jano napisał(a):
Sądząc po grubości latorośli można z niej utworzyć pień.Obecnie latorośl jest już na tyle mocna i elastyczna,że pochylanie jej i naginanie nie powinno skończyć się wyłamaniem co nie znaczy że trzeba podczas tych zabiegów zachowywać się z wyczuciem tym bardziej że pozostawiłeś po jednej latorośli więc nie masz miejsca na błąd. Najważniejszym miejscem w systemie skośnego pnia jest jego nasada.
Często latorośl sama wychodzi pod kątem i wówczas wystarczy jej tylko pomóc przez wbity z boku palik do którego przywiązujemy latorośl z czasem go odsuwając jeszcze dalej w bok.
Jeżeli latorośl wychodzi bardzo nisko (równo z ziemią) to tak jak sugerujesz można lekko podkopać miejsce w celu ułatwienia jej przygięcia.
Pewno byłoby lepiej gdybyś zrobił te czynności nieco wcześniej ale myślę,że teraz jeszcze Ci się uda dojść do docelowej formy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b2 ... 48682.htmlNa tym zdjęciu jest także Solaris ukształtowany z możliwością zimowego okrywania,ale w tym przypadku pień jest nieco krótszy niż przy typowej formie skośnego sznura gdyż rozstaw krzewów jest zbyt mały.
Dzięki Janusz z podpowiedzi,tą metoda z palikem z boku mogłoby być dobrym rozwiązaniem,szkoda że wcześniej nie podrzuciles tego pomyślą,i ja też nie pomyślałem. Gdybym zostawił dwie latorośle to niewiem czy osiągnąłem bym taki wynik. (Często wyrastają z boku) ok we wczesnym stadium przy paliku jak pisałeś,ale teraz niektóre są grubsze od podkladek,wychodziły z boku ale teraz to nie widać tego że wyszła bokiem.
Zdanek dziękuję ci za podpowiedź,(znam) zalety tej formy i ja też wykorzystam bo tak jak pisałem kiedyś to jest moja testową ,pierwsza winniczka. Zostanie puszczony jeden krzew z odmiany tą forma, reszta na sznur skośny,coby nie wymarzył wszystkie bo nie o to mi chodzi.
-- wtorek, 17 września 2013, 23:43 --
Odświeżam temat gdy mam pytanko.
W sobotę sprawdzałem jak moje sadzonki będą się kładły do snu zimowego i widzę ze mimo pionowego sadzenia nie mają z tym problemu.
Moja pytanie czy położenie ich teraz będzie sprzyjać lepszemu drewnieniu,a co za tym idzie ułożeniu się bez użycia większej siły?
-- sobota, 26 października 2013, 21:13 --
Witam mam jeszcze jedno pytanko,czy pozostawić loze która odpowiada grubością i ma długość która mi odpowiada,natomiast miedzywezla są krótkie jakieś pięć cm.? Może lepiej byłoby obciąć wiosną na dwa oczka?