Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 19:33 
nowicjusz
nowicjusz

norbi007 napisał(a):
Tomul - jak najbardziej interesują mnie formy prowadzenia winorośli
co myślicie o takiej formie:
https://www.youtube.com/watch?v=m9M-rrbs2TM
wydaje sie najbardziej optymalną do regionu w którym mieszkam.
Wszyscy podaja, że w pierwszym i drugim roku przycinamy "pień" na dwa oczka, natomiast w filmie (chyba słowackim o winorośli) autor podaje, żeby wyprowadzić pień z pierwszej łozy, przyciąć go na żądaną długość np na 1.20m i mamy gotowe ramię - jak znajdę film to wstawię link.

Znalazłem ale rosyjski podobny
https://www.youtube.com/watch?v=cVyILzbeL9M
film od 0:55 min - dziwne nie przycinają tylko prowadzą na ramię
https://www.youtube.com/watch?v=tfQH_0JoLOA

-- wtorek, 19 stycznia 2016, 12:58 --

-- wtorek, 19 stycznia 2016, 13:10 --

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem - czytając i oglądając....
Niżej przedstawiam rezultat mojej radosnej sztuki
3 lata z życia winorośli...
Jeżeli nie to proszę mnie poprawić

-- czwartek, 21 stycznia 2016, 19:08 --

suszi napisał(a):
generalny sposób cięcia załapałeś. Można mieć uwagi, np. na wiosnę sadzonkę dobrze jest prowadzić od razu na 1 lub 2 latorośle, a nie 4ry jak na rysunku. Ważniejsze, teraz pomyśl o dwóch rzeczach: 1) jaki wysoki chcesz mieć pień (czy krótki jak na rysunkach, który może z czasem przerodzi się w sznur poziomy; czy może pień dla form średnich około 70cm; czy może pień dla kurtyny wysoki na 1.5m), 2) decyzja jak będą krzewy wspierane. A może na odwrót masz upatrzony system podporowy np. szpaler pod typowego Guyota , to od razu tak wsadź i prowadź winorośle żeby cel osiągnąć.

-- czwartek, 21 stycznia 2016, 19:09 --

norbi007 napisał(a):
Witam
Czyli jak mniemam kupuję sadzonkę ( nie sztobr) to cały historia sprowadza się do takiej postaci. Czy sie mylę i rok mi uciekł...?
ok 2015 to jest sadzonka - i tak ma wyglaać przykładowo przycięta (sztobr i jedna czy dwie łozy) przycięte na dwa, trzy oczka...?

-- środa, 20 stycznia 2016, 13:29 --

-- czwartek, 21 stycznia 2016, 19:09 --

Zodiak napisał(a):
Pod warunkiem, że dobrze rosła w pierwszym roku po posadzenią i latorośl dobrze zgubiła i zdrewnialy, że nie wprowadzasz pnia ( na krótkim pniu), forma na guyota.
Jeżeli sadzonka słabo rosła to następnego roku też tniesz na dwa oczka, bo system korzeniowy słabo się rozwinął.
Niektórzy w pierwszym roku prowadzą na "miotłę" czyli na 4,5 latorośli. Bo im więcej zielonego u góry tym korzenie lepiej się rozwijają, a jesienią wybierają najładniejszą łozę.
Generalnie wszystko zależy od tego jak sadzonka rośnie Ja mam takie, że pień mogę wyprowadzić dopiero 4 roku (SIC!).

--

Suszi i Zodiak - dzięki za podpowiedzi.
Mam ochotę poprowadzić tak winorośla jak na tych filmach - nawet byłbym skłonny poprowadzić ciut jeszcze niższy pień.
https://www.youtube.com/watch?v=m9M-rrbs2TM
Marzy mi się gujot z pniem na wysokość metra ale trudno to by u mnie było okryć a bywa u mnie zimno!
Mam 3 winorośle typu NN :) te w tym roku spróbuje poeksperymentować.

--

suszi napisał(a):
Mam uwagę podobną do Zodiaka, tylko trochę inaczej ją wyrażę: te łozy z 6cioma latoroślami, niezależnie w którym roku (2gim czy 3cim) mają sens, jeżeli łoza w poprzednim roku urosła na 2 metry i jest gruba, skracasz ją wtedy na 6 pąków i czekasz na owoce. Jak jest cienka i niewiele dłuższa niż te 6 pąków to znowu tniesz na 2 pąki i zbierasz z jednej latorośli 1 grono kontrolne.

--

redfox napisał(a):
Dorzucę jeszcze tylko że powinieneś je głębiej posadzić niż na rysunku. :wink:
Linia gruntu powinna być pod przyrostem.

--

zajaczek83 napisał(a):
A ja wysłałem koledze priv z prośbą o meila i to co rysuje zobaczy na zdięciach (jeśli będzie chciał).
Poprosiłem też o przeniesienie się do innego wątku związanego z cięciem,bądz prowadzeniem,albo otwarcie własnego.

--

Przemku - pierwsze z pytań:
Czy mogę na forum (w celach oczywiście naukowych użyć twoich zdjęć) tych, które mi wysłałeś.

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 19:55 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście wysłałem ci je po to abyś zobaczył jak to wyglądało u mnie nie rysując na kartce. Przy okazji poznasz zdanie innych i i błędy jakie popełniłem.
(Widzę że zdjęcie nie poszly w takiej kolejności jak je dodawałem i możesz mieć problem z opisem.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 20:25 
Kiper
Kiper

Na polskim filmie popełnili błąd pozwalając rozrastać się węzłowi z dolnej częsci ramienia co powoduje zaczopowanie kanałów przewodzących soki
Na filmach Ruskich jest prawidłowe cięcie, usuwające wszystkie dolne pąki ( zostawia się tylko jeden dolny na końcu celem przedłużenia ramienia )

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 20:51 
nowicjusz
nowicjusz

Przemku ładnie masz to wszystko prowadzone a grona jakie piękne - jutro ogarnę twoja wiadomość, faktycznie zdjecia rozsypało.

Jerzy czyli na tym filmie też jest źle (a wydawała mi się taka forma prowadzenia najprostsza :(od 5:36 do 6:56
https://www.youtube.com/watch?v=AVUB9tYpMW8

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 21:11 
Kiper
Kiper

norbi007 napisał(a):
Przemku ładnie masz to wszystko prowadzone a grona jakie piękne - jutro ogarnę twoja wiadomość, faktycznie zdjecia rozsypało.

Jerzy czyli na tym filmie też jest źle (a wydawała mi się taka forma prowadzenia najprostsza :(od 5:36 do 6:56
https://www.youtube.com/watch?v=AVUB9tYpMW8

Na tym filmie są inne formy prowadzenia , ale zasada podstawowa jest zachowana !
Na poprzednim filmie pokazano formę cięcia ze sznurem skośnym, jest to forma zalecana dla deserowych, które lubią stare drewno.

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 21:34 
nowicjusz
nowicjusz

Jerzy to ja się pogubiłem> myślałem, że już coś kumam a tu niestety....

Zacytuję Pawła
"Ideę wyprowadzenia sznura skośnego przedstawiałem kiedyś korzystając z programu Rebenschnittdemonstrationsprogramm Cięcie . Nie będę tego powtarzał tylko skupię się na sposobie formowania ogniw krzewienia. Generalnie sznur skośny jest formą całego krzewu - konkretnie pnia, który w tym wypadku można nazwać także ramieniem wieloletnim (pień płynnie przechodzi w ramię). Określenia Royat i Casenave'a należy wiązać ze sposobem formowania ogniw krzewienia. Sznur skośny umożliwia wyprowadzanie ogniw typ Royata jak i Casenave'a. Zacznijmy od Royata.

Sposób cięcia polega na pozostawianiu na ramieniu wieloletnim/pniu dwuoczkowego ogniwa krzewienia. Podczas cięcia w całości wycinamy łozę, która podczas lata wyrosła z górnego oczka. Razem z tą łozą wycinamy także fragment dwuletniego czopka tuż nad dolną łozą. Dolną łozę przycinamy krótko na 2 oczka. Można oczywiście pozostawiać nieco większą ilość oczek np. 3-4. Na sznurze skośnym wyprowadzamy kilka do kilkunastu takich ogniw krzewienia, zależnie od planowanego obciążenia krzewu. Jest to bardzo prosty sposób formowania. Uwaga, dobry tylko dla odmian dobrze znoszących krótkie cięcie!"

Na tych filmach mam wrażenie jest to samo tylko pień inny w jednym krótszy (sznur) w drugim dłuższy (kordon)...hmmmm
chodzi mi o te dwa polskie filmy:
ten film cały https://www.youtube.com/watch?v=m9M-rrbs2TM
a ten od 5:36 min do 6:56 min https://www.youtube.com/watch?v=AVUB9tYpMW8

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 21:47 
Ekspert
Ekspert

Jerzy zwrócił Ci uwagę, że prowadząc sznury można zaczopować krzewy. Przystępnie na temat: Zawisza. Dlatego najprościej ciąć na Guyota, ale oczywiście często odmiany deserowe lubią drewno.

-- czwartek, 21 stycznia 2016, 21:47 --

Na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=AVUB9tYpMW8 dokładnie w 6:29 min Autor mógł popełnić błąd i pozostawione latorośle na odnowienie podwójnego guyota wyciąć zupełnie. Ale nie! uciął je też na 2 oczka i ramie się nie zaczopuje.

PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 22:01 
nowicjusz
nowicjusz

ojojoj - a miało to być takie proste - muszę się z tym przespać.
Suszi - pewnie dalej nie kumam.... w takim razie wycinając czopek przy starym drzewie powinna sie roślina zaczopować - nawet jak pozostawimy wilka. Tak czy nie ? Czy odpuścić już dzisiaj sobie :)

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 08:11 
Kiper
Kiper

Tak , zaczopuje się ale wtedy gdy będziesz kombinował i ciął raz z lewej a raz z prawej strony.
Jeżeli będziesz wycinał tylko z jednej strony to kanał zawsze pozostanie z drugiej, i nie zaczopuje się

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 09:11 
Ekspert
Ekspert

norbi007 napisał(a):
ojojoj - a miało to być takie proste - muszę się z tym przespać.

Spokojnie. Ta wiedza w tym roku nie będzie Ci jeszcze potrzebna. Przyjdzie z czasem. Jazda na rowerze też wygląda prosto, ale ciężko nauczyć się tego tylko z książki. Trzeba się trochę obyć z sekatorem i na własne oczy zobaczyć jak roślina reaguje po jego zastosowaniu.
Na wyprowadzanie formy przyjdzie czas w drugim, a może w trzecim roku co w dużej mierze zależy od tego jak posadzisz sadzonki i jak je będziesz pielęgnował.
Sadzenie, nawożenie, prowadzenie sadzonek w pierwszym roku, a nawet ich podlewanie mimo że wydają się te sprawy proste i błahe, to sprawiają stosunkowo dużo problemów początkującym winogrodnikom i często mocno rzutują na dalsze losy uprawy, bardziej niż forma, którą można poprawić lub zmienić.

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 18:04 
nowicjusz
nowicjusz

Przespałem się i już wiem :D - kumam. Kurcze fajnie to wytłumaczył gość na sąsiednim forum ogrodniczym - teraz to wydaje sie proste - tylko, żeby natura działu matematyki - geometrii się trzymała.
Wstawiam jako ciekawostkę - bo tak jak Michał napisał na to przyjdzie jeszcze czas.....
Będe winorośle fotografował na bieżąco i pytał jak nie będę kumał.

-- piątek, 22 stycznia 2016, 18:03 --

Załączniki:
Komentarz: tylko co w przypadku gdy C nie urośnie a urośnie D
łoza1.jpg
łoza1.jpg [ 19.34 KiB | Przeglądane 5272 razy ]

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 19:27 
Kiper
Kiper

Tnę od czterech lat na sznurze skośnym (Royat) raz z lewej raz z prawej strony czopka - w zależności jak wyrosną latorośle i jeszcze nic mi się nie zaczopowało. Fajnie by było, jakby ktoś podał jakieś fachowe źródło informacji odnośnie tego zaczopowania.

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 19:38 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
...... Fajnie by było, jakby ktoś podał jakieś fachowe źródło informacji odnośnie tego zaczopowania.

http://www.winorosl-mch.eu/index.php?op ... &Itemid=42

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 19:40 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Frank1 napisał(a):
...... Fajnie by było, jakby ktoś podał jakieś fachowe źródło informacji odnośnie tego zaczopowania.

http://www.winorosl-mch.eu/index.php?op ... &Itemid=42

To źródło znam i mnie nie przekonuje.

PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 20:24 
nowicjusz
nowicjusz

Frank1 jak masz fotkę jak prowadzisz winorośl to wstaw.
Przemku Ty całą winnicę prowadzisz w formie Gujota bo widziałem wśród twoich fotek serca
Jaką długość ma pień?

Załączniki:
fot 1.jpg
fot 1.jpg [ 33.63 KiB | Przeglądane 5115 razy ]
wi.jpg
wi.jpg [ 118.35 KiB | Przeglądane 5117 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1