piotr85 napisał(a):
Roślina,jeśli nie ma odpowiednich warunków po prostu... nie rośnie. Jeśli widać rozwój, można założyć,że spełniliśmy minimalne wymagania. Raczej nie chodzi o liczbę luxów,ale W/m2/rok . Tak też się podaje w literaturze naświetlenie terenu. Nie mylić pojęć. LUXy dotyczą światła zielonego(długość fali 555nm), u roślin jest odbijane. Dlatego sugeruję przeliczanie przez moc źródła oraz powierzchni,którą oświetla.
Roślina jeśli ma mało światła, to właśnie rośnie, cienka i długa aby jak najszybciej do swiatła się dostać, taki mechanizm wykształciła walcząc z innymi o dostęp do światła. A w luxach przeliczałem celowo gdyż jest to bardzo prosta jednostka 1lumen na m^2, dodatkowo każdy może sobie "luksometr" na smartfona zainstalowac i zobaczyć ile światła jest z żarówki, ile w dniu pochmurnym ile w słonecznym etc, byle nie kierować obiektywu bezpośrednio na Słońce. Nigdzie w definicji lux-a nie ma wpisane, że dotyczy fali 555 nm.
RolnikSam napisał(a):
Za dużo teorii proszę kolegi

Nietrafione, nie teoria tylko praktyka.
RolnikSam napisał(a):
LED 4000K ma piki w zbliżonych miejscach jak LEDy "full spectrum",
dodatkowo zawiera inne części widma co daje normalne światło,
A to jest niezgodne z prawdą, typowy biały LED "oświetleniowy" ma 2 szczyty emisji, jeden o długości fal "niebieskich"[ z półprzewodnika], drugi "żółtych" [z luminoforu ] a to w jakich są one proporcjach definiuje temperaturę barwową danego leda. Fale o długości "czerwonej" są niewielką częścią emitowanego promieniowania. Weź go na spektrofotometr i sprawdź sam co emituje - ja sprawdzałem.
mihuu napisał(a):
W akwarystyce za bardzo zadowalające przyjmuje się 0,5W/litr (mowa o świetlówkach). Dodajmy do tego, że światło musi przebić się do dna, do roślin przez taflę wody. Czy można zatem przyjąć jakieś podobne założenia w przeliczeniu na uprawę np. winorośli?
Moim skromnym zdaniem chyba nie można założeń dla roślin wodnych przenosić na winorośl, gdyż rośliny wodne z racji środowiska w którym żyją dostosowały się do mniejszej ilości światła...No i typowy LED jest jakieś 2 razy sprawniejszy od typowej świetlówki a nie 4 razy.