Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 23:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 08:31 
Ekspert
Ekspert

Accept napisał(a):
Dzięki kapitanie za info.
A gdyby , w tym moim planowanym tuneliku , na słupki położyć najpierw cienki papier( coś takiegio widziałem w marketach budowlanych), a na to dopiero folia?

Lepiej już teraz zacznij gromadzić kartony (tylko papier trzywarstwowy) i na to folia. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 79c196119e

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 08:47 
Kiper
Kiper

bogowie.... a w Italii na koczujących rodaków po lasach mówili 'Kartony"...może nie upowszechniajmy tej nowej 'tradycji'

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 11:20 
czeladnik
czeladnik

Z tymi kartonami to chyba super pomysł ale na to zamiast folii bedzie chyba lepsza agrowłóknina zeby troche powietrza dochodziło ale ta zaś przepuści deszcz i z kartonów guzik. Co do kartonów to może warto poszukać jakiegoś producenta tzn zależy ile jest do okrycia.

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 14:07 
nowicjusz
nowicjusz

Ale żeby b.późne odmiany zdążyły dojrzeć, to tunelik nad rzędem nie pomógłby?

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 14:10 
Ekspert
Ekspert

No to dochodzimy do wniosków że albo uprawa tunelowa albo grunt i ochrona przed przymrozkami sposobami jak z sąsiedniego wątku (mróz idzie...) czyli kartony lub zraszacze.

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 19:29 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Tomek12 napisał(a):
A co powiecie na taki tunelik nad rzędem krzewów, ale z włókniny? Czy ochroniłby przed mrozem i przyspieszył wegetację. No i jak z chorobami grzybowymi?

Pojedynczą sadzonkę okryłem agrowłókniną zimowa poskładaną tak że było z każdej strony chyba minimum cztery warstwy- przemarzła.

Już kilka razy wrzucałem zdjęcia, podobnie jak Wacek.

Włóknina wiosenna (P17) szerokości 160cm przypięta do drutu na wysokości ok 80cm i przykopana w odległości ok 50 cm od krzewów czyli namiocik wysokości 80 i szerokości przy podstawie 100cm.

Robiłem dwa razy, w tym roku i dwa lata temu. Wtedy było ok. -5 i żadnych strat, w tym trochę cieplej i strat też 0. Na próbę zostawiłem kilka pędów MF nie przygiętych pod włókninę i o ile po pierwszej nocy było pół na pół to ostatecznie nad włókniną nie pozostało nic żywego to pod włókniną wszystko przeżyło.

J

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 21:40 
Ekspert
Ekspert

leff napisał(a):

Włóknina wiosenna (P17) szerokości 160cm przypięta do drutu na wysokości ok 80cm i przykopana w odległości ok 50 cm od krzewów czyli namiocik wysokości 80 i szerokości przy podstawie 100cm.

Robiłem dwa razy, w tym roku i dwa lata temu. Wtedy było ok. -5 i żadnych strat, w tym trochę cieplej i strat też 0. Na próbę zostawiłem kilka pędów MF nie przygiętych pod włókninę i o ile po pierwszej nocy było pół na pół to ostatecznie nad włókniną nie pozostało nic żywego to pod włókniną wszystko przeżyło.

Zgodzę się , że włóknina jest lepsza od folii. Karton jednak jest lepszym izolatorem. Niemniej jednak już czynię przygotowania do zraszania w przyszłym roku. Jestem w tej dobrej sytuacji , że mam studnię i prąd w pobliżu winnicy. Po analizie allegro postawiłem na pompę hydroforową WZ 750. Na bazie tej pompy będę próbował budować instalację.

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 10:09 
czeladnik
czeladnik

oto co wyprawiają włosi w temacie nieopłacalnej uprawy winorośli pod folią
http://translate.google.pl/translate?hl ... l:official
pozdrawiam Józef

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 10:17 
czeladnik
czeladnik

przepraszam ale strona się nie otwiera

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 11:07 
Ekspert
Ekspert

Strona się otwiera tylko jak zwykle tłumaczenie google jest typu "ja chcieć mama wysłać doma"

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 11:12 
Ekspert
Ekspert

lipa napisał(a):
oto co wyprawiają włosi w temacie nieopłacalnej uprawy winorośli pod folią
http://translate.google.pl/translate?hl ... l:official
pozdrawiam Józef

Odnośnie tej i wcześniejszej Twojej wypowiedzi.
W normalnych krajach liczy się bardziej jakość i smak owoców, u nas chyba wciąż kluczowa jest cena, a z Biedronką nikt nie wygra w tej materii. Jak ktoś ma uprawę w pobliżu dużego miasta, gdzie jest większa liczba świadomych, zamożnych konsumentów, pewnie znajdzie zbyt na świeże, zdrowe, smaczne owoce w wyższej cenie.
Ciekawe czy na południu Europy jedzą takie delicje jak Red Globe czy Italia o posmaku herbicydowo-fungicydowo-pestycydowym przechowywanych miesiącami w dwutlenku siarki, czy to tylko taki towar eksportowy do krajów trzeciego świata.
U nas truskawki zerwane rano wyglądają już niezbyt ciekawie po południu. A te z Hiszpanii przejadą całą Europę i jeszcze po kilku dniach na półce sklepowej wyglądają jak zerwane prosto z krzaka :mrgreen: fenomen! Szkoda tylko że nie mogę ich jeść, bo mam straszne problemy żołądkowe po takich owocach. Na szczęście zaczynają już dojrzewać w mojej szklarence :D
Koszty budowy dużego tunelu towarowego i wymiany folii co kilka sezonów to pewnie spory koszt. Szklarnia to koszt jednorazowy, ale to jeszcze większy wydatek.

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 11:34 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan jesli wz to wersja "szara" różnice polegają na ciśnienie a wydajność
Wydajność max: 50l/min (3000l/h)
Wysokość podnoszenia: 70m
Ciśnienie max: 7 Bar (atm.)
Głębokość ssania: 8m
Moc: 750W, (0,75kW)
Napięcie: 230V (jednofazowe)
Króciec: ssanie: - 1?, tłoczenie ? 1?

ale koniecznie filtr i zawór zwrotny na wężu ssącym.pomimo że teoretycznie pompa posiada taki.
podobno można u producenta wychcieć wersję z silnikiem 1000W.
Nie wiem na jakie zraszacze się szykujesz ale reinbird-y z dysza 6 to ta pompa dwa uciągnie.
znacznie lepsze efekty uzyska się przy zraszaniu statycznymi nie rotacyjnymi, rurą 25 z przyłacza 1/2" za niewielką kasę zraszacz huntera z dysza chyba 12-15 pln w Bonicie.

EDIT: ja zastanawam się nad takimi z racji tylko dwóch rzędów za to całkiem długich
Dysza MPR (z dopasowaną dawką opadową) zraszająca prostokąt o wymiarach od 1,2 x 7,9 m do 1,2 x 9,2 m. Dysza znajduje się na środku podlewanego prostokąta.

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 13:20 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
U nas truskawki zerwane rano wyglądają już niezbyt ciekawie po południu. A te z Hiszpanii przejadą całą Europę i jeszcze po kilku dniach na półce sklepowej wyglądają jak zerwane prosto z krzaka

Zgadza się. wczesną wiosną kupiłem pomidory, można nimi było gwoździe wbijać a o smaku nie wspomnę. Ponieważ nie było chętnych do jedzenia to przeleżały ponad miesiąc i poza pomarszczoną skórką nic się z nimi nie działo.

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 14:20 
Ekspert
Ekspert

DOPTOS napisał(a):
kapitan jesli wz to wersja "szara" różnice polegają na ciśnienie a wydajność
Wydajność max: 50l/min (3000l/h)
Wysokość podnoszenia: 70m
Ciśnienie max: 7 Bar (atm.)
Głębokość ssania: 8m
Moc: 750W, (0,75kW)
Napięcie: 230V (jednofazowe)
Króciec: ssanie: - 1?, tłoczenie ? 1?

ale koniecznie filtr i zawór zwrotny na wężu ssącym.pomimo że teoretycznie pompa posiada taki.
podobno można u producenta wychcieć wersję z silnikiem 1000W.
Nie wiem na jakie zraszacze się szykujesz ale reinbird-y z dysza 6 to ta pompa dwa uciągnie.
znacznie lepsze efekty uzyska się przy zraszaniu statycznymi nie rotacyjnymi, rurą 25 z przyłacza 1/2" za niewielką kasę zraszacz huntera z dysza chyba 12-15 pln w Bonicie.

EDIT: ja zastanawam się nad takimi z racji tylko dwóch rzędów za to całkiem długich
Dysza MPR (z dopasowaną dawką opadową) zraszająca prostokąt o wymiarach od 1,2 x 7,9 m do 1,2 x 9,2 m. Dysza znajduje się na środku podlewanego prostokąta.

Dzięki za cenne rady ale już zamówiona wersja niebieska

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 20:29 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
leff napisał(a):

Bardzo możliwe, że przeoczyłem.
Zżera mnie ciekawość , czy tylko robisz namiot na czas przymrozków, czy okrywasz celowo wcześniej żeby przyśpieszyć wegetację . A jeśli celowo , to w jakim terminie :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1