Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 23:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 19:35 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]Jeszcze słowo na temat bambusa vs. "inne patyki". Bambus średnicy 8-10mm stoi spokojnie, bez żadnej impregnacji, 2-3 lata. Jeśli się ułamie po tym okresie, to na poziomie ziemi - wystarczy go wetknąć głębiej i mamy znów 2-3 lata spokoju.
Wcześniej, przez rok, stosowałem tyczki z jakichś krzaczorów - klonów i innego badziewia. Miały średnicę 4-6cm i po roku upadały pod własnym ciężarem.

Próbowałeś z wierzby?

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 20:07 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Nie. Ale sadziłem kiedyś wierzbę metodą "patyk w ziemię" w takim piachu z kamieniami, że nic nie chciało rosnąć. Wierzba też, niestety. I po 2-3 miesiącach, jak już patyki wyschły ostatecznie - łamały sie jak zapałki.
Co innego (podobno) akacja, czyli tak naprawdę robinia. (Podobno) robi się z niej słupki na rusztowania o trwałości ponad 20 lat.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 21:03 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]Jeszcze słowo na temat bambusa vs. "inne patyki". Bambus średnicy 8-10mm stoi spokojnie, bez żadnej impregnacji, 2-3 lata. Jeśli się ułamie po tym okresie, to na poziomie ziemi - wystarczy go wetknąć głębiej i mamy znów 2-3 lata spokoju.
Wcześniej, przez rok, stosowałem tyczki z jakichś krzaczorów - klonów i innego badziewia. Miały średnicę 4-6cm i po roku upadały pod własnym ciężarem.

Ja mam podobne doświadczenia z tyczkami sosnowymi średnicy 4-5 cm przy ziemi. Przy mocnym wzroście jednoroczniaków i silnym jesiennym wietrze część pękała u nasady nie dożywając nawet roku. Zmusiło mnie to wykonania rusztowań już w roku sadzenia krzewów :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Paliki "wzrostowe", jak to ktoś ładnie kiedyś nazwał, z robini (akacji) bez impregnacji wytrzymują 2 lata.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 21:22 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"]U mnie dobre sadzonki miały po 3-4m przyrostu w pierwszym roku i przedłużane nawet do 2 m "paliki wzrostowe" (nazwa mi się podoba) były deczko za krótkie.
Budowa rusztowań na 3 rok od posadzenia to chyba jest w wersji sadzonek od Deptuły :evil:

Heniek

Od Deptuły to w trzecim roku się palik stawia :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 21:24 
mistrz
mistrz

[quote="micki64"][quote="Maciej"]Jeszcze słowo na temat bambusa vs. "inne patyki". Bambus średnicy 8-10mm stoi spokojnie, bez żadnej impregnacji, 2-3 lata. Jeśli się ułamie po tym okresie, to na poziomie ziemi - wystarczy go wetknąć głębiej i mamy znów 2-3 lata spokoju.

Ja mam podobne doświadczenia z tyczkami sosnowymi średnicy 4-5 cm przy ziemi. Przy mocnym wzroście jednoroczniaków i silnym jesiennym wietrze część pękała u nasady nie dożywając nawet roku. Zmusiło mnie to wykonania rusztowań już w roku sadzenia krzewów :wink:

Miałem podobny problem jak micki z sosnowymi

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 22:48 
Ekspert
Ekspert

U mnie sosnowe dobrze się trzymają po impregnacji (kapieli) w roztworze z siarczanem miedzi zmieszanym z Miedzianem 50 WP

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 23:13 
Kiper
Kiper

Zapytałem dlatego, że ja wetknąłem kilka patyków, w zasadzie to kijki z wierzby ok. 20 cm średnicy, i zaczęły rosnąć :!: Gleba ilasta, winorośle nie rosną rewelacyjnie.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 23:28 
Kiper
Kiper

Komu coś takiego?

L.p. Nazwa Symbol Dł. Ø Cena
1 Tyczka z włókna szklanego laminowana T1 130 cm 6 mm 1,70 zł
2 Tyczka metalowa T2 130 cm 6 mm 1,55 zł

--------------------------------------------------------------------------------

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 23:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="rafallus"] w zasadzie to kijki z wierzby ok. 20 cm średnicy,

Pewnie byle wiaterek je połamał :lol:

Osobiście używam bambusowych , 2 lata wytrzymują bez problemu , część z nich nawet dłużej.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 13:28 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"][quote="rafallus"] w zasadzie to kijki z wierzby ok. 20 cm średnicy,

Pewnie byle wiaterek je połamał :lol:

Osobiście używam bambusowych , 2 lata wytrzymują bez problemu , część z nich nawet dłużej.
Nie nie połamał i są grubości ok. 2 centymetrów :roll:

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 20:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]U mnie sosnowe dobrze się trzymają po impregnacji (kapieli) w roztworze z siarczanem miedzi zmieszanym z Miedzianem 50 WP

Heniek

Wreszcie głos praktyka-fachowca!!!!!!!!!
Jak nie chcecie mnie posłuchać (iglaste strugane 3x3cm) to posłuchajcie Heńka!!!!!!!!!
Naprawdę........pociąć na stolarni deskę o gr. 2,5-3cm na listwy to najtańsze co może być.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 20:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Paliki bambusowe 150cm da się kupić półhurtem po 8-10zł za 20szt., hurtem - jeszcze taniej. W ziemi wytrzymują spokojnie 2 lata.

Macieju.. z całym szacunkiem po co dajesz takie rady jak wiesz, że palik 1,5 m jest za krótki.
Jako "mistrz" wiesz przecież, że roczne przyrosty są o wiele dłuższe i po wkopaniu takiego czegoś min. na głębokość 40cm to pomysł jest całkiem do d.......y!!!!
Ja mam tyczki iglaste,heblowane 3x3cm 2,5m długości i jak przyrost roczny jest kilkumetrowy to i taką podporę potrafi złamać!!
Więc jak radzimy i narażamy kolegów na koszty to na pewno Twój pomysł jest do banii. Sory za szczerość!!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 22:51 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Heavy, z całym szcunkiem - po cholerę Ci przyrosty 3-4 metrowe i to do tego proste? Nie widziałem na żadnej profesjonalnej winnicy palików wzrostowych dłuższych, niż 1-1,5m. One służą jedynie do wyprowadzenia prostego pnia i podtrzymania latorośli, żeby nie wyłamała się u nasady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta fota jest za wielka, więc wstawiam tylko link.

Nie mówiąc już o tym, że można zupełnie bez słupków:
Obrazek

Obrazek

Nie trzeba koniecznie samemu zwiedzać winnic, fotek jest w Necie tysiące, wystarczy się zainteresować. Szczerość jest wskazana, ale jak już coś piszesz, to fajnie by było, gdybyś wiedział co.
Sam możesz sobie postawić tyczki jak do chmielu - nic mi do tego, ale nie wszyscy tak robią.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 00:03 
Ekspert
Ekspert

Długość każdy musi dobrać sobie sam. Maciek nie wprowadził mnie w błąd. Podał tylko, że można użyć bambusowych 1,5m. U mnie przyrosty były w pierwszym roku 1,5m max i paliki 2m które wsadziłem okazały się nadmiarowe. Jak kogoś stać na 3-4m to niech kupuje. Tylko po co. Lepej zainwestować w porządne rusztowanie.

Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1