sadzonki właśnie w ten sposób http://imageshack.us/photo/my-images/5/wg6a.jpg/ .?
ok, czy to jest jakis problem dla Ciebie,że właśnie w taki sposób 35szt chcę tak ukorzeniać ? 200szt poszło klasycznie na czarna folie, czemu tu jest cisza ???
kapitan napisał(a):
Chętnie się odniosę, napisz mi tylko do czego?
do tego!(mówimy o krzaczkach posadzonych docelowo)
So maja 14, 2011 8:06 pm Ricci napisał(a):
kapitan napisał(a):
...No fajnie, fajnie ale tak się zastanawiam co chcesz przez to osiągnąć. Nie prościej od razu posadzić płytko "młodą" sadzonkę (bez peta) w tym dołku?
Ależ Piotrze... :wink: same zalety:
1.Unikamy powstawania korzeni podpowierzchniowych- zaleta fundamentalna--> nie wiem czy pamietasz; przy wykopywaniu odkładów sygnalizowałem że korzenie sa długie, biegnace pionowo w dół.
2.Czas--> kopiemy dołek i bez zbędnych ceregieli ładujemy PETa (po odcięciu dna) do dołka zasypujemy i finito.
3.Usuniecie PETa w całości na tym etapie, wiąże sie niestety z uszkodzeniem części korzeni ( z paroma szt zawsze można sie bawić, ale jak sie ma tego 150 ?)

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 23:41 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):

To tylko Twoje przypuszczenie. W mojej ocenie korzenie podpowierzchniowe wyrosną tam gdzie zechcą, również w pecie. Jeżeli dojdzie do przemarznięcia korzeni na odcinku przy trzonie korzeniowym ( w pecie) to nie będzie miało żadnego znaczenia to czy dalszy odcinek korzeni rośnie w dół czy w górę. I generalnie, jak pokazuje życie (przynajmniej u mnie) korzenie podpowierzchniowe bardzo rzadko przemarzają i mają się bardzo dobrze. Czyli nie zgadzam się z twierdzeniem cyt "Unikamy powstawania korzeni podpowierzchniowych". Co najwyżej zmuszasz je do rośnięcia w małej przestrzeni w kierunku dna peta. Mam poważne wątpliwości czy jest to korzystne, chodźby ze względu na zachwiane stosunki wodne, a także pozbawienie systemu korzeniowego (szczególnie w pierwszych latach) dostępu do najbardziej żyznej warstwy gleby

Ricci napisał(a):

Powyższe punkty są mniej istotne, choć równie dyskusyjne. Zdecydowanie nie zgadzam się z punktem 5. Jest wręcz odwrotnie. Każda nienaturalna sytuacja i tego typu ograniczenia są właśnie przyczyną stresów dla rośliny. Myślę, że z powodu izolacji jaką stanowi PET, woda i inne składniki gleby będą dostępna dla sadzonki (w początkowym, bardzo ważnym okresie jej wzrostu) dopiero od poziomu dna Peta. W mojej ocenie opady atmosferyczne i nawożenie będą zupełnie inaczej ( generalnie gorzej) odziaływać na sadzonkę w odniesieniu do tradycyjnego sadzenia.

Wszystko co napisałem to tylko teoretyczne rozważania. Może się okazać, że jest jednak inaczej. Proponuję posadź obok siebie dwie sadzonki (podobne co do pokroju i stopnia rozwoju) tej samej odmiany. Jedną tradycyjnie, dryga w pecie i obserwuj. Takie doświadczenie powinno odpowiedzieć na pytanie co jest lepsze?

PostNapisane: niedziela, 15 maja 2011, 06:59 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Ricci napisał(a):
To tylko Twoje przypuszczenie. W mojej ocenie korzenie podpowierzchniowe wyrosną tam gdzie zechcą, również w pecie. Jeżeli dojdzie do przemarznięcia korzeni na odcinku przy trzonie korzeniowym ( w pecie) to nie będzie miało żadnego znaczenia to czy dalszy odcinek korzeni rośnie w dół czy w górę. I generalnie, jak pokazuje życie (przynajmniej u mnie) korzenie podpowierzchniowe bardzo rzadko przemarzają i mają się bardzo dobrze. Czyli nie zgadzam się z twierdzeniem cyt "Unikamy powstawania korzeni podpowierzchniowych". Co najwyżej zmuszasz je do rośnięcia w małej przestrzeni w kierunku dna peta. Mam poważne wątpliwości czy jest to korzystne, chodźby ze względu na zachwiane stosunki wodne, a także pozbawienie systemu korzeniowego (szczególnie w pierwszych latach) dostępu do najbardziej żyznej warstwy gleby
Ricci napisał(a):
Powyższe punkty są mniej istotne, choć równie dyskusyjne. Zdecydowanie nie zgadzam się z punktem 5. Jest wręcz odwrotnie. Każda nienaturalna sytuacja i tego typu ograniczenia są właśnie przyczyną stresów dla rośliny. Myślę, że z powodu izolacji jaką stanowi PET, woda i inne składniki gleby będą dostępna dla sadzonki (w początkowym, bardzo ważnym okresie jej wzrostu) dopiero od poziomu dna Peta. W mojej ocenie opady atmosferyczne i nawożenie będą zupełnie inaczej ( generalnie gorzej) odziaływać na sadzonkę w odniesieniu do tradycyjnego sadzenia.

Wszystko co napisałem to tylko teoretyczne rozważania. Może się okazać, że jest jednak inaczej. Proponuję posadź obok siebie dwie sadzonki (podobne co do pokroju i stopnia rozwoju) tej samej odmiany. Jedną tradycyjnie, dryga w pecie i obserwuj. Takie doświadczenie powinno odpowiedzieć na pytanie co jest lepsze?
Piotrze, nie odniosę sie do słuszności Twojej kontrargumentacji. Myślę, że czas pokaże słuszność przyjetej koncepcji. Na jesieni przedstawię wyniki przyjetych rozwiązań, pewnie po drodze wrzucę zdjęcia z przebiegu wegetacji. :wink:

PostNapisane: niedziela, 15 maja 2011, 07:35 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
ok, czy to jest jakis problem dla Ciebie,że właśnie w taki sposób 35szt chcę tak ukorzeniać ? 200szt poszło klasycznie na czarna folie, czemu tu jest cisza ???

Nie podchodź do tego w ten sposób. Pytam z ciekawości. Sam lubię eksperymentować i chciałem się dowiedzieć dlaczego właśnie tak to robisz i co to daje. Niestety nie dowiedziałem się. Ale skoro tak Ci wygodnie, to nic mi do tego i nie mam żadnego problemu. O ukorzenianiu pod czarną folią napisano już chyba wszystko, dlatego o nic nie pytam.

PostNapisane: niedziela, 15 maja 2011, 07:47 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
200szt poszło klasycznie na czarna folie, czemu tu jest cisza ???

Skoro już tak bardzo chcesz :wink: to mogłeś posadzić 2 razy gęściej - miałbyś o połowę niższe koszty materiałów i robocizny. Choć czytając powyższe odnoszę wrażenie, że to nie ma dla ciebie znaczenia :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1