Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 09:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 14:34 
Ekspert
Ekspert

jak je nie sadzisz od razu, to jak je przechowujesz?

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 14:37 
Kiper
Kiper

Musiałby zakopać i przechowywać, to nie lepiej od razu w miejscu docelowym ?
Korzenie przytnij na ok 15 cm i posadż aby oczka były nad ziemią w zagłębieniu.możesz przykrywać na noc kartonem lub przysypać ziemią

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 16:06 
mistrz
mistrz

Można przechować w nieogrzewanej piwnicy. Wystarczy jak korzenie będą zasypane wilgotną ziemią. Moja piwnica ma stałą temp. około 8 stopni C. Często sadzonki kupione w marcu, przetrzymywałam w ten sposób, bez uszczerbku, do przełomu kwiecień/maj.

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 16:55 
Ekspert
Ekspert

Emerytka napisał(a):
Już będziesz sadził? Zmierz może temp. gleby, moim zdaniem nic nie przyśpieszysz. Za m-c będzie bardziej odpowiedni termin.

Ale tu raczej ni chodzi o przyśpieszanie czegokolwiek.
Po co ma się bujać z mini po piwnicach czy dołować,skoro są warunki do ich posadzenia.
Gdyby to było jesienią też tak byś doradzała,bo ja bym mu doradził jeśli wszystko było by przygotowane posadzić,tak same jak teraz.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 17:23 
czeladnik
czeladnik

A ja mimo wszystko wykopałam dołek i zasypałam sadzonki bo nigdy nic nie wiadomo a tak wyjmę pod koniec kwietnia pewna ze nic im się nie stanie a i ruszą wtedy po ogrodnikach a teraz posadzone na ogrodników będą miały niezłe latorośle i będzie się bujał z okrywaniem,a w sumie co da takie przyspieszenie nic tylko zmartwienie .

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 19:39 
nowicjusz
nowicjusz

To opowiem co zrobiłem:
Wykopałem spory dołek, nasypałem ziemi z worka, włożyłem sadzonki i zasypałem, a to co wystaje nakryłem paczką ze styropianu. Tak samo zrobiłem z sadzonkami które wcześniej dostałem (tydzień temu). Miałem sadzić wszystko w tym tygodniu, ale się zima ponownie zrobiła.
Może w weekend coś posadzę, a jak nie, to będę czekał ile się da- mogłem przetrzymać w piwnicy, ale jakoś wydawało mi się, że na zewnątrz będą mieć lepiej.
Może zrobiłem błąd - ale już jest po fakcie.
Nic nie chciałem przyśpieszać - po prostu zapowiadali 16 stopni na te dni - jednak się wszystko odmieniło i pokrzyżowało moje plany ogrodnicze.
Niestety! mleko zostało rozlane....

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 19:40 
mistrz
mistrz

zajaczek83 napisał(a):
Gdyby to było jesienią też tak byś doradzała,

Pewnie znasz wierszyk o gdybaniu, a jesienią sadziłam - z różnym skutkiem.

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 19:53 
nowicjusz
nowicjusz

Aniu tej szaleńczej pogody w ostatnich latach nikt nie przewidzi. Przed chwilą było -3, teraz jest -3,5 a ma być - 6. Tylko jak tak zapowiadają, to będzie u mnie ze 3 stopnie więcej, liczę :wink: na jakieś -8, -9 dzisiejszej nocy - ech.....

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 19:57 
czeladnik
czeladnik

norbi007 napisał(a):
To opowiem co zrobiłem:
Wykopałem spory dołek, nasypałem ziemi z worka, włożyłem sadzonki i zasypałem, a to co wystaje nakryłem paczką ze styropianu. Tak samo zrobiłem z sadzonkami które wcześniej dostałem (tydzień temu). Miałem sadzić wszystko w tym tygodniu, ale się zima ponownie zrobiła.
Może w weekend coś posadzę, a jak nie, to będę czekał ile się da- mogłem przetrzymać w piwnicy, ale jakoś wydawało mi się, że na zewnątrz będą mieć lepiej.
Może zrobiłem błąd - ale już jest po fakcie.
Nic nie chciałem przyśpieszać - po prostu zapowiadali 16 stopni na te dni - jednak się wszystko odmieniło i pokrzyżowało moje plany ogrodnicze.
Niestety! mleko zostało rozlane....

Bardzo dobrze że nie umieściłeś ich w piwnicy te przymrozki w sumie nie są groźne chyba że wyskoczy coś większego dlatego ja trzymam sadzonki całkowicie zasypane ziemią i osobiście proponowała bym Tobie zrobić tak samo.

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 20:06 
nowicjusz
nowicjusz

Kamilko nastraszyłaś mnie - własnie wróciłem, zasypalem pudelka ziemią :thumbup:

PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 20:08 
czeladnik
czeladnik

Będziesz miał spokojny sen :D to naprawdę sprawdzony sposób ziemia jest super zabezpieczeniem

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 01:41 
Ekspert
Ekspert

Kamilka napisał(a):
A ja mimo wszystko wykopałam dołek i zasypałam sadzonki bo nigdy nic nie wiadomo a tak wyjmę pod koniec kwietnia pewna ze nic im się nie stanie a i ruszą wtedy po ogrodnikach a teraz posadzone na ogrodników będą miały niezłe latorośle i będzie się bujał z okrywaniem,a w sumie co da takie przyspieszenie nic tylko zmartwienie .

Kamilko będę trzymał kciuki do końca kwietnia i daj znać 30-tego jak je wykopiesz ok.
To że teraz posadzi to nie znaczy że już mają rosnąć,czy chociażby wystartować(bo nie będą zważywszy na temp jakie ma teraz) , .
Ania wyskoczyła z jakimś przyśpieszeniem ,a ty ciągniesz temat,zmartwienia może nie będzie miał Norbi,ale ktoś kto wskoczy tu i przeczyta że tak najlepiej.
Ziemia jest super izolatorem zgadzam się,ale jeśli ci się udało tak długo przetrzymać w ziemi to dopisz że w twojej lokalizacji bo np u mnie nie wytrzymają tak długo.
Norbi jeśli ma zbędny styropian to sadzonkę bym posadził ,przysypał ,a na niej położył dwie płyty obok siebie(1m2)i izolacja jeszcze lepsza od ziemi.

Aniu 8 stopni przy sadzonkach :shock: u mnie przy 6 bodajże (pisałem o tym w ukorzenianiu 2015 i co robiłem aby je wyhamować)sztobry ruszyły w ubiegłym roku.
A jeszcze lepszy sposób dopytać sprzedającego sadzonki jeśli jest profesjonalistą doradzi konkretnie co zrobić,chyba że to jest tylko na zasadzie wymiany masz sadzonki dawaj kasę,ja się problemu pozbyłem i jeszcze zarobiłem.
Wszyscy się uczymy,nabieramy nowych doświadczeń,co roku innych i i pojawi się wierszyk wspomniany przez Anie o gdybaniu.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 06:28 
czeladnik
czeladnik

Nie pisze tego bo gdzieś tak usłyszałam tylko na podstawie swoich praktyk i nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać , wprost przeciwnie do Ciebie, bo jak zauważyłam Twoje zawsze musi być na wierzchu bez względu czy masz racje czy nie .
Bycie mistrzem nie zależy od ilości napisanych postów, tak że nie zmierzaj do tego na siłę.
Za moje nie musisz trzymać kciuków bo nie będziesz miał rączek co by się zająć swoimi a szkoda by zmarnować roślinki.

Gdzieś ktoś miał fajną stopkę ale może przytoczę ją kiedy indziej ale może nie potrzeba będzie.

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 08:53 
Ekspert
Ekspert

Piwnica to dobre miejsce na butelki z winem, sadzonki powinny być zadołowane lub posadzone od razu. Sadzimy jeśli temperatura większa od zera. Posadzoną sadzonkę należy przysypać ziemią (zrobić nad nią kopczyk) jeśli są/zapowiadają przymrozki. Jeśli kopczyki rozgrzebujemy dopiero w maju - to robimy to bardzo ostrożnie żeby nie ułamać wybijających pąków.

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 13:41 
nowicjusz
nowicjusz

Dzisiaj w dzień 9 w nocy -3
Jutro w dzień 9 w nocy 0
w sobote wdzień 5 w nocy - 3
w niedzielę deszcz w dzień 7 w nocy - 1
Pytam was winoogrodnicy, czy sadzić w piątek i sobotę, czy jeszcze czekać...?

Właśnie listonosz przyniósł:

Załączniki:
Komentarz: .
To jest bonus - miły - sztoberki Marechal Foch i Wiktorii
.

sztobry.jpg
sztobry.jpg [ 102.37 KiB | Przeglądane 454 razy ]
Naprawdę syte sadzonki....
To Nadieżda Azos
.

Nad. Azos.jpg
Nad. Azos.jpg [ 100.17 KiB | Przeglądane 454 razy ]
To Arkadia
.

arkadia.jpg
arkadia.jpg [ 98.17 KiB | Przeglądane 454 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1