Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 02:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Na swiecie sa miejsca ,gdzie bardzo pielegnuje sie tradycje zwiazane z Terroir szczegolnie we Francji.Piszac tutaj, zastanawiem sie czy bede mogl z kim dyskutowac na ten temat i czy sa ludzie ktorzy widza regiony w Polsce o unikalnym terroir.

Winiarstwo w Polsce jest w stanie raczkowania ,ale kto wie co sie wydarzy w przyszlosci.
Na wstepie chcialbym zasugerowac Suwalszyzne o tym unikalnym terroir ,bo ten region zasluguje na uwage.Dzialy tu sie zjawiska geologiczne wciaz nie do konca poznane.Dawno temu miala tu miejsce byc moze najwieksza powodz w historii ziemi. Peklo czolo lodowca formujac kanal La Manche ,woda az dotarla do Hiszpanii tworzac Niziny Europejskie.Naukowcy doszli do takiego wniosku analizujac mapy lidarowe Suwalszczyzny.

https://podroze.onet.pl/polska/podlaski ... lk/ntzgcj1

Kiedys czytalem ze w stanie Waszyngton Francuzi odkryli struktury geologiczne, ktore u nich daja najlepsze wino z regionu Burgundii.
Kiedys tam miala miejsce wielka powodz tworzac ostatecznie gruba warstwe otoczakow.
Dla korzeni jest to niebywala interakcja slonca ,ciepla i parowania miedzy takimi kamieniami. Ponizej zamiescilem takie zdjecie z Burgundii.

Ziemia tutaj to wciaz glownie piasek,troche kamieni ganitowych i otoczakow ,ale zdiwila mnie kolorystyka tego .Zaledwie 0.5 metra pod ziemia piach ma nietypowa barwe pomaranczowa . Brzeg Jeziora przy ktorym mieszkam ma rowniez kolor brunatno-pomaranczowy ,glownie rudy miedzi i inne pierwiastki ziem rzadkich .Jak bylem dzieckiem to pamietam nasz stary wodociag ,woda byla nieakceptowalna ,wanna w lazience trudna do umycia pomaranczowa a tutejsi mieszkancy maja pomaranczowe zeby.Do tego czesto utzymuja sie tu mgly .

http://www.suwalki24.pl/article/3,suwal ... oza-europy


Załączniki:
Komentarz: otoczaki w Burgundii
cdp_vigne_sol.jpg
cdp_vigne_sol.jpg [ 92.49 KiB | Przeglądane 2065 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 12:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Winnice się robi gdzie nic innego nie chce rosnąć. Jak ziemia dobra to Francja kukurydzą i pszenicą stoi :P. Miedź za cholerę nie jest metalem ziem rzadkich i jakoś nie widać tej procesji inwestorów do grzebania w suwalskich żwirach by wydobywać mityczne skarby. BTW związki miedzi dają zielonkawe zabarwienie, czerwone dają związki żelaza. Często rzeka czerwonawa, a wydobywać niema czego.
Wracając do terroir. Niema czegoś takiego jak terroir Alzacji, Suwalszczyzny czy Dolnego Śląska. Terroir to konkretne miejsce, jedna dolina, kilka zboczy. Czasami nawet fragment zbocza. Dalej zmienia się ziemia, pochylenie, kierunek spadku, ilość dostępnej wilgoci. I jak tu mówić o wspólnym siedlisku działki nad jeziorem i z glebą tłustą jak smalec, z winnicą na wzgórzu gdzie po lodowcu został piach, żwir i kamienie przykryte cienką warstwą lichej ziemi? (w warunkach Francji będzie to działka w dolinie rzecznej np Loary czy Rodanu, a na wapiennym urwisku choćby kilkaset metrów dalej. W Niemczech winnice nad Mozelą -kilkaset metrów różnicy poziomów, stoki każdej strony świata...)
Gleba to tylko jeden z czynników,ale energia słoneczna jest niezbędna gdyż wszystkie procesy w roślinie to właśnie ona napędza. We Francji można przyjąć że światła wszędzie wystarczy, miejscami będzie go nawet za dużo. Ale nie w kraju północy. Tu dla roślin z innego klimatu trzeba walczyć o każdy dzień wegetacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 15:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Jesli chodzi o terroir jestem takze laikiem ,dopiero zauwazam wplyw klimatu ,pogody lokalnych czynnikow na dojrzewanie winnej latorosli. To sa pierwsze proby stworzenia terroir .Zastanawia mnie coraz bardziej dlaczego niektore gatunki sa bardziej wrazliwe na przegieg terroir a inne prawie kazdego roku sa takie same.
W celu by sprawdzic jak sie zachowuje np take Pecorino w jednym miescu posadzilem na zwirze a inne w gruncie.

zalaczylem wyklad z wideo odnosnie Terroir ,mysle ze warto obejrzec w wolnym czasie .Niestety po angielsku ,ale jezyk prosty.

https://www.youtube.com/watch?v=lesMCaFTFik&t=290s


Załączniki:
Komentarz: ciekawy jak moje pekorino zachowa sie na zwirze
thumbnail (5)gggggggggg.jpg
thumbnail (5)gggggggggg.jpg [ 113.77 KiB | Przeglądane 1534 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 15:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 950
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
W celu by sprawdzic jak sie zachowuje np take Pecorino w jednym miescu posadzilem na zwirze a inne w gruncie.
A co zrobisz jak na żwirze się lepiej uda? Macie tam jakaś kopalnię żwiru w okolicy? :)
Apropos Pecorino - moje w tym roku odżyły i nawet maja jakieś grona kontrolne - ale tylko połowa - 20szt.. Druga połowa na innej podkładce jest nadal skarłowaciała i cierpi od chlorozy. Więc ja bym raczej dobierał podkładkę do stanowiska a nie próbował dostosować glebę do podkładki/odmiany bo to na większą skalę nie ma sensu. Przykładowo będę w przyszłym roku testował podkładkę 140 Ru. Jest to podkładka wybitnie odporna na suszę i chlorozę ale nie jest używana w chłodnym klimacie bo rzekomo wydłuża okres wegetacji. Jednak Amerykanie zrobili swoje testy i wyszło im że nawet nieco przyspiesza dojrzewanie (podobnie jak 5C) i nie ma negatywnego wpływu na mrozoodporność. Oczywiście to się nie sprawdzi na stanowisku wilgotnym bo jak 140 Ru dostanie za dużo wody to szaleje z wegetacją i nie zdrewnieje wystarczająco dobrze.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 16:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
WinnicaUdziejek napisał(a):
Jesli chodzi o terroir jestem takze laikiem ,dopiero zauwazam wplyw klimatu ,pogody lokalnych czynnikow na dojrzewanie winnej latorosli. To sa pierwsze proby stworzenia terroir .Zastanawia mnie coraz bardziej dlaczego niektore gatunki sa bardziej wrazliwe na przegieg terroir a inne prawie kazdego roku sa takie same.
W celu by sprawdzic jak sie zachowuje np take Pecorino w jednym miescu posadzilem na zwirze a inne w gruncie.

zalaczylem wyklad z wideo odnosnie Terroir ,mysle ze warto obejrzec w wolnym czasie .Niestety po angielsku ,ale jezyk prosty.

https://www.youtube.com/watch?v=lesMCaFTFik&t=290s


Kolego, piszesz o swoich ambicjach, wielkich myślach i wielkiej skali.
A na zdjęciu dziadownia. Krzewy byle jak poprowadzone, słupki krzywe, rusztowania brak. W koło jakieś krzaczory siejące choroby. Miejsce zacienione płotem i krzakami.
Jakie to ma być terroir? Co mają te Twoje odmiany wyeksponować w winie? Ową dziadownię, cień i choroby?

Jeszcze raz Ci napiszę - zamiast bujać w obłokach - posadź kilka wczesnych sprawdzonych odmian. I naucz się robić wino.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 17:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
@WinnicaUdziejek - udało Ci się sprowokować dyskusję :)

Każde miejsce, niezależnie, czy gdzieś na Dolnym Śląsku, Podlasiu, czy Alzacji, posiada własne, indywidualne Terroir - nie ma dwóch takich samych siedlisk.

Terroir, w kontekście jakości wina, możemy podzielić na bardzo dobre, dobre lub przyzwoite i całą masę kiepskich.

W krajach o długich i nie przerwanych tradycjach winiarskich, Terroir są bardzo dobrze rozpoznane. Natomiast w Polsce, z przyczyn głównie historyczno-klimatycznych, Terroir musimy się uczyć od nowa... Pierwsze, nieśmiałe, rzeczowe wnioski, można najwcześniej wyciągać po kilkunastu latach uprawy i winifikacji danej odmiany w danym siedlisku.

Jedno chciałbym przekazać. Terroir, w pewnym stopniu, możemy poprawiać. Ponadto, kluczowe jest dopasowanie odmiany do danego siedliska oraz dostosowanie do niego odpowiedniej uprawy.
Oczywiście, dla winnic komercyjnych istotne jest, aby wybór siedliska pod uprawę winorośli spełniał warunki brzegowe.
Tyle z mojej strony, ponieważ w Terroir Przymierze jest obecnie za gorąco - przekroczone 35C.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 19:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2250
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszek TW : bingo :lol:
No to jak się już poważna dyskusja zaczęła część mojej mikrowinnicy z "lotu ptaka" czyli mojego okna. Terroir :wink: delikatne nachylenie na północny-wschód na lessie i rędzinie wapiennej, ale za to z widokiem na Beskidy i czasem Tatry. No i dojrzewa prawie wszystko :wink: , choć nie tak jak bym chciał z racji zazwyczaj fatalnej pogody we wrześniu i październiku. Koledze z okolic Suwałk polecam BV 10-19-8 przerobówka o smaku Traminera która już zaczyna być jadalna, rośnie bezobsługowo i nie trzeba się będzie tak szarpać jak z Pecorino.

Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 20:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2011, 12:31
Posty: 75
Lokalizacja: Suwałki
ZbyszekTW napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
Jesli chodzi o terroir jestem takze laikiem ,dopiero zauwazam wplyw klimatu ,pogody lokalnych czynnikow na dojrzewanie winnej latorosli. To sa pierwsze proby stworzenia terroir .Zastanawia mnie coraz bardziej dlaczego niektore gatunki sa bardziej wrazliwe na przegieg terroir a inne prawie kazdego roku sa takie same.
W celu by sprawdzic jak sie zachowuje np take Pecorino w jednym miescu posadzilem na zwirze a inne w gruncie.

zalaczylem wyklad z wideo odnosnie Terroir ,mysle ze warto obejrzec w wolnym czasie .Niestety po angielsku ,ale jezyk prosty.

https://www.youtube.com/watch?v=lesMCaFTFik&t=290s


Kolego, piszesz o swoich ambicjach, wielkich myślach i wielkiej skali.
A na zdjęciu dziadownia. Krzewy byle jak poprowadzone, słupki krzywe, rusztowania brak. W koło jakieś krzaczory siejące choroby. Miejsce zacienione płotem i krzakami.
Jakie to ma być terroir? Co mają te Twoje odmiany wyeksponować w winie? Ową dziadownię, cień i choroby?

Jeszcze raz Ci napiszę - zamiast bujać w obłokach - posadź kilka wczesnych sprawdzonych odmian. I naucz się robić wino.

Dziadowski to jest Twój post. Nie udzielam się na tym forum właśnie dlatego! Brak szacunku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 20:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Piotr77 napisał(a):
@WinnicaUdziejek - udało Ci się sprowokować dyskusję :)

Terroir musimy się uczyć od nowa... Pierwsze, nieśmiałe, rzeczowe wnioski, można najwcześniej wyciągać po kilkunastu latach uprawy i winifikacji danej odmiany w danym siedlisku.

Jedno chciałbym przekazać. Terroir, w pewnym stopniu, możemy poprawiać. Ponadto, kluczowe jest dopasowanie odmiany do danego siedliska oraz dostosowanie do niego odpowiedniej uprawy.
Oczywiście, dla winnic komercyjnych istotne jest, aby wybór siedliska pod uprawę winorośli spełniał warunki brzegowe.
Tyle z mojej strony, ponieważ w Terroir Przymierze jest obecnie za gorąco - przekroczone 35C.

Pozdrawiam
Piotr

Pewnie masz racje ze rozpoznanie Terroir jest trudne i to dopasowanie gatunku do siedliska .To by sie zgadzalo z tym co tu piszesz mi trzeba bylo 12 lat by zauwazyc ze jest cos takiego jak terroir i niektore gatunki nie pasuja do mego siedliska. Mialem zawsze problem ze zbiorem w odpowiednim czasie np Ronda.Kiedys na poczatku kiedy bylo chlodniej lepiej mi dojrzewal ,mial jakis taki lepszy balans cukru i zwiazkow aromatycznych.Ostatnio idzie za bardzo w cukier ,usunalem wiekszosc ale nie wszystko, zostawilem cos od polnocnej strony.Zeby cos wiedziec na temat jakiegos gatunku trzeba 5lat by poznac jej terroir 10 lat.Takie Rondo mogloby dac wiecej ale nieumiejetnie ocenilem warunki siedliskowe .

W takiej Anglii gdzie jest duzo wilgoci i zimne lata pasuja take gatuki jak 'Reichensteiner' czy Shonburger .Jednak moje terroir to takze duzo mgiel i wilgoci dlatego interesuje sie angielskim winiarstwem i nie bardzo rozumiem czemu mi nie wypalilo z Rondem.Jak wspomnialem wczesniej mowa o terroir moze byc tylko wtedy gdy grona zbieramy pomiedzy 10 wrzesnia a 10 pazdiernika wtedy jest najlepsza ekspresja siedliska

''Zastanawia mnie co rozumierz przez warunki brzegowe''


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 21:07 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2011, 12:31
Posty: 75
Lokalizacja: Suwałki
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/dd554da6156efff8


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 22:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Ulmen napisał(a):
Genialnie te zestarzałe słupy wyglądają i te krzaczki rosnące z pewną swobodą. Czuć przyrodę, nie tylko metalową rurkę i sekator.

Sam niestety mam metalowe rurki ale może kiedyś zmienię.
Jak to Twoje Ulmen, bo wklejone bez komentarza to mi się podoba :-)

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 11:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Piotr77 napisał(a):
... Terroir, w kontekście jakości wina, możemy podzielić na bardzo dobre, dobre lub przyzwoite i całą masę kiepskich.
Nie do końca zgadzam się z tym zdaniem. Mam bardzo kiepską miejscówkę: za zimną i za wysoką (SAT za mały na winorośl), z ziemią która nie nadaje się do uprawy winorośli, z presją chorób (bo sąsiad pozadrościł i wsadził 100 krzaków tylko o tym zapomniał :evil: ) i przede wszystkim chwastoks - potrafi mi dokuczyć więcej niż wszelkie inne plagi...

Na to wszystko jest jedna rada:
Piotr77 napisał(a):
Ponadto, kluczowe jest dopasowanie odmiany do danego siedliska oraz dostosowanie do niego odpowiedniej uprawy.
- nagle terrior jest przyzwoity. Ale..., to trudne: bo wino robimy tylko max raz na rok :problem:

@WinnicaUdziejek. Nie da się zrobić dobrego wina z niedojrzałych owoców. A dobre wino poznasz po tym, że poczujesz w nim wpływ terrior, a nie wybacz dodanych goździków, anyżu, kardamonu czy mięty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 17:04 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
Pewnie masz racje ze rozpoznanie Terroir jest trudne

Moim zdaniem, rozpoznanie Terroir nie jest czynnością trudną, lecz czasochłonną, opartą na odkrywaniu cech i uchwycaniu zależności.
WinnicaUdziejek napisał(a):
Mialem zawsze problem ze zbiorem w odpowiednim czasie np Ronda.Kiedys na poczatku kiedy bylo chlodniej lepiej mi dojrzewal ,mial jakis taki lepszy balans cukru i zwiazkow aromatycznych.Ostatnio idzie za bardzo w cukier

WinnicaUdziejek napisał(a):
nie bardzo rozumiem czemu mi nie wypalilo z Rondem.Jak wspomnialem wczesniej mowa o terroir moze byc tylko wtedy gdy grona zbieramy pomiedzy 10 wrzesnia a 10 pazdiernika wtedy jest najlepsza ekspresja siedliska

Trochę Ci podpowiem.
1. Dużym błędem jest odgórne ustalanie terminu zbioru owoców. Uparłeś się na 10.09 - 10.10. Proponuję Ci, abyś rozpoznał temat optymalnego momentu zbioru owoców na dany typ wina, w kontekście uwarunkowań siedliska.
2. Skoro warunki, np. pogodowe, zmieniły się ( co zauważyłeś choćby wzrostem cukru i zmianą aromatyczności ), to dlaczego ciągle w taki sam sposób uprawiasz i wytwarzasz wino? Owszem, mógłbyś dopracować się jednej metody, ale pod warunkiem stabilnego siedliska. A w Polskim, zmiennym klimacie, jest to obecnie niemożliwe.
Już ładnych parę lat wytwarzam wino, ale jeszcze nigdy 2 razy tak samo, ponieważ co roku miałem inne uwarunkowania.

Jeżeli to przemyślisz i wyciągniesz właściwe wnioski, to w winifikacji pójdziesz do przodu, a z Ronda będziesz zadowolony :)
WinnicaUdziejek napisał(a):
''Zastanawia mnie co rozumierz przez warunki brzegowe

1. Minimalizacja ryzyka wystąpienia przymrozków wiosennych i wczesno-jesiennych.
2. Uwarunkowania glebowo-hydrologiczne
3. Uwarunkowania klimatyczne jak: nasłonecznienie, temperatura, średnio roczne opady deszczu, przewiew
suszi napisał(a):
Piotr77 napisał(a):
... Terroir, w kontekście jakości wina, możemy podzielić na bardzo dobre, dobre lub przyzwoite i całą masę kiepskich.
Nie do końca zgadzam się z tym zdaniem. Mam bardzo kiepską miejscówkę: za zimną i za wysoką (SAT za mały na winorośl), z ziemią która nie nadaje się do uprawy winorośli, z presją chorób (bo sąsiad pozadrościł i wsadził 100 krzaków tylko o tym zapomniał :evil: ) i przede wszystkim chwastoks - potrafi mi dokuczyć więcej niż wszelkie inne plagi...

Na to wszystko jest jedna rada:
Piotr77 napisał(a):
Ponadto, kluczowe jest dopasowanie odmiany do danego siedliska oraz dostosowanie do niego odpowiedniej uprawy.
- nagle terrior jest przyzwoity.

@Suszi - wniosek jest niedorzeczny, oparty na błędnym założeniu, że dobre Terroir jest dobre dla każdej odmiany. A tak nie jest.

Czy sądzisz, że np. w Château Pétrus, gdyby pozadzili np. Saperavi, to również wytwarzaliby wybitne wino?

Każde siedlisko posiada indywidualny zbiór cech, o ich różnej wadze. Dlatego, nie ma 2-ch takich samych Terroir.
Ponadto, jednej odmianie, będzie odpowiadał dany zbiór cech, a druga odmiana nie będzie go tolerowała.
Poza tym, jest cała masa siedlisk, których żadna odmiana winorośli nie toleruje.

Jeszcze raz: mówiąc o Terroir, w kontekście jakości wina, nie można pomijać poszczególnych odmian - nie wolno tego rozdzielać, jak to swoją wypowiedzią uczyniłeś, pisząc "nagle terroir jest przyzwoity".

I już na koniec mojej wypowiedzi w tym wątku dodam, że jeżeli Winogrodnik chce poczynić wyraźny postęp, to powinien zmienić sposób myślenia z zero-jedynkowego na wielowątkowo-zależnościowy. Trzeba patrzeć na całość, tzn. "czy koło się zamyka"...

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 23:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Widzę, że się nie zrozumieliśmy. Napiszę zatem wprost, że cytując Piotr77 prawie całkowicie się z Nim zgadzam. Naprawdę radą na dobre terrior jest wyłącznie dobranie odpowiedniej odmiany i techniki uprawy.

Gdzie ja tu w moim wniosku zakładam, że to bedzie każda odmiana? Ma być ta odpowiednia.

Wręcz przeciwnie, skrytykowałem stopniowanie terrior, bo naprawdę nie ma gorszego czy lepszego! To jest niekonsekwencja w wypowiedzi Piotra. Jedynie jest multum winnic kiepsko dopasowanych do terrior.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 06:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 665
Lokalizacja: południowe mazowsze
suszi napisał(a):
(...) Jedynie jest multum winnic kiepsko dopasowanych do terrior.


Może nie winnic a odmian.
Powiem z własnego doświadczenia, że stety czy niestety na mojej glebie o klasie 6+ czekam na odmianę ciemną do przyszłego roku.
Posadziłem w ubiegłym sezonie jeden szpaler przerobowych po dwie sadzonki MF, LM, Rondo, Regent, Gołubok, Caskade, Marquette, Ilczewskij rannyj, Dornfelder i Galant + Muscat bleu i czekam co z tego wyjdzie. Która z odmian preferuje moje siedlisko takim jakie jest.
Czy to zmarnowany czas? Wydaje mi się, że samo czytanie o odmianach bez weryfikacji jej w danym siedlisku to jak wróżenie z fusów.

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO