Osy, co u mnie miały zjeść, to już zjadły. Trochę wstrętnych owadów udało mi się jednak odłowić. Ponieważ winniczka nie jest szczególnie duża, wszystkiego z 5 arów, zainwestowałem w tym roku w zakup pułapek na osy. No i teraz, po jakichś 2 miesiącach praktyki, chciałbym podzielić się wnioskami.
1. Pułapki generalnie działają tzn. częściowo działają, bo wszystkich owadów i tak nie wyłapią. Włażą do nich osy, muchy i szerszenie, nawet ćmy
2. Niestety trzeba za nie zapłacić w granicach 15-20 zł za sztukę i jest to duża wada, bo na większą plantację to nie ma chyba sensu wywalać takich pieniędzy. Lepiej już pokombinować coś z PETów, jak to niektórzy robią. (Apropos pułapek z PETów niech ktoś wrzuci fotki sprawdzonych patentów)
3. Jakość i skuteczność pułapek różnych producentów jest też różna
Testowałem trzy, różne rozwiązania:
PUŁAPKA 1:
producent: ABC (chyba?- resztę widać na fotce)
plusy - łatwo opróżniać zbiorniczek
- sprzedawana z płynem wabiącym (ale średnio skutecznym)
minusy - mała pojemność zbiorniczka na owady- potrzeba często wymieniać płyn i wyrzucać osy (zbiorniczek nieprzezroczysty)
- płyn wabiący szybko się kończy (stosowałem go jako dodatek do osłodzonej wody)
- przy otwieraniu łatwo pochlapać się zawartością
- sporo owadów po wejściu i opiciu się płynem samodzielnie wychodzi przez otwory, którymi wlazły do środka!!!
PUŁAPKA 2:
producent: Bros
plusy - łatwo opróżniać zbiorniczek
- sprzedawana ze skutecznym płynem wabiącym, który można dokupić bez problemów np. w sklepach ogrodniczych
minusy - mała pojemność zbiorniczka na owady (nieprzezroczysty)
- płyn wabiący szybko się kończy
- owady po wejściu mogą same wyjść przez otwory, którymi weszły do środka!!!
- dość droga ponad 20 PLN
PUŁAPKA 3:
producent: Niemcy, dystrybutor: Expel
plusy - duży, przezroczysty zbiornik na owady - długo się zapełnia
- bardzo skuteczna (jak coś wejdzie, to już nie wychodzi)
minusy - dość trudno ją otworzyć, ale po nabraniu wprawy nie jest to problemem
- dołączony płyn wabiący (hormonalny) przynajmniej u mnie nie działał, można go wyrzucić
WNIOSKI
zdecydowanie najlepiej sprawuje się pułapka nr 3, pozostałe dwie to nieporozumienie - szkoda pieniędzy.
Najskuteczniejszym płynem wabiąceym jest woda z cukrem z dodatkiem płynu wabiącego Brosa (od pułapki nr 2).
Może ktoś eksperymentował z systemami innych producentów?