Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 13:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
A mnie interesuje niezmiernie, skąd bierze się sztobry końcem października... Cena, jak cena - chcę - kupię, nie chcę - nie muszę. Tyle, że jak już chcę, to za dobrze zdrewniałe, porządne patyki, które dotrwają do wiosny, ukorzenią się i wystartują. Sztobry cięte w październiku takie nie są z całą pewnością.
Powodzenia w uprawie!!!

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 09:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
[quote="Maciej"]A mnie interesuje niezmiernie, skąd bierze się sztobry końcem października... [.....] dobrze zdrewniałe, porządne patyki, które dotrwają do wiosny, ukorzenią się i wystartują. Sztobry cięte w październiku takie nie są z całą pewnością.
Powodzenia w uprawie!!!

Maciej, ja z innej strony - nie polemizuję o październiku, czy listopadzie, ale o jesieni i wiośnie. Moje małe doświadczenie podpowiada mi, że wiosna nie jest najlepsza na pozyskanie sztobrów od innych plantatorów, ryzyko otrzymania przemarzniętych pąków jest dość realne. Ze sztobrów, które otrzymałem jesienią była dużo większa skuteczność ukorzeniania, niż wiosennych (wiosna - poniżej 50%). Oczywistym jest fakt, że jakość sztobrów wiosennych będzie o niebo lepsza gdy będzie je ciął doświadczony selekcjoner ;-). (ja dostałem od działkowca -sadownika, nie winoroślarza, ale sam nie wiem jak wiosną sprawdzić pąk czy jest zdrowy i czy się rozwinie)

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 09:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
[quote="Ganz"]Moje małe doświadczenie podpowiada mi, że wiosna nie jest najlepsza na pozyskanie sztobrów od innych plantatorów, ryzyko otrzymania przemarzniętych pąków jest dość realne.

Święte słowa kolego!!!. Święte

Zeszłoroczne sztobry od Heavyego cięte wiadomo kiedy :P (dla niewtajemniczonych listopad to był) - 100% ukorzenienia

Moje własne sztobry cięte na wiosnę (choć zima niby w kość nie dała) 5-10% skuteczności ukorzeniania

Pozostawię to bez komentarza.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 10:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="jantar"] Święte słowa kolego!!!. Święte



Ano święte. Mam identyczne doświadczenia.
Jednak koniec października , to według mnie zbyt wczesna pora. Tuż po pierwszych przymrozkach i opadnięciu liści zaczyna tworzyć się wojłok wyścielający pąki , często można dostrzec charakterystyczny meszek wystający spod okrywających łusek. Po mniej więcej 3-4 tygodniach zjawisko to zanika i uznaję, że winorośl zrobiła już wszystko , co miała do zrobienia i jest w stanie uśpienia. Wtedy przystępuję do cięcia , czyli najwcześniej w drugiej połowie listopada. Taką sobie teorię wymyśliłem :D

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 12:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
[quote="Ganz"] sam nie wiem jak wiosną sprawdzić pąk czy jest zdrowy i czy się rozwinie)


bardzo prosto. Zdrap taki pąk (ten dolny który i tak trzeba wyrzucić) i zobacz czy jest brązowy i suchy czy też jest tam coś zielonego. Jak dolny będzie żywy to wielce prawdopodobne , że górny też.

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 12:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
W pierwszym poście pisałem o sztobrach październikowych - to moim zdaniem pomyłka. Krzewy w październiku, nawet jeśli liście już opadły, są w trakcie wegetacji. W 2006 miałem zielone liście jeszcze początkiem grudnia.
Moim zdaniem sztobry do ukorzeniania najlepiej pozyskiwać najpóźniej, jak się da, ale przed większymi mrozami. Dostęp do precyzyjnych prognoz pogody jest przecież w tej chwili bardzo łatwy, a nawet, jeśli wystąpi drobna pomyłka w prognozie, to problemu nie ma. Tu chodzi o mrozy rzędu -15...-20oC.

Co do metody sprawdzenia żywotności pąków: badanie zielony/brązowy bywa mylne (robiłem to i opisywałem na WP). Otóż martwy pąk, na żywym krzewie w gruncie, wcale nie musi zbrązowieć od razu po przemarznięciu; często brązowieje po ociepleniu i rozpoczęciu wegetacji.
Jest inna metoda: już w styczniu, czy lutym pakujemy końcówki 1-2 sztobrów do słoika z wodą i stawiamy w domu, w ciepłym miejscu. Po 2-3 tygodniach żywe rusza, martwe - nie. To też robiłem zimą tego roku. Wyniki są miarodajne.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 14:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lipca 2006, 01:00
Posty: 944
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Cytuj:
W pierwszym poście pisałem o sztobrach październikowych - to moim zdaniem pomyłka. Krzewy w październiku, nawet jeśli liście już opadły, są w trakcie wegetacji. W 2006 miałem zielone liście jeszcze początkiem grudnia.


Cytuj:
Tuż po pierwszych przymrozkach i opadnięciu liści zaczyna tworzyć się wojłok wyścielający pąki , często można dostrzec charakterystyczny meszek wystający spod okrywających łusek. Po mniej więcej 3-4 tygodniach zjawisko to zanika i uznaję, że winorośl zrobiła już wszystko , co miała do zrobienia i jest w stanie uśpienia.


Bardzo dobry topic.
Tyle już naczytałem się o winorosli,jej uprawie i wegetacji,ale otym,ze po opadnieciu liści krzew wciąz wegetuje,nie wiedziałem. :roll:


Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 15:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="PiotrekK"] ale otym,ze po opadnieciu liści krzew wciąz wegetuje,nie wiedziałem. :roll:



Może nie dosłownie wegetuje , ale zachodzą przemiany fizjologiczne przygotowujące krzew do fazy głębokiego spoczynku.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 15:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="olmek"] Może nie dosłownie wegetuje , ale zachodzą przemiany fizjologiczne przygotowujące krzew do fazy głębokiego spoczynku.


Z ciekawości zajrzałem sobie do Wikipedii. Definicja wegetacji jest tam taka: Wegetacja – całość procesów życiowych roślin, uzależniona od warunków klimatycznych.
Tak więc jeśli zachodzą procesy fizjologiczne, to pewnie śmiało można je nazwać wegetacją. Wydaje mi się, że przygotowanie do spoczynku, wiosenne rozhartowanie itp. to też wegetacja. Powolna, ale wegetacja.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Pal licho definicje, najważniejsze jest sedno sprawy.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 17:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="olmek"]
Może nie dosłownie wegetuje , ale zachodzą przemiany fizjologiczne przygotowujące krzew do fazy głębokiego spoczynku.


..i właśnie z tego powodu nie należy "dotykać" sadzonek rosnących w gruncie oraz łozy na sztobry do czasu aż osiągną 4 fazę snu, zwaną fazą G :) Co wcale nie oznacza, że zaleca się pobierać łozę wiosną, jak to chyba niektórzy opacznie zrozumieli.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2009, 07:06 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 108
Lokalizacja: kiedyś Pionki obecnie Pruszcz Gdański
[quote="kapitan"][quote="olmek"]
Może nie dosłownie wegetuje , ale zachodzą przemiany fizjologiczne przygotowujące krzew do fazy głębokiego spoczynku.


..i właśnie z tego powodu nie należy "dotykać" sadzonek rosnących w gruncie oraz łozy na sztobry do czasu aż osiągną 4 fazę snu, zwaną fazą G :) Co wcale nie oznacza, że zaleca się pobierać łozę wiosną, jak to chyba niektórzy opacznie zrozumieli.

Witam,

a po czym rozpoznać czwartą fazę snu.....?
Jaki to mniej , więcej okres kalendarzowy?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2009, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="jantar"][quote="Ganz"]Moje małe doświadczenie podpowiada mi, że wiosna nie jest najlepsza na pozyskanie sztobrów od innych plantatorów, ryzyko otrzymania przemarzniętych pąków jest dość realne.

Święte słowa kolego!!!. Święte

Zeszłoroczne sztobry od Heavyego cięte wiadomo kiedy :P (dla niewtajemniczonych listopad to był) - 100% ukorzenienia

Moje własne sztobry cięte na wiosnę (choć zima niby w kość nie dała) 5-10% skuteczności ukorzeniania

Pozostawię to bez komentarza.

Andrzeju przestań z tą reklamą, bo już towaru brak :lol: :lol:

A tak na poważnie to termin pozyskiwania sztorbów dla różnych rejonów kraju pewnie jest inny!!!!
U mnie, jak do tej pory, z początkiem listopada spokojnie można już sztobry pozyskiwać. Oczywiście nie mam "ciśnienia" żeby już od drugiego listopada ciąć jak leci!!!!!!!
Byłem dzisiaj na winnicy (po wczorajszym ataku zimy-wszystko pod śniegiem), pięknie większość zdrewniało, ciepło zgrabiłem do końca liście i przyciąłem kolejne krzaki ronda.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 00:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="heavy"]...
A tak na poważnie to termin pozyskiwania sztorbów dla różnych rejonów kraju pewnie jest inny!!!!
U mnie, jak do tej pory, z początkiem listopada spokojnie można już sztobry pozyskiwać. ...

I to się zgadza, nie można uogólniać.
(Na pół. Mazowszu) – u mnie już też można ciąć.
Będę robił to w przyszłym tygodniu.
Na D. Śląsku pewnie trza to odłożyć na grudzień.
Rozległa ci ta nasza kraina.

A sztobry z cięcia jesiennego są jednak pewniejsze.
I tu Andrzej (jantar) ma rację.
Ja też kiedyś za pośrednictwem tego FORUM kupiłem sztobry wiosną i tylko ok.10% było nie przemarzniętych całkowicie !
Wiosną można kupować „pancerniaki” - albo i inne, ale z pewnego źródła.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2009, 01:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
[quote="zbyszekB"][quote="heavy"]...
A tak na poważnie to termin pozyskiwania sztorbów dla różnych rejonów kraju pewnie jest inny!!!!
U mnie, jak do tej pory, z początkiem listopada spokojnie można już sztobry pozyskiwać. ...

I to się zgadza, nie można uogólniać.
(Na pół. Mazowszu) – u mnie już też można ciąć.
Będę robił to w przyszłym tygodniu.
Na D. Śląsku pewnie trza to odłożyć na grudzień.
Rozległa ci ta nasza kraina.

A sztobry z cięcia jesiennego są jednak pewniejsze.
I tu Andrzej (jantar) ma rację.
Ja też kiedyś za pośrednictwem tego FORUM kupiłem sztobry wiosną i tylko ok.10% było nie przemarzniętych całkowicie !
Wiosną można kupować „pancerniaki” - albo i inne, ale z pewnego źródła.

Waldek ma zbliżone warunki pogodowe do rejonu w którym mieszkam. Jednak ja zamierzam ciąć w połowie listopada. U moich krzaczorach od wczoraj po przymrozku praktycznie - bez liści. Jednak jeszcze poczekam do 10 dni.
Przy okazji Zbyszku przypomnij mi się ze swoim adresem ponownie Coś u mnie szwankuje PW.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO