Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 14:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 19:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kyniek"] Mokra ziemia może narobić więcej szkód niż niska temperatura (a do przełomu stycznia i lutego ma ma być ciepło!). Śnieg to naprawdę dobry izolator.

Mokra ziemia nic nie zrobi winorośli jak jest zdrewniała. Natomiast niska temperatura potrafi dużo zniszczyć. Na śnieg to ja u siebie ostatnio nie liczę, oprócz poprzedniej zimy wyjątkowej jak na ostatnie dziesięciolecie , która u mnie była niespodziewanie obfita w śnieg, przez to ocalało mi wiele krzewów.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 20:03 
Ekspert
Ekspert

Nie trzeba dużego mrozu żeby ziemia zmarzła z wierzchu i jak wtedy okrywać, kilofem? Do końca listopada muszę okryć niezależnie od pogody. Mówią że luty ma być ostry. Byłem dziś w lesie i mrówki porobiły duże, kopiaste mrowiska co zapowiada ostrą zimę! :roll:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 21:02 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"][quote="Kyniek"] Mokra ziemia może narobić więcej szkód niż niska temperatura (a do przełomu stycznia i lutego ma ma być ciepło!). Śnieg to naprawdę dobry izolator.

Mokra ziemia nic nie zrobi winorośli jak jest zdrewniała. Natomiast niska temperatura potrafi dużo zniszczyć. Na śnieg to ja u siebie ostatnio nie liczę, oprócz poprzedniej zimy wyjątkowej jak na ostatnie dziesięciolecie , która u mnie była niespodziewanie obfita w śnieg, przez to ocalało mi wiele krzewów.

Ja tutaj odniosłem się do konkretnego przypadku. Sanok ma prawie taki same warunki klimatyczne jak Krosno czy Jasło. Gleby też takie same. Mróz i śnieg także wspólnie dzielimy między siebie. A moje wnioski z ostatnich trzech lat uprawy są następujące - zdecydowanie lepiej zimują łozy ułożone w rowku w ziemi niż te przysypane ziemią. U tych przysypanych część oczek na wiosnę nie wybija lub wydaje skarłowaciałe latorośla. Takich niespodzianek nie mam na łozach przysypanych tylko śniegiem lub pozostawionych "na powietrzu". Poza tym bez jakiegokolwiek okrywania zimują wszystkie siewki (również vinifer) i też nie ma wśród nich strat.
Nie chciałbym nikomu źle doradzić, ale ja do kopcowania podchodzę ostrożnie.
Prawie wszystkie krzaki jakie mam to vinifery.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2009, 21:41 
mistrz
mistrz

[quote="alkor"]Nie trzeba dużego mrozu żeby ziemia zmarzła z wierzchu i jak wtedy okrywać, kilofem? Do końca listopada muszę okryć niezależnie od pogody. Mówią że luty ma być ostry. Byłem dziś w lesie i mrówki porobiły duże, kopiaste mrowiska co zapowiada ostrą zimę! :roll:

Świeta racja i spruboj tu nie okryc 200 deserow,juz zaczalem ciac arkadie,a kilofem ta ja juz okrywalem w listopadzie gdy dalej w grudniu moglem w odwilzy spokojnie szpadlem,gdybym ja wiedzial jaka bedzie zima ile bym zaoszczedzil na robocie.pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2009, 13:25 
Kiper
Kiper

Ciekawe jak jesień pokaże swoje oblicze. Ciekawe kiedy przyjdą większe mrozy.Ostatnie lata były ciepłe. Ale pamiętam też lata gdy ściągło w połowie listopada i trzymało do świąt ( temperatura spadła do -29'C - było to chyba 12 lat temu)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 09:55 
nowicjusz
nowicjusz

witam :)
jestem nowy na forum wlasnie sie zarejestrowalem czytam juz forum dosc dlugo no i stalo sie :)
wczoraj od znajomego otrzymalem sporo sztobrow rodzaju nie znam wiem ze winogronka sa bardzo smaczne ( z tego co czytam sztobry czyli łozy jesli sie myle to poprawcie prosze )
znalazlem juz troszke jak ukorzeniac:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;sid=33
jak wysadzac:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;sid=45

no ale jak mam te piekne "patyczki" przezimowac???
jaki jest najlepszy sposob, czy tak jak kolega Kyniek powiedzial "A moje wnioski z ostatnich trzech lat uprawy są następujące - zdecydowanie lepiej zimują łozy ułożone w rowku w ziemi niż te przysypane ziemią."
prosze o odpowiedz bo na ta chwile lezakuja sobie na dzialce na dworzu

pozdrawiam
zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 10:02 
Ekspert
Ekspert

Kyniek powiedzial to o zywych krzewach anie o ucietych sztobrach. Moim zdaniem najlepiej wykop dół na podwórzu, włoż sztobry pionowo lub skosnie "głową do góry" i przysyp żółtym piaskiem. Na wierzchu możesz zrobic kopiec z suchych lisci, torfu, slomy, kory, czego chcesz. Okrycie musi byc min 20 cm piasku i 20-30 cm czegoś bardziej izolujacego. Do wiosny można zapomnieć.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 10:42 
mistrz
mistrz

A nie można ich położyć poziomo w ziemi np na głębokości 1m?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 11:10 
przedszkolak
przedszkolak

Ja położyłem poziomo na głębokości 40 cm, zobaczymy co z tego wyjdzie.
1 metr, to już chyba przesada.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 11:49 
Ekspert
Ekspert

Jak połozyc poziomo to może się zacząć wytwarzac kalus - na obu końcach, lub co gorsza na gornym końcu. Jak połozyc skosnie - nawet blisko do poziomu ale jednak doł sztobra niżej niz głowa to jesli kalus sie wytworzy to najpierw na stopce.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 12:07 
Kiper
Kiper

w zeszłym roku zakopałem poziomo na głębokości ok 20 cm, zima była dość sroga (poniżej -22, mrozy przez dłuższy okres) wykopywałem w marcu, żadnego kallusa, dopiero ukorzenianie w domu powodowało start wegetacji.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 12:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Jak połozyc poziomo to może się zacząć wytwarzac kalus

Pod warunkiem, że będą leżały zadołowane do czerwca :D

Ja część sztobrów zakopuję w poziomie na głębokości ok. 30-40cm, część przeznaczoną do wczesnego ukorzeniania trzymam w pojemniku z piaskiem w garażu(nieogrzewanym). Przy temperaturach w okolicach 5-7*C i niższych nie ma możliwości, żeby zaczął wytwarzać się kalus.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 13:16 
Ekspert
Ekspert

A ja trzymałem raz poziomo łozę regenta i po wykopaniu w połowie marca byl kalus na ok. 10% sztobrów - słaby co prawda, ale jednak i w dodatku na kilku sztobrach był właśnie na górnym cięciu. Od tamtej pory wkopuję stopami do dołu. Mam łatwo nagrzewającą sie glebę ale myslę, ze ten kalus chyba juz jesienią powstał, bo w marcu był juz ściemniały - nie taki biały jak z ukorzeniarki.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 21:11 
Kiper
Kiper

Panowie (i Panie) a jak mam do wykorzystania pustą lodówkę i prąd za darmo :D to w co najlepiej wsadzić sztoberki?
wiem że luzem w ldówce by wyschły więc trzeba w coś opakować ale tu zachodzi obawa ze zapleśnieją więc musi być i wilgoć i dostęp powietrza no i coś grzybobójcze też :roll:
co radzicie w perlit może trociny? piasek w skrynce i do lodówy?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 21:19 
Ekspert
Ekspert

U mnie sztoberki leżą w skrzynce plastikowej takiej jak wożą mięsa i wędliny do sklepów.
Leżą w tej paczce płasko zakopane wilgotnym żółtym piasku.
Skrzynka leży na dnie kanału garażowego. Kanał przykryty deskami.
W środku jest chłodno i wilgotno.

Marku na razie leżą tam tylko sztoberki od Ciebie, reszta niebawem pewnie dotrze.

Pierwszy raz będę tam przechowywał, mam nadzieję, że wszystko przetrwa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1