Teraz jest niedziela, 25 maja 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: TOPSIN+DITHAN
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 18:29 
nowicjusz
nowicjusz

Mam pytanko do ekspertów od zwalczania wszelkiego rodzaju bakcyli.
W zeszłym roku moje młode sadzonki (1roczne) dopadło coś co powodowało powstawanie małych ciemnych kropeczek na łodygach, skonsultowałem się z pewnym panem (wszystko pięknie zapisałem i niestety gdzieś podział mi się ta notatka) ponoć to przędziorek poradził mi chyba zrobić pryskanie mieszanką TOPSINU z DITHANEM, czy na przędziorka taki miks działa? a jak tak to w jakim stosunku topsin do dithanu?
I jeszcze jedno pytanie kiedy mam teraz dokonać oprysków na przędziorka? Po odkryciu raz a potem przed kwitnieniem czy jak?

Dzięki za porady!!!!
:)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 19:02 
Ekspert
Ekspert

Te ciemne plamki na łodygach , to nie jest napewno robota przędziorków.
Może to być mączniak prawdziwy lub czarna plamistość (Phomopsis viticola). Przeciwko mączniakowi prawdziwemu wykonuje się oprysk myjący 2-3% Siarkolem Extra przed pękaniem pąków. Oprysk ten również działa wyniszczająco na jaja przędziorków. Natomiast zarodniki Phomopsis Viticola niszczy się właśnie opryskami Dithane już po rozwinięciu się pąków , pod warunkiem,że krzew nie jest mocno zaatakowany tym grzybem. Jeżeli jest , czyli zaczyna pekać drewno i latorośle odbarwiaja się na jasnozielony kolor ,to taki krzew trzeba usunąć.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 19:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]...Jeżeli jest , czyli zaczyna pekać drewno i latorośle odbarwiaja się na jasnozielony kolor ,to taki krzew trzeba usunąć.

pozdrawiam

Kuba

Latorośle? Tzn. pęd, czy liście? Napisz coś więcej o objawach tej choroby. Lisek w swojej książce ilustruje łozę z czarnymi kropkami. Bardzo podobnie wyglądają przetrwalniki szarej pleśni (moim zdaniem to właśnie jest na tej fotce).
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 19:55 
nowicjusz
nowicjusz

Drogi Olmku,

To na bank był przędziorek!!! nie były to plamki tylko kropki, ponoć przy silnym ataku tej bestyjki takie objawy się pojawiają. Moje pytanie nie brzmiało co to za bakcyl tylko czy TOPSIN z DITHANEM to dobry sposób na to paskudctwo, ajak tak to w jakich proporcjach. I błagam bez siarkoli bo wszyscy to dają a wcale nie jest to rewelacyjna metoda. Więc krótka piłka czy DITHAN+TOPSIN to miks na przędziorki?
I kiedy walnąć pierwszy oprysk? Jak już będą nieco wyzsze temperatury czy może odrazu po odkryciu (odrazu piszę że odkrywać będę pod koniec marca / na początku kwietnia)

Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 20:22 
Ekspert
Ekspert

Jeśli na "bank" to stosuj środki sprawdzone na przędziorki. Topsin i Dithane to są typowe fungicydy o innym zakresie działania i musisz sprawdzić w kartach produktów albo u producentów jakie jest ich działanie insektobójcze. Podejrzewam ze nikt z nas nie odpowie bo nikt nie ma odpowiedniego laboratorium :roll:
Ale wg mnie to powinieneś jednak prysnąć, bo ten "bank" to mi trochę przypomina Bezpieczną Kasę O.. imć Grobelnego.... :lol: , tak tylko po Twoim pobieżnym opisie.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 20:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"][quote="olmek"]...Jeżeli jest , czyli zaczyna pekać drewno i latorośle odbarwiaja się na jasnozielony kolor ,to taki krzew trzeba usunąć.

pozdrawiam

Kuba

Latorośle? Tzn. pęd, czy liście? Napisz coś więcej o objawach tej choroby. Lisek w swojej książce ilustruje łozę z czarnymi kropkami. Bardzo podobnie wyglądają przetrwalniki szarej pleśni (moim zdaniem to właśnie jest na tej fotce).

Niestety nie mam pod ręka książki Liska , więc nie mogę się do tego odnieść.
Jaśnieją pędy (latorośle) , a na ich powierzchni pojawiają się ciemne kropki nalotu grzyba. - informacje zaczerpnięte z RM " Uprawa winorośli"

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 23:30 
mistrz
mistrz

Na przędziorka jest skuteczna woda. W zasadzie problem przędziorka może bardziej dotyczyć uprawy szklarniowej. W uprawach gruntowych może wystąpić w bardzo suche lata. Ja na przędziorka w szklarni stosowałem dosyć popularny i niedrogi środek Decis. Myślę, że koniec maja możesz zacząć o ile to przędziorek w co trochę wątpię W drugiej połowie lata opryski już są mało skuteczne.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 23:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="deathshadow"]
To na bank był przędziorek!!! nie były to plamki tylko kropki, ponoć przy silnym ataku tej bestyjki takie objawy się pojawiają.

Gdyby to był silny atak przędziorków , przede wszystkim zwróciłyby Twoją uwagę najpierw powybrzuszane , a następnie usychające i opadające liście i zniekształcone wierzchołki latorośli. Moim zdaniem te czarne kropki na pędach bezpośrednio z działalnością przędziorków nie miały nic wspólnego. Pośrednio owszem , osłabiony krzew mógł łatwiej ulec infekcji jakiegoś grzyba.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 marca 2007, 11:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="deathshadow"]Drogi Olmku,

To na bank był przędziorek!!! )

Dzięki

Poczytaj sobie może tutaj o przedziorku http://www.winnica.golesz.pl/ . W zakładce porady jest parę zdań na ten temat i kilka zdjęć liści. Jak miałeś coś takiego to przędziorek. A co do tych plamek to raczej doświadczeni koledzy dobrze Ci radzą.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 maja 2007, 21:30 
Ekspert
Ekspert

Moją Senekę zaatakowały z ogromną siłą przedziorki. Miałem w domu Decis i nim opryskałem krzewy. Dodatkowo dodałem do moprysku Siarkol. Pytanie, czy Decis z Siarkolem załatwi sprawę?

Strefa czasowa: UTC + 1