Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 11:37 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Z góry przepraszam zaawansowanych winniczków :) za kretyński być może dla nich temat ale:
wczoraj pewien ogrodnik zamieszał mi całkowicie w głowie i zaburzył cały misternie knuty od lat plan.
mianowicie :
parę lat temu kupiłem w szkółce 10 krzewów, różnych odmian i posadziłem je w tzw winniczne eksperymentalnej. Chciałem po prostu sprawdzić, które odmiany u mnie będą rosły najlepiej. Po selekcji zacząłem robić sztorby z tych odmian, które okazały się najlepsze. Narobiłem ich sporo i zacząłem przygotowywać grunt pod ich wiosenne wsadzenie do docelowej winniczki.
I teraz katastrofa!!!
Rzeczony ogrodnik powiedział że normalnie zrobiona sadzonka nie da takich samych owoców jak macierzysta! Że konieczne jest szczepienie taką odmianą! że sztorb zrobiony nawet z najlepszego krzewu winogron da w efekcie owoce dzikie, małe, kwaśnie i w ogóle do d………. !!!!!
Czy to prawda??????
Byłem przekonany że szadzonka zrobiona ze szlachetnej odmiany – da taką samą.
Nie jestem biologiem. Kurs skończyłem na poziomie szkoły średniej, ale coś pamiętam o rozmnażaniu wegetatywnym i wydawało mi się że sadzonka ze szlachetnego krzewu da mi w efekcje szlachetny krzew.
Proszę o jakieś wytłumaczenie mi tego zjawiska
A najlepiej na prostą odpowiedz na pytanie – sadzić te sadzonki co je sam wyhodowałem czy nie sadzić???

Dzięki
Radwan

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 11:47 
Kiper
Kiper

Sadź!!!
Ogrodnik, który ci te bzdury powiedział g.... zna się na uprawie winorośli - wniosek zaden z niego ogrodnik.
Winorośl właśnie w celu zachowania cech krzewy macierzystego rozmnaża się wyłącznie wegetatywnie - np. właśnie przez sztobry.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 11:48 
Kiper
Kiper

[quote="Radwan"]Witam
Z góry przepraszam zaawansowanych winniczków :) za kretyński być może dla nich temat ale:
wczoraj pewien ogrodnik zamieszał mi całkowicie w głowie i zaburzył cały misternie knuty od lat plan.
mianowicie :
parę lat temu kupiłem w szkółce 10 krzewów, różnych odmian i posadziłem je w tzw winniczne eksperymentalnej. Chciałem po prostu sprawdzić, które odmiany u mnie będą rosły najlepiej. Po selekcji zacząłem robić sztorby z tych odmian, które okazały się najlepsze. Narobiłem ich sporo i zacząłem przygotowywać grunt pod ich wiosenne wsadzenie do docelowej winniczki.
I teraz katastrofa!!!
Rzeczony ogrodnik powiedział że normalnie zrobiona sadzonka nie da takich samych owoców jak macierzysta! Że konieczne jest szczepienie taką odmianą! że sztorb zrobiony nawet z najlepszego krzewu winogron da w efekcie owoce dzikie, małe, kwaśnie i w ogóle do d………. !!!!!
Czy to prawda??????
Byłem przekonany że szadzonka zrobiona ze szlachetnej odmiany – da taką samą.
Nie jestem biologiem. Kurs skończyłem na poziomie szkoły średniej, ale coś pamiętam o rozmnażaniu wegetatywnym i wydawało mi się że sadzonka ze szlachetnego krzewu da mi w efekcje szlachetny krzew.
Proszę o jakieś wytłumaczenie mi tego zjawiska
A najlepiej na prostą odpowiedz na pytanie – sadzić te sadzonki co je sam wyhodowałem czy nie sadzić???

Dzięki
Radwan

Ogrodnik ten ma niewiele wspólnego z ogrodnictwem :cry:
Rozmnażanie wegetatywne, tj. takie jakie zastosowałeś, daje gwarancję uzyskania materiału roślinnego identycznego genetycznie z rośliną rodzicielską.
Sadż te sadzonki :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 11:52 
Kiper
Kiper

A tak z czystej ciekawości, to napisz nam może na jakie to odmiany padł twój wybór? Czyli z czego zrobiłeś sobie te sadzonki?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 12:20 
Kiper
Kiper

Ale Ci ten znajomy fakycznie namieszał w głowie.
Oczywiście ,że sadzić jak dobre odmiany.
Szczepienie na podkładkach ma coś innego na celu:
-ochrona przed filokserą albo
-zwiększenie siły życiowej krzewu i poprawę plonowania w przypadku odmian,które charakteryzują się słabym wzrostem albo
-dobiera się podkładki w zależności od rodzaju gleby.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 12:39 
Kiper
Kiper

Szczepienie wreszcie służy też zwielokrotnieniu zysków szkółarzy, bo z każdego "oczka" naszczepianej odmiany uzyskują sadzonkę. W przypadku sztobrów na pojedyńczą sadzonkę potrzebne są łozy 2-3, albo i więcej oczkowe, co dla takiego szkółkarza może oznaczać bezsensowną rozrzutność.
Tu może też leżeć źródło bzdur, którymi pan "Ogrodnik" karmi niczego nie świadomych ludzi.
Być może chce on cie przekonać Radwan abyś kupił sadzonki u niego, a nie uprawiał jakąś partyzntke na własną rękę. :D

Kończąc temat warto zaznaczyć, że to właśnie szczepienie może ewentualnie wpływać na właściwości naszczepionej odmiany. Tylko sadzonki na własnych korzeniach w pełni powtarzają cechy rodzica.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 12:54 
Ekspert
Ekspert

Objaśnij Radwan swojego znajomego "ogrodnika", ze do plagi filoksery w XIX w nikt na świecie winorośli nie szczepił i tysiące hektarów winnic rosły na własnych korzeniach z sadzonek zrobionych ze sztobrów.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 12:56 
Kiper
Kiper

To jest podobnie jak z unikaniem cięcia - bo tak ładnie się rozkrzewiło ! :lol:
u mnie za miedzą szwagier 3 lata sie bronił przed cięciem !

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 12:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Objaśnij Radwan swojego znajomego "ogrodnika", ze do plagi filoksery w XIX w nikt na świecie winorośli nie szczepił i tysiące hektarów winnic rosły na własnych korzeniach z sadzonek zrobionych ze sztobrów.

Nie ma sensu i tak nie uwierzy :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 14:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DarekRz"]Objaśnij Radwan swojego znajomego "ogrodnika", ze do plagi filoksery w XIX w nikt na świecie winorośli nie szczepił i tysiące hektarów winnic rosły na własnych korzeniach z sadzonek zrobionych ze sztobrów.
A w Chile połowa winnic rośnie na własnych korzeniach do dziś. Nie słuchaj Radwan wszystkich.

PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 22:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radwan"](...)
(...)Radwan

Wybacz, że nie odpowiem Ci dokładnym przepisem na Twoje pytanie, bo mam swoje.
Co robiłeś przez ponad 4-ry lata na tym forum :?: :?: :?: Gdzie byłeś :?: :?: :?:
Ja tak naprawdę zacząłęm uprawiać winorośl 4-3 lata temu (nie jak Ty 10 ) i żaden podrzędny ogrodnik nie jest w stanie zamieszać mi w głowie - powiem więcej - to raczej ja jemu mogę zamieszać w głowie :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: piątek, 3 października 2008, 07:13 
mistrz
mistrz

Micki 64 napisał, cytuję:
"Rozmnażanie wegetatywne, tj. takie jakie zastosowałeś, daje gwarancję uzyskania materiału roślinnego identycznego genetycznie z rośliną rodzicielską."

Wszystko się zgadza, do tego lata byłem o tym przekonany na 1000%.
Otóż wiosną 2007 zrobiłem sadzonkę doniczkową Muskata Letniego. Już w końcu maja z konieczności wysadziłem do gruntu. W tym roku wydała piewsze 3 niewielkie kiście. Jakież było moje zdziwienie jak zamiast owoców w jajowatym kształcie (typowe dla ML) wyrosły okrąglutkie. W tym momencie myślałem że pomyliłem sztobry. Okazało się jednak że sztobrów nie pomyliłem. W porównaniu z krzewem macieżystym ten nowy rośnie znacznie silniej, jagody są podobnej wielkości do oryginału, mają ten sam kolor, smak i muszkatowy aromat.
Co o tym myślicie???
Pozdrawiam
Eugeniusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 października 2008, 07:33 
Ekspert
Ekspert

My - Darek - myślimy :wink: : Nie sądź dnia przed zachodem, kobiety przed pogrzebem, sadzonki przed dorosłością.

Z własnej praktyki wiem, że mlode sadzonki - do 3 a nawet 4 roku potrafią różnie rosnąć i owocowac - tzn. Dojrzewać w innych terminach niż krzaki mateczne, mieć nieco inny ksztalt liści (w ogólnej ocenie), inną zwartość gron itp. Potem się to wyrównuje. Nie chcę przez to powiedziec, ze mutacje nie wystepują - z wiedzy nabytej wiem, że tak, ale na własne "głaza" nie widziałem :lol:
Za to widzę własny krzew Mediny (siudmy rok), który "normalnie" ma jagody lekko owalne (piszę o tym konkretnym krzewie) - jednak w tym roku, ten sam krzew ma jagody okragłe jak u Ronda - nawet chyba wiem dlaczego - ochłodzenie przerwalo ostatnią fazę wzrostu jagód, są mniejsze i zupelnie okragłe - dojrzewają b. powoli.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 października 2008, 00:04 
mistrz
mistrz

[quote="DarekRz"]My - Darek - myślimy :wink: : Nie sądź dnia przed zachodem, kobiety przed pogrzebem, sadzonki przed dorosłością.

Z własnej praktyki wiem, że mlode sadzonki - do 3 a nawet 4 roku potrafią różnie rosnąć i owocowac - tzn. Dojrzewać w innych terminach niż krzaki mateczne, mieć nieco inny ksztalt liści (w ogólnej ocenie), inną zwartość gron itp. Potem się to wyrównuje. Nie chcę przez to powiedziec, ze mutacje nie wystepują - z wiedzy nabytej wiem, że tak, ale na własne "głaza" nie widziałem :lol:
Za to widzę własny krzew Mediny (siudmy rok), który "normalnie" ma jagody lekko owalne (piszę o tym konkretnym krzewie) - jednak w tym roku, ten sam krzew ma jagody okragłe jak u Ronda - nawet chyba wiem dlaczego - ochłodzenie przerwalo ostatnią fazę wzrostu jagód, są mniejsze i zupelnie okragłe - dojrzewają b. powoli.

Czyli wniosek z tego taki że moja Cascade prawdopodobnie uprawiana też już siódmy rok, może wyglądać nieco inaczej jak te na różnych zdjęciach . I w zasadzie nie powinienen się dziwić. I jak ktoś mi sugerował czy aby to Cascade? Niedługo będę robić z niej zbiór - wyjątkowo późno to dołącze zdjęcie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 21:05 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Winogrodniczek"]Czyli wniosek z tego taki że moja Cascade prawdopodobnie uprawiana też już siódmy rok, może wyglądać nieco inaczej jak te na różnych zdjęciach . I w zasadzie nie powinienen się dziwić. I jak ktoś mi sugerował czy aby to Cascade? Niedługo będę robić z niej zbiór - wyjątkowo późno to dołącze zdjęcie.

Witam, mam podobny dylemat, chociaż mój rzekomy Cascade już miesiąc temu ogolony z owoców. Sadzonka kupiona parę lat temu w centrum ogrodniczym, owocuje chyba od trzech a liście jakby inne niż te prezentowane na zdjęciach w opisach odmiany... :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek

...a może po prostu za mało w życiu widziałem :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1