Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 08:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 września 2011, 09:24 
nowicjusz
nowicjusz

A czy tyczki bambusowe są już impregnowane? a jakby je zaimpregnować siarczanem miedzi czy to przedłuży ich trwałość?

PostNapisane: wtorek, 6 września 2011, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Można już teraz kupić tyczki bambusowe obciągnięte plastikiem. Są niewiele droższe a wytrzymują o wiele dłużej.

PostNapisane: wtorek, 6 września 2011, 19:24 
mistrz
mistrz

ja na pierwsze 2 latka to byle co, to taka prowizorka, krzak jest mały i byle podpórka , nawet tgzw. tyka do grochu, w 3 roku rusztowanie z starych rur (mam znajomego hydraulika, jak coś wymienia ze starego ogrzewania to daje mi znać, takie rury w cenie złomu można kupić, i dołek w który idzie taka rura, wcześniej zalewam betonem)

pozdraw.

niva

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 08:54 
czeladnik
czeladnik

Miesiąc temu udało mi się zdobyć 3-metrowe słupki akacjowe średnicy 6-17cm. Okorowałem je i złożyłem w cieniu aby schły. Niestety najpierw pojawiły się na nich rysy a później coraz większe pęknięcia wzdłużne. Im grubszy słupek to spękania większe. Mam wrażenie że rozpadną się na pół. Planowałem zrobić z nich rusztowanie wiosną. Czy takie spękane będą wystarczająco wytrzymałe?

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 09:16 
czeladnik
czeladnik

Dingo napisał(a):
Miesiąc temu udało mi się zdobyć 3-metrowe słupki akacjowe średnicy 6-17cm. Okorowałem je i złożyłem w cieniu aby schły. Niestety najpierw pojawiły się na nich rysy a później coraz większe pęknięcia wzdłużne. Im grubszy słupek to spękania większe. Mam wrażenie że rozpadną się na pół. Planowałem zrobić z nich rusztowanie wiosną. Czy takie spękane będą wystarczająco wytrzymałe?

Wytrzymają pod warunkiem że robinia (akacja w afryce) jest już starsza a nie np trzyletnia.
Ja jak kupiłem gospodarstwo to były słupki ogrodzeniowe właśnie z robinii właściciel twierdził że stoją już ze dwadzieścia lat ja jw wymieniłem na metalowe a z robini zrobiłem tylko wałek do studni i dwa słupki, stoją po dzis dzień a z tego by wynikało że to już ze 35 lat.
Teraz żałuję że poszły na opał, no cóz jak się to mówi "mądry Polak po szkodzie"

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 10:33 
czeladnik
czeladnik

Witam!

Mogę się odnieść do tematu robinii, gdyż mój ojciec odkąd pamiętam zawsze stosuje robinię na słupki do grodzenia pastwisk. Drewno jest bardzo trwałe, nie wymaga konserwacji, odpowiednio grube słupki mogą stać przez dziesięciolecia. W zasadzie jest to roślina posiadająca wiele zalet, rośnie szybko, daje twarde, trwałe i wysoko energetyczne drewno (z tego co wiem, są dopłaty do produkcji robinii jako uprawy energetycznej podobnie jak wierzby), praktycznie po ścięciu możemy stawiać słupki, kwiaty jej są miododajne itd. Po ścięciu bardzo szybko z pnia odrasta nowa roślina i tu właśnie jest problem :P może to być zarówno wada jak i zaleta gdyż po ścince drzew w miejscu gdzie oprócz sosny rosła także robinia, trzeba z nią walczyć, gdyż zagłuszy momentalnie nowe nasadzenia.
Jako ciekawostkę dodam, że dobrze wysezonowane drewno robinii jest bardzo dobrym drewnem łucznym i można zrobić z niej sobie lub dla dzieciaków łuk :)

Co do pęknięć to ja bym się specjalnie nie przejmował, osobiście nie spotkałem się z sytuacją w której słupek pękłby na pół, trzeba się z tym liczyć, że sezonując drewno w nieodpowiednich warunkach popęka i to się tyczy każdego gatunku nie tylko robinii, jednak do jej zastosowania na paliki nie ma to większego znaczenia, 6-cio centymetrowe paliki posłużą moim zdaniem ładnych kilka lat, a z tych grubszych spokojnie możesz stawiać rusztowania, zresztą sam na wiosnę będę stawiał rusztowania z robinii bo mam jej dostatek we własnym lesie ;) Robinia to moim zdaniem najlepsze drewno na drewniane rusztowania pod winorośle, stosunek cena jakość ciężki do pobicia, dąb, jesion czy nawet wiąz są zwyczajnie zbyt drogie, a to są właśnie gatunki które mogą konkurować z robinią jako materiał na słupki.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 13:56 
czeladnik
czeladnik

NoolaN napisał(a):
Witam!

Co do pęknięć to ja bym się specjalnie nie przejmował, osobiście nie spotkałem się z sytuacją w której słupek pękłby na pół, trzeba się z tym liczyć, że sezonując drewno w nieodpowiednich warunkach popęka i to się tyczy każdego gatunku nie tylko robinii, jednak do jej zastosowania na paliki nie ma to większego znaczenia, 6-cio centymetrowe paliki posłużą moim zdaniem ładnych kilka lat, a z tych grubszych spokojnie możesz stawiać rusztowania, ...

Pozdrawiam,
Krzysztof

Dzięki, bo zacząłem już zastanawiać czy nie przepuścić słupków przez kominek. Jak na ogrzewanie to by wyszło trochę drogo bo średnio słupek kosztował w granicach 7 zł. Jednak do rusztowania nie trafiłbym chyba tańszego surowca. A wygląd drewna też mi bardziej odpowiada niż najładniejsze profile.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 15:51 
czeladnik
czeladnik

A czy ktoś próbował suszone tyczki z leszczyny?? Pytam bo mam okazje przygarnąć około 200szt z wycinki pod drogę w lesie. I tak sobie pomyślałem że można było by je wysuszyć i chyba też by się nadały?? Średnica tych tyczek to jakies 2.5-3cm

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 16:20 
czeladnik
czeladnik

Psik31 napisał(a):
A czy ktoś próbował suszone tyczki z leszczyny?? Pytam bo mam okazje przygarnąć około 200szt z wycinki pod drogę w lesie. I tak sobie pomyślałem że można było by je wysuszyć i chyba też by się nadały?? Średnica tych tyczek to jakies 2.5-3cm

Tak były jako tyki do Jaśka(fasoli) wytrzymywały dwa sezony letnie ,na zimę były wyjmowane z ziemi. Gdy fasola nabierała masy to się łamały.
Zresztą możesz sam wypróbować. U leśniczego drogo nie zapłacisz za metr sześcienny jeżeli sam wyrabiasz.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 16:30 
Ekspert
Ekspert

Psik31 napisał(a):

W tym roku wykorzystałem paliki z wycinanej leszczyny do tegorocznych sadzonek, W zasadzie spełniły swoje zadanie. posłużą jeszcze na drugi rok.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 16:34 
czeladnik
czeladnik

No właśnie mam je za darmo, gdyż leszczyna to udręka dla nadleśnictwa.. I tak sobie pomyślałem że gdyby je na zime do kotłowni to wytrzymały by 2 sezony. a pózniej zawsze można wymienić. Kosztować mnie to będzie tyle co na paliwo żeby to przywieźć, więc wydaje mi się że w tym przypadku nieopłacalnym jest inwestować w bambu, sosnę czy włókno szklane.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 16:41 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że tak. Ja swoje nie przesuszałem. Po wycięciu leżały niecały miesiąc tak, że po jakimś czasie po wbiciu przy winorośli zaczęły puszczać listki :lol: ale dobrze przetrzymały i teraz przez zimę podeschną.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 18:20 
Ekspert
Ekspert

Póki świeże to elastyczne i wytrzymałe ale jak wyschną czyli już w drugim roku to łamią się strasznie. Jak nie na wiosne to w lecie.
Tak że na pierwszy rok się nadają ale na więcej absolutnie nie polecam.
Stosuje od 3 lat więc wiem co pisze.

PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 18:51 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Myślę, że tak. Ja swoje nie przesuszałem. Po wycięciu leżały niecały miesiąc tak, że po jakimś czasie po wbiciu przy winorośli zaczęły puszczać listki :lol: ale dobrze przetrzymały i teraz przez zimę podeschną.

Problematyka tyczek do prowadzenia winorośli jest stara jak to forum i inne strony dotyczące
uprawy winorośli.. Ja stosuję jeden sposób, aby zabezpieczyć drewno w ziemi stosuję tę zasadę
zarówno do drewna żywego tzn. tyczki i żerdzie bezpośrednio po wycince z których budujemy docelowe rusztowanie,ale również dla materiału wcześniej pozyskanego.
Palimy ognisko i opalamy tyczki ,lub żerdzie do wysokości kilkunastu centymetrów powyżej głębokości umieszczenia w ziemi.Jest to konserwacja ekologiczna, która bardzo przedłuża żywotność drewna w kontakcie z ziemią a ponadto zabija procesy wegetacyjne co nie naraża nas
na wspólną uprawę winorośli z wierzbą energetyczną... Niektórzy forumowicze "kombinują" nasączając żerdzie różnym badziewiem chemicznym, ale po co zatruwać to co ma służyć dla naszego użytku.Jeżeli chodzi o kwestię żywotności poszczególnych gatunków drewna i ich przydatności do celów omawianych to robinia nie podlega dyskusji, jednak co do innych gatunków to odradzam drewno jesionowe, a jeżeli chodzi o dąb to owszem, ale dąb ma pewne
warunki aby być "wieczny", Lubi albo mokro, czyli być w wodzie,albo suchy klimat. Jest to uniwersalizm tego drewna,jeżeli zabezpieczymy to drewno z przejścia z ziemi na część naziemna to pal z dębu przeżyje wiele pokoleń...
W tym wątku mówi się o krótkim żywocie tyczek do prowadzenia winorośli i ich nieprzydatności
w następnych latach wegetacji winorośli. Nie mogę do końca zgodzić się z tą tezą....
Wszystko zależy o sposobu prowadzenia winorośli, jeżeli przyjmiemy,że do systemów niższego
prowadzenia czyli do Guyota,Casenave'a jest to może mniej istotne to do prowadzenia winorośli na wyższym pniu czyli Kurtyna, lub T i Y tyczki są bardzo pomocne wręcz istotne.

PostNapisane: sobota, 31 maja 2014, 12:58 
przedszkolak
przedszkolak

Mam pytania. Planuję kupić tyczki z naszego rodzimego drewna w tartaku. 2x2 czy 3x3 lepszym wyjściem bedzie ? I jakiej długości na pierwszy rok powinny być, 2m/2,5m ? Zamawiać wcześniej chyba nie muszę, bo powinni mieć pełno takich odpadów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1