Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 00:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 15:45 
Ekspert
Ekspert

Za dużo teorii proszę kolegi ;)

LED 4000K ma piki w zbliżonych miejscach jak LEDy "full spectrum",
dodatkowo zawiera inne części widma co daje normalne światło,
a nie upiorną purpurę. I dlatego ich używam, bo mam już dość
tego fioletowego światła, a od czasu doc czasu zerkam na roślinki...

Używam tez full spectrum ale białych z tego samego powodu.
Są oczywiście sporo droższe niż zwykłe 4000K więc...

Tu masz sadzonki oświetlone jedna żąrówką 4000K 10W:
https://photos.app.goo.gl/kpxVQCJyapqmKg4JA

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 16:42 
Ekspert
Ekspert

DariuszNS napisał(a):
To daje nam natężenie oświetlenia 4000 lux. Natężenie światła słonecznego to zakres 50000 lux do 100000 lux.

W pełnym słońcu w południe!
Zakładając,że nie ma zachmurzenia a to często gęsto w naszej szerokości jest. Roślina,jeśli nie ma odpowiednich warunków po prostu... nie rośnie. Jeśli widać rozwój, można założyć,że spełniliśmy minimalne wymagania. Raczej nie chodzi o liczbę luxów,ale W/m2/rok . Tak też się podaje w literaturze naświetlenie terenu. Nie mylić pojęć. LUXy dotyczą światła zielonego(długość fali 555nm), u roślin jest odbijane. Dlatego sugeruję przeliczanie przez moc źródła oraz powierzchni,którą oświetla.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 17:34 
Kiper
Kiper

W akwarystyce za bardzo zadowalające przyjmuje się 0,5W/litr (mowa o świetlówkach). Dodajmy do tego, że światło musi przebić się do dna, do roślin przez taflę wody. Czy można zatem przyjąć jakieś podobne założenia w przeliczeniu na uprawę np. winorośli? Załóżmy, że takie akwarium, to nasz growbox :D Załóżmy również, że mamy diody tylko z pasmem dla roślin (czerwony i niebieski) lub Full Spectrum - czyli dajemy im tylko to, czego potrzebują... Przyjąć należy również, że dioda daje teoretycznie więcej Watt niż sama pobiera (często przyjmuje się, że dioda 1W daje tyle światła, co świetlówka 4W).

Załóżmy:

Chcemy aby światło oświetliło nam 1m2 i dajemy je na wysokości 1m - mamy zatem teoretyczne akwarium o pojemności 1m3 z 1000 litrów. Potrzeba nam zatem 500W świetlówek lub około 125W diod aby uzyskać 0,5/litr. Rośliny szklarniowe i sadownicze nie są chyba bardzo wymagające dlatego zakładam, że wystarczyło by nawet około 50W diod aby sadzonki dobrze się miały.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 17:50 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
Roślina,jeśli nie ma odpowiednich warunków po prostu... nie rośnie. Jeśli widać rozwój, można założyć,że spełniliśmy minimalne wymagania. Raczej nie chodzi o liczbę luxów,ale W/m2/rok . Tak też się podaje w literaturze naświetlenie terenu. Nie mylić pojęć. LUXy dotyczą światła zielonego(długość fali 555nm), u roślin jest odbijane. Dlatego sugeruję przeliczanie przez moc źródła oraz powierzchni,którą oświetla.

Roślina jeśli ma mało światła, to właśnie rośnie, cienka i długa aby jak najszybciej do swiatła się dostać, taki mechanizm wykształciła walcząc z innymi o dostęp do światła. A w luxach przeliczałem celowo gdyż jest to bardzo prosta jednostka 1lumen na m^2, dodatkowo każdy może sobie "luksometr" na smartfona zainstalowac i zobaczyć ile światła jest z żarówki, ile w dniu pochmurnym ile w słonecznym etc, byle nie kierować obiektywu bezpośrednio na Słońce. Nigdzie w definicji lux-a nie ma wpisane, że dotyczy fali 555 nm.

RolnikSam napisał(a):
Za dużo teorii proszę kolegi ;)

Nietrafione, nie teoria tylko praktyka.

RolnikSam napisał(a):
LED 4000K ma piki w zbliżonych miejscach jak LEDy "full spectrum",
dodatkowo zawiera inne części widma co daje normalne światło,

A to jest niezgodne z prawdą, typowy biały LED "oświetleniowy" ma 2 szczyty emisji, jeden o długości fal "niebieskich"[ z półprzewodnika], drugi "żółtych" [z luminoforu ] a to w jakich są one proporcjach definiuje temperaturę barwową danego leda. Fale o długości "czerwonej" są niewielką częścią emitowanego promieniowania. Weź go na spektrofotometr i sprawdź sam co emituje - ja sprawdzałem.

mihuu napisał(a):
W akwarystyce za bardzo zadowalające przyjmuje się 0,5W/litr (mowa o świetlówkach). Dodajmy do tego, że światło musi przebić się do dna, do roślin przez taflę wody. Czy można zatem przyjąć jakieś podobne założenia w przeliczeniu na uprawę np. winorośli?

Moim skromnym zdaniem chyba nie można założeń dla roślin wodnych przenosić na winorośl, gdyż rośliny wodne z racji środowiska w którym żyją dostosowały się do mniejszej ilości światła...No i typowy LED jest jakieś 2 razy sprawniejszy od typowej świetlówki a nie 4 razy.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 21:14 
przedszkolak
przedszkolak

A coś takiego nadawałoby się?
https://onled.pl/Lampa-natynkowa-LED-FS ... sMQAvD_BwE
w ofercie mają światło ciepłe i zimne, co by było lepsze? Można też dobrać inna dl fali.. Jaka najlepsza
Chce zapewnić śwoim sadzonko możliwie najlepsze warunki. Jeśli możecie podeslijcie jakieś linki z najlepszym rozwiązaniem.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 22:18 
Ekspert
Ekspert

@DariuszNS oczywiście ta dyskusja już kilka razy się przez Forum przetoczyła. Do tego co napisałeś dodam jeszcze jeden komentarz:
Młode pędy wydłużają się szukając światła -> Sztuczne oświetlenie ma przeciwdziałać temu zjawisku i dlatego tak dobrze sprawdzają się zwykłe najtańsze "żarówki" LED.
Dzieje się tak, bo w tego typu źródle światła (tak jak napisałeś) diody świecą silnym niebieskim światłem a luminofor jest najtańszy/najsłabszy (pik światło żółte). Ta wada braku czerwonego światła jest zaletą w tym naszym szczególnym wypadku:
Nadwyżka światła niebieskiego nad czerwonym hamuje rośnięcie, jednocześnie przyśpieszając podziały komórkowe - dlatego pędy się nie wydłużają. Dodatkowo (upraszczając), roślina musi zaabsorbować 2 razy mniej niebieskiego światła względem czerwonego żeby uzyskać tą samą ilość energii. Co więcej chlorofil B (pochłaniający św. niebieskie) ma większą wydajność wyłapywania światła niż chlorofil A (pochłaniający światło czerwone). Z tych dwóch powodów w specjalistycznych lampach jest tak duża przewaga LEDów czerwonych nad niebieskimi.
Stąd @RolnikSam ma tak dobre efekty z zwykłej LEDowej lampy - sadzonki przetrzyma do przesadzenia w dobrej kondycjji, ale sałaty by nie wyhodował - liście by karłowaciały....

Mam nadzieje, że Wasze wywody pogodziłem.

PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2019, 23:43 
czeladnik
czeladnik

Ja już wam napisałem że to będzie około 500W (64 000 Lumenów ) na 1m^2 a wy nie korzystacie z doświadczenia mojego :) Słońce gdy w słoneczny dzień mierzy się ilość lumenów to wyniki są w setkach tyś lumenów na metr kwadratowy.
Napisze wam jeszcze dlaczego musi być aż 500W. Poniżej tej wartości nie zawiązują się owoce poprawnie i kwiaty się osypują a grona kiepsko nabierają cukru. Moje testy wykraczają daleko poza utrzymywanie samych sadzonek ;] Obecnie buduje areoponikę , hydroponikę już mam. Co do barwy światła - zimna barwa jest bardziej wydajna bo energetycznie zimne LED-y są sprawniejsze. Ale jest znowu problem z kwitnieniem. Więc jak chodzi o światło tylko na wzrost to nie przejmujcie się brakiem czerwonej barwy. Celować w 4000k i 2x led cree cxb 3590 na każdy metr powierzchni oraz zachowywać 50cm odległości od sadzonki bo inaczej poparzycie ją. Tak że pierwsze kroki do uprawy winorośli na Marsie są już czynione ;] Bez sensu jest lecieć na Marsa z kilkoma butelkami wina ;] Natomiast w małych pomieszczeniach z dość sporą wilgotnością i wysoką temp i brakiem dobrej wentylacji występuje ogromny problem z chorobami grzybowymi. Zamiast wyważać otwarte drzwi zobaczcie jak się uprawia paprykę w sztucznym oświetleniu. Polecam kanał tego Pana https://www.youtube.com/watch?v=UYXhWnHBxJw oraz https://www.youtube.com/watch?v=rXo1cf_n5fE no i należy pamiętać jeszcze o tym że winorośl jest rośliną czułą na fotoperiod. Też były badania prowadzone https://www.researchgate.net/publicatio ... _V_riparia

PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2019, 05:46 
Ekspert
Ekspert

Darku. 1lumen to w układzie SI 1cd.sr(1candela. steradian dla 555nm)tak dla ujaśnienia. Ile światła wykorzyatuje roślina w całym spektrum św. słonecznego? Dlatego musi być więcej światła,bo nie całe speltrum wykorzysta roślina. Dlatego sądzę,że takie porównanie jest niestosowne. Co się stanie z rośliną,jeśli diodami damy jej 50000 lux?

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2019, 08:33 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
Mam nadzieje, że Wasze wywody pogodziłem.

@suszi, dzieki za wyjaśnienia, jasno i konkretnie :)

Piotrek, użyłem luxów w celach porównawczych, żeby pokazać, ze kilka żarówek mocy kilku / kilkunastu wat na metrze kwadratowym to o co najmniej rząd wielkości mniej niż naturalnie światło. Ale można też inaczej, na naszej szerokości geograficznej maksymalne natężenie promieniowania słonecznego to ok 1000 W/m2 w lecie, wartości średnie uwzględniające noce i niepogodę to ok 100 W/m2, nie popełnimy chyba wielkiego błędu przyjmując dla dnia w okresie od wiosny do jesieni wartość 500 W/m2 do celów tego eksperymentu myślowego. Należy wziąć pod uwagę również sprawność ledów, obecnie jest ona mniejsza od 50%, wiec musimy użyć mocy rzędu kilowat /m2 aby odtworzyć warunki naturalne. Teraz wiedząc, ze z pewnych zakresów widma słonecznego roślina nie skorzysta, możemy je "wyciąć" z naszego oświetlacza i zmniejszyć konieczną moc poprzez nieemitowanie nieużytecznych długości fal. I pewnie skończymy na 500 W/m2 jak pisał kolega @BladY82
Jak by nie liczyć to te kilka żarówek na m2 mogą zapewnić "niewybieganie" sadzonek do czasu wsadzenia na docelowe miejsce ale nie ich prawidłowy rozwój.

piotr85 napisał(a):
Co się stanie z rośliną,jeśli diodami damy jej 50000 lux?

przeciętne ledy dają 100 lumenów z 1 wata mocy, czyli używając ledów o łacznej mocy 500W i oświetlając nimi 1 m2 mamy 50000 lumenów / m2 czyli 50000 luxów [dla białego światła nie będzie wielkiej różnicy między lumen na metr a lux]. Czyli natężenie oświetlenia będzie w miarę OK, natomiast jego jakość będzie zależała od rodzaju użytych ledów, mam na myśli brak składowej czerwonej.

PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2019, 09:02 
Ekspert
Ekspert

Darku. Rozumiem. Wsyzstko już teraz jasne.

PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2019, 09:23 
Kiper
Kiper

Aby nie być gołosłownym właśnie dokonałem pomiarów 3 źródeł światła:
- świetlówek używanych w pracowni grafików komputerowych, gdzie ważna jest jakość oświetlenia
- najzwyklejszej taniej żarówki led
- naturalnego światła na zewnątrz

wyniki tutaj, najwięcej mówią wykresy widma w prawym górnym rogu oraz wartość natężenia oświetlenia

https://imgur.com/a/yZ852y5

edit: W opisie 3-ciego screenu jest błąd, oczywiście temperatura barwy to 6086 K a nie lux ;)

PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2019, 12:58 
czeladnik
czeladnik

Pamietajcie ze wysokie CRI to jest dla ludzkiego oka dobre a rosliny maja to głęboko w korzonkach :) Dla roślin liczą sie tylko te składowe światła które powodują fotosyntezę w chlorofilu. A nie wszystkie barwy chlorofil przetważa z taką samą sprawnością. http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... igabs.html
Więc zamiast równego spektrum stosuje sie specjalne LED-y które mają więcej barwy czerwonej i niebieskiej. Do tego dochodzi sprawność ledów. W procesie produkcyjnym bierze sie niebieskie diody COB i pokrywa żelem ze związkami fosforowymi. Niebieskie diody podświetlają od spodu ten żel który zaczyna świecic. Im LED COB ma mieć cieplejszą barwe tym musi byc grubsza warstwa żelu i sprawność spada. Chińskie COB-y mają tylko 80lm/W a cree czy citizen ponad 150lm/W. Łatwo to sprawdzić. Wystarczy z chińskiego COB-a zdrapać żel aby zobaczyc pod spodem niebieskie diody które świecą mocniej niż te pokryte żelem.

PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2019, 17:40 
Kiper
Kiper

BladY82 napisał(a):
Więc jak chodzi o światło tylko na wzrost to nie przejmujcie się brakiem czerwonej barwy.

A to właśnie nie czerwona barwa odpowiada czasami za wzrost?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1