Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 17:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 14:15 
Kiper
Kiper

taaak jak nie chcecie słuchac bardziej doświadczonych kolegów to róbta co chceta ale nie zdziwcie się jak zapleśnieją z trudem zdobyte sztoberki, ja potwierdzę tylko że najprostsze sposoby sa najlepsze -powiązać opisać - dołek w ziemi i do doła! no i zaznaczyć miejsce zakopania...

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 16:27 
czeladnik
czeladnik

Chyba tak na koniec... wilgotny ,szczery żółty piach bez domieszek organicznych /jeśli przechowujemy w pojemniku/, dół na 40-50 cm z kopczykiem lub zimna piwnica, ewentualnie kanał w nieogrzewanym garażu. Tu się nie da nic specjalnie nowego wymyślić.Słuchajcie kolegów ze stażem.

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 17:05 
Ekspert
Ekspert

felsendorf napisał(a):
Tu się nie da nic specjalnie nowego wymyślić.Słuchajcie kolegów ze stażem.
Czytam i widzę że da się wymyślić. Kreatywność ludzka nie zna granic, jak się człowiek postara to i metalową kulkę potrafi popsuć, albo narobić sobie przynajmniej zmartwienia na całą zimę :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 23:28 
Ekspert
Ekspert

@gbed: "Tak przy okazji to jedną z pastylek Dallas też zasypałem, żeby widzieć jaka była historia temperaturowa tych sztobrów, ale wnioski będą dopiero na wiosnę"
A nie sądzisz że szybszy i wygodniejszy odczyt dałby zwykły termometr? Po co ci temperatura po roku.
Najlepiej jest utrzymywać około 3C, ale wystarczy od 1C do 5C.
W zeszłym roku położyłem na glebę i zasypałem lekką ziemią,w tym zrobię tak samo. Zimą woda nasącza tak bardzo że z miejscowej ziemi robi się plastelina.

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 23:47 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
@gbed: "Tak przy okazji to jedną z pastylek Dallas też zasypałem, żeby widzieć jaka była historia temperaturowa tych sztobrów, ale wnioski będą dopiero na wiosnę"
A nie sądzisz że szybszy i wygodniejszy odczyt dałby zwykły termometr? Po co ci temperatura po roku.
Najlepiej jest utrzymywać około 3C, ale wystarczy od 1C do 5C.
W zeszłym roku położyłem na glebę i zasypałem lekką ziemią,w tym zrobię tak samo. Zimą woda nasącza tak bardzo że z miejscowej ziemi robi się plastelina.

Zwykły termometr też mam. Pastylkę zasypałem ze sztobrami ze zwykłej ciekawości, mam 3 sztuki, więc dwie mi wystarczą do pomiaru powietrza zimą. Nawet się zastanawiam czy jednej jeszcze nie zakopać gdzieś w glebie na głębokości korzeni (np. 40 cm) tylko boję się że jej nie będę mógł wykopać, (wykuć :D ) z gleby w środku zimy. Moje pastylki mają pojemność, że wystarcza na 3 miesiące (no chyba, że przeprogramuje, żeby mierzyły temperaturę co 2 godziny. W ziemi i tak będzie się ta temperatura bardzo wolno zmieniać. Może byśmy zrobili takie pomiary większą grupą, jeśli ktoś ma co najmniej 2 pastylki (jedna do pomiaru powietrza a druga gleby).

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 07:41 
Ekspert
Ekspert

Ja wykonuje cały rok pomiary 15cm w ziemi na ziemi ciemnej (w słońcu), gliniastej .
Jak was zainteresuje jakiś okres czasu to wstawie wykresy wraz z temp. powietrza.

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 08:43 
Ekspert
Ekspert

O coś takiego mi chodzi. Zazwyczaj na początku sezonu jest wiele dyskusji o przyczynach padnięcia sadzonek i krzewów (zmarznięcie korzeni). Dlatego chałoby się wiedzieć jakie temperatury ziemi tego dokonały. Poza tym w porównaniu z temperaturą powietrza można by określić jak szybko taka temperatura spada. Inaczej mówiąc jak długo trwające mrozy mogą do tego doprowadzić. Może taka wiedza pozwoliłaby ocenić czy rozwiązanie @Aguskac jest przydatne. Może warto by było porównać takie przebiegi w ziemi okrytej i nieokrytej. (Pewnie takie badania były już robione przez jakieś instytuty, ale prawdopodobnie jest więcej czynników, które wprowadzają niejednoznaczność w wyniki np. takie jak pokrywa śnieżna(sezon), rodzaj gleby (siedlisko), nawodnienie (sezon) itp.)

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 10:14 
Kiper
Kiper

Space99 napisał(a):
Ja wykonuje cały rok pomiary 15cm w ziemi na ziemi ciemnej (w słońcu), gliniastej .
Jak was zainteresuje jakiś okres czasu to wstawie wykresy wraz z temp. powietrza.

A te pomiary koło tunelu 20cm i 2m to jest na powierzchni ?

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 10:41 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
O coś takiego mi chodzi. Zazwyczaj na początku sezonu jest wiele dyskusji o przyczynach padnięcia sadzonek i krzewów (zmarznięcie korzeni). Dlatego chałoby się wiedzieć jakie temperatury ziemi tego dokonały. Poza tym w porównaniu z temperaturą powietrza można by określić jak szybko taka temperatura spada. Inaczej mówiąc jak długo trwające mrozy mogą do tego doprowadzić. Może taka wiedza pozwoliłaby ocenić czy rozwiązanie @Aguskac jest przydatne. Może warto by było porównać takie przebiegi w ziemi okrytej i nieokrytej. (Pewnie takie badania były już robione przez jakieś instytuty, ale prawdopodobnie jest więcej czynników, które wprowadzają niejednoznaczność w wyniki np. takie jak pokrywa śnieżna(sezon), rodzaj gleby (siedlisko), nawodnienie (sezon) itp.)

Kwestię zimowego przemarzania opracowali mongolczycy. Tam przysypują ziemią ale tak ze środka międzyrzędzia (prawie jak rowy przeciwczołgowe :wink: ) a dodatkowo przykrywają te zwały ziemi przezroczystą folią. Zamieszczone powyżej odczyty temperatur w glebie w tunelu pokazują dlaczego.
ps Przydały by się nam podkładki z udziałem amurensis.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 11:00 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):

A miałbyś taki wykres ale za całą zimę (od grudnia do kwietnia)?. W sumie to interesuje mnie tylko powietrze, w ziemi na zewnątrz, w ziemi w tunelu.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 13:08 
Kiper
Kiper

Space99 napisał(a):

Witam.
Przepraszam że się wtrącę nie na temat.
Marcinie, mógłbyć zdradzi tajemnicę jak masz skonfigurowany układ pomiarowy i rejestrator?
Czy jest to robione na 1-wire z DS19B20 itp (po kablu) czy pastylki? Jaki masz rejestrator, ilu kanałowy.
Mam propozycję zrobienia sobie takiego własnie (16 kanałów) na 1-wire po kablu z rejestratorem i dostępem przez WWW. Układ pobiera tylko 5W energii (wystarczy mi akumulator - nie mam jeszcze prądu na budowie, gdzie jest winnica. Czujniki podłącze skrętką LAN na 1-wire.
Rejestrator ma soft umożliwiający dodatkowo sterowaniem 6 wyjąciami bistabilnymi i może być wykorzystany do czegokolwiek (wentylator, pompa CO, piec CO itp)

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
...
A te pomiary koło tunelu 20cm i 2m to jest na powierzchni ?

Tak powierzchnia

gbed napisał(a):
A miałbyś taki wykres ale za całą zimę (od grudnia do kwietnia)?. W sumie to interesuje mnie tylko powietrze, w ziemi na zewnątrz, w ziemi w tunelu.

Przygotuje i później wstawie
edit:
Bez sensu... za długi przedział czasu i sieczka na wykresie wychodzi... nic tam nie widać

Radekk napisał(a):
Marcinie, mógłbyć zdradzi tajemnicę jak masz skonfigurowany układ pomiarowy i rejestrator?

Rejetrator pracuje przy okazji na kompie z monitoringu CCTV na linuxie
pod
owfs + temploggerd oraz do wyboru inne oskryptowanie w bazach rrd oraz tekstowa (dynagraphs)
Ogólnie na porcie Com jest adapter 1-Wire więc magistrala do dyspozycji czy to DS18B20 czy inne układy głównie związane z meteorologią ale przełącznik o którym wspominasz też chyba podłącze do sterowania zraszacza

PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 10:46 
Kiper
Kiper

A pokaż chociaż cały okres procesu spadku do minimalnej temp. w ziemi względem temp powietrza. O ile w ogóle taki proces zaszedł u Ciebie :) Bo jak leżał śnieg to pewnie nie ma co oglądać...

PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 16:18 
Ekspert
Ekspert

Nie było śniegu właśnie w czasie tych silnych mrozów. Troche się pochwaliłem i nie bardzo mam jak na już udostępnić te wykresy. Dane zbierałem w innym systemie, ten mam od marca i bez mozolnej obróbki mogę tylko wyrysować (w dynagraphs) czujniki "obok tunelu" i "w tunelu".
W wolnej chwili spróbuje to obrobić ale konwersja jest mozolna i z tego powodu przekonwertowałem dane tylko z tych dwóch.

edit: dodałem dane z czujnika w ziemi :wink:

Obrazek
zielony w ziemi
brązowy obok tunelu 20cm nad ziemią
niebieski w tunelu

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 08:25 
czeladnik
czeladnik

Space99 napisał(a):
zielony w ziemi
brązowy obok tunelu 20cm nad ziemią
niebieski w tunelu

No to czas na wnioski :-)

1. Temperatura pod 15-centymetrową warstwą ziemi spada jedynie do około -6st. przymrozach w nocy rzędu -24st. Wychodzi na to, że taka warstwa zabezpieczy każdą odmianę przed każdym mrozem.

2. Tunel ogranicza spadki temperatury w nocy o jakieś 5-7 stopni (przy -23/-24) ale niestety bardzo mocno nagrzewa się w dzień (pewnie ostre lutowe słońce). Wahania temperatury od -15 do +8. Czy winorośle są bez żadnego okrycia w tunelu? - nie rozhartowują się?

Jeżeli wyciągnąłem błędne wnioski to mnie poprawcie :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1