Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 08:44 
Ekspert
Ekspert

Kopczyki mają też za zadanie ochrone systemu korzeniowego który wytrzymuje od -6 do -12C
Ta temp w ziemi przy braku śniegu cały czas leciała w dół przy silnych mrozach, więc jakby dłużej potrzymało to pewnie wypadło by mi pełno krzewów w gruncie a tak tylko 4szt dały objaw braku korzeni.
W tunelu zrobilem tylko namioty z włókniny P17 na czas największych mrozów (2 tyg) i tylko Izjuminka nie wystartowała z głównych pąków a np. Kiszmisz ł. już tak. Reszta OK. Ale tunel był szczelnie zamknięty.

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 08:55 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
zielony w ziemi
brązowy obok tunelu 20cm nad ziemią
niebieski w tunelu

Przepraszam, ale chciałbym się upewnić; Ten w ziemi to w tunelu w ziemi, czy na zewnątrz w ziemi.

Wykres ekstra, wręcz szkoleniowy.

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 08:58 
Ekspert
Ekspert

Na zewnatrz

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 09:49 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Kopczyki mają też za zadanie ochrone systemu korzeniowego który wytrzymuje od -6 do -12C
Ta temp w ziemi przy braku śniegu cały czas leciała w dół przy silnych mrozach, więc jakby dłużej potrzymało to pewnie wypadło by mi pełno krzewów w gruncie a tak tylko 4szt dały objaw braku korzeni.
W tunelu zrobilem tylko namioty z włókniny P17 na czas największych mrozów (2 tyg) i tylko Izjuminka nie wystartowała z głównych pąków a np. Kiszmisz ł. już tak. Reszta OK. Ale tunel był szczelnie zamknięty.

Marcinie,
a napisałbyś artykulik z wykresami na stronę główną, żeby nie zginęły te wykresy?
Pamiętam, że ostatniej wiosny widziałam podobne wykresy zamieszczane przez kogoś, a może nawet przez Ciebie.
Wydaje mi się, że te wykresy + opis panujących warunków w ciągu ostatniej zimy + ogólny zarys wytrzymałości korzeni na mróz daje całkiem jasny obraz wszystkim rozpoczynającym przygodę z winoroślą, jakich rzeczy należy się spodziewać i dlaczego korzenie mogą nie wytrzymać u niektórych odmian.

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 10:30 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Space99 napisał(a):

Marcinie,
a napisałbyś artykulik z wykresami na stronę główną, żeby nie zginęły te wykresy?
Pamiętam, że ostatniej wiosny widziałam podobne wykresy zamieszczane przez kogoś, a może nawet przez Ciebie.
Wydaje mi się, że te wykresy + opis panujących warunków w ciągu ostatniej zimy + ogólny zarys wytrzymałości korzeni na mróz daje całkiem jasny obraz wszystkim rozpoczynającym przygodę z winoroślą, jakich rzeczy należy się spodziewać i dlaczego korzenie mogą nie wytrzymać u niektórych odmian.

Bardzo popieram. Przydałby się podobny wykres przy śnieżnej zimie. A w przyszłości może także przy bezśnieżnej ale z dodatkowym okryciem typu choina lub coś co ma sens.

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 14:35 
czeladnik
czeladnik

gbed napisał(a):
Bardzo popieram. Przydałby się podobny wykres przy śnieżnej zimie. A w przyszłości może także przy bezśnieżnej ale z dodatkowym okryciem typu choina lub coś co ma sens.

Również jestem za i uważam że to bardzo cenne informacje.

Uważam jednak, że najważniejszy jest właśnie wykres przy dużych mrozach i bez pokrywy śnieżnej bo są to najgorsze warunki jakich można się spodziewać. Pozostałe przypadki mogą być już tylko lepsze więc mają wg mnie drugorzędne znaczenie (z pokrywą śnieżną lub z dodatkowym okryciem). Ale oczywiście zawsze lepiej mieć takie dodatkowe informacje niż ich nie mieć.

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 14:53 
Ekspert
Ekspert

Jak kogoś interesuje temat temperatury gleby, to niech sobie przejrzy. Całości sam nie czytałem, ale wykresy są dość obrazowe :roll:
http://www.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/w ... halska.pdf

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 15:58 
czeladnik
czeladnik

alkor napisał(a):
Jak kogoś interesuje temat temperatury gleby, to niech sobie przejrzy. Całości sam nie czytałem, ale wykresy są dość obrazowe :roll:
http://www.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/w ... halska.pdf

Ciekawe , na 50 cm latem raczej zmian nie ma.
Jak n/p by wyglądała uprawa winorośli gdyby tak ziemię podgrzewać na głębokości 60cm ?
Przyśpieszenie wegetacji , zwiększenie plonu dojżewania itd

Wystarczy tylko panel płaski z CO pomalować na czarno i wymusić obieg wody pompką do CO.
Mam tak zrobiony prysznic na lato dwa panele 120cm na 60 potrafią zagrzać wodę latem w słoneczne dni do 50st/C zbiornik 300l (hydrofor) (samoobieg)

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 18:50 
Kiper
Kiper

Space99 napisał(a):
Obrazek
zielony w ziemi
brązowy obok tunelu 20cm nad ziemią
niebieski w tunelu

Z wykresu przede wszystkim zastanawia mnie jedno. Czy Twój rejon można uznać za bezpieczny do uprawy bez okrycia ? Masz jakieś odmiany beż żadnego okrywania ? Bo z wykresu nie wynikają żadne gigantyczne minusy.

A pamiętam, że wiosną miałeś takie same sytuacje jak u mnie. Tzn. dziwne startowanie z oczek zakopcowanych albo nie startowanie z nich w ogóle. Czy właśnie czasem po prostu nie było im za ciepło w okryciu...

U mnie podejrzewam wykres byłby podobny poza tymi mocnymi spadkami nocnymi. Czyli te górne temp. dzienne podobne a nocą -20 nie przekracza. Nie ma u mnie aż takich różnic między dniem a nocą. Nie mam wykresów ale patrze zawsze przed pójściem spać i z rana, to maks. zauważyłem -18 zeszłej zimy. I bynajmniej nie był to jakiś wyjątek, tak temperaturowo wyglądają u mnie zimy regularnie.

A co do ziemi, to czy warstwę liści można jakoś porównać do tego ? ;) Pierwszy rok uprawiam Gunnerę Brazylijską, i usypałem gigantyczny kopiec liści. Tylko jak to porównać do tych 15cm ziemi. W przypadku tej rośliny może być tylko -2, na szczęście dzisiaj śnieg padał ufff...

W sumie jeżeli na tych liściach jest folia, to czy można to jakoś porównać do tunelu ?

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Z wykresu przede wszystkim zastanawia mnie jedno. Czy Twój rejon można uznać za bezpieczny do uprawy bez okrycia ? Masz jakieś odmiany beż żadnego okrywania ? Bo z wykresu nie wynikają żadne gigantyczne minusy.

A pamiętam, że wiosną miałeś takie same sytuacje jak u mnie. Tzn. dziwne startowanie z oczek zakopcowanych albo nie startowanie z nich w ogóle. Czy właśnie czasem po prostu nie było im za ciepło w okryciu...

W ciągu 3 lat jak monitoruje temp to nie spadło poniżej -24 i Kristaly narazie daje rade bez okrycia i mam nadzeje że kolejna zima nie będzie inna bo zaczynam zostawiać nieokryte łozy dla testów w różnych odmianach.
Poprzedniej zimy nie okryłem też jednej łozy Arkadii która wystartowała z zapasowych pąków.

Wiosną faktycznie narzekałem na uszkodzone pąki ale słoneczko opierało się o kopce no i u mnie jest zacisznie i lekko nachylone na południe co podnosi okoliczną temp o około 2st w stosunku do okolicy. Więc bardzo prawdopodobne że rozhartowanie bo nieokryte łozy lepiej przetrwały.

Na artykuły nie bardzo mam czas no chyba że zimą coś się zmieni więc wpisze to na kolejke zadań :wink: A może ktoś spróbuje napisać coś takiego wykorzystując ten wykres?

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 08:28 
czeladnik
czeladnik

http://www.youtube.com/watch?v=uf86ylas ... =endscreen
- troszkę o przechowywaniu i ku pokrzepieniu serc

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 11:30 
Ekspert
Ekspert

Jak wtykają patyki po kalusowaniu widać że na niektórych wyrosły im "szparagi" i zawoskowali je razem ze sztobrem - zupełnie tak jak u mnie :)

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 13:58 
Kiper
Kiper

Czy chodzi o to, co wstawił Canin?

post117831.html#p117831

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 15:12 
Kiper
Kiper

Jeszcze inny. Pokazywali m.in. jak rosną podkładki i jak maszynowo obcinają im wąsy, pasierby i oczka.

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 22:40 
mistrz
mistrz

Odświeżę trochę wątek. :) Mam pytanie do przechowujących sztobry w lodówce: jak je zabezpieczacie? Obwijacie je szczelnie w folię, nieszczelnie, czy zupełnie bez folii? Lepiej obwinąć ciasno czy zostawić trochę powietrza w środku?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1