Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 13:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 11:19 
Kiper
Kiper

Na ugorze może być więcej wody, niż pod roślinami wyłącznie wtedy gdy po opadach wzruszymy wierzchnią warstwę by odciąć kapilary którymi woda odparowuje. Jeśli ziemia po deszczu/podlaniu pozostanie ubita - będzie schła dużo szybciej.

PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 12:01 
Kiper
Kiper

Piasków te uwagi jw nie bardzo dotyczą - woda wsiąka zawsze, żeby tylko była. :)
Naturalna roślina zadarniająca na ubogich piaskach to:
uprawa/uprawa-w-mi-dzyrz-dziach-t10560-180.html?hilit=jastrz%C4%99biec#p219236
U mnie pod darnią na czarnej ziemi gliniastej jest bardziej sucho niż na ugorze obok.
Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 15:00 
Kiper
Kiper

Jastrzębiec kosmaczek powiadacie.

Pomyślimy jeszcze.

Faktem jest,że ile wody by nie napadało,to wsiąka szybciutko.Kałuży nie miałem nigdy.
Może padać cały rok,jak choćby 2017 wsiąkanie i tak końca nie ma...
Jedno też jest pewne,nic nie zgnije...

PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2020, 18:47 
czeladnik
czeladnik

albusaureus napisał(a):
Podczas wspomnianej konferencji Biocont na UR były przekroje gleby i mieszanki do wysiewu i głównie chodziło o napowietrzenie gleby, która została mocno ugnieciona przez sprzęt rolniczy. Kolejnym aspektem było wykorzystanie tego sposobu do ekologicznego nawożenia i wnoszenie dużej ilości nawozu organicznego. Najważniejsze co daje mieszanka do międzyrzędzi to regulacja azotu dostosowana do fazy rozwojowej BBCH winorośli (pozwalamy rosnąć mieszance, gdy azotu potrzeba jak najmniej lub wałujemy mieszankę pozwalając z zasobów azotu korzystać winorośli) wiem konferencja była po czesku z próbą wstępnego tłumaczenia i może nie wszyscy zrozumieli o co chodziło. Pan dr Michał Pniak z firmy Biocont obiecał że materiały zostaną przetłumaczone i rozesłane do uczestników jednak ja do dziś ich nie dostałem.

Masz rację, poprawa struktury gleby, zwiększenie jej pojemności sorbcyjnej, wprowadzenie pożytecznych mikroorganizmów oraz wzbogacenie swoistej wymiany pierwiastków pomiędzy winoroślą a glebą. Gdzieś mam fotki, co prawda rozmyte, bo mi aparat w telefonie nawalał, ale skład tej mieszanki jest na pewno. Pierwsza część konferencji, mi się zdaje, bardziej zrozumiała niż późniejsza, z próbą (nieudolną ) tłumaczenia.
Co do materiałów myślałem że mnie pominięto, bo byłem ostatni na liście, ale chyba nie jestem odosobniony.

SKŁAD MIESZANKI

PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2020, 22:37 
mistrz
mistrz

newrom napisał(a):
Na ugorze może być więcej wody, niż pod roślinami wyłącznie wtedy gdy po opadach wzruszymy wierzchnią warstwę by odciąć kapilary którymi woda odparowuje. Jeśli ziemia po deszczu/podlaniu pozostanie ubita - będzie schła dużo szybciej.

Potwierdzam powyższe. Mam wg. badań kategorię gleby średnio ciężką łatwo się ubija nawet nogami i wtedy bardzo pęka w czasie suszy.
W takie szczeliny można wlać dosłownie studnię wody która niknie bez śladu. Parę lat temu zauważyłem że spulchniona kultywatorem utrzymuje wilgoć w dobrym stopniu. Obok winnicy trawnik w ostatnich kilku latach potrafił wyschnąć do zera, właściwie czasem ratuje go tylko rosa bo jeśli np. zostawiłem przyczepkę na trawniku to pod nią trawa usychała natychmiast. Przyczyną są właśnie te pęknięcia przez które intensywnie odparowuje woda. Metoda spulchniania gleby nie da jednak dobrych skutków na piaskach jak wcześniej koledzy już zauważyli.

PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2020, 23:12 
Kiper
Kiper

Taka pękająca od suszy glina i ubijająca się na mokro to problem, który można rozwiązać wprowadzając szkielet glebowy:
czyli np: kompost czy siano z regularnie koszonej i pozostawianej trawy, drobny piasek, keramzyt 0-4mm itp domowe wynalazki.

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 02:59 
nowicjusz
nowicjusz

Mieszanki w międzyrzędziach

przykłady mieszanek

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 08:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
narc81 napisał(a):
Jastrzębiec kosmaczek powiadacie.(...)

Włodku, też mam go na piachu, gdzie posadzę Chasselas. Rośnie płatami, ale jest też dużo zwykłej trawy i jakoś nie rozprzestrzenia się on tak ekspansywnie, choć w tej części ogrodu gleba jest identyczna. Jako że tu u mnie tez susza, nie będę oddarniał gleby. Niech piach ma darń, by trzymać wilgoć.

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 10:33 
Kiper
Kiper

Panowie dziękuję za rozmowę.
@Albusaureus mieszanki ciekwe,tylko w opisie jest napisane "mieszanki..przed sadzeniem" ktoś wytłumaczy dkaczego przed?

Jedno pytanie mam jeszcze,odnośnie ściółkowania.
Ściółkowanie słomą niwych nasadzeń,to dobry pomysł, czy raczej nie?

Chodzi tu o mniejszy wzrost zielska i o zatrzymanie wilgoci.

Mieliście z tym do czynienia?

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 11:55 
przedszkolak
przedszkolak

narc81 napisał(a):
Panowie dziękuję za rozmowę.
@Albusaureus mieszanki ciekwe,tylko w opisie jest napisane "mieszanki..przed sadzeniem" ktoś wytłumaczy dkaczego przed?

Jedno pytanie mam jeszcze,odnośnie ściółkowania.
Ściółkowanie słomą niwych nasadzeń,to dobry pomysł, czy raczej nie?

Chodzi tu o mniejszy wzrost zielska i o zatrzymanie wilgoci.

Mieliście z tym do czynienia?

Witam
Nie wiem na ile dobrze sobie wymyśliłem ale w tym sezonie planuję zrobić tak:
Wstępnie powierzchownie zruszyć ziemię w rzędach. Może dorzucić kompostu lub obornika.
Przykryje to kartonami na na wierzch dam agrowłókninę ale tylko 80cm więc międzyrzędzia zostaną bez ściółkowania.
Nie wiem na ile mój pomysł jest dobry, a pewnie się okaże że wcale nie jest on mój ale tak zrobię i zobaczę co będzie.
Może ktoś ma inny pomysł żeby nie latać co chwila z dziabką. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
pozdrawiam

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 12:32 
czeladnik
czeladnik

narc81 napisał(a):
Jedno pytanie mam jeszcze,odnośnie ściółkowania. Ściółkowanie słomą niwych nasadzeń,to dobry pomysł, czy raczej nie? Chodzi tu o mniejszy wzrost zielska i o zatrzymanie wilgoci.

Ściółkowanie to dobry pomysł a tym bardziej materiałem, który rozkłada się i w przyszłości dostarcza składników odżywczych do gleby.
Ściółkowanie ma wiele zalet i tylko jedną, bardzo poważną wadę - gryzonie (nornice, karczowniki itp.)
Przez wiele lat ściółkowałem wszystko co się dało (głównie grubą warstwą świeżo skoszonej trawy) i od kilku lat mam poważny problem.
Teraz ściółkuję tylko pomidory bo chyba korzenie pomidorów im nie smakują. Ale w sąsiedztwie nie da się prawie niczego innego uprawiać.

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 13:55 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
A czy ściółka nie będzie wylęgarnią grzybów? U doświadczonych kolegów nie widać ściółki pod krzakami.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 14:14 
Kiper
Kiper

Wygląda to tak,że takie ściółkowanie wypatrzyłem gdzieś na fb i przeglądając fotki w googlu.
Między innymi właśnie wyczytałem,że zapobiega wzrostowi zielska i trzyma wilgoć,nie wspominając już ;jak kolega wyżej,że to materiał organiczny,który się rozłiży i tym samym użyźni glebę..

Tylko tak...te stworki...Hm...
Czyli zostaje chyba jednak dziabka i konewka.. ;)

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 15:05 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
A czy ściółka nie będzie wylęgarnią grzybów? U doświadczonych kolegów nie widać ściółki pod krzakami.

Grzyby są wszędobylskie i odpowiadają w znaczniej mierze za rozkład materii organicznej. Nie trzeba się ich bać, zdrowego krzewu nie ruszą. Mówię o grzybkach z dołu. Jeśli chodzi o mączniaki, nie ma potrzeby panikować.
Ściółkowałem ściętą przesuszoną trawą, krzewy są w dobrym stanie. Presja infekcji najbardziej korelowała z przebiegiem pogody.

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 16:05 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
piotr85 napisał(a):
fels napisał(a):

Grzyby są wszędobylskie i odpowiadają w znaczniej mierze za rozkład materii organicznej. Nie trzeba się ich bać, zdrowego krzewu nie ruszą. Mówię o grzybkach z dołu. Jeśli chodzi o mączniaki, nie ma potrzeby panikować.
Ściółkowałem ściętą przesuszoną trawą, krzewy są w dobrym stanie. Presja infekcji najbardziej korelowała z przebiegiem pogody.
RM przy ekologicznych ciągotach dopuszcza możliwość "okresowego ściółkowania". Ciekawe czemu okresowego?
http://www.winnica.golesz.pl/winorosl-i-ekologia.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1