Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 16:47 
Ekspert
Ekspert

Co do sadzonek pokazanych przez Saszę, to ja bym wysnuła jeszcze inną tezę:
1. Szadzonki są ze sztobrów wkładanych w ziemię niemal poziomo, bo tuż pod powierzchnią jest najcieplej i szybciej rozwijają się korzenie.
2. Sadzonki wykopywane są na jesień po to, aby przesadzić je znacznie głębiej - również niemal poziomo. Dzięki temu wszystkie wyrosłe korzenie lądują na bezpiecznej głębokości, a to, że wyrosły z 3 węzłów, to tylko na plus, bo jest ich 3 x więcej.
3. Ukraińskie czarnoziemy pozwalają na tak silny wzrost latorośli z ukorzenianego sztobra, że z powodzeniem może ona stanowić pień w następnym roku. Trzeba pamiętać, że tam sezon wegetacyjny trwa nieco dłużej niż u nas i problemy z drewnieniem latorośli są mniejsze.

Ciekawa jestem, jak w rzeczywistości są przycinane i sadzone na miejsca docelowe te sadzonki?

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 19:40 
Ekspert
Ekspert

dnepr napisał(a):
zdzicholo napisał(a):
Tyle tylko, że ??? jest pośrednikiem.

Obrazek
??? jest originator.

??, ??????????, ?????? ? ??????? ???? ??????? ???-? ????????? ????????? ???????? ??????? ? ??????? ? ???? ?????? ?????????.

olmek napisał(a):
Cóż, mogę uwierzyć na słowo, przedstawione zdjęcia jakoś jednoznacznie mnie nie przekonują.
Mógłbyś Zdzichu w związku z tym wyjaśnić dlaczego ów szkółkarz produkuje sadzonki, w których właściwa szyjka korzeniowa tworzy się dopiero w następnym roku uprawy ? Czy z miejsc po wyciętych pąkach nie będzie wyrastało zbyt wiele korzeni podpowierzchniowych ? Prawdę mówiąc nie widzę w tym większego sensu, oczywiście poza ekonomicznym dla samego szkółkarza.

Jak już się wtrąciłem to wyjaśnię wedle mojej wiedzy.

Tak jak napisała Małgorzata takie sadzonki są sadzone prawie poziomo. Wokół posadzonej sadzonki tworzy się misę tak aby mieć możliwość podlewania. Po wybiciu pąków zostawia się najczęściej 4 latorośle, wybijające z pnia znacznie poniżej poziomu gruntu i od razu odpowiednio prowadzi - głównie chodzi o przyginanie. Ze względu na bardzo dobry system korzeniowy sadzonki i super klimat takie latorośle mają na jesień po kilka metrów długości, często 4-6 i w następnym roku krzew już owocuje.

W przypadku przemarznięcia krzewu pod ziemią pozostaje sporo śpiących oczek i łatwo krzew odtworzyć.

Jak widać na zdjęciach część sadzonek jest zrobiona z jednooczkowej łozy. Moim zdaniem nie wynika to z jakiejś ekonomii zwłaszcza jeśli w tym gospodarstwie jesienią można zakupić łozę w hurtowych ilościach po symbolicznych cenach. Po prostu w mojej ocenie zdarza się, że korzenie wytworzą się tylko na jednym węźle i wówczas wypada resztę odciąć.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 19:42 
przedszkolak
przedszkolak

leff napisał(a):
Tymi czerwonymi strzałkami zaznaczyłem grubsze pędy spod ziemi, czyli albo odkłady, albo długa łoza położona poziomo.

????, ????? ??? ?? ?????? ??? ?????????

Zaraz zaloguetsia originator sadjonkov i vidpovist na pytanie.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 20:15 
przedszkolak
przedszkolak

zdzicholo napisał(a):
??, ??????????, ?????? ? ??????? ???? ??????? ???-? ????????? ????????? ???????? ??????? ? ??????? ? ???? ?????? ?????????.

?? ?? ?? ??????!....?? ?? ??????!... ))) ???????!
co to będzie?...co to będzie?

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 20:35 
nowicjusz
nowicjusz

zdzicholo napisał(a):
dnepr napisał(a):
zdzicholo napisał(a):
Tyle tylko, że ??? jest pośrednikiem.

Obrazek
??? jest originator.

???????????? ??????, ?? ? ??????? ? ???? ? ???????? ????????, ? ?? ??? ? ??????, ??????? ??(?? ??????????) ? ??? ??? zdzicholo ?????? ????? ? ?? ???????? ???? ?????????????, ?? ??? ??? ????????? ?????? ??????????. ? ?????? ??? zdzicholo ??????????? ??? ?? ? ???????? ????? ?????????, ????????? ????? ?????. ?????? ???? ??????? ???? ????? ?????.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 20:43 
przedszkolak
przedszkolak

bead napisał(a):
? ??? ??? zdzicholo ?????? ????? ? ?? ???????? ???? ?????????????, ?? ??? ??? ????????? ?????? ??????????. ? ?????? ??? zdzicholo ??????????? ??? ?? ? ???????? ????? ?????????, ????????? ????? ?????. ?????? ???? ??????? ???? ????? ?????.

Pan zdzicholo odkomentue ?Poważne zarzuty dotyczące niespełnienia wymogów.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 22:13 
Ekspert
Ekspert

dnepr napisał(a):
bead napisał(a):
? ??? ??? zdzicholo ?????? ????? ? ?? ???????? ???? ?????????????, ?? ??? ??? ????????? ?????? ??????????. ? ?????? ??? zdzicholo ??????????? ??? ?? ? ???????? ????? ?????????, ????????? ????? ?????. ?????? ???? ??????? ???? ????? ?????.

Pan zdzicholo odkomentue ?Poważne zarzuty dotyczące niespełnienia wymogów.

12 ??????? ?????? ???????????

"?????? ???????? - ?????? ?? ????? 1.5 ????? ?????????

?????? ???????? ?????????? ????? ????? 300 ???????? ?? ?????? ??? ??? ?? ??? ?????? ? ???? ??? ?????. ? ???? ????????????? ? ??????? 500 ???????? ??? ?? ????????? ?????????? ???????? ?????? ? ???????? ?? ?????.

?????? ? ?????? ????? ??? ????????? ???????? - ???? ??? ????? ? ??????? ???? 200 ???????? ?? ??? ??????????. ?????? ??? ???????? ??? ? ??? ????????
"

? ????? ?????? ??????.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 22:15 
Ekspert
Ekspert

Panowie, bardzo proszę sprawy biznesowe załatwiać poza Forum.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 23:18 
przedszkolak
przedszkolak

olmek napisał(a):
Panowie, bardzo proszę sprawy biznesowe załatwiać poza Forum.

Tak! Pozitiv! )))
Moi patyki.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 10:41 
Ekspert
Ekspert

zdzicholo napisał(a):
W przypadku przemarznięcia krzewu pod ziemią pozostaje sporo śpiących oczek i łatwo krzew odtworzyć.

W przypadku sadzonek wykonanych z długiego odcinka łozy posadzonego pionowo, ilość śpiących oczek jest również wystarczająca do ewentualnego odtworzenia krzewu. Czasem trudno się zdecydować, który z podziemnych odrostów wybrać :wink: Jeżeli chodzi o system korzeniowy sadzonek przedstawionych na zdjęciu , to wygląda on całkiem przeciętnie. Widziałem lepsze i gorsze.

zdzicholo napisał(a):
Moim zdaniem nie wynika to z jakiejś ekonomii zwłaszcza jeśli w tym gospodarstwie jesienią można zakupić łozę w hurtowych ilościach po symbolicznych cenach.

Zdzichu, wspomniałem o czynniku ekonomicznym właśnie na podstawie Twoich informacji o wysokich cenach łozy na Ukrainie, zwłaszcza nowości.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 11:47 
nowicjusz
nowicjusz

Ok, nie zauważyłem, dzięki wielkie za odpowiedź)

Wygląda to na przesuszone, ale może najpierw na jakiś czas do wody, a później w ziemie?

Wiem, że łatwiej jest po prostu kupić sadzonki, ale chodzi o samą zabawę z tymże "patyczkiem" :)

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 14:56 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Co do sadzonek pokazanych przez Saszę, to ja bym wysnuła jeszcze inną tezę:
1. Szadzonki są ze sztobrów wkładanych w ziemię niemal poziomo, bo tuż pod powierzchnią jest najcieplej i szybciej rozwijają się korzenie.
2. Sadzonki wykopywane są na jesień po to, aby przesadzić je znacznie głębiej - również niemal poziomo. Dzięki temu wszystkie wyrosłe korzenie lądują na bezpiecznej głębokości, a to, że wyrosły z 3 węzłów, to tylko na plus, bo jest ich 3 x więcej.
3. Ukraińskie czarnoziemy pozwalają na tak silny wzrost latorośli z ukorzenianego sztobra, że z powodzeniem może ona stanowić pień w następnym roku. Trzeba pamiętać, że tam sezon wegetacyjny trwa nieco dłużej niż u nas i problemy z drewnieniem latorośli są mniejsze.

Ciekawa jestem, jak w rzeczywistości są przycinane i sadzone na miejsca docelowe te sadzonki?

Wszystko wskazuje, że właśnie tak powstały. Świadczy o tym specyficzne ułożenie systemu korzeniowego, tylko po jednej stronie sadzonki. Co oznacza że na latorośl został na łozie tylko najwyższy pąk. Przy odkładzie system korzeniowy byłby raczej po obu stronach latorośli. Mnie zastanawia czy ten sposób ukorzeniania nie jest metodą na maksymalnie efektywne wykorzystanie łozy. Wystarczą odcinki dwuoczkowe, a na upartego i jedno. Przyznam, że przyrosty są imponujące. U nas można coś takiego uzyskać tylko na odkładach. Co do pytania o cięcie, to pewnie jest ono tak długie, jakie jest niezbędne do odpowiednio głębokiego posadzenia w miejscu docelowym. Zapewne część dolnych pąków na latorośli, przed posadzeniem sadzonki jest usuwana.

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 20:25 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie po dwóch tygodniach w ukorzeniarce widać kalus i zaczątki korzeni, za to pąki cały czas w uśpieniu
jeśli jutro dojadą zamówione na allegro foliowe doniczki to zacznę przesadzać sztobry i sprawdzę ile się ukorzeniło

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 18:51 
nowicjusz
nowicjusz

Efekty mojego ukorzeniania
http://zapodaj.net/dbe2bcb262ad.jpg.html

http://zapodaj.net/29d0f4a27cfd.jpg.html

Część sztobrów trafiłą spowrotem do ukorzeniarki ponieważ jeszcze nie miały korzonków i jeden wyjątek to REGENT który w 100% dalej się ukorzenia bo strasznie marnie mu to idzie nawet kalusa bardzo słąbego miał bądź wcale :(

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 21:30 
czeladnik
czeladnik

Z Regentem tak jak czytałem są problemy przy ukorzenianiu.W tamtym roku parę sztuk udało mi się ukorzenić w petach z trocinami przy wylocie spalin od pieca(bo tam ciepło było).Bądź cierpliwy,no chyba że sztobry były kiepskiej jakości albo je zmroziłeś lub przesuszyłeś. :(
Pozdro Piotrek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1